icon

Zomrelo mi dieťa a ja mám výčitky

20. apr 2021

Stalo sa to uz skor. Bol velmi malinky a mna najviac trapi, ze mozno nerozumel tomu, co sa mu deje, preco ho nieco boli, a nezasluzil si to. Zlyhali mu oblicky. Ako sa spamatat a vyrovnat sama so sebou?

Strana
z2
nelca0510
20. apr 2021

Smer psychiater

anarx
20. apr 2021

Prijmi moju úprimnú sústrasť. Strata dieťatka je strašná vec a treba veľa času, kým prebolí. Určite si v tej chvíli robila všetko najlepšie, ako si vedela, dala si mu, čo si mohla, no v niektorých situáciách je bezmocný aj ten najviac milujúci rodič. Dopraj si čas, prípadne aj odbornú pomoc, zaslúži si ju každý, kto musí niesť takéto trápenie. Prajem veľa síl.

unicornlady
20. apr 2021

Prečo hneď psychiater a tabletky? Možno skôr dobrý psychológ, terapeut... možno knihy (netuším, či také knihy sú, ale sú knihy venované rôznym témam, ako sa kto vysporiadal s tragédiami),

martina1201
20. apr 2021

Ahoj, mrzí ma čím si si prešla aj tvoja strata, ale výčitky to nezmenia. Objednaj sa k psychiatrovi, skús zistiť či v tvojom okolí nie sú terapeutické skupiny, v ktorých sa stretávajú ľudia čo majú podobnú traumu. Len nedus v sebe tie výčitky a niečo rieš nech sa ti uľaví.....

unicornlady
20. apr 2021

Tak som dokonca aj našla jednu knihu (Slávka Démuthová: Keď umiera dieťa), v kníhkupectve mi ju našlo vypredanú a nedostupnú aj v skladoch, ale našla som pdf na ulozto

https://uloz.to/file/2edqg84anWDL/ked-umiera-di...

felycity
20. apr 2021

je mi ľúto, čo prežívaš, každý z nás bolesť a smútok spracúvava inak, tie pocity , ktoré prežívaš sú úplne prirodzené, mne osobne "pomohol"čas, takisto pohľad a uvedomenie si, že žiaľ život prináša aj takéto nesmierne smutné a tragické okamihy, potrebuješ čas, ak ti pomôže rozprávať o tom rozprávaj, ak potrebuješ plakať plač, výčitky svedomia si nerob prosím aj ked je to prirodzené a každý rodič si kladie otázku čo som mohol spraviť viac, ale ty vo svojom vnútri vieš, že viac sa spraviť nedalo, ak máš však pocit, že sama to emocionálne nezvládaš pokojne oslov psychológa... je tu skupina mamičky anjelikov, kde sú rôzne príbehy ak máš záujem pridaj sa, možno aj to ti pomôže vyrozprávať sa.....v živote sú situácie, ochorenie, ktoré žiaľ nedokážeme zmeniťa, ale na strane druhej sa nemôžeme ani vzdať a musíme sa naučiť kráčať ďalej....

bibina32
20. apr 2021

Skús napísať do skupiny mamičky anjelikov, tam ti možno poradia. Sú tam mamičky, ktoré vedia ako sa cítiš.

nuni11
20. apr 2021

Na toto bude najlepsi podla mna psychiater a podpora rodiny, ty ale isto za nic, z toho co sa mu stalo nemozes, to si proste vycitat nemozes

autor
20. apr 2021

Dakujem vam, ste nesmierne zlate. Dodali ste mi silu. Skusim si najst nejaku knihu.

andrejka1974
20. apr 2021

Uprimnu sustrast viem je to velmi tazke,mne tiez zomrela dcerka ako 4 mesacna necakane, ale skus si urobit aspon sebe trosku radosti alebo priatelovi a vermi pomoze to a casom mozno pride aj dalsi drobček a vy spolu budete opat stastny tak ako my

unicornlady
20. apr 2021

Kamarátke po smrti bábätka pomohlo aj trochu duchovného pohľadu o tom, že bábätká vlastne hneď do neba, že napr. budú s ostatnými už zomrelými príbuznými, niekedy že sa príbuzní- duše menia na strážnych anjelov, alebo že možno bábätko malo prísť len na krátky čas a aj tak tu malo svoju podstatnú úlohu...

