Pas pre dieťa do 5 rokov
Dobrý deň,
počaula som, že po novom už musí mať každé dieťa pas. Vraj deti do 5 rokov je ešte možné zapísať aj do pasu rodiča, ale už môžu z toho robiť v niektorých krajinách problém. Som slobodná matka. Zaujíma ma či môže môj bývalý požiadať o pas dieťaťa, príp. jeho zapísanie do svojho pasu, bez môjho súhlasu. Styk otca s dieťaťom, ani výživné zatiaľ nie je vyriešené súdnou cestou, takže ani nemám rozsudok o zverení do mojej výchovy. Viem, že pri rozvedených rodičoch sa pas vydáva tomu, kto má dieťa zverené, ale ako je to pri slobodných matkách? Nájdu sa tu nejaké mamičky v podobnej situácií, ktoré pas vybavovali? Môže vycestovať s dieťaťom v rámci EÚ aj bez pasu? Hrozí mu niečo?
do 5 rokov sa pas vydáva len na dva roky...po 5 rokoch už na 5 rokov
@irriss - u nas normalne na urade v DE... mozno je to vsade inak...
@ani3012
Ani, prave proto si myslim, ze @ajelicek26 nema vydany pas na SK uzemi...kdyz ma platnost 5 let 😉
@anjelicek26
V DE? 🙂
To bude ta super sjednocena Evropa.. ☹ 😠 😖 😎
pôvodne bola podavana info o tom, ze clenske staty by mali akceptovat zapis dietata v pase.... preto ma dost prakvapuje ako sa priebezne menia info, ale tak co uz....
kompletne info najdete vzdy na stranke ministerstva vnutra, ako aj o dlzke platnosti dokladov, co potrebujete, kde vybavite...
Ohladom tejto temy prikladam link:
http://www.minv.sk/?dolezite-informacie
@milena123 a vieš, že máš pravdu...ani sa mi nechce veriť...volala som na pasové a potrdili mi, že pas (dieťaťa) si treba ísť vyzdvihnúť len osobne-zákonný zástupca 😅 ...(dúfam, že moju otázku pochopili...) ...inak zaujímalo ma to, lebo aj nás to čaká...vyslovene...už teraz mi kamoška potvrdila, že sú tam neskutočné rady...(my patríme do BA2)...už teraz sa teším pri tej predstave, ako tam strávim pol dňa, dúfam, že nie celý...😝
ak mam dieta uz zapisane vo svojom pase-ma 2 roky...mozem s nim vycestovat do chorvatska???ci uz musi mat dieta vlastny???
@milka24 - po 26.6. uz musi mat kazde dieta vlastny pas pri kazdej ceste do zahranicia.
@anjelicek26
@jami2
@vivusika
@zajaciq ja som bola dnes malej vybavovať pas,nemame rovnake priezviska a ziadne problem.pani si vypytala kolok,rodny list,moj obciasky odfotili nas a sli sme na pivo 😎 7 minuť všeho všudy
to už ozaj musí mať každé dieťa do 5 rokov svoj pas? veď bolo povedané že ak je zapísané už v pase tak nemusí mať. Dcéra bude mať v septembri 5 rokov, tak nech jej teraz dávame robiť pas na 2 roky aj ked ju máme v pase zapísanú? ...
Slobodná matka nepotrebuje pri vybavovaní pasu nič iné len svoj občiansky a rodný list dieťaťa. Otcovi, aj keď je zapísaný v RL bez matkinho súhlasu pas neurobia.
baby možno hlupa otazka ,ale potrebuje dieťa pas aj ked sa budeme zdržiavať na slovensku a nebudeme nikde do zahraničia cestovať????
@mariana0915 ahoj , ked nevycestujete do zahranicia tak nie, je to zbytocne 😀
@mariana0915 ahoj, a načo by ho potrebovalo?...ten pas....veď pre vybavovanie na slovenských úradoch je treba akurát rodný list... 😉 pas dajte robiť, až sa budete chystať niekam "von" vycestovať...
Prosím vás,vedeli by ste mi poradiť? v júli sa chystáme s malými do chorvátska a manžel si ich dal cez zimu zapísať do pasu.Teraz neviem či po júni,kedy ma platiť ten nový zákon bude tento zápis platiť alebo bude treba nové pasy pre malých?ďakujem 😉

@janka_pn
a nemuzes si radeji pro neho osobne? nebo je to za hranicemi??
Obcas je uz v kancelari pripraveny o mnoho drive😉