Poradíte mi ohľadom temporomandibulárneho kĺbu?

Zodpovedané
14. apr 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom temporomandibulárneho klbu a osmičiek. Hore mám jednu prerezanú úplne správne a jednu neprerezanú. Spodné sa začali prerezávať asi pred 5 rokmi. Odvtedy sa moja zubárka sťažuje, že nedostatočne otváram ústa a zle sa jej pracuje. Občas ma ľavá osmička bolí a potom prestane. Trčia mi tam kopčeky, ale nie sú úplne prerezané.

Naposledy som doktorku prosila, nech mi dá odporučenie na RTG a odbila ma, že osmičky sú dostatočne prerezané, aby mi ich mohli vytrhnúť kliešťami. Vraj RTG je zbytočný. Dala mi doporučenie na vytrhnutie. Nechcem si dať vytrhnúť zdravé zuby, ak nie sú príčinou mojich problémov. Momentálne mám jeden kaz a bojím sa návštevy zubárky. Zubárka nechce pichať analgetiká pri vŕtaní.

V bežnom živote nemávam bolesti, vyhýbam sa žuvačkám a čerstvým rohlíkom. RTG mi robili pred 20 rokmi, keď som mala fixný strojček na horných zuboch. Teraz mám 33. rokov.

Aký je Váš názor a čo mi odporúčate?

Ďakujem

Dobrý deň,

odporúčam zvážiť zmenu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, nakoľko nesúhlasím s názorom, že zhotovenie röntgenového snímku je pri ťahaní zubu zbytočné a podanie lokálnej anestézie pri vŕtaní vaša zubná lekárka odmieta.

Injekcia pre znecitlivenie zubu pri vŕtaní je dnes bežnou súčasťou praxe zubného lekára, ak nie sú iné príčiny, prečo by sa nemala podať, je čisto na pacientovi, či si o ňu požiada alebo bolesť radšej "pretrpí".

Čo sa týka röntgenov, snímky v záhryze (tzv. bite-wingy) by sa mali zhotovovať každé 2-3 roky, nakoľko sú dôležitou pomôckou pre odhalenie kazu v medzizubnom priestore a pod staršími výplňami.

Veľká panoramatická röntgenová snímka (tzv. OPG) sa zhotovuje raz za cca 5rokov, aby sa odhalili zmeny pri koreňoch zubov, v kosti na hlavici kĺbu a podobne.

Pri ťahaní zubov múdrosti je obzvlášť dôležité vidieť, kam až siahajú korene a ako sú stočené. Pri ťahaní zubu "naslepo" môže vzniknúť veľa rôznych komplikácii.

Čo sa týka zubov múdrosti, zdravý, prerezaný a správne zaradený zub si nemusíte dávať ťahať. Ak je ďasno okolo jeho korunky ešte voľné a zvykne sa zapaľovať alebo opuchať, dá sa chirurgicky odstrániť. Korene zubov múdrosti rastú do približne 35. roku života, potom by tlak mal úplne ustať. Čo sa týka otvárania úst, skúste svaly jemne masírovať a rozcvičovať.

Ak by ste mali pocit, že je problém v kĺbe, sánka pri otvorení preskakuje a kĺb praská alebo lúpe, nechajte sa odoslať na kontrolu k špecialistovi stomato-chirurgovi.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská