(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Da sa vyliecit zapal v tele a bakterialna infekcia aj inak ako s atb? Pri zvysenom crp
Ak ano.poprosila by som navod.👍
Odporucania WHO, ktore zjavne bez premyslania prebera aj slovensky UVZ nie su take uzasne, ako su prezentovane, studia, ktoru som sem uz dala Low 2016/17 season vaccine effectiveness against hospitalised influenza A(H3N2) among elderly: awareness warranted for 2017/18 season (http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807...) uvadza: The 2016/17 seasonal IVE was −2% (95% CI: −44 to 28) among patients who had received 2015/16 seasonal influenza vaccine and 39% (95 %CI: −3 to 59) among patients not vaccinated in 2015/16.
Efektivita chripkovej vakciny v sezone 2016/17 bola -2% medzi pacientmi, ktori boli ockovani v sezone 2015/16 a 39% medzi pacientmi, ktori v sezone 2015/16 neboli ockovani.
Tiež prikladám niečo z Vyhodnotenia chrípkovej sezóny 2015/2016 v SR:
Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 bolo zaznamenaných 35 prípadov SARI,
u 15 z nich bol prítomný aj vírus chrípky. Ani jeden pacient so SARI nebol zaočkovaný proti
chrípke. Z celkového počtu prípadov SARI zomrelo 14,3 % pacientov (5 z 35). Vírus chrípky
A(H1)pdm09 sa laboratórne potvrdil u všetkých piatich zomrelých.
Ešte k tej účinnosti vyberám:
Predpokladá sa znížená účinnosť
trivalentnej vakcíny proti chrípke v zložke obsahujúcej antigény vírusu chrípky typu B,
nakoľko v populácii v prevládajúcej miere cirkuloval vírus B/Brisbane/60/2008–like virus
a do trivalentnej chrípkovej vakcíny pre sezónu 2015/2016 bol zaradený B/Phuket/3073/2013-
like virus.
Čo obzvlášť stojí za pozornosť aj napriek predpokladanému poklesu účinnosti vakcíny:
ANI JEDEN pacient so SARI NEBOL zaočkovaný proti chrípke.
Podobne je to aj v chrípkovej sezóne 2016/2017, dokonca:
Oproti predchádzajúcej chrípkovej sezóne sa zaznamenal pokles v počte prípadov ochorení, ale zároveň nárast počtu úmrtí na SARI.
.
Od začiatku chrípkovej sezóny 2016/2017 bolo zaznamenaných 31 prípadov SARI,
u 17 z nich bol prítomný aj vírus chrípky. Jeden pacient so SARI bol zaočkovaný proti
chrípke. Z celkového počtu prípadov SARI zomrelo 25,8 % pacientov (8 z 31). Prítomnosť
vírusu chrípky sa potvrdila u piatich zomrelých (3x vírus chrípky A/H3,
1x A/HongKong/4801/2014(H3N2)-like virus a 1 x vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie).
Zaočkovanosť populácie Slovenskej
republiky proti chrípke v chrípkovej sezóne 2016/2017 dosiahla 4,4 %, čo predstavuje pokles
o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou.
Robit statistiku a zavery na 35tich pripadoch je ... trufale/amaterske/slovenske/nepresne.. kazdy nech si doplni ako to vidi on.
Studia, ktoru som pridala vyssie bola robena na 1073 pripadov chripky A(H3N2) a 1 541 kontrolnych pripadoch v tyzdni 47 r. 2016 do tyzdna 17 r. 2017 v krajinach EU (v 10 krajin a 27 nemocniciach).
@kvieta Pisala som k tomu, co si vybrala zo spravy o 35 pripadoch SARI.
@adsumus pardon, tu je fungujuci link http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807...
Vobec nechapem, ako mozete porovnavat ockovania proti ochoreniu bezneho typu ako chripka a proti chorobam ako cierny kasel, osypky, zaskrt, tbc...
Ano, nevidim potrebu dat dieta zaockovat proti chripke, ktora je kazdy rok ina a pri dobrej starostlivosti vyborne zvladnutelna, mzono u starsich ci rizikovyh ludi to za zvazenie stoji. Ale rozhodne si nezelam, aby sa tu sirili choroby vyssie uvedene s vysokou umrtnostou a nasledkami, preto taketo ockovania su dolezite. Odporcovia ockovania su preto taki odporujuci, lebo vacsina z nich nemala moznost vidiet zavznost tychto - pre nas uz vdaka ockovaniu exotickych - chorob 😠
@kvieta Co sa tyka tej spravy; velmi zle je oznacovana ako chripkova sezona, pretoze vacsina pripadov nema s chripkou nic spolocne; ide o tzv. ARO (akutne respiracne ochorenia), z ktorych cast - cca 11% tvoria tzv. CHPO (chripke podobne ochorenie) a z nich je priblizne 10% tvorene naozajstnou chripkou (t.j. niektorym z chripkovych virusov).