A po takom tom vnútornom zmierení o 2 mesiace otehotnela 🙂 (dotiaľ sa im nedarilo)

andrejka1974
20. apr 2021

@unicornlady nie kazdemu taketo slovo pomoze , u mna taketo slova zranovali este viac ako som bola

unicornlady
20. apr 2021

Veď možností je viac. Ako som tu hore napr. uviedla na stiahnutie knihu od psychologičky

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ladislav27
22. apr 2021

ahoj...zvladnes to..... si silna pretoze dokazes o svojej bolesti hovorit pisat... tvoj chlapcek je anielik a dava na vas pozor...tato myslienka mi pomáha prekonat bolest a vycitky... prisli sme o Laurinku v tretom mesiaci tehotenstva, mam astmu.... bolo to 1.7.2015.....a stal zazrak, 19.9.2018 sa nam narodil Alexander....

lujza123
28. apr 2021

@nelca0510
@martina1201
@nuni11 posielate ju k zlému doktorovi, psychiater lieči duševné poruchy ako schyzofrenia, maniodepresia atď....

Na spracovanie traumy, riešenie problémov je psycholog

nelca0510
28. apr 2021

@lujza123 najprv sme psychiater, ten rozhodne o ďalšej liečbe, napr. Liekmi podporenými psychoterapiou

martina1201
28. apr 2021

@lujza123 vďaka za upozornenie, písala som aj terapeuta. Tak hádam som tak žel neporadila.....

fathi
3. máj 2021

Ahoj, prajem ti hlbokú úprimnú sústrasť a poradila by som Reštart terapiu, kľudne sa pridaj na Fb aj na tomto linku - nie je to psychiater, 100% diskrétnosť a profesionalita, no zároveñ nekonvenčný a veľmi citlivý prístup https://www.facebook.com/Reštart-therapy-100567...

frantiseklotrinsky
3. máj 2021

Mne pred polrokom zomrelo diecatko 2 dni pred porodom. Necakane, boli sme zdrave, ziadne vazne ochorenia. Ani pitva nic nezistila. Laruške sa omotala šnura okolo noziciek. A to bola facka z cistocisteho neba!!! Si predstavte, ze uz som bola prichystana do porodnice, den predtym som bola na poradni, kde bolo vsetko Ok a na druhy den som dlhsie necitila pohyby. Bohuzial bolo koniec. Trápi ma to o to viac, lebo to bola zbytocna smrt zdraveho dievcatka. Ženy, nikdy nezufajte, ak porodite o 2-3 tyz skor. Niekedy je to istejsie, ako cakat do konca. A aj som to tak citila, ze chce ist von skor uz 2 tyz predtym som si hovorila, ze to dieta mi strelí von cez brucho. A posledne dni a 1-2 dni pred nestastim som je videla uplne vypucenu hlavicku cez kozu brucha. Akoby sa chcela dostat von a nemohla. Akoby nevedela, kt smerom má vyjst von. Alebo len naznacovala, ze je cas ju uz vybrať, hoci aj cisarskym. Som z toho na dne a to mam doma este 1,5 r. dceru. Ked ju vidim sa samú hrat, je mi velmi smutno, pretoze sa s nou mala hrat sestricka. Neviem sa naplno odddať mojej prvej dcere, lebo mam smutok za druhou. Nie je to to isté. Vela lydi mi po tomto nestasti vravi frazu, " ved nas doma dceru" , ale je to velmi zle prirovnanie. Proste mojho Anjelika nenahradi uz nikto aj keby som mala mat 10 detí.
Po porode mojho mrtveho dievcatka som ju mala moznost vidiet. (Lekari, aj psycholog sa vas spyta, ci chcete babatko vidiet)
Dlho som otálala, ci ano, nie, nakoniec som sa rozhodla, ze ano, vycitala by som si, ze co som to bola za mater, kt nechce vidiet svoje dieta, aj ked je mrtve. A mala som jedinecnu moznost ju vidiet aka je. Mala som ju v náručí, oblecenu v perinke, akoby žila. Nechali ma s nou samú, aj som ju pofotila. Sestricky sa spytaju, ci aj odtlacok noziciek chcete. Ale nedokazala som si ju pritisnut ku telu a objat ju. Vedela som, ze musí ísť, tak som ju neobjala ani nepobozkala. Bála som sa ju aj rozbaliť z perinky a pozriet ju celú. Mala sim velmi zmiesane pocity. Chvilami som si myslela v tom okamihu, ze to je len len ,zly vtip a ona sa ku mne vráti. Hrozne veci sa vtedy dejú v hlave cloveka!!!

