Umelé prerušenie tehotenstva
Ahojte dámy, mam 30 rokov a zistila som ze som tehotná. Avsak neplánovane. Nechcem si to nechať, nakoľko som si tehotenstvo plánovala úplne za iných okolností a po druhé sa na to vôbec emocionálne ani psychicky necíti. Chcem sa spýtať, ktorá ste bola na UPT? Aké to bolo? A mate skúsenosť ze ste otehotneli po UPT? Najviac mam obavu ze uz nebudem môcť mať v budúcnosti dieťa, ak už naozaj sa budem na to cítiť. Za každú odpoveď vopred ďakujem. A prosím neodsudzujte ma vopred keď ma nepoznáte.
No a priateľ čo? Chce dieťa , nechce?
@miska1821 tak zrejme mu cosi "uslo"..po svete beha vela takych deti "ved som si dal pozor"... no ási si nedal... prostaticky sekret spermie neobsahuje takze neurobil sa do mna tu asi velmi neplati 🙂 nesudim ani nic..neprehovaram ta..bude to tvoje rozhodnutie, asi by si sa mala porozpravat so zenou, ktora to podstupila. Drzim palce nech uz sa rozhodnes akokolvek
@miska1821 priateľ dieťa chce?
Porozprávajte sa o Tom.
V 30ke by som pri prvom dietatku a vhodnom partnerovi o UPT neuvazovala. Tvoja plodnost uz zacina klesat. Ak chces v buducnosti deti, zvazila by som nechat si toto dietatko. Mladsia uz nebudes. Ine to je u teeangerky ci 20ky, co este nedostudovali a nemaju zazemie... a ine u zeny, co ma cez 40, 2 vacsie deti a dalsie dieta uz nechce z financnych a zdravotnych dovodov. Ty mas vsak uz "vyssi" vek a este ziadne deti. V podstate okrem pohodlnosti nemas asi iny dovod, ci?
Už sa rozhodni po svojom,ale bude ťa to prenasledovať cely život. Ten pocit, vziať niekomu život. Malému,bezbrannému.
@miska1821 v 30tke to uz nie je dobre rozhodnutie, tam uz sa telo sprava inak a je mozne, ze uz dieta nedonosis. Tehu ostanes, ale ci donosis je druha vec. Ja som mama iba nutnu kyretaz a prave po 30tke zacali problemy ako endometrioza. Nastastie sa mi podarilo jedno dieta donosit v 35tke. Cize za mna nie si mlada a blba zaba, aby si v takom veku isla na potrat. Alebo daj dieta ihned ma adopciu. Ako nemas 17 rokov
Ahoj, tak najprv asi zbehni za dr a preberte ake mas moznosti. Na slovensku sa robi upt iba chirurgicky? To je pochopitelne, ze mas strach. Ale podla mna, strach z vykonu by nemal byt dovodom pokracovat v tehotrnstve, ak nechces.
Inde vo svete to ide aj medikamentozne, a to neviem, ci sa u nas da. Presurfuj net, pobav sa s dr a uvidis. Mozno ak si z okolia BA, niekde na sukr klinike v at?
A hlavne, cim skor, tym lepsie. Drzim palce, a neboj sa rozhodnutia, bude pre teba to spravne.
Ja som bola na upt keď som mala 24, jednodňová chirurgia prídeš urobia ti vyšetrenia dajú ťa do celkovej anestézie zobudíš sa chvíľu polezis a po dvoch hodinách ideš domov, potom máš samozrejme šestonedelie telo sa čistí ale to je normálne, žiadne komplikácie išlo to rýchlo a bez problémov. S otehotnením som potom nemala žiaden problém prvé bábo v 28 a teraz čakáme druhé. Chápem ťa a držím palce 😊
@miska1821 Ahoj, nečítala som predchádzajúce odpovede , ja som neplánovane otehotnela, keď som mala 25, prihláška na doktorandské štúdium, posledný ročník VŠ, životný štýl študenta ... Nad UPT som rozmýšľala asi hodinu po oznámení tehotenstva, vôbec som nebola pripravená na materstvo, doteraz sa hanbím už len za tú myšlienku, že pôjdem na UPT, nešla som, lebo by som určite neprežila pomyslenie na to, že som dala zabiť to najcennejšie na svete...