Druha vazna vec je SARI (Severe Acute Respiratory Infection), ktore nie su vzdy sposobene chripkovym virusom. Uplne konkretne sa to pise v sprave za 2016/17 - Vírus chrípky bol
laboratórne potvrdený u 17 z 31 prípadov SARI (54,8 %). Plus je tam este uvedene (co ty si zabudla uviest), ze pri umrtiach tych 8 ludi bol u 6tich pritomny rizikovy faktor.
@adsumus O com ty tocis? Prestan ma tu oslovovat, ved ani netusis o ake teme pisem a vypisujes si tu svoje konspiracie o nejakych antivax stretnutiach; zjavne v tvojich snoch ci co.
Uz niekolko prispevkov som tu dala k odporucaniu WHO ockovat kazdy rok ludi proti chripke, ktore bez akehokolvek premyslania prebera aj slovensky UVZ. Pridala som aj relevantne odkazy na to, ako vyhodnotili ucinnost takehoto ockovania proti chripke v UK ci v 10 krajinach Europy (v 27 nemocniciach).
Prehlady CDC o ucinnosti ockovania proti chripke https://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccinati...
@tin007 Keby sa tí ľudia s rizikovým faktorom dali zaočkovať, ten počet úmrtí by bol možno o niečo nižší, pretože práve takí by mali zvažovať očkovanie proti chrípke, ak nemajú dg, kt. je kontraindikáciou.
A ja som na nič nezabudla, prečítala som si všetko, len som tu neskopírovala komplet celú správu, priložila som zdroj. Nestačí? Ty to nezvykneš robiť inak.
@tin007 A ozaj, k tým opakovaným 35 prípadom:
Ber do úvahy, koľko obyvateľov má Slovensko, koľko bolo aplikovaných vakcín (je to v tej správe), koľko bolo hlásených podozrení na chrípku a koľko z toho bolo potvrdených chrípk. ochorení. A ešte samozrejme treba brať do úvahy aj to, koľko % ktorých (pediatrických, pre dospelých) sa podieľa na hlásení chorôb.
Ak už, 35 je len výsledný počet, nie celkový pozorovaný.
pomazane príspevky boli reakcia na maciatkolulu, ktorá bludi, že ludia za očkovanie chcu do detí pchať atb, nechcu. vymýšla si.
@kvieta Este raz opakujem - SARI nie je chipka, je to vazne ochorenie dychacich ciest, moze byt sposobene chripkovym virusom ale tiez aj inymi virusmi, ci bakteriami.
Na SK bolo v sezone 2016/17 viac ako milion a pol (1 562 630) pripadov ARO. Z toho chripka bola potvrdena v 416 pripadoch a chripkovy kmen sa podarilo izolovat v 365 vzorkach.
Takze 1 562 630 vs. 365 (potvrdenych).
Prave tie studie, ktore som sem davala hovorili o tom, ze ockovanie proti chripke velmi malo zabrani (alebo vobec hlavne u starsich ludi 65+) chripke.
Zaver je taky, ze bude treba velmi detailne monitorovat virologicke data s cielom upozornit ludi na to, aby pouzili ine formy ochrany ako su antivirotika resp. nemedicinske prostriedky.
A pri zdravych dospelych je to okolo 40% (zalezi od sezony, od toho ako je "koktail vo vaccine" namiesany a pod) a nema vplyv (ockovanie) na dlzku ich PN ci hospitalizacie (http://www.cochrane.org/CD001269/ARI_vaccines-t... ); aby sa predislo 1 pripadu chripky treba zaockovat 71 ludi.
Minulorocny pripad "ucinnosti" vakciny proti chripke, oficialne odporucanej detom - 8 r. dieta bolo zaockovane a zomrelo presne na ten kmen chripky, proti ktorej ju mala vakcina chranit.
Sami uradnici z CDC sa vyjadrili, ze vakcina FluMist nie je ucinna (a pritom jej par rokov dozadu povolili oficialne uzivanie a odporucali ju ako ucinnu prevenciu, takze napr. miestny urad (nieco ako RUVZ) nakupil 1200 ks vakciny a v clanku sa pyta; co s nimi?
To je naozaj primitívne dávať umrtie dieťaťa ako dokaz neučinnosti vakcíny a ignorovať relaitu. pritom stačí otovgriť vedecké databázy a overiť si fakty.
influenza vaccine effectiveness against hospitalization with influenza A or B to be 79.2%
This week the CDC said the FluMist vaccine doesn't work.
“Two of the last three seasons it hasn't worked at all, at least in our hands," Dr. Joseph Bresee of the CDC said. "We haven't seen any of our data that indicates the vaccine has been effective."
Toto vyjadrenie je uvedene v clanku, ktory som pridala. http://fox13now.com/2016/06/24/parents-of-utah-...