frantiseklotrinsky
3. máj 2021

Este ku predchadzajucemu pribehu som zabudla nieco zvlastne:
Lezala som po tomto porode mrtveho dievcatka v nemicnici. Vravi sa, ze na 3-tí den odlieta dusa do nebicka. Presne na treti den, som v nemocnici mala sen, kt. som s mrtvou krstnou mamou este asi ani nemala. A to je mrtva uz pomaly uz 9 r.
"Snívalo sa mi s nou prave vtedy v nemocnici 3 dni po tomto nestastí, ze som ju navstivila u nej doma. Ja som vodla ku nej bez slova a ohlásenia, ani som nemukla, len ona bola akosi rozrušena, ze som sa neohlásila, ze pridem! Asi 2-3x sa ma pytala, že co som nepvedala, ze pridem! Ja som nic neodvetila, poobzerala som sa jej po byte a ani ma nejako neprekvapilo, ani nepozrela som sa tam tym smerom ze co krstná robí prave, ked mi davala tieto otazky. VIETE CO ROBILA? OBLIEKALA MALÉ DIETA!!! "
Nikdy predtym ani potom sa mi uz s nou doteraz nesnivalo. A ani s mojim Anjelikom.

Este ma napadli zvlastnosti pocas tehotenstva s tymto mrtvym mojim dietatkom.
Bola som asi v 3-4 mesiaci a kvaplo mi par kvapiek vody na kuch. linku.
- BOLI V TVARE UPLNE MALYCH NOVORODENECKYCH NOZICIEK (aj som to odfotila)
- druha zvlastnost, to som bola asi v 5-6 mes. s mojou dcerkou co umrela .
Nemavam divne sny, spim dobre, proste taketo nieco ked sa mi v bud uz udeje, budem na pozore.
- Sen: Pred oknami sa mi prechadzali 3 osoby vo veku cca 20-25r. Mladi boli, dve dievcata a jeden chlapec. Mali sviecku v ruke kazdy jeden pred sebou, prechadzali sa mi pri okne a ja som na nich v spanku kricala a odhanala preč. Oni si ma nevsimali a chodili so zapalenymi svieckami ako kacky za sebou zoradení a vobec si ma nevsimali. To bol cely sen.

Podotykam, ze v tu noc, moja vtedy 8 mesac. dcera zle spala. Bola hore asi 4 x a vzdy plačkala v tú noc!!! PODOTYKAM, ZE TOTO SA U NEJ TIEZ ANI RAZ NESTALO, JE VELMI DOBRE DIETA S VYNIMICNE DOBRYM SPÁNKOM. PRESPÍ CELE NOCI OD SVOJICH 3 mes. BEZ AKYCHKOLVEK CIRKUSOV A BUDENÍ.

Tak, to je moja prihoda. Ak by ste vedeli na to nejake vysvetlenie. Ci, ak sa niekto takymi vecami zaoberá, kludne nech mi odpíše.

Prajem vsetkym nám rychle zotavenie, aspon ciastocné, pretoze vedomie straty dietata, ani inych osob sa neda zabudnut!!!

kubkovamama
3. máj 2021

Výčitky urcite nemaj prosim. Odporucam pozriet organizaciu Plamienok,mozes ich kludne kontaktovať,alebo staci citat pribehy inych rodicov,ktori prisli o deticky,zalezi co ti trosku upokoji dušu.Drzim palce.

frantiseklotrinsky
3. máj 2021

No a do tretice, toto je bomba, co teraz napisem! Ake stoji to za to. Kym som pisala tieto pocity a dojmy, uz 2 hod. vecer od 22:00 tak ronim slzy a smutne spominam pri pisaní.
PRED CHVILOU SOM VAM PISAKA, ZE MOJE DIETA V NOCI LEN TAK NIC NEROZHADŽE.
No teraz Áno. Zacala velmi plakat az som ju musela z postielky vybrat a utíšiť na rukách. Zvykne frflat v noci, len ked hlada cumlik.
Tentoraz cumlik mala v ústach a plakala dost.
-- Napadlo ma, ze sa jej sestricka ohlásila z nebicka a plakala, lebo uz isla prec. Tym chcela asi cez dceru dat znamenie, nech uz neplacem. Neviem co sa deje, ale uz druhy den som rozcitlivela a oadaju mi slzy, casto myslim poskedne 2 dni zase na moju mrtvu bábiku.

