icon

Únava pri neplodnosti

nicki447000
1. jún 2014

ahojte borim sa s neplodnostou uz dlhsi cas, no v poslednej dobe mam pocit ze na mna vsetko pada, ze sa moj cely zivot ruca ako domcek z karat. pripravujem sa na ivf, moje zname tehotneju, niektore uz s druhym dietatom. citim sa unavena,nic ma nebavi, som bez motivacie, bez sebavedomia, bez nadeje. vsetky peniaze co s zarobim idu na ivf som samoplatca. citim unavu, okrem vstavania do roboty a dom. prac ktore su funkcne nevyhnutne nevladzem nic urobit, nemam chut stretavat sa s kamaratkami (vsetky maju deti a furt je vsetko o tom, ako kakali, kolko spapali)...stale rozmyslam nad tym preco ja a ako dlho bude mojho priatela bavit znasat so mnou tieto problemy (problem je vo mne) kym si nenajde zenu s ktorou bude moct mat deti. nemozem spat, rano sa budim unavena-cely den by som spala a v noci kukam do blba. co vam pomaha zvladat tazke chvile? cim si urobit radost? nechcem sa kvoli ivf napchavat antidepresivami (viem, ze by mi ich predpisali). strasne by som potrebovala dovolenku, no nemozem si ju dovolit ☹ ani neviem, ci mi mate co poradit, aspon som sa vyzalovala ☹

kris557
2. jún 2014

@nicki447000 všetko sa podarí, hlavu hore, poznám veľa žien, ktoré čakali aj pár rokov, a oplatilo sa. Všetky sú tehu, niektoré aj s dvojičkami...včera mi babka zrovna spomínala, že jej povedal doktor tesne pred svadbou, že má slabo vyvinutú maternicu, že nebude môcť mať deti, dedko si ju zobral aj tak a majú tri dcéry a z toho tú tretiu neplánovane. No a teraz aj moju dcérku teda už pravnučku 🙂 Zázrak čo? 🙂

gagik
2. jún 2014

@radina mne ju tiez odsali,ale o 3 mesiace narastla zas,tak eviem co s nou

gagik
2. jún 2014

@kris557 no to su take reci s tym tazko povzbudis cloveka co sa roky snazi neuspesne o potomka

radina
2. jún 2014

Tak dnes uz lekari vedia kadeco obist , endometriozu operaciami, trombofilne mutacie pichanim fraxiparinu, protilatky proti embryu a inym zasa prednisonom, ci intralipidom, nekvalitne chybne vajka ci spermose zasa darcovskymi, takze ono treba skusit naozaj vsetko , aspon clovek vie ze preto spravil vsetko 🙂
No ja si zasa hovorim, ze co ak to tak ma byt, ze co ak by som otehotnela a zomrela by som pri porode, ? co ak to tak osud smeruje, ze vlastne mat z nejakych takychto dovodom mat nebudem? ..bohvie 😝

radina
2. jún 2014

@gagik aj mne ,takze mas nizsie amh? .... mne sa podla mna robila zo stresu.

paskolinka
2. jún 2014

@radina ja mam kamosky aj bez deti nastastie este 😀 ale v robote som bez deti asi jedina a to je teda niekedy fakt uz otrava pocuvat dokola to iste. ja uz by som mohla pomaly odborne poradenstvo robit, lebo mam pocit ze o detoch uz viem vsetko 😝

tomiholjubavi
2. jún 2014

@kris557 neutesis kto nechce byt uteseny 🙂 ja som tiez uz roky snazilka...nevedia nam ani diagnozu najst co je dost vytacajuce...poznam cloveka, co mal roky bolesti hlavy a doktori mu hovorili, ze je zdravy... 😕
taketo snazilky ako ja obcas maju chvile ked su slepe a hluche k argumentom..nepocuju nic len hlas svojej krivdy...ale to zase prejde...mna to vzdy prejde do pol dna...inak teraz mam 1 dc, takze sklamanie celkom cerstve...ale tym, ze budem obvinovat a nenavidiet cely svet mi nic nepomoze, este prave naopak, zhorsim si stav hormonov, odozeniem od seba muza a potom budem spokojna... 😖

radina
2. jún 2014

@tomiholjubavi bola si na reprodukcnej imunologii? ako ono staci ze mas protilatky proti spermosom a tie neprejdu tam kam maju, a nehovoriac o protilatkam proti ovariam, obalu embrya ,ci samotnemu embryu atd.

