(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@endysa pozri, ja som tu dala informáciu, že v kalifornii stupla zaočkovanosť v poslednom ročníku detí nastupujucich do škol takmer o tri percentá na 95,6 najvyššie od vydania wakefieldovej retraktovanej studie, pre mna jasný znak, že amerických rodičov antivax nepresvedčil, naopak rozhodli sa pre prevenciu a nie pre choroby a podla mna je to tak dobre, čo bude na slovensku netrufam si odhadnuť, ale je velmi pravdepodobný rovnaký scenár, príde epidemia, ludia sa zoznámia s chorobou a budu očkovať. ako na tom budu detí, ktorých rodičov presvedčil prevenar, petot a manof o skodlivosti očkovania a teda zostali neočkovane sa tiež uvidí, ja dufam, že sa naplnia ich teorie o neskodných detských chorobách, ale osobne si to nemyslím.
@adsumus hlavne si rodicia neuvedomuju jednu podstatnu vec, pred 50timi rokmi spolocnost nefungovala takto ako funguje teraz, deti boli doma pri mamach,stretavanie vonku ovela obmedzenejsie ,ziadne obchody - ist s kocikoom do obchodu temer nemyslitelne . Mesta neboli tak husto obyvane pri sebe . Preto tie najmensie deti-co su ohrozene najviac,lebo je najvyssie percento vaznych komplikacii - ktore je 100x vyssie a to presne 1:600 verzus riziko vazneho poskodenia po ockovani 1:500 000 su extremne rizikova skupina. Kedysi bolo bezne ze rodiny mali 3 , 4 deti a jedno sa dospelosti nedozilo . Moja babka je z tej generacie,jej brat zomrel (nie na osypky,ine ochorenie) ale to je presny obraz toho - ako to bolo . Ona sama dostala ospypky presne ako 6 rocna ked isla do skoly - do prveho kolektivu - boli citujem "strasne". Prezila,ale toto co teraz je - na to povedala len tolko - dnesni mladi su strasne hlupa generacia ,potrebuju sa vratit o milovy krok spat aby pochopili. Ako neveriaci "tomas". Tisic argumentov za, historia -ktora hovori jasne a budu tu tliachat stale tie svoje stokrat vyvratene bludy.
Zaujimave,ze vodca je chlap - presne ako v sektach . Stranky kde je 99% zien potrebuju na to chlapa-vodcu. By som si to asi pozrela zo sociologickeho hladiska-co su to za zeny . ci aj ich profil sedi na typy co podliehaju sektam. Skoda reci na toto vsetko . A ten vodca ma VZDY postranne umysly - vzdy - ako aj tu bussines . Bussines s alternativou prekvita ako nikdy predtym.
@katkaajurko plny suhlas, ludia vždy potrebuju niečo viniť za choroby, v stredoveku to bola bosorka, suseda, dnes máme očkovanie, ale tak vyzerá, že ako celok ideme napriek všetkemu dopredu.
@katkaajurko "hlavne si rodicia neuvedomuju jednu podstatnu vec, pred 50timi rokmi spolocnost nefungovala takto ako funguje teraz, deti boli doma pri mamach,stretavanie vonku ovela obmedzenejsie ,ziadne obchody - ist s kocikoom do obchodu temer nemyslitelne ."
co ti ja viem, mam skor pocit, ze pred 50 rokmi travili deti omnoho viac casu vonku ako tie dnesne. dokonca deti chodili uz do jasiel, pohrali sa so spolocnymi hrackami, pooblizovali, kociky sa nechavali aj s detickami pred obchodmi, osobne si nemyslim, ze dnesny sposob zivota nejako vyrazne zvysuje riziko sirenia nakazy medzi detmi. co je ine, je to cestovanie do a zo zahranicia, ktore bolo v tych casoch viac obmedzene.
@katkaajurko tvoja babka ma svatu pravdu. Ja by som odporucila vratit ich tak na mesiac spat v case, ked zurila epidemia a pribalila by som im vrecko vitaminu C. Alebo vedierko kyslej kapusty, lebo liek vitamin C je predsa len vyrobok farma spolocnosti.