Ktovie, ci je to tak ako si myslim.

henikap123
5. máj 2021

Je mi ľúto čo sa stalo a keď to teraz píšem idu mi slzy, síce mi nezomrelo bábätko a nemôžem ani napísať že viem čo cítiš, ale mám male bábätko a od kedy ho mám plačem keď si prečítam niečo o tom že ako nejaké iné bábätko zomrelo, alebo niekto zbil bábätko a pod. A hovorím si presne to čo ty si napísala, že čo ak to bábätko nevie prečo sa mu to deje :( prečo niekto dokáže ublížiť bábätku 😭

Ak budeš mat druhé dieťatko až vtedy zabudnes, alebo čas ti pomôže. Mrzí má to 😭 prajem ti veľa šťastia.

slovakboy
24. máj 2021

Môj dobrý kamarát sa v detstve keď mal 5 rokov topil v bazéne. Videl svetlo na konci tunela a krásnu milú bytosť, ktorá ho vítala. Bol to vraj nadherny pocit. Zrazu ho mama vytiahla za plavky z vody a zachránila. Nebo existuje o tom niet pochýb. Vedia to všetky veľké náboženstvá. A už aj fyzikovia nevylučujú iné svety, ktoré žiaľ naša obmedzená trojrozmerná dimenzia pohybujúca sa len jedným smerom času nemôže v hmotnom svete navštíviť. Prepáč za svetonázorové okienko ale študoval som fyziku a stále ju sledujem. A chcem ťa povzbudiť. Skoro všetko, čo za posledné roky fyzika teoreticky objavila sa postupne experimentálne potvrdzuje. Aj vďaka tomu, že v tomto svete nejakým zázrakom funguje matematika. A vôbec by pritom nemusela. Boh ostane vždy skrytý, pretože keby sa ukázal verejne, dopadol by ako v roku 33 a keby ukázal svoju absolútnu moc na nejakom oblaku, neukázal by svoju pravú tvár, aký je. A my by sme už neboli slobodní. Boh sa dá spoznať len stdiečkom. A deti ho poznajú veľmi ľahko. Asi je presne taký rozprávkový ako si ho predstavujú. Tvoju bolesť neviem pochopiť lebo som ju nezažil. No súcitim s teboui, že je veľká a je mi úprimne ľúto. Ak by som vedel tak zastavím čas a vrátim ho späť. Verím však, že božia Prozreteľnosť vedela čo robí a raz dostaneš odpoveď na otázku prečo. Pochopíš, nájdeš zmysel a budeš spokojná. Teraz ti viem ponúknuť len moju modlitbu za teba a za vás s podobným osudom aby ste vedeli niesť tu bolesť.

frantiseklotrinsky
24. máj 2021

@slovakboy Jeeeej, velmi pekne dakujem za upokojujúce slová. A vobec sa nehnevam za váš odborné znalosti a skusenosri. Ba, tesim sa, pretoze rada študujem a spoznavam nove veci aj také, co beznych ludi nezaujima.
Ďakujeme a prajeme vam Stastny zivot plny porozumenia a zdravia.

frantiseklotrinsky
24. máj 2021

@henikap123 dakujem za sucit, prajem vam vela zdravia

maminkadeticiek
27. jún 2021

@slovakboy Nadherny prispevok.

palculienka40
14. júl 2021

Ahoj. Aj mne zomrelo dietatko nedavno pri porode. Obvinovali z toho mna. No prislo sa na to, ze pochybili lekari. No to mi malu nevrati.je to tazke ai to nevycitat. Kludne sa mi ozvi. Budem rada.

nelca0510
14. júl 2021

@palculienka40 to ako ta mohli z niecoho takeho obvinovat:-O

Strana
z2