tomiholjubavi
2. jún 2014

@radina podstupili sme vsetky mozne vysetrenia, priechodnost vajecnikov, vytery, krv, mm spermiogram...proste sme zdravi... 😀 tento mesiac ideme na meranie zrelosti folikulov a potom holt to necham tak... 😕
inak skusali sme aj brat inofolic, pit stavy z odstavenych grepov na lacno, momentalne mam alchemilkovy caj, prestala som fajcit, nezdravo jest, schudla 12 kil, zacala som sportovat...mm tiez...tak si hovorim, ze nebudem tratit najlepsie a najkrajsie roky svojho zivota umaranim sa pre nieco co nemam, radsej budem uzivat to co mam...nech si to neprepasiem cakanim na nieco co mozno nikdy nepride...

ved nakoniec dieta nie je vec, aby si ho mohol zaobstarat kazdy kto chce..je to dar...niekedy podla mna nevhodnym osobam dany, ale ja som neni ta ktora o tom rozhoduje...

silvik1
2. jún 2014

@tomiholjubavi ahoj. ak si zdravá po lekárskej stránke, nechcela by si skúsiť body-terapiu, prípadne kraniosakrátlnu terapiu ? jedná sa o uvoľnenie energií v tele - teda ak na takéto "veci" veríš. prečítaj si o tom na nete. ja som teraz začala absolvovať tieto terapie (mám síce aj zdravotné problémy), ale okrem toho som "totálne zablokovaná zvnútra" - som totiž človek plánovač (najprv byt, potom svadba a teraz keď už sme zabezpečení tak by sme chceli dieťa) a takýto ľudia sa vedia veľmi tažko uvoľniť (je to skôr nevedome ako vedome).
to len tak pre zaujímavosť trošku iné ako neustále návštevy u lekára a stimulovania na IVF a KET 🙂

happyfrog80
2. jún 2014

@nicki447000 Skus si odsledovat ovulaciu ovulacnymi testami a abstinovat v sexe dokial nebude ovu test pozitivny.Ja som to skusila a podarilo sa to ale skoncilo velmi skoro,teraz sme secikovali viacej pred ovu po 2mesiace a nic.Tento cyklus ideme znovu na to s abstinenciou.Uvidim.Tiez dlho chcem a nic

radina
2. jún 2014

@tomiholjubavi ako poznam dost bab tu na mk co tiez nemohli byt tehu a mohli za to prave zvysene NK bunky, tzv natural killers, ktore inak zabijaju nadorove bunky, ale ak su nad normu, norma na tehu je 12%, tak proste sa im nedari, alebo nedarilo prave kvoli tomuto. lenze toto vysetrenie hocikto nerobi.

gagik
2. jún 2014

Tak ja som asi so svojimi pocit i uplny exot, ked nepatrim k ludom co vedia najst pozitivum aj na vlastnej rakovine. Ja som fakt divna ked chcem to co ma 90% ostatnych ludi .

tomiholjubavi
2. jún 2014

@radina ked pojdeme na tu foli, spytam sa kde sa to robi v zagrebe 🙂
@gagik myslim, ze toto je dost nemiestne porovnavat onkologickych pacientov s neplodnostou... 🙄 moja babka umrela na rakovinu zaludka, nemala ani 50..v poslednej faze dobre ze neliezla po stenach. bolo to strasne pre celu rodinu. važ slova, aby sa ti to nevratilo... 😅 chcela by si byt tehotna s rakovinou? aj take pripady su... ja budem radsej do smrti neplodna ako mat rok rakovinu.

gagik
2. jún 2014

@tomiholjubavi jasne ze nechcem mat rakovinu,ale chcem len povedat ze ta obdivujem,ze si vies aj z takejto situacie najst nieco pozitivne pre seba. Ja nic pozitivne nevidim a asi ani v zivote na tom nic pozitivne neuvidim,vzdy toto obdobie pre mna bude jedna obrovska trauma.

sono2
2. jún 2014

@nicki447000 my sme rok a pol a manžel je ok. Ja ja neviem. Hormóny ok všetko sa zdá byť ok na väčšom vyšetrení som nebola. Manžel mi dá niekedy najavo akoby som ja to chcela aby to takto bolo. Áno mne už tiež prídu vsetky tehotné. Ide leto bude to vidieť viac. Musíš sa pozbierať nie na žiadne lieky nechod. Podarí sa neboj sa. Vieš koľko nás. Je? Nie si sama. Ani na nejaké chorvátsko nebude? Je jedno kde budete hlavne že budete pri mori a spoluhráč hlavu hore si blízko. Ja neriešim ešte car. Tiež dúfam že liečba hormónmi zabrala a o týždeň krámy už nepridu. Ale som aj realista...

