icon

Pas pre dieťa do 5 rokov

jami2
14. máj 2012

Dobrý deň,
počaula som, že po novom už musí mať každé dieťa pas. Vraj deti do 5 rokov je ešte možné zapísať aj do pasu rodiča, ale už môžu z toho robiť v niektorých krajinách problém. Som slobodná matka. Zaujíma ma či môže môj bývalý požiadať o pas dieťaťa, príp. jeho zapísanie do svojho pasu, bez môjho súhlasu. Styk otca s dieťaťom, ani výživné zatiaľ nie je vyriešené súdnou cestou, takže ani nemám rozsudok o zverení do mojej výchovy. Viem, že pri rozvedených rodičoch sa pas vydáva tomu, kto má dieťa zverené, ale ako je to pri slobodných matkách? Nájdu sa tu nejaké mamičky v podobnej situácií, ktoré pas vybavovali? Môže vycestovať s dieťaťom v rámci EÚ aj bez pasu? Hrozí mu niečo?

irriss
14. máj 2012

@janka_pn
a nemuzes si radeji pro neho osobne? nebo je to za hranicemi??
Obcas je uz v kancelari pripraveny o mnoho drive😉

ani3012
14. máj 2012

do 5 rokov sa pas vydáva len na dva roky...po 5 rokoch už na 5 rokov

anjelicek26
14. máj 2012

@irriss - u nas normalne na urade v DE... mozno je to vsade inak...

estterka
14. máj 2012

@irriss na slovensku za 48 hodin a platnost ma dva roky 😉 ale my sme mali uz na druhy den.

irriss
14. máj 2012

@ani3012
Ani, prave proto si myslim, ze @ajelicek26 nema vydany pas na SK uzemi...kdyz ma platnost 5 let 😉

irriss
14. máj 2012

@estterka
aha...a mne vloni rekli, ze rychly pas ma platnost max.1rok a ze uz je ani nedelaji-tusim nejak v cervenci prestaly delat a delaji uz jen dlouhodoby 😉

irriss
14. máj 2012

@anjelicek26
V DE? 🙂
To bude ta super sjednocena Evropa.. ☹ 😠 😖 😎

janka_pn
14. máj 2012

@irriss no ked do kanclu pride, tak mi poslu sms a pojdem osobne.... a mame este 2 tyzdne, takze pevne verim 🙂

irriss
14. máj 2012

@janka_pn
dobre zarizene..skoro jako "podpultove zbozi" 😉

denisenko
14. máj 2012

@jami2 my sme vybavovali pas pre novorodeniatko a 5,5 ročného chlapca.... 🙂 jedno je isté, pri požiadaní o pas musíš mať rodný list a to zrejme tvoj bývalý nemá.

kaby
14. máj 2012

pôvodne bola podavana info o tom, ze clenske staty by mali akceptovat zapis dietata v pase.... preto ma dost prakvapuje ako sa priebezne menia info, ale tak co uz....
kompletne info najdete vzdy na stranke ministerstva vnutra, ako aj o dlzke platnosti dokladov, co potrebujete, kde vybavite...
Ohladom tejto temy prikladam link:
http://www.minv.sk/?dolezite-informacie

ivett1
14. máj 2012

@milena123 a vieš, že máš pravdu...ani sa mi nechce veriť...volala som na pasové a potrdili mi, že pas (dieťaťa) si treba ísť vyzdvihnúť len osobne-zákonný zástupca 😅 ...(dúfam, že moju otázku pochopili...) ...inak zaujímalo ma to, lebo aj nás to čaká...vyslovene...už teraz mi kamoška potvrdila, že sú tam neskutočné rady...(my patríme do BA2)...už teraz sa teším pri tej predstave, ako tam strávim pol dňa, dúfam, že nie celý...😝

milka24
14. máj 2012

ak mam dieta uz zapisane vo svojom pase-ma 2 roky...mozem s nim vycestovat do chorvatska???ci uz musi mat dieta vlastny???

anjelicek26
14. máj 2012

@milka24 - po 26.6. uz musi mat kazde dieta vlastny pas pri kazdej ceste do zahranicia.

sisaha
14. máj 2012

@milka24 do 26.6. mozes vycestovat na svoj pas, kde mas dieta zapisane, po tomto datume musi mat vlastny pas, aj ked ho mas zapisane

evitka82
14. máj 2012

@anjelicek26
@jami2
@vivusika
@zajaciq ja som bola dnes malej vybavovať pas,nemame rovnake priezviska a ziadne problem.pani si vypytala kolok,rodny list,moj obciasky odfotili nas a sli sme na pivo 😎 7 minuť všeho všudy

alenka777
14. máj 2012

to už ozaj musí mať každé dieťa do 5 rokov svoj pas? veď bolo povedané že ak je zapísané už v pase tak nemusí mať. Dcéra bude mať v septembri 5 rokov, tak nech jej teraz dávame robiť pas na 2 roky aj ked ju máme v pase zapísanú? ...

bibio
14. máj 2012

Slobodná matka nepotrebuje pri vybavovaní pasu nič iné len svoj občiansky a rodný list dieťaťa. Otcovi, aj keď je zapísaný v RL bez matkinho súhlasu pas neurobia.

madzik
14. máj 2012

@bibio a ked chcem pas pre narodene babatko ako mam postupovat?

anjelicek26
14. máj 2012

@evitka82 - je to ako pise @bibio pri tomto ma matka vzdy väcsie prava, aj keby bolo dieta zverene otcovi do vychovy.

bibio
14. máj 2012

@madzik Ak si slobodná matka, tak zájdeš na pasové s dieťaťom, rodným listom a svojim občianskym. U nás sa "kolky" kupujú na mieste v automate. To je všetko.

sisaha
14. máj 2012

@alenka777 no nemusis jej ho vybavovat pokial do septembra nikam nevycestujete

mariana0915
15. máj 2012

baby možno hlupa otazka ,ale potrebuje dieťa pas aj ked sa budeme zdržiavať na slovensku a nebudeme nikde do zahraničia cestovať????

zuzin78
15. máj 2012

@mariana0915 ahoj , ked nevycestujete do zahranicia tak nie, je to zbytocne 😀

ivett1
15. máj 2012

@mariana0915 ahoj, a načo by ho potrebovalo?...ten pas....veď pre vybavovanie na slovenských úradoch je treba akurát rodný list... 😉 pas dajte robiť, až sa budete chystať niekam "von" vycestovať...

janka_pn
16. máj 2012

@irriss prisla sms, idem po pas... 😉

irriss
16. máj 2012

@janka_pn

super 😉 🙂
i to reseni pres sms 🙂
Nemuzu se ale ubranit vzpomince:
... pripomina mi to dobu pred 30ti lety:
nase babicka: "dovezli banaaaany 😲 😲 , honem vsichni jdem do fronty 😀 😀 😀 😀

janka_pn
16. máj 2012

@irriss na slovensku je to tak... 🙂

irriss
16. máj 2012

@janka_pn
Reklas to velmi PYSNE a mas(mate) byt na co.. 😉
tady ti budou rikat minimalne mesic: "Prijdte zitra" 😠 😠 😠

lela1
16. máj 2012

Prosím vás,vedeli by ste mi poradiť? v júli sa chystáme s malými do chorvátska a manžel si ich dal cez zimu zapísať do pasu.Teraz neviem či po júni,kedy ma platiť ten nový zákon bude tento zápis platiť alebo bude treba nové pasy pre malých?ďakujem 😉