@katkaajurko kludne si pozri moj profil a zvaz ci patrim do sekty. Nikdy som slepo nepocuvala nazory a nevzala si ich za svoje lebo to niekto len tak povedal. Ano, som neockujuca matka, mam 3 deti, druheho muza, vysokoskolsky som vzdelana,mam vyborne postavenie v praci.....a dakujem tym,ktori verejne stale bojuju za pravo byt informovani o vsetkych nasledkoch ockovania a za to,aby bolo ockovanie dobrovolne. Ziadna sekta neexistuje a vy to viete. Tak isto si mozeme povedat nazor ako aj ini. Moj nazor je,ze ockovanie nefunguje tak ako je s tym oboznamena verejnost. Lekari pripustili,ze vakcinacii sa venuju pri studiu 1 prednasku. Az 1!!! Mam si teda brat vedomosti zo sprav na Jojke ci Markize???? To snad nie. K svojmu presveceniu som prisla na zaklade knih z kniznice. Uplne normalne,bez vodcu. Lebo som chcela,lebo som chcela pochopit suvis ockovania a mojho dietata ktoreho dusil astmaticky zachvat jeden za druhym. A pravdu som objavila. Ockovanie berie zdravie,berie imunitu zdravym detom, mojmu zdravemu dietatu....a argument o lahsom priebehu choroby? To uz je co za argument. Pre mna nie. Takze este raz nie som v sekte, ale som sa rozhodla neockovat na zaklade mojich vlastnych skusenosti a nastudovaneho materialu.
@adka1978 ok, chytas ma za slovicka, nie pred 50timi rokmi, to je pravda,to je generacia mojho otca a ti uz boli ockovani,rozbehli sa jasle v plnom prude,az moc na moj vkus (6mesacne dieta nepatri do jasli,ale to je ina kapitola zas)
pred 75timi rokmi bola doba ktoru opisujem. A deti sa stretli mozno 5-6 vonku na luke alebo na dvore -ale az ked boli vacsie. Nie 25 a tak casto ako teraz v jasliach,obchodoch ,lietadlach.
@adka1978 - aku VS? aku pracu? prepac,ale pri troch detoch - po vysokej skole - trva do 25ky - 9 rokov materskej. Kariera u mna znamena-praca,kde niesom lahko zastupitelna a ta sa pri 3 detoch robit neda -alebo iba ak mi vychovava deti niekto iny. tolko k tomu.
dalej - ak si si to nastudovala,tak asi velmi zle - lebo kto si to nastuduje a ma doveryhodny zdroj - musi prist k jasnemu zaveru .
Hodit alergie na ockovanie je jednoduche,ja sa pytam na dokaz. ALE ak tvoje dieta dostane jednu z tych chorob a bude bojovat o zivot - tak ti pride alergia a astma ako prechadzka ruzovou zahradou .
Bez googlenia - napis aku imunitu ovplyvnuje ockovanie a aku prekonanie choroby,aky je v tom rozdiel? ak si si studovala,vies to. Ak si len isla balastom - tak si dala na vlastne dojmy a chcenie presvedcit sa, najst vinnika pravdepodobne. pisem zamerne pravdepodobne.
Btw. ta moja 76rocna neockovana babka ma alergie a silny atopicky exem na tele.... mozno tym,ze musela prekonat osypky,ci ?
@katkaajurko to bola 2. svetova vojna.... deti sa mozno stretavali aj na luke, hej...
@adka1978 som si niekedy myslela, že vysokoškolske vzdelanie znamená, že človek je vystavený kritike a príjma ju ako sposob učiť sa nove veci, ale neplatí to pre všetkých, u neočkujucich sa informácie cenzuruju a platí tam iba jeden názor aj pre vS vzdelaných ludí a tiež nie je pravda, že antivax nie je sekta, akurát sa k tomu verejne nehlási, hlavná myšlienka, že je lepšie pre dieťa ked zomrie, lebo to je boží plán, ktorý by očkovanie mohlo prekaziť. občas to prenikne na verejnosť
@katkaajurko máš plnu pravdu, pred storokmi, dieťa stretlo tak maximálne pár ludí z dediny za den, dnes sa detí premelu cez letiská, nákupáky, detske centra, kupaliská.....to su tisice možností infikovania sa.
@adsumus jak tu napriklad. epidemia v Disneylande v roku 2015
Ako Amerika prešla od eliminacie osýpok k epidémiam osýpok https://www.washingtonpost.com/news/post-nation...

@kaja73 na tuto temu davas prilis velky zmysel 😀 ..budes to tu mat tazke 😉 ..to sa s pochopenim nestretne lol