emocia
2. jún 2014

Dievčatá, ahojte, píše vám poradkyňa pre dojčenie a život s bábätkom a tiež terapeutka metódou EFT. Zablúdila som sem len tak zo zvedavosti a dosť som váhala či písať, ale prevážil pocit, že to môže mať zmysel. Som tiež bývalá "čakateľka", ale nie až tak silno na dieťa, ale na manžela 🙂 len samí čudáci sa na mňa lepili a tak som 12 rokov strávila s jedným z nich a potom už bol vek a kde sa teraz obzerať?? Nuž našiel sa, kamarát z mladosti a bolo 🙂 Ibaže vek už bol, 35 rokov a veľa otázok k tomu. Napr. či riešiť najprv "faru" a až potom "maru" – lebo byt bol malý atp. Ale zadarilo sa akosi mimochodom 😎 ale sa to rozlúčilo koncom 2. mesiaca. Potom nútená doba čakania a potom pokusy. To bolo to, o čom tu teraz píšete. Bola som po 37. narodeninách s tehotnou kolegyňou v redakcii... ufffff... Mala som čo robiť, kým som sa na ňu v prvých dňoch po návrate po potrate vôbec dokázala pozrieť, dokonale viem, o čom tu píšete... Nedarilo sa, mesiace ubiehali. Potom iná kolegyňa (32 r.) z inej redakcie otehotnela tiež asi po 3-ročnom čakaní. Stretli sme sa a s tou som dokázala zdieľať jej nadšenie a radosť 🙂 Porozprávala mi ako si "nasadila" liečbu – bylinku rebríček alebo aj myší chvost, čo je poradila nejaká stará tetka z jej rodiny 😕 Jej muž odvedľa počul ako to preberáme a s chlapčenským "humorom" zavalil, aby mi neradila nejaký iný chvost, lebo vraj ten, čo to má "spáchať" je lepší... Nuž ha-ha! 😉 😒 ale každopádne bola som povzbudená a vrhla som sa na kúru s touto bylinkou. Dôležité bolo, že po fyzickej stránke bolo všetko ok aj u muža. Tak len to moje chcenie to možno blokovalo a takisto sklamanie z vlastného zlyhania, že som to prvé potratila ☹ Kúru som ukončila a akosi som sa pri tom užívaní povzbudila, že keď to pomohlo toľkým ženám v posledných storočiach, tak prečo nie aj mne... hm... Prešli ešte dva mesiace a pred Vianocami som otehotnela a v polovici augusta 1991 vo veku 39 rokov som porodila chlapčeka 😀 – Nuž, neviem, či ten myší chvost či čo tomu pomohlo 🙂 Neviem to naisto. Vnútorne však cítim, že práca s mojou dušou, to, že som niečo pre to robila okrem lásky s mužom 😎 – teda to obradné varenie bylinky každé ráno a sledovanie cyklov toho užívania pravdepodobne spôsobilo, že som bola akoby viac so sebou. Že som zvnútornela, viac sa zamerala na svoje prežívanie, na svoje telo (zádumčivé pitie bylinky) a tiež dušu (tá zádumčivosť a "vetrenie" vnímanie či pociťovanie možností) – mohli spôsobiť moje uvoľnenie, posilnenie ženskosti vo mne, a tak aj posilnenie sebadôvery v schopnosť počať, vynosiť, porodiť a vychovať. TO SA AJ UDIALO. Je tu dnes môj takmer 23-ročný syn, ktorý mi robí veľkú radosť. – Týmto, čo tu píšem nie, že jednoprúdovo radím užívať myší chvost. Môže byť aj niečo iné. Radím však pracovať so svojou dušou, myslieť na seba ako na objekt schopný zázrakov. Všekty tie funkcie, ktoré denne vykonávame, všetka tá intelektuálna činnosť, všetka tá šikovnosť doma v kuchyni, v dome, záhrade... MÔŽU byť obohatené ešte inou funkciou. MÔŽU. A to byť matkou. Toto treba reflektovať, myslieť na to. VIZUALIZÁCIA. Počuli ste o nej? Je to mocný, nevídane, nečakane mocný nástroj. Myslím na seba, predstavujem si seba ako mamu. Privriem oči a vidím sa ako držím dieťa v náručí. – Je to ťažké?? Možno. Ale skúšajte. Bunkový biológ Bruce Lipton roky skúmal bunky. Závery jeho výskumov hovoria, že bunky sa správajú účelovo: idú v ústrety podnetom, ktoré podporujú ich komfort, život a napredovanie. Utekajú od zničujúcich vplyvov. A tými u nás, žien, ľudí, môžu byť aj naše temné myšlienky. Pretože naše presvedčenia (zlé, nefunkčné), naše strachy a obavy nás môžu celkom kontaminovať, pričom si to nemusíme vôbec uvedomovať. Lipton hovorí vo svojej knihe: Biológia presvedčenia o tom, že jedine my sami sme zodpovední za svoj život, čo sa nám v ňom deje. Naše postoje, nastavenie určujú naše vnútorné prostredie. Ak je kontaminované depresiou, smútkom a.. a.. tak sa to celé zacyklí. Vedzte prosím, že postoje a nastavenia sú produktami našej psyché, nie našich tiel... Dáva vám to trochu logiky, dievčatá...? Psyché určuje kvalitu nášho života. Nie hmota. Pracujte so svojou psyché, zapojte vizualizáciu a možno si aj kúpte Liptona 🙂 Radím to. Nebudú to nanič vyhodené peniaze. Takisto možno niektorej z vás dobre padne vedieť aj, že na prácu so svojou psyché nemustíe byť samé. Nazrite na môj web o terapii EFT. Ale dievčatá, verte, že prvotným impulzom sem písať, nebola vízia zviditeľniť sa ako terapeutka EFT, ale jedine túžba pomôcť vám, zdieľať s vami, podporiť vás. Chcem veľmi veriť, že aspoň jednej z vás som zarezonovala... Robím s matkami, pomáham im už štvrtý rok ako poradkyňa, predtým desaťročia ako laik, podporujúca bútľavá vŕba 😉 a mám ich aspoň 50 (z takmer 700) čo rodili tesne pred alebo kúsok po 40-tke. NIČ NIE JE STRATENÉ. Verte, že nič. A ako hovorí Lipton: My sami si vytvárame svoju budúcnosť.Tak hop na to...! 😅 Nech sa vám všetkým veľmi fajne darí...! Pozdravujem vás, poradkyňa Alena BA

