(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@endysa ja sa snazim skor rozpravat s realnymi ludmi vo svojom okoli a riesit tieto zalezitosti s nimi a ich skutocnymi detmi... podla mojho nazoru, kto ma skutocny problem s dietatom, nema cas to riesit s anonymnymi ludmi na fore, hlavne pokial ide o skutocne zivot a zdravie ohrozujuce stavy a v prvom rade to riesi s lekarom. A ak to odznie samo, bez priciny, tak zrejme nejde o trvale poskodenie zdravia. A ja viem, ze si za, ja si celkom pamatam, co ludia pisu 😉
inac neviem,kto to tu spomenul-ale mobilne telefony, resp. signal, wifi a radiove vlny - toto by sme si mali ovela viac vsimat, urobit komplexne studie. Wifiny v skolkach - nie si davat priamo na panelak vysielace. Vnutri v byte 6wifin naokolo -od vsetkych susedov z prava aj z lava . Na toto som ja zvedava o 20 rokov. Ockovanie je preskumane 100x viac.
To ze je teraz narast diagnostikovanych deti s autizmom-nemoze mat suvis - pretoze autizmus sa dokaze diagnostikovat az od 2 rokov vyssie a je to proces dlhodoby.
Preco studia financovana odporcami ockovania tak isto nepotvrdila suvis? Mam ju hladat? (nechce sa mi,ale keby na tom niekto trval...)
@senta_sofia vies cez net som sa ja napr.zoznamla s ludmi co presne prezil to iste este aj tej istej dobe...aj sme sa osobne zoznalili potom a velmi to pomaha psychicky...a deti si z toho tahe vacsinou sami..nie s lekarmi...ja uz 7 rok..prvy rok bol des,potom sato lepsilo..ale nie je to ono stale..je prvacik dost som sa bala.ale zvlada to..este jedna davka a bol KO asi natrvalo..
@kaja73 jasne, ja som tiez hladala ludi s podobnymi problemami, ale nie ako "prvu pomoc", ta bohuzial viedla k lekarovi, ale uz potom, ked som mala potvrdene, o co ide a nie v ramci samodiagnostiky a vedenia dohadov o tom, ze z coho by to asi tak mohlo byt, ale uz ako riesenie stavu, ktory bol.
inac ja mam zaujimavy pripad okolo seba - mamicku,co neockovala a decko rovnako chorlave ako vsetky ostatne,dokonca viac , ekzem atd... fakt som pri nej bola rada,ze nedala ockovat- presne z dovodu,ze by to zvalila na ockovanie, hold takto nemohla...
@senta_sofia z coho to je ,ti v mojom pripade nik nepovie..preco ma dieta regres,preco ma tiky,preco nema ocny kontakt,preco ma zrazu krvavy ekzem......preco,preco????riesia sa len priznaky..a to medicinou- kortikoidmi,psychotropnymi latkami...to sme odmietli..
@endysa si nepochopila, ty si pisala vyssie, ze si za ockovanie a nemienis to opakovat, tak som len reagovala, ze o tom viem, pretoze si pamatam, co ludia pisu, nie ze si za nieco zodpovedna 😉 Iba ta posledna veta sa tykala teba. Uz za tu dobu, co tu pisem, by si si mohla vsimnut, ze nemam tendenciu na ludi utocit, teda, ak zrovna neratam ludi, ktori uz idu utokom na mna. Tam je to potom len obranna reakcia.
@peter952 organizacia safe minds spolufinancovala tento vyskum,lebo boli skalopevne presvedceni o spojeni MMR a autizmu. a vysledok? a uz ma neoznacuj. dostuduj si aj ten vitamin D.
Vakcína v pravom zmysle slova nie je liek. Používa sa u zdravých ľudí a kritériom jej účinku je pokles výskytu ochorení (úmrtí), proti ktorým má chrániť. Môžeme porovnávať (a to sa robí) výskyt danej choroby v populácii pred a po zavedení očkovania danou vakcínou. Môžeme zaočkovať určitú skupinu (kohortu) detí na určitom území a porovnať výskyt danej choroby voči skupine neočkovanej. Dokonca – po súhlase oboch výrobcov – je možné urobiť tzv. face to face (tvárou v tvár) štúdiu, porovnávajúcu účinky dvoch podobných vakcín navzájom. To sa robí tiež. Bolo by však neetické, ak by sme zaťažovali zdravých ľudí – dokonca deti – pichaním neúčinného placeba s cieľom porovnať k nemu účinok testovanej vakcíny. Takého štúdie sa realizujú, avšak v obmedzenom množstve, ak spĺňajú kritéria správnej klinickej praxe a všetkých etických kódexov, týkajúcich sa skúšania liekov, vrátane vakcín. Čo je však závažnejšie, deti v placebovej skupine (neočkovaných jedincov) by sme vedome vystavili nielen teoretickému ale aj reálnemu riziku možnosti ochorieť na infekčnú chorobu niekedy v budúcnosti, oproti deťom v druhej skupine, ktoré by boli očkovaním chránené. Lekári, ktorí by realizovali takú štúdiu, by sami nemohli vedieť, rovnako ani rodičia detí, ktoré z tých detí ostali neočkované a nechránené, teda dobrovoľne v záujme vedy vystavené možnosti vzniku infekčného ochorenia niekedy neskôr.
Testovanie vakcín sa deje na obrovských súboroch – celých štátoch a porovnáva sa imunogenita (tzn. stav odpovede imunitného systému v krvných parametroch), reaktogenita (výskyt nežiaducich reakcií), zmeny v epidemiológii danej choroby v priestore (území, krajine, svete) a v čase (ako dlho ochrana pretrváva). To dáva dostatok informácií k zodpovedným odporúčaniam miestnym, aj svetovým. Dvojito zaslepené štúdie sa môžu realizovať iba pri testovaní niektorých vakcín, nie je možné ich použiť na testovanie pri vakcínach voči najzávažnejším infekciám, pri ktorých je vysoká smrtnosť v prípade ochorenia neimúnnych jedincov.
@endysa vakciny zo zdravych deti spravia casto v sekunde chore ..obcas trvalo chore. ..osobna skusenost a nie ojedinela.
ak mas zaujem ziskat informacie o realnych rizikach ockovania , popripade poznat komunitu rodicov, ktore maju ockovanim poskodene deti, nech sa paci - https://www.modrykonik.sk/group/1799/
@lauritka ja viem je neeticke taku studia spravit ale je eticke taku neotestovanu vakcinu napichat do vsetkych deti..a dokonca je eticke ako placebo dat adjuvant,je eticke poravnat 96 tisic ocko deti s 15 tisic neocko..a percentualne to preratat,,je eticke zo studie vyradit deti co blbo reagovali na vakcinu,ale im ju nadalej pichat-len ich nemat v studii.,je neeticke testova vakcinu na tehulkach,ale je eticke im ju odporucit a pichnut mimo studie.....chjo..a toto ludia spapaju..ked sa testuje liek na coveku po infarkte a ani lekar ani pacient netusi co dostav..to uz je eticke..

@endysa tu na MK bolo tych mamiciek, uz ma tu jedna presviedcala o tom, ze jej dieta malo encefaliticky plac, co je plac charakteristicky pri zapale mozgu a predstav si, ani k lekarovi s nim nesla. V zaujme nestrannosti si precitaj nieco o zapale mozgu a skus prehodnotit, ci by si to doma s dietatom rozchodila