Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka Ako by vyzeral spontanny prirodzeny porod v Tvojej rezii? Samozrejme bez komplikacii? Ako casto by si kontrolovala ozvy dopplerom? Pozerala by si sa dovnutra nakolko je zena otvorena? Aka poloha? Ako dlho by si cakala na porod placenty? Ako dlho by si dieta nechala na matke a az potom suhlasila s vazenim + meranim? Dala by si vitK a ock. TBC? Dakujem, zaujima ma Tvoj nazor...
@lilyen2011 ja sa v tom az tak nevyznam, ale nemyslim, ze by anglicania vedome riskovali, resp. by nadalej volili takyto postup, ak by narastal pocet vaznych komplikacii....si myslim, ze prave vedenie porodu je nejak spojene s porodom placenty, neviem, ale ako si pisala a ako som aj pocula, u nas je bezna prax tahanie placenty von nasilu a ine, takze komplikacie su samozrejme, ja som svoju porodila prirodzene, trvalo to hadam aj 40 minut, ale vysla von krasne cela, to skuseny porodnik podla mna musi vidiet, ci je placenta cela alebo nie. Ale pri nasich porodoch na Sk clovek castokrat netusi, co s nim robia, zena lezi odovzdane a caka na pokyny, mne tiez nieco pichli v zavere porodu do stehna, ani neviem co, nikto sa ma nepytal. Ale ked to ide prirodzene, tak podla mna vo vacsine pripadov ziadne komplikacie s placentou nenastanu.
@didi35 mozem ti odpovedat z vlastnej skusenosti, aj ked nie slovenskej. Vaginalne vysetrenie nebolo ani raz pocas porodu, polohy take, ake mi vyhovovali, kontrakcie v stoji, rodenie na 4 vo vani, placentu som rodila skoro 40 minut, dieta som si sama chytila ako prva a drzala som ho, dokedy som chcela, pupocnik sa nechal dotepat, vitamin K som dala oralne az doma a TBC som odmietla.
@aliza aky vyznam ma dotepanie pup krvi pri porode? to nie je len otazka na teba,ale aj na hociktoru inu kocku tu co ma o tom info .no pytam sa teba,kedze si to spomenula 🙂.synovi som nedala odobrat pupocnikovu krv a dodnes ma to mata.ked bude druhe miminko,tak tomu chcem dat odobrat a uskladnit.co sa tyka odobratia a uskladnenia,tak to netreba riesit,v tom mam jasno,len raz jedna kocka spomenula v svojom prispevku(na inej teme) nieco take,ze pup krv patri dietatku a je lepsie ju nechat dotepat.po pravde sa do toho rozumiem ako hus do piva,tak by som bola strasne rada ak by to cele niekto vysvetlil.ty ci hocikto iny 🙂 dakujem 🙂
@aliza ja si pamätám, že mne išla takmer okamžite a prirodzene... len som videla ako ju dr držala a pomaly otáčala dookola pomaličky... som bola dosť prekvapená z toho aké je to veľké... hovorím, všade sa nájde nejaký "debil" ktorý to v kolektíve kazí a je len otázka kto na akú smenu natrafí... ja by som tiež bola teraz rada ak by ma odrodil niekto skúsený, kto vie čo robí a prečo...jedinú paniku mám z toho, že budem "pokusným králikom" nejakému mladému dr, alebo praktikantovi, čo sa bude na mne učiť... myslíš, že toto by som mala uviesť pri nástupe písomne, alebo musia rešpektovať ak im to budem hučať počas pôrodu, napr. tohoto u seba nechcem. Budú to rešpektovať? Dá sa voči niečomu takémuto zabezpečiť? alebo napr. aby boli pri pôrode "študenti" čo budú očumovať priebeh? to by ma tiež znervózňovalo ak by tam x ľudí komentovalo všetko čo robím
@lilyen2011 mne by napriklad vobec nevadilo keby pri porode boli mladi studenti.ani keby ma odrodil mlady lekar(samozrejme pod dohladom skuseneho).vsak ako maju mladi lekari ziskat prax,ak ich rodicky k sebe nepustia? 🙂 ked budes rodit,tak nastopercent nebude v nemocnici len jeden porodnik.ak jedneho vyslovene nebudes chciet,tak ta odrodi iny(alebo si porodnika bookni).ale ja by som osobne dovolila aj mlademu nech ma odrodi,ale len ak by starsi skusenejsi stal vedla neho a kontroloval kazdy jeden pohyb. 😉
@didi35
nie som PA..ale svoj nazor poviem..ako by som chcela,aby to robili pri mojom porode...
vsetko by mali robit podla toho,či som prvo,alebo viacrodička..podla pocitu a pozorovania ,podla mojich prejavov, podla kontrakcii...vaginalne by som chcela byt vyšetrena možno raz.ak by sa niečo nezdalo,/ak by dietatko naliehalo inak ako ma/tak viackrat...že je porod na konci sa pozna podla toho,že sa otvara konečnik-na to netreba vyšetrenie...dopplerom by som chcela monitorovat podla stavu dietatka, podla toho,ake by boli jeho ozvy počas kontrakcie a po nej...neželala by som si amniotomiu,ani epiziotomiu...
apgar skore by som chcela vyšetrit na mne...dietatko by sa oblieklo najskor až za dve hodiny- dovtedy by bolo skin to skin na mojom brušku..
dietatko by som nedala v porodnici zaočkovat proti TBC
poznam ženy, ktore takto rodili aj na SK v Banskej Štiavici- teda nemyslim,zeby moje poziadavky boli nejake uletene
toto je ale iba moja predstava...každa sme ina a každa by si to predstavovala inak 😀
keď tu čítam toto áno,toto nie,toto tak a tamto onak...tak som si spomenula na moju babku,ktorá porodila 12 detí-zdravých detí....a rodila ako prišli,na poli,záhrade,doma....viem,že to bolo dávno,bola iná doba,všetko sa mení,vyvíja,ale či je to aj dobré sa nad všetkým až tak zamýšľať,všetko až tak plánovať...o tom dosť pochybujem,ja som si tehotenstvá aj pôrod teda dosť užívala a jednoducho som verila ľuďom okolo seba 😉
@dulkagabulka tiez mam v plane ist do stiavnice, ak sa nahodou podari otehotniet, tak si ma celkom potesila tymi infoskami, ze tam je to uz realizovane
@janinah
presne o tom to je..
tvoja babka mala to štastie,že rodila prirodzene a bez zasahov
dnešne ženy,ked to tak chcu, musia, bohužial o to takymto sposobom bojovat..
lebo lekari robia všekty zakroky rutiine..v nemocnici zažit taky nadherny porod,ako to zažila tvoja babka, je , bohužial, nadludsky vykon
tvoja babka neverila ludom OKOLO SEBA...
TVOJA BABKA VERILA SEBE A SVOJMU DIETATKU
a v tom je veeeeeeeelikaaaaaaansky rozdiel
@dulkagabulka ale ženy preboha, kedysi ale aka bola umrtnost deti po porode.....
@dulkagabulka aj oxytocin pocas porodu, ak nepostupuje, tak ma svoje opodstatnenie.. Mne postupoval porod dobre a nepichali mi ho automaticky. To, ze sa to v niektorych nemocniciach robi, neznamena, ze to robia vsade. @aliza zdravotnictvo v UK nebudem komentovat, nakolko najdes 100 dalsich zien, ktore s nim spokojne vobec nie su. Tam sa uz na tehotnu do 4 mesiaca z vysoka kasle - ako keby ani tehotna nebola. nechcem ani vediet, kolko postihnutych deti sa tam narodi, kedze sa nerobil skrining...
@dulkagabulka, ak neverím ľuďom v pôrodnici,načo tam potom idem? samozrejme rátam s tým,že pôrodníka si môžem vybrať....toto čo si tu radila s tým želaním,plánom,predložením primárovi a až na riaditeľstvo....akože ok,ale je to komplikované,predstav si,že sa to rozbehne vo veľkom a pridáš viac písačiek personálu,mimochodom situácia v slov.zdravotníctve je veľmi vážna a veľké prepúšťanie personálu sa plánuje už teraz v lete....nebolo by jednoduchšie sa dohodnúť a poradiť o jednotlivých krokoch so svojim pôrodníkom?,neviem si v praxi predstaviť,že žena rodí a pôrodník nejako medzitým nakukuje do papiera,čo môže a čo nie podľa jej želania....alebo jej sa pýta-môžem vás nastrihnúť?...
veľmi záleží na postoji aj psychickom ženy k pôrodu,neviem si predstaviť všeko do detailov plánovať,reagovať na komplikácie,kontrolovať...ja som tým ľuďom okolo verila a mala som z mojich troch pôrodov výborný pocit..že mi napr. priviazali nohy? no a čo? v prípade komplikácie som tak bola okamžite v správnej polohe na zásah,ak by ma trebárs museli naejako zašívať al.niečo iné robiť,kým by ma dotrepali na stôl z nejakej vane.....všetko má plus aj mínus,treba zvážiť všetko....
@sisaha nepoznam porodnicu v SK,kde by nepichali oxytocin v zaverečnej faze porodu..ak to aj matka chce- nepichnut, stretava sa s velmi negativnymi reakciami
@jancia tak potom odmietni aj ty CTG a povedz lekarom, ze najlepsie sama vies, kedy mas kontrakcie, ozvy nech pocuvaju dopplerom a mozes dufat, ze sa nic nestane. Mozno si mala ten pristroj na inom mieste, kde nezaznamenal kontrakciu, to ale neznamena, ze teraz vsetko co niekde raz zlyha je zle a budeme na to spolocne nadavat...a najlepsie odmietat. Myslim, ze kazda jedna zena, ktorej sa ma narodit dieta, chce pre neho len to najlepsie a nic nezanedbat. A najlepsie na tom je, ze odhovaraju od vysetreni tie, ktorym sa zdrave dieta narodilo. Spytajte sa tych, ktorym nieco pri porode nevyslo, lebo boli tvrdohlave, ci by tak urobili opäť. Ja sa uz nejdem zapajat do takychto diskusii, lebo mi to dviha zbytocne tlak...
@dulkagabulka hurá bola som prvá....
@dulkagabulka ,k tomuoxytocínu..neviem,či pichajú každej,... neviem,či si zdravotník,ak si,určite poznáš liečbu resp. postup "podľa skúseností"....
@janinah
my sme tu vraveli o fyziologickom porode..
nie je nič zleho na tom,ze si verila lekarom..
možno si temu necitala celu..ale ano..ide o to, aby žena rodila tam kde sa citi bezpečna a tak,aby sa citila v bezpečí..ak jej ten pocit da pritomnost lekara, ok..
ak si predstavuje niečo ine, ja na rozdiel od teba v tom nevidim nič zleho, že by jej lekar nevykonal tie zasahy,ktore nechce....
žena tym,ze prekroči prah porodnice neprestane byt v prvom rade Človekom...nemusi sa podriadovat a posdtupovat zakroky, ktore si nežela....nestava sa čislom, ktoremu : pichneme pár injekcií, pichneme vodu, prestrihneme zašijeme hradzu, poskačeme po bruchu, pokričíme na nu, odseparujeme dieta- lebo ved KTO by tu čítal vymysly nejakych "lesožienok"..a ideme na dalšie "číslo"....tak si to predstavuješ?
a vobec si nemyslim,ze žena ktora odmeitne RUTINNY zakrok / nie opodstatneny,ale rutiiny/ ohrozuje svoje dieta a je nezodpovedna...a nechce mu dobre...
pretože, ako vidime z diskusii, je jedna nemocnica na SK a vela v zahraničí, kde to ani vobec odmietat NEMUSI..kde je taky štandard
@janinah
stretavam sa s mnohymi ženami,ktore porodili..
akonahle ma žena zavedenu kanylu , počas tlačenia je jej podany oxytocin- a žena mnohokrat o tom vobec ani nevie-lebo to nevnima..a ani si to tym padom nepamata...
@sisaha,súhlasím v podstate s tebou, v takej dôležitej veci ako je pôrod, by som si nedovolila ísť proti odborníkom,cieľom rodičky aj lekára je priviesť na svet dieťa v poriadku a bez komplikácií a tu nemá miesto bazírovať na maličkostiach...z odb. hľadiska má odôvodnenie aj tá poloha pri rodení,aj ten nástrih,aj ten rýchly pôrod placenty/či dokedy má krvácať?/...inou vecou je,že u nás vďaka návalu pacientom a málo času možno aj ochoty inak menežovať vyšetrenia budúcich rodičiek sa tým ženám málo vysvetľuje prečo tak a nie onak...
@sisaha to je len uhol pohladu, ze sa tu na zeny kasle. Mne to absolutne vyhovovalo, ze do mna nikto nerypal a nerobil kopec vysetreni. Viem, ze vacsina Sloveniek tu caka podobny pristup, ako doma, cize cim viac vysetreni, tym lepsie a preto su tymto systemom sokovane. Mne osobne na SK velmi vadilo, ked som bola tehu a ked ma pravidelne zospodu kontrolovali. Nevidim totiz dovod, akurat sa zbytocne drazdi krcok. Na SK mi to pripada take pod stresom, stale vas obklopuje zo vsetkych stran, ze 'co keby' a preto treba robit take a take vysetrenie. A aj napriek tomu sa rodia postihnute deti, aj s Downovym syndrom, aj napriek dobrym AFP vysledkom, stale dochadza ku komplikaciam, ci pocas porodu alebo po, aj s nasledkami....a toto sa deje uplne vsade vo svete, ci zena chodi po vysetreniach alebo nie. Ja verim v nieco take, ako osud a mozem mat aj najlepsiu starostlivost na svete a aj tak sa moze nieco stat. A nerodi sa tu o nic vyssie percento postihnutych deti ako na SK. Mozno je to aj tym, ze prve 3 mesiace to nechaju na prirodu, co sa ma ujat, sa ujme a co ma odist, nechaju odist, nezachranuju.
@janinah ono zalezi na informaciach, ake ma dany doktor. Vo svete maju lekari uplne ine postupy a nedochadza ich nasledkom k ziadnym tragediam, ako je to tu opisovane. Nastrih nema ziaden vyznam, vo svete sa nerobi vobec, takisto si polohu urcuje vylucne zena, nikde s tym nemaju problem, iba u nas. Dolezite je, aby zena sa citila co najlepsie a nie, aby mal lekar co najlepsi pristup. Placenta sa nikde na svete nasilu rychlo netaha von, mozno preto netreba 2 hodiny tlacit na maternicu, pichat injekcie a neviem co este a nedochadza k ziadnym vaznym nasledkom. Respektuje sa prirodzenost porodu, porod ma svoj priebeh, svoje zakonitosti a akykolvek zasah zvonku ho moze totalne narusit a sposobit komplikacie.
@sisaha ked si to tak vezmes, na SK uz pomaly kazde 3. dieta cvici Vojtovku, ci preventivne alebo indikovane. Tu nikoho takeho nepoznam a vacsina z tych zien okolo mna ma minimalne 5 deti a ziadne nie je postihnute, ani inak zaostavajuce. Takze fakt neviem o tom, zeby tento ich pristup vyrabal postihnutych ludi. Ja teraz nepisem o celkovom zdravotnictve, pisem len o porode.
Nezabudaj, ze na SK sa v pristupe k porodom za poslednych 30 rokov nic nezmenilo, takze to nemoze byt to jedine spravne, to je logicke. Vsetko sa meni, psychologia, technologia, pravo...ludia sa musia neustale doskolovat, ale nasi lekari sa tvaria, akokeby oni jedini nemuseli nic a cely svet to robi zle. A toto sa mne osobne nepaci.
@janinah "ak neverím ľuďom v pôrodnici,načo tam potom idem?" a kam mam, prosim ta, podla teba ist? u nas sa rodi LEN v porodnici.. ano, mozes ostat rodit aj doma, ale nemozes si k tomu zavolat nikoho, lebo by mal problemy..
co je podla teba divne na tom, ze sa lekar opyta "mozem vas nastrihnut", ved je to MOJE TELO..
baby, naco sa vobec zapajate do takychto diskusii, ked ste s pristupom a poriadkami v porodniciach spokojne a nic vam nevadi.. ked sa ochotne vydate do ruk lekarovi s doverou, ze je odbornik a vie lepsie ako vy, co robi
ja tomuto neverim a necitim to tak
@jancia že by som nedovolila aby osm dieťatko prenášala, ale by som si dala pôrod vyvolať...prenášať dieťaťko je podľa mňa síce nie v každom prípade ale je rizikové...dieťaťko keď je v brušku 9 mesiacov, je vyvinuté...potom deti do tej plodovej vody cikajú a kakaju a podobne...hovorím za seba, čo som videla a zažila ja, žeby som si dieťa prenášať asi nedala...
@olivija
deti do tej vody cikaju odvtedy,čo maju funkčne ladviny...cikaju a piju to...plodovu vodu "vyrabaju" jednak plodove obaly a jednak dietatko, ktore vlastne cika...takže cikanie do vody je fyziologicky jav a je prejavom zdravia...detičkyy,ktore nemaju vodu, mavaju velke problemy s ladvinami- vačšinou nezlučitelne so životom
takže cikanie do vody by som neriešila 🙂
ine je kakanie do vody- čo sa stava ked je dietatko v hypoxii..čo už može byt ohrozujuce- a vtedy žena naozaj patri pod dohlad lekara....a toto lekar može zistit ,či je voda zakalena...
zdrave tehotenstvo trva 38-42 tyzdnov...a až potom sa jedna o prenašanie...
@janinah ja by som si nedovolila ist proti (v pripade zdraveho priebehu tehotenstva a bezkomplikovaneho porodu proti) prirode. a nazaklade svojich vedomosti a skusenosti, tiez na zaklade toho, ako to funguje v mhohych krajinach v zahranici a na zaklade zdraveho rozumu by som urcite isla proti odbornikov. pokial by som bola presvedcena, ze nekonaju koser.
lebo im nejde len o to, mat zdravu zenu a dieta. im ide aj o to, aby boli kryti - robia casto nezmyselne a zbytocne!!! zasahy, a potom to vyzera, ze nieco robili (cize zena nemoze povedat, ze cosi zanedbali) a ked ten zasah pokalse porod a ohrozi zenu, dnes su prostriedy, ako ju z toho vacsinou dostat - potom lekar vyzera ako hrdina, co zachranil zenu. bohuzial, keby do porodu nezasahoval, ziadne komplikacie by nevznikli - to je kruta realita nie len na sk, ale v mnohych krajinach, kde prechadza starostlivost zdravych nerizikovych porodov z ruk porodnych asistentiek do ruk lekarom. dalsia vec je, ze v nasich porodniciach im ide casto kvoli systemu a nedostatku priestoru pre vsetky rodicky o co najrychlejsi porod a vypudenie placenty, aby mohla ist "na rad" dalsia zena. tu nejde o individualny pristup, kde sa prihliada na moznosti a potreby jednotlivca. tu casto ide o to, cim najrychlejsie dostat dieta von ze zeny, aby mohla ist na rad dalsia. sam lekar mi to povedat v ruzinove, ze sa hanbi za take podmienky neludske.
cize aj preto by som pri tak dolezitej udalosti, ako je porod, nespoliehala stopercentne na lekara. lebo pre mna je prvorade zdravie a psychicky stav dietatka. tiez si vazim samu seba. lekari su casto aj pohodlni. nechce sa im sprevadzat zenu, ktora je napr na styroch alebo klaci. pre nich je najlahsie (lebo su na to zvyknuti) a najpohodlnejsie, pokial zena lezi s vyviazanymi nohami.
porod moze vyzerat uplne inak. naozaj. vravim vam to aj preto, lebo ja som podobny zazila a viem o com hovorim. porod nemusi byt nieco, co sa musi pretrpiet. porod moze (ma) byt nieco uzasne, posilujuce, obohacujuce.
je velmi dolezity aj pre dieta. aby bol (pokial to zdravotny stav zeny a dietata dovoluje) prirodzeny. rozbiehaju sa pri nom mnohe systemy, ktore doteraz nefungovali. prechadza z bezpecneho prostredia do uplne cudzieho. zo zdravoteho a emocionalneho hladiska jedine, co zdrave dietatko potrebuju, je prirodzeny porod (kedy sa moze vsetko pripravit tak, ako ma, kde sa vylucuju prirodzene hormony ovplyvnujuce start, vztahovu vazbu, dojcenie atd. ) a NARUC MATKY (pocit bezpecia, osidlenie telicka znamymi bakteriami, jej vona, hlas...matka a dieta su dokonale nastaveni na tieto prve hodiny a neprezitie tychto chvil spolocne koza na kozu moze mat vazne nasledky).
vam sa to zda mozno nepodstatne a smiesne, ze sa tu snazime o taketo veci. ale robime to z viacerych dovodov. jednak z ucty k nam zenam a tiez k detom. jednak preto, lebo je to jednozacne bezpecnejsie, ci uz pre zenu alebo pre dieta (dokazuju to mnohe studie a vyskumy). a este aj preto, lebo system sa sam od seba nezmeni. jedine tak, ze my zeny zacneme pozadovat urcite veci, ktora sa postupne stanu standardom (tak, ako napr v cesku, tam su zeny na tom trochu lepsie v niektorych veciach)
samozrejme tym nechcem povedat, ze teraz vsetky zeny maju rodit na styroch. kazda mame svoje dovody a svoj rozum. kazda potrebujeme a ocakavame cosi ine. len chcem, aby zeny mali moznosti vyberu na zaklade objektivnych infomacii. informacii o tom, ake ucinky a dopad na dieta a zenu moze mat vyvolanie a urychlovanie porodu, nasilne vyberanie placenty a atd..tiez si myslim ,ze zeny nemaju dostatok informacii ani z druhej strany : o prirodzenom porode. co vsetko sa pri nom deje a ake to ma nasledky. ked zeny budu mat vsetky tieto info, potom sa moze kazda skutocne slobodne rozhodnut podla svojich potrieb.

@olivija
@olivija
Pokial su prietoky dobre, aj placenta aj plodova voda, ja by som cakala na spontanny zaciatok porodu, dieta si urci samo, kedy sa ma narodit... ci su uz spravne postavene hviezdy, ktore urcia jeho osud... 😀 😀