icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
18. sep 2011

@pici ono to uz pojde pomaly do viacerych nemocnic.uz to pomaly bude samozrejmostou 😉 teda pevne dufam.len terz su tieto veci ste v plienkach a matky pokial ich chcu,tak sa musia doprosovat aj ked maju na dany ukon pravo.uvidime aka nemocnicna moda bude o rok,ked my budeme rodit 🙂

pici
19. sep 2011

@bobocka no uvidime ako sa bude rodit veru.. ale ja sa nebojim, tym ze mam stastie na lekara

dobromila
20. sep 2011

ahojte, tak aj my to už máme za sebou. Malý sa vypýtal na svet týždeň skôr. V piatok, na naše výročie sobáša 🙂 V pondelok nás pustili. Mal 3920g a 52 cm. Rodila som spontánne - ale koncom panvovým. Malému zrejme nedovolila pretočiť sa šnúra - mal ju ovinutú okolo telíčka.

dulkagabulka
20. sep 2011

@dobromila Blahoželam ti..a vitam maličkeho 🙂

pici
20. sep 2011

@dobromila gratulujem.... klobuk dole, musela to byt KP makacka :D

chichinka
21. sep 2011

@dobromila babulka, velka gratulacia a ako pise pici, klobuk dolu ze spontanne bez cisarskeho KP! uzasne!

ginepra
21. sep 2011

ahojte zienky. v nedelu sa mi narodil syncek a mam dobru spravu - v porodnici mi nechali aspon chvilu dotepat pupocnik (ale mala som ho nejaky zauzleny, takze dlhsie to udajne uz nemalo vyznam), nebol rutinny nastrih, trocha oxytocinu po dohode; babo mi len osusili a prilozili na prsnik, nekupali ho 2 dni a potom som si ho splechla sama cistou vodou, nechali ho pri mne ako som o to poziadala... maximalna spokojnost... priniesla som si do porodnice porodny plan a personal sa ho snazil respektovat. tak som velmi rada 🙂 🙂 🙂

ginepra
21. sep 2011

a dakujem mamickam,ktore mi rozsirili obzory a pomohli mi ńa ceste k spokojnemu babatku 🙂

dobromila
21. sep 2011

@ginepra super správy, srdečne gratulujem a prajem rýchle zotavenie! 😉

dobromila
21. sep 2011

@pici
@chichinka ďakujem pekne. Našťastie neboli komplikácie, takže to bolo v podstate ako normálny pôrod, akurát, že by som bábo sama a bez nástrihu zrejme nevytlačila, keďže šiel KP a ešte bol aj veľký a ešte mal aj šnúru okolo telíčka, ktorá mu nedovoľovala postupovať rýchlo, keď som tlačila. No a zrejme tá šnúra bola aj dôvod, prečo sa v bruchu nemohol otočiť hlavičkou dolu.

dobromila
21. sep 2011

Takže, keď tak zhrniem svoje predstavy a realitu, tak:
snažila som sa prísť do pôrodnice, čo najneskôr - to sa mi podarilo - do hodiny bol malý na svete 😉 To znamenalo aj to, že mi nedávali klystír, ktorý by som nechcela, ale na ktorý by ma zrejme bol primár prinútil, keďže šlo o rizikový pôrod. Takisto mi nedávali urýchľovaky, akurát mi zaviedli infúziu a na záver dali trochu oxytocínu, lebo proste to sa vraj pri KP musí, ak nechcem cisársky a nebol čas na ďalšiu debatu.
Ešte úplne na začiatku som dotyčného vytočila do nepríčetnosti tým, že som odmietla vaginálne vyšetrenie počas kontrakcie. Zo 4 razy som ho žiadala, aby nekričal, ale veľmi to nepomohlo. Našťastie pôrodná asistentka bola normálna a cítila som jej podporu. Keby sa do mňa pustili dvaja, tak by to bolo o to horšie 🙄 To ešte nebol pri mne manžel, ale keď na posledných 15 minút prišiel - teda akurát na finále, tak sa už pán doktor predsa len snažil ovládať.
O dotepaní pupočníka nemohlo byť ani reči, keďže sa malý narodil pridusený a bolo ho treba kriesiť - najprv mal Apgar skóre len 6, ale našťastie do 10 min. už 9. Doniesli mi ho na požiadanie ešte nahého, ale mala som ho tak len chvíľku, lebo som sa mykala od bolesti pri šití a nechcela som ho stresovať.

Keď ma zašila - veľmi milá mladá pani doktorka - trvalo to možno 15 min., tak mi malého doniesli zabaleného asi na 15 minút, on sa krásne prisal. Potom ho znova na chvíľu vzali a zase doniesli na nejakú štvrťhodinku. Nebolo to na celý čas, ale potešilo, vzhľadom na okolnosti.

pici
21. sep 2011

@dobromila tak v podstate na par detailov podla predstav nie?

dobromila
21. sep 2011

@pici no tých detailov bolo príliš veľa, ktoré neboli podľa predstáv, ale ani nemohli byť, keďže to nebol normálny pôrod. Ja som snívala o úplne prirodzenom, bez pichania, púšťania vody, nástrihu, s dotepaním pupočníka, s bábom na mne po celé dve hodiny po pôrode na sále....No ale v rámci možností som si predsa len niečo presadila. Smolu som mala v tom, že som natrafila na primára, ktorý je široko ďaleko známy svojou povahou. Ale na druhej strane bol zrejme v danú chvíľu ten najskúsenejší a odborne najviac fundovaný na takýto patologický pôrod. Akurát ľudskosť, empatia mu nič nehovoria.Takže mohlo sa to odohrať v kľudnejšom ovzduší, aj keď napätie by tam bolo tak, či tak, keďže rizík bolo viac a nikto nevedel dopredu, ako to dopadne.
Na druhý, či tretí deň sa mi medzi rečou primár akoby ospravedlnil, že nemusel reagovať tak, ako reagoval, ale že aké má on vo svojom povolaní stresy a zodpovednosť a blá, blá. Akoby sme my rodičky boli úplne bezstarostné a nemali zodpovednosť za seba ani za bábo....no klasika

Jáj a ešte som sa nechcela dať pozrieť veľkou vizitou. Stála som pri okne s bábom na rukách, akože sa slníme kvôli žltačke, ale bez debaty kázal sestre položiť bejby do postieľky a mne ľahnúť na postel do želanej polohy, aj keď ma predtým kontroloval už viac krát ako on, tak aj iní službukonajúci lekári, ale po jednom 😠 Nemala som už silu na ďalší odpor,ale aspoň som to skúsila. Čo už proti takému despotovi 🙄

dulkagabulka
21. sep 2011

@dobromila a to kde bolo?

dobromila
21. sep 2011

@dulkagabulka v Bojniciach

keziah
21. sep 2011

Lem tak na okraj: http://prievidza.sme.sk/c/6065411/bezdomovkyna-...
Zaujimalo by ma, ci to naozaj bola taka drama.

pici
22. sep 2011

@dulkagabulka gabi... daj nejaku temicku... som zhava na nove info .D

dulkagabulka
23. sep 2011

@pici mna ti nič nenapada 🙂 🙂 🙂

pici
23. sep 2011

@dulkagabulka ale nie... neverim :D ja som minule pozerala tu stranku o dojceni... tu manilu ci tak nejako... velmi poucne... vela zien / ako aj ja/ si myslia ze dietatko sa prisaje a tak je to dobre ze?hlavne ze taha...

dulkagabulka
23. sep 2011

v Občianskom združeni Mamila sa školia laktačne poradkyne podla postupov kanadskeho lekara Newmana...kurzy byvaju velmi poučne- vela mi dali...
ak sa dietatko prisaje, je doležite sledovat, či najozaj aj pije,alebo iba dudka-da sa to rozoznat podla toho,ci robi pauzy v brade-vtedy pije..niekedy može byt na prsniku aj hodiny a nevypije nič...inokedy je najedene za chvilu...na stranke Mamily je vela poučnych člankov a videi...

videla si toto?
http://www.stv.sk/online/archiv/fokus?date=2011...

pici
23. sep 2011

@dulkagabulka ano presne ako hovoris ja som to trosku studovala :D to video kuknem doma, lebo som teraz u kamosky na navsteve

pici
23. sep 2011

@dulkagabulka gabi.. perfektne

pici
27. sep 2011

@katka888 ja mozem za seba povedat, ze vdaka braniu HAK, mam este stale maternicu...

pifina
27. sep 2011

@pici ak mozes, tak to trochu upresni, zaujima ma to ...

pici
27. sep 2011

@pifina v tom clanku od @katka888 je spomenute, ze pocas brania HAK, telo nemenstruuje normalne, ale je to pseudokrvacanie... ja som po 7 rokoch vysadila hak, lebo sme chceli dietatko, a rok po snazeni a normalnej menstruacii zistili rozsiahle morfy endometriozy v malej panve... cize pocas brania hak sa mi endo netvorila a zacala jej vysadenim... endo totiz pocas tehu a brania hak nema co vyzivovat, preto v tele nebujnie...

pifina
27. sep 2011

@pici aha ... podla mna treba HAK brat ako liek, u Teba to bolo tak doslovne ... myslim, ze v clanku sa hovori hlavne o tom, ze ked zacnu brat HAK mlade dievcata, co este maju nedovyvinuty hormonalny system, tak to moze mat nedozerne nasledky ...

pici
27. sep 2011

@pifina ano to moze... ale radsej hak ako interupcie

pifina
27. sep 2011

@pici z tohto pohladu urcite ano ... len skoda, ze v tych 15-tich, ked niektore zacnu brat tabletky, tak im nikto nepovie, ake to moze mat dosledky do buducnosti ... ja viem, ze dnes je taka doba, ale to ze sa volakedy zacinalo so sexom neskor, malo svoje vyhody 😅

magdal1
27. sep 2011

@dobromila wau, rodila som tam prve dieta pred 8 rokmi, este tam tento primar nebol primarom