lienka93
2. jún 2014

Ahojte, táto otázka tu asi nepatrí ale chcem sa vás opýtať som z toho trosku v šoku ako to môže byt zrazu takto. 3 mesiace sme sa snažili o bábätko a na 3 pokus sa nám podarilo ostala som tehotná, lenže hneď nato som dostala kiahne a v 6 týždni som potratila. Absolvovala som kyretaz. Teraz sa zase snažíme a dr. Mi robil hormonalny profil a mám zrazu veľmi nízke hodnoty. Môžu až tak enormne klesnúť? Povedal mi že sa mi vajíčko neuvoľnuje a že nemám ovulaciu. Ale mne sa zdá že ovulaciu mám. Cyklus mám presne na 28 deň.

paskolinka
2. jún 2014

@lienka93 a skúšala si merať napr bazalnu teplotu? Podľa toho sa dajú pekne určiť ovulacia príp. anovulacny cyklus. A vieš si odsledovat aj kedy je dobre sa posnazit 😉

lienka93
2. jún 2014

@paskolinka čítala som o tom veľa ale neviem ako nato tak som to neskusala. :(

paskolinka
2. jún 2014

@lienka93 nie je to vôbec zložité, akurát to chce trochu disciplínu a pravidelny spaci režim 😉 treba merať každé ráno hneď po zobudeni este v posteli, vždy v rovnakú hodinu, zakreslovat do grafu (na internete su zadarmo take stránky). Inak návodov je na nete milión. A ked by si sa na to dala a potrebovala radu, tak aj tu na mk sa o tom veselo diskutuje, napr. v téme "grafy BT" 😉

lienka93
2. jún 2014

@paskolinka pôjdem sa tam pozrieť. Pretože som v šoku že až tak mi klesli hodnoty a pritom v decembri sa podarilo. Teraz som veľmi sklamaná že prečo museli prísť tie prekliatie kiahne ☹

paskolinka
2. jún 2014

@lienka93 no, to si nevyberies... Škoda že si ich nemala ako dieťa, predsa len to má podľa mňa zmysel "nechať deti nakaziť" kym su malé, práve kvôli takýmto prípadom potom neskor... 😒

lienka93
2. jún 2014

@paskolinka no to je najlepšie mna dali k susedovi a potom som aj mala ale vraj slabé. Asi to tak malo byt :(

paskolinka
2. jún 2014

@lienka93 asi áno. Ale vsak neboj, ked sa ti raz podarilo otehu, podarí sa zas. Možno máš tie hormóny dočasne trochu rozhodene a dá sa to dokopy, príp. ti dr na to nieco dá...

lienka93
2. jún 2014

@paskolinka dal mi už teraz ale povedal mi že musím čakať na výsledky z tkanivovej banky a na manželov spermiogram. A až tak ich mam brat. A to je strašne zdĺhavé. Ja som už bola a na výsledky sa čaká aj viac ako 2 mesiace a manžela objednali až o 2 mesiace . Takze bude sa to ťahať dlho. Štve má to že už dávno sme sa mali posnazit a aspoň odborne vyšetrenia by sme už mali za sebou. Ale nikto nevie že co ho čaká v živote. Ale na šťastie sa oplatí čakať 🙂

andrejka2424
2. jún 2014

Baby aj keď dieťa mám,dokážem sa vcítiť do pocitov bezmocnosti a zúfalstva. My sme sa dozvedeli,že s manželom dieťa mať nebudeme.(syn je z predošlého vzťahu). Porevala som si nie raz,všetky vecičky po synovi mám vypraté a vyžehlené v krabiciach...pre druhé. Ale žiadne druhé nepríde. Bolí to hrozne a práve preto chápem,že snažilky to musí bolieť 1000x viac.Len jednu vec nechápem a úprimne,ani sa mi nepáči,ako bezdetným snažilkám lezú na nervy rozprávanie mamičiek o svojich deťoch. Lebo si myslím,že keby sa to ktorejkoľvek snažilke raz podarilo,budú robiť presne to isté. Tiež bude dieťa téma č.1. A nepoznám vo svojom okolí žiadnu ženu,ktorá má deti a závidí tej,ktorá ich nemá.Myslím že každá žena má v sebe zakodovanú a v podvedomí pestovanú túžbu po dieťatku.Ja mám jedno a bez váhania by som prijala aj druhé,či tretie. Aj keď viem,že ma čaká puberta so synom,ktorá bude skúškou mojej trpezlivosti,ale nikdy by som neľutovala že ho mám(ak by z neho nevyrástol nejaký vrah pod.) 😀 Ten pocit,keď mi kopal v brušku a keď som ho prvý krát uvidela a pobozkala na hlávku ,tak práve tento pocit by som nikdy nemenila za komfort ,voľný čas a ticho,ktoré si môže dopriať bezdetná žena.

junova
2. jún 2014

@andrejka2424 Ja som sa tiež bála, že nebudem mať deti, lebo mi v roku 2008 zistili endometriozu. Mala som pomerne dosť ložísk v bruchu. Čo sa dalo vybrali a ostatné mi nechali, vybrali mi aj cystu na vajecniku. Gynekológ mi povedal, že by som sa mala čím skôr snažiť otehotnieť. Podarilo sa na druhý šup a o rok a niečo po operácii som porodila Barborku. Dnes má 5 rokov. Po troch rokoch som opäť zatuzila po druhom dieťatku a tiež sa rýchlo podarilo otehotnieť. Minulý rok sa nám narodil Miško. Tiež ma mrzí, keď dievčatá píšu, že im lezie na nervy keď mamičky stále rozprávajú o deťoch. Verte mi, že keď sa aj vám podarí otehotnieť a porodiť dieťa, minimálne prvý rok bude témou číslo jeden. Ja keď si idem sadnúť s kamoskami, ktoré majú deti, reči máme hlavne o deťoch a manželoch. Keď sa stretnem s kamarátkami, ktoré nemajú deti, neobtazujem ich rečami o papani a kakani. Väčšinou sa samé na deti opýtajú a prevažne klebetime o ženských záležitostiach a hlavne o našich chlapoch;)

bewik
2. jún 2014

@andrejka2424 ver mi Andrejka, ze ak by si nemala vlastne dieta, urcite by aj teba zranovalo pocuvat o detoch druhych, dokonca by ti stacil pohlad na tehotnu zenu, aby si prepadla pocitu zufalstva. Nema to nic spolocne so zavistou. Kto to nezazije, ten nepochopi v tomto pripade nie je fraza, je to sto percentna a cista pravda. Nedobrovolne bezdetne zeny svoj volny cas a ticho neberu ako komfort, ale ako prekliatie. Ich duse su ubite a nedokazu sa tesit s druhymi. Kiez by to nemusela ziadna zena zazit, aby sme sa vsetky vedeli spolu tesit zo svojich deti navzajom.

nicki447000
autor
2. jún 2014

@bewik presne si to vystihla moja 😔