Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@pici nikdy nemozes vediet ako sa akurat k tebe bude personal nemocnice chovat.mozes mat super referencie od 100matiek a prave ty, ta 101, mozes mat otrasnu skusenost s nimi.nikdy nemozes predvidat ich reakcie. a ked si predstavim matku ako zufalo prosi sestry aby jej dieta neodnasali,s obrovskym strachom na to hladi a nemoze nic,lebo je priviazana na stole a sestry ju ignoruju a s usklabkom jej placuce dieta beru prec-uplne chapem zufalstvo takej matky a robenie vsetkeho mozneho len aby mala dieta zas pri sebe-teda aj s pomocou policie.keby sa mne taketo daco stalo,ze by som ja prosila so slzami personal,nech mi moje dieta neberu(ked na to dovod nie je) a ony by sa len zasmiali a zobrali by ho,tak jednoznacne hned riesim policiu a revers a prevoz do inej nemocnice.ja som tvrda v tychto veciach a keby sa mne takato hroza stala,tak ver tomu,ze riaden bordel okolo toho spravim.a reportermi na cele.teda tie svine sestey by dostali sakra po hube za ich spravanie.niekto to stopnut musi! sama som takyto extrem od nemocniceho personalu nezazila,ale verim tomu,ze -aky pozic ,taky vrat. a ked sa raz niekto ku mne a mojmu dietatu zachova takto kruto,tak si to sakra zlizne! 😠 vies,tu lasku k dietatu si fakt treba zazit.ja a moj muz velmi na malom lipneme.teraz si spatne uvedomujeme ,ze my sme tu aby sme ho chranili,je to NASE dieta.milujeme ho tak,ze sa to opisat neda.niekedy sa clovek az zlakne,ze tak velmi milovat dokaze.tie veci,ktore sa diali pri prvom porode a teda to neprilozenie a nasledne odnesenie maleho,sme vtedy nejak negativne nevnimali,lebo sme boli radi,ze sme vsetci celi a zdravi a ze to dobre dopadlo.na to som sa sustredila a uplne mi uslo,ze moje dieta moze niekde za mnou plakat 😔 par vychovnych by som si za to zasluzila.spatne to vnimam negativne a nedovolim,aby sa take daco stalo pri druhom a dalsom porode.toto fakt objektivne zhodnotiti nemozes,lebo si to nezazila.nevies ake to je ,ked ti niekto berie tvoje dieta proti tvojej voli.sama to tiez neviem,lebo proti mojej voli mi maleho nik nebral,ale ak by sa to iste,co sa stalo pri maleho porode zopakovalo,tak by to uz bolo proti mojej voli.uz som si o porode a veciach s nim spojenych nieco postudovala(ty tiez ) a viem,co chcem a co nie,co je dementna rutina a co je nutne a potrebne. a bezdovodna separacia dietata od matky po porode je presne ta dementna rutina,proti ktorej treba nieco robit.
@jaja1118 @dulkagabulka
ved je moznost rooming in. dieta mas stale pri sebe. zase netreba robit uplnu dramu z toho ze dieta povazia, umyju a daju do inkubatora. navyse ak zena po porode moznmo nie je az tak fit ako sa citi. si v nemocnici, oni beru za teba dieta a vase zdravie zodpovednost. to je nemocnica, x porodov , x zien. x deti. malo personalu, neindividualny pristup... ked sa nieco stane, tak darmo, si v nemocnici, ta je zodpovedna. preco ked su prve dve hodiny zivota take dolezite, sto rokov to na slovensku nikto nerobil?????????????? a deti separovali... ?
@pici a ako to chces riesit? nespravis nic? zas vyhraju.separacia bude a nie len pri tvojom dietati,ale dovolia si to aj pri inych porodoch a zas to pojde vsetko dokola.a rodic bude mat pocit zlyhania,ze nedokazal svoje dieta proti svojej voli,tej separacie ochranit.kto vtedy vyhra? 😔
a ako to chces doriesit predtym,ked ti aj napriek tvojmu porodnemu planu podpisaneho primarom oddelenia,tvoje dieta proti tvojej voli odnesu?tam uz ty nezrobis nic a za tvoje prava sa bude musiet bit vyssia moc.teda policia. a ver tomu,ze keby sa taketo daco stalo a medializovalo sa to,tak by si sakra ten personal potom nedovolil take nieco pri dalsom porode zopakovat. boli by za to disciplinarne konania atd atd.
ako by si to ty riesila.konkretne mi napis.lebo ja osoben neviem co ine by som robila,keby moj pp nerespektovali ,nebrali by ohlad a ni na mna ani na poziadavky mojho muza,keby nas len tak odignorovali a dieta nam odniesli.co by sme akoze vtedy mali robit?na koho sa obratit?
@bobocka ja neviem, no trosku mi tvoja reakcia pripada pritiahnuta za vlasy...novorodenec place za tebou lebo ho idu umyt??? novorodenec place preto, lebo sa prave prvykrat nadychol, to nie je jeho ziadna separacna uzkost.. Teraz by si chcela biť personal, ze ti odniesol na par minut dieťa, lebo plače a ked ti pojde dieta do skolky a bude tentoraz uz plakat za tebou, lebo ho tam necháš, tak ho vezmeš a nedas ho tam??? ja rozumiem co chces povedat a niektore ukony su naozaj zbytocne, ale ved dieta idu lekari osetrit a o par minut ti ho prinesu pekne zabalene, umyte a castokrat spiace...Tak nerozumiem takejto prehnanej hysterii.. 😨
@pici ved ale rooming in nasleduje az po ten porodnej separacii.dieta ti zoberu a donesu po par hodinach.to je nieco ine.dieta neostava s matkou nonstop hned po porode.az po par hodinach nasleduje rooming in.rooming in a skin to skin su dve rozdielne veci.
ty hovoris,ze ak nie je zena fit,neciti sa na to atd-vsak ale od zaciatku hovorime o bezdovodnom separovani!!! ak je matka aj dieta fit,tak tam dovod na separaciu nie je!!!je to len idiotska rutina!!!a na to,aby matka mala pri sebe dieta jej personal netreba.staci,ze sa sestra par krat pride na rodicku a babo pozriet.na sale je s rodickou este aj partner ci ktokolvek koho pri porode mat chcela a je to.dietatko je prikryte a spokojne. nie kazda to chce,ale ked to chcu 2 z 10 rodiciek,tak nevidim dividim dovod im to neumoznit 🙄
a nemozes teraz porovnavat to,co sa robilo roky dozadu.aj rontgeny sa robili pred 30rokmi v tehu v pohode a nik to nepovazoval za zle a dnes sa uz vie,ze to zle je.takisto je to aj s tymto.bezdovodna separacia matky a dietata nikomu neprospeje a na to netreba ani studie
@bobocka snazila by som sa dohodnut si veci predtym... ja konkretne az tak na dvojhodinovom skin to skin netrvam. keby som trvala, snazila by som sa na tom dohodnut. s personalom, s vrchnou sestrou, primarom, kadekym. ak by to tak nebolo, odisla by som z dlhym nosom a asi aj pekne nasrata... policiu by som ani nevolala. mas velke iluzie o tom, ze policia by nieco zmenila. prd makovy, viem co hovorim, riesim trestne oznamenie na zenu, ktora ma po internete ohovara, kradne mi identitu, obtazuje ma dennodenne mejlami a co myslis co robia???? nemaj iluzie ze prave policia by nieco vyriesila....a nebodaj zmenila
@sisaha kto hovori o umyti krucinal!!nech ho idu prevazit,utret a potom nech mi ho na dve hoodiny daju!!!! jasne,ze nebudem za nimi kricat,ked ho vezmu vedla na 5 min na poporodne vysetrenie,ja hovorim o komopletnej separacii!!!
mne moje dieta ukazali po porode asi na polminuty a zobrali prec.dostala som ho az po 6 hodinach po porode! 😠 porod bol nekompolikovany,.rychly,v najvacsej pohode.bola som plna enerigie a maly bol krasne zdrave babo.aky tam mali dovod mi ho nedat? v baby friendly nemocnici??? 😠 😠 😠
Baby možno budete mať chuť niečo po mne hodiť, ale musím povedať že potom čo som sa po pôrode s malou pomojkala celkom som bola rada, ked ju nachvíľku zobrali a mohla som sa dať za pár hodín dokopy. Odvtedy som s ňou nonstop deň noc a nemám pocit že by za ten čas nejako utrpeli . Bábatenko búvalo, vedela som že je opatrená a v bezpečí a myslím že aby sa oň mamina mohla dobre postarať musí sa tiež po pôrode dať dohromady. Ja som sa fakt bála či z vyčeppania nezaspím alebo takniečo ked ma bude potrebovať. Samozrejme chápem, ked ho chce niekto od prvej minúty hneď mať pri sebe ža podľa mňa má na to právo. Ale je zas pravda že tých prvých pár hodín som sa poterbovala pozbierať, aby som sa o ňu bola schopná postarať.
@bobocka ja si myslim ze separacia dovodna alebo bezdovodna nema dopad na dieta. prve dve hodiny sa dieta adaptuje... preco nedonosene deti nie su s matkami, ale v inkubatore?
viem ze rooming in a skin to skin nie je to iste, nie som blba 😉 myslela som to ako poukazanie na fakt, ze dietatko po " tom" mozes mat uz stale pri sebe... zbytocne sa robi velka hysteria ohladom separacie. dovodnej ci nie... moj osobny nazor.
@bobocka no neviem odkial si, ale pred dvomi rokmi som zazila to co som pisala. dieta odniesli na chvilu a cely cas co som bola na sale som ho mala. Mozno to, co si zazila bolo davnejsie a niektore veci sa zmenili. Nechce sa mi verit, ze pokial zena nie je po cisarskom tak jej ho v dnesnej dobe nedaju... A ohananim sa policajtami... 😕 ..trochu zvlastne... Mala si tam muza, tak mal ist za doktorkou novorodeneckeho a poziadat o ponechanie dietata s matkou..
@martuska75 vidis,ty si ten typ matky,ktora si to skin to skin nevyzaduje,nemala si pocit ze vam to ublizilo.ani mojmu vztahu s malym to neublizilo,no spatne mam z toho zly pocit a pri druhom dietati to uz nechcem.nie kazda rodicka si skin to skin vyzaduje,nie kazda ho chce a prave preto si nemyslim,ze jeho realizovanie v porodnici je take nemozne,lebo fakt jedna z 10o to poziada.mozno ani to nie
hlavne sa tu nehasterme :D
@bobocka ahá, tak to som zle pochopila. Fakt ti doniesli bábatko až 6 hodín po pôrode??? A čo sním preboha robili. By som sa bála či je ok. Ja som bola s oboma babami najprv celý ten čas ešte na boxe tu 1-2 hodky najprv ešte s manželom a potom ešte chvíľu sama. Babatko bolo pri mne a až ked som išla na izbu tak si ju odniesli na novorodenecké a nosili mi ju a ked som sa pzbierala tak už boli pri mne. Myslela som že myslíš ako hned celý čas.
ja len hovorim ze z niektorych veci sa zbytocne robi halo a dramatizuje sa. ale to je moj pohlad
@sisaha ale matka ma pocit,ze spravila max pre svoje dieta.ze spravila co sa len dalo aby bolo s nou.kurnik ved mas deti.keby si bola presvedcena,ze niekto ti berie dieta bezdovodne proti tvojej voli,tak by si s tym bola ok? nemala by si potrebu s tym nieco robit? to ja teda ano.a kludne to ber ako silne reci,som silna matka so silnymi recami a silnymi skutkami.
@martuska75 ja som porodila o 5:13 rano.kym ma lekar sil,tak maleho vazili a merali a utierali atd a potom mi ho zabaleneho doniesli ukazat a sestra ho zobrala a az po chvili som sa dozvedela,ze je uz na oddeleni v inkubatore.uz by ho naspat neprevazali.vtedy som si povzdychla a nechala to tak,rozpravali sme sa s muzom aky je maly zlaty atd atd.po 2 hodinach ma previesl na oddelenie,ze mam spat.to bolo cca pol osmej rano.den zacal,ja plna energie a nadsenia,ze mam dieta som spat nechcela.nebolo treba,tak som lezala.nikde nikoho.okolo desiatej prisla sestra,ze ci som bola v sprche.ja ze nie,ze mi nik nic nevravel,ja som nevedela,ze ci vstat mozem ci co,tak som len lezala.nepila nejedla.sestra mi teda okolo desiatej povedala,ze sa mam ist osprchovat a ked bude vidiet,ze som ok a mam dost sily,tak ze mi maleho prinesu.ja som hned sla do sprchy a az potom mi maleho doniesli.nejak medzi jedenastou a dvanastou a potom uz ostal pri mne.povedali mi,ze si mam lahnut a tak ho kojit.total nepohodlne. a to bolo vsetko.vseho vsudy boli so mnou na izbe 2 min a odisli.mala som jedine stastie,ze som lezala s maminkou,co mala 4 dieta,ta mi so vsetkym pomohla.takze tak.ziaden dovod na separovanie nebol!a ani na tak neskore donesenie 😠
ja nepotrebujem aby bolo moje dieta so mnou hned a uz vobec nie bezomna.tak by to bolo idelne,no jasne,ze ked sa narodi,tak este aj o mna sa treba postarat a za ten cas ho mozu ist obriadit.ked ja budem dosita atd,tak nech mi babo donesu a bude so mnou-hodinu-najlepsie dve.potom ho nakojim a mozu ho zobrat.ja si trochu oddychnem a potom ked si dam sprchu,tak mi ho zas donesu.a nastane rooming in.ja neviem co je na tom take narocne ,ze by to nemocnicny personal nedokazal akceptovat 😕

@pici -ved to je to co sa ti tu snazi ozrejmit dulka gabulka-po porode a duplom ak je vsetko ok-sa na teba pozeraju s vytrestenymi ocami -ze mamicka o co vam ide ved mate krasne zdrave dieta-budete si ho uzivat cely zivot-az vam aj niekedy na nervy pojde.....nehovorim mozno pojde ale ja som napr.do dnes nebola od radky dlhsie prec ako 2-3h.......-jednoducho sa vsetci tvaria ze ved sa nic take hrozne nestalo-a ty fakt nemas chut to v danom momente riesit......