Zo študentky som sa stala matkou a som za to nesmierne vďačná, neboj sa počiatočných obáv, že sa všetko zmení, áno zmení sa, ale tvoj život nečakane naberie iný rozmer, väčší, komplexnejší. Zmení sa od základov, ale doma budeš mať hotový poklad, naozaj, ver mi.
Držím palce 💛
@janinah reagujem čisto na tvoj prispevok o civilizacii v 21.stor. ako nechapes ze este existuje zabitie dietata.....vidis aky je život zvláštny...ja zas nechapem ako spolocnost v 21.stor. ma potrebu zamedzit ženam slobodny prístup k bezpečnym interupciam.....asi nám neni dané chápať, ale určite sa obe zhodneme v tom, ze každý si ma pozametať hlavne pred vlastným prahom.
v tomto veku by som vobec neriesila UPT, ja mam predčasnú menopauzu ,ziadne vajíčka a už nemožem mat dieta,lutujem ze som sa nerozhybala skor
@rikarika mám bratrancov gynekológov. Oni hovoria, že aj z odborného hľadiska je to zabitie dieťa stačí si o Tom viac naštudovať. Žijeme v 21 storočí, tak sa ľahko dajú nájsť o Tom informácie. Nikdy to nebude bezpečný zákrok. Všeličo sa môže stať. Sú tam vážne riziká. Ked žena zabije svoje dieťa po pôrode, tak je označená za krkavciu mater. Keď to urobí pár mesiacov pred tým tak už to má byť v poriadku? Bábätku už bije srdiečko. Vždy to bude zabitie dieťa. Nie žiadne prerušenie.
@kukulienka999 ano na SK nieje priama adopcia a ja myslim ze je to spravne. Ja ako adoptivna matka by som zas nechcela, aby bio matka mala na nas kontakt.
Ono, ma to svoje odovodnenie preco je to tak, zacalo by sa to zneuzivat....
@miska1821 ako prve ti chcem napisat,ze nie som proti upt.niekedy je to naozaj skor pozitivne rozhodnutie,ked na to nie su okolnosti.tebe by som ale naozaj odporucila si to rozmysliet.30 rokov uz nieje malo..vzdy vies ist po materskej spat do roboty,dieta do jasli,ale mozno uvidis ako sa tvoj nazor zmeni..ja som nikdy nebola mamickovsky typ,otehotnela som v 31 rokoch,aj ked planovane,ale hlavne lebo vek... a uz mam druhe a mozno tretie pride casom..premysli si.v 30tke mas asi uz aj nejake zazemie,a obmedzovanie s detmi nehrozi.mozes cestovat,uzivat si , robit karieru..vsetko sa da sklbit neboj..
@miska1821 zak naco rirsis zbytocne utp ked by si nemusrla ak by si brala antik. Chapem ze nechces hormony ale su aj nehormonalne druhy a nemydlim kondom... Ale vies co dobre ti tak ked v 30r nevi ze z nechraneneho sexu mozs otehotniet chod radsej na utp a rovno aj sterlilizaciu potom sa nemusis zbytocne pchat tabletkami 👍👍👍👍
@tatianamaria beriem ti tvoj nazor? Neberiem. Mam svoj nazor. Takze si kazdy pozametajme hlavne pred svojim vlastnym prahom.
@tatianamaria ja iba tak rozmýšľam keď idem tvojou logikou, ak teda žena potrati v prvom trimestri tak dieťa tým pádom spáchalo samovraždu? 🤔
@joannita kazda minca má 2 strany. Ty by si nechcela a ja zas chcela.
@rikarika lietame do vesmíru.ale nevieme zabezpečiť podmienky.aby sa mohli narodiť všetky deti a bolo o ne aj ich matky postarané.o morálnej úrovni ľudí .aby nezabijali vlastne potomstvo nehovoriac....pre mňa nie je výhra civilizácie to.ze žena môže ísť kedykoľvek na ukončenie tehotenstva a ešte sme na taký " výdobytok" civilizácie hrdí..to je skôr na zaplakanie kam sme dospeli....
@kukulienka999 chcela by si, aby ti psychicky chora matka, alebo drogovo zavisla matka, alkoholicka a bezdomovkyna (95% matiek co davaju deti na adopciu), zvonila kazdu chvilu pri dverach a otravovala teba, tvoje dieta a rodinu? Aby si sa bala pustit same dieta do skoly, lebo tato osoba, ktora porodila tvoje osvojene dieta bude mozno zdrogovana/opita cihat za rohom? 👏
Ludia maju velmi romanticke predstavy o adopcii.
@janinah postarane o vsetky deti a ich matky? akoze pardon, preco ma niekto rozhodovat o sposobe, akym sa o mna postara? som hadam svojpravna, a prave preto, ze zijem v 21 storoci a v civilizovanej spolocnosti, ocakavam, ze moje rozhodnutia o mojom vlastnom tele a o mojom vlastnom zivote budu akceptovane ostatnymi svojpravnymi ludmi v mojom okoli.
@janinah ja neviem co je vyhra civilizacie...ked tehotna zena v presvedceni ze dieta na milion percent nechce sa necha nakopat elektrikou, hodi sa zo schodov.....to je výhra? Sa prosim nehrajme na nieco...celkovo na tejto planete zije v katastrofalnych zivotnych podmienkach deti az-az a nijako zvlast nas to netrapi...
@kris_tin257 ďakujem ti za tvoju odpoveď, konecne jedna co neodsudzuje. Si zlata. 🙂
@miska1821 ak chces kľudne mi napíš správu ak sa chceš porozprávať 😊 odsudzovať vie každý ale nikto nechodí v tvojich topánkach a pochopenie v tejto spoločnosti veľmi absentuje, každý to berie zo svojho uhla pohľadu 😊
Ak sa bojíš ,že nebudeš môcť otehotnieť .je tam riziko ,ale osobne poznám babu,ktorá bola na interupcii niekoľkokrát a napriek tomu porodila tri deti ...
@miska1821 na dieta sa nikdy necitis, a tie, co tvrdia ze ano, klamu 🙂 v 30tke uz si mala mat davno jasno, obzvlast, ak neberies antikoncepciu, ze co spravis ak ostanes tehu -- mi to pride zvlastne, ze si si to v sebe neriesila, ja som to mala vyriesene este som ani sex nemala... Rozhodnutie je na iba na Tebe - pripravenost na dieta nie je nikdy u ziadnej, aj ta, ktora vie ze sa jej zmeni zivot po narodeni dietata nevie domysliet ze ako velmi. V Tvojom veku uz pomaly nastupuju statisticky problemy s otehotnenim - toto je fakt, rovnako ako je fakt ze statisticky su zeny, ktore po UPT nemozu uz otehotniet.
Ty sama vies ako si na tom materialne / financne / s pracou, s byvanim, ako si na tom v partnerskom vztahu, aky silny tento vztah je.
Dieta je vzdy skuska vztahu - rozhodnut sa musis ty.
Osobne, ak si presvedcena ze dieta nechces --- pozri si kliniky v zahranici, prave kvoli dostupnej napr. medikamentoznej interupcii.... Kamoska sla na upt, je to kratky zakrok, za chvilu bola v pohode - ale teda ona uz po 40 a ziadne dalsie deti uz nechce, takze je to ina situacia ako tvoja... si napis pre a proti... vela stastia pri rozhodovani
Budes mat potom dieta, neboj sa. Ani nebudes mat bludne vycitky do konca zivota, ako ti tu panbickarky vestia. Zariad sa podla seba. Oni ta zivit nebudu.
@mima172 mala som presne 30, ked som otehotnela prvy raz. Ale nebolo to take, ze ideme sa snazit a snazime sa, strasne to chceme. Proste sme mali sex asi pol roka bez ochrany a jedneho pekneho dna mi meskala MS, spravila som test a ten sok. Ze faaaakt? To uz? A co ja ako budem robit? Vobec som deti takto nechcela, ze strasne, strasne ich chcem. Ale uz ked som si uvedomila a opadol ten sok, ze fakt je to tam, tak som zacala vnimat, ze to bude nieco nove, nepoznane a prislo to v spravnom case. Dieta ma zmenilo. A potom druhe, tretie a cakam stvrte, mam 39 rokov.
A poviem to tak, do dochodku, ak sa ho dozijeme vobec, sa namakam este dost. Pred 3.dietayom som mala pracu, ze hoci som zarobila malo, ale bavilo ma to, tesilo, bola to mala rodinna firma s uzasnou filozofiou a prislub, ze pojdem aj na cely uvazok a budem sucastou aj vyroby, ze sa proste posuniem. Sefka bola so mnou spokojna a zo zaciatku som sa nevedela dockat rana, kedy tam znova pojdem, akoze fakt pravda toto. No a potom zrazu, druhy sef zacal byt cudny a zacal mat take maniere, no ale brala som to este dobre a ako zacala korona v 2020, tak mi zrazu povedal, ze teda on so mnou nie je spokojny a ta druha sefka ho presviedcala, aby mi dal este sancu, ale ze sa rozhodol, ze nie. Z cista jasna. To bolo den pred tym velkym lockdownom, ked zavreli skolky, skoly. Sla som po deti a s radostou na OCR. O mesiac mi koncila zmluva, stihla som treti raz otehotniet a bolo to to najlepsie, co sa mi mohlo stat! Nic krajsie, ako 3 deti rano, ked sa pridu ku mne pritulit a pomojkat, neexistuje. Ano, kariera je bokom, zaluby bokom, rozhodne mam na seba menej casu, ako pred detmi, ale je to uplne iny rozmer.
Ked mas 30, zarabas, nebudes s dietatom zivorit, tak by som na potrat nesla. Len preto, ze Ti to zmeni "plany", no a co? S dietatom zivot nekonci, len sa zmeni. Moja sestra cakala prve, ked ja so sesternicou tretie, v 35 rokoch, potratila v 13tt., ma velke zdravotne problemy. Teraz cakame znova dietatko, naraz, termin porodu mame cca rovnaky. Verim, ze konecne sa docka zdraveho ziveho dietatka...A niekto otehotnie ani nevie ako a len pre to, ze nepasuje do jeho planov, ho chce dat zabit. Prepac, ale musela som. Keby si mala 16-19, ze si na strednej...Ale takto? ☹
Ved treba v tom zivote byt troska flexibilny, nie len trvat na svojich predstavach a planoch. Raz prestanu vychadzat a co potom? Ja som sa poucila z tej roboty - nikto nikdy, ziadny sef, ziadna praca, ta nenaplni a neoceni tak, ako dieta. Nic viac nemozeme ako zeny tomuto svetu dat, ako vychovat noveho dobreho cloveka. Vsade si nahraditelna, len ako mama nie. Je to podla mna tej najvyssi titul pre zenu. A mozno ma tu oznacia za tmara, ale takto to vekom a so 4 detmi vnimam ja.

Aj keď neplánovane ale máš 30, zvaž či by si si to malé dieťatko predsa nenechala.... Áno po UPT je riziko že ďalšie mať nemusíš a navyše tie výčitky svedomia potom