icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

drzubok
13. jún 2011

@dulkagabulka kolko dostane dula za jeden kompletny porod?

drzubok
13. jún 2011

kolko teda si pýta dula za porod, pripravu - proste kompletku??

pici
13. jún 2011

@drzubok to si myslis ze dostanes odpoved? akoze cennik?

zuzi118
13. jún 2011

Co sa tyka odbornosti lekarov- Su tu napr. lekari ako Odent, Leboayer, Read - s vynikajucimi statistickymi vysledkami. Rovnako ako porodne asistentky Gaskin, Balaskas, Stadelman atd. rovnako s vynikajucimi statistickymi vysledkami. A potom su tu iny lekari, ktori tvrdia ako je strasne nutne porod kontorlovat, zasahovat a viest ho - s mizernymi statistickymi vysledkami.

A k postuju - pan doktor asi vie co robi, tak mu do toho nebudem kecat, mam len tolko - nie je to tak davno co sa robili profylakticke kliestove porody. A to tiez v mene bezpecneho porodu.

bobocka
13. jún 2011

@pici vo velkej vacsine s tebou suhlasim.ale zas sa nemozes pozerat na vsetky matky co maju iste naroky na porod ako na divozienky 😀 ja som rodila v baby friendly nemocnici a maleho mi na brucho neprilozili a dokonca mi ho nedali ani na kojenie-az asi 6 hodin po porode.to sa ma a kaslali na to.osobne si myslimz,e lekari vedia co robia a ja im verim.ja som bola v nemocnici spokojna a mala som pocit,ze som v dobrych rukach,no poviem ti,ze ked budem druhe rodit,tak porodny plan mat budem.ale zas nie nejake uplne nesplnitelne veci:manzel pri porode,kontrolovanie hradze len medzi kontrakciami(pocas to velmi boli),nastrih ked bude nutny(pri prvom nastrih bol a bolo to ok,no viem,ze sa da aj bez,ale ak bude treba tak som jednoznacne za-povazujem to za mensie zlo ako roztrhanie sa),nezelam si epidural,ak by sa lekarovi nieco nepozdavalo,tak si zelam sekciu,inak som za fyziologicky porod,pupocnik by som asi s najvacsou pravdepodobnostou chcela dat dotepat(tych par minut nikoho nezabije,no este stale rozmyslam,lebo dodnes som si bola ista,ze chcem nechat pup krv odobrat a jeden clanok moj nazor pozmenil veru),babo chcem mat prilozene na brucho a chcem ho aj kojit este na porodnej sale.podla mna nic nesplnitelne,toto je bezne ponukane v babyfriendly,ale kedze pri prvom porode to nebolo,tak sa chcem trosku poistit. a uuuplne najlepsie by bolo ,keby mi miminko uz nechali na mne pocas 2 hodin na porodnych salach.to by bol uplny bonus 😉 pri prvom porode mi nestihli dat klistir,moc rychle to bolo.ja ked som zacala rodit,tak som nevedela ze rodim,lebo som dostala strasnu behacku a za prve dve hodiny som bola na velkej asi 7x,tazke ja som sa naturalne vyprazdnila soma.a potom ked bolesti neustupovali som si povedala,ze asi to behacka nebude a ze asi rodim 😀 a ked som uz tlacila,tak veru mini hovienko vyslo a doktor len utrel a rodili sme dalej.nik sa tam nad tym nepozastavil 😉 ale vobec niesom proti klistiru.ak sa stihne ,tak sa stihne 😉 a co sa oxitocinu tyka,tak si ho tiez nezelam,jedine ak by porod nepostupoval a nebolo by to uz dobre.pri prvom som sa otvarala na 4 za hodinu,co je dost rychlo a aj tak ma napichli.zbytocne.nebolo treba,len to spravili rutinne ☹ .vies,ja som jednoznacne za nemocnicne porody a lekarom fakt verim,len tie nase babyfriendly nemocnice aj slubuju dane veci,no realita je ina.som toho zivym prikladom,preto sa pri druhom porode uz chcem trosku poistit.nic sialene neziadam a takisto tie moje veci ziadam len ked to bude mozne.akonahle sa nieco skomplikuje,tak verim lekarom a v to,ze sa v danej chvili rozhodnu najlepsie a najbezpecnejsie pre mna aj mimi.niektore zeny si mylia nemocnice s hotelmi ,no zas zena co ma porodny plan nie je hned supernaturalna divozienka co by najradsej na slamu sla rodit. 😀 netreba hned vsetky odsudzovat a kritizovat 🙂 ale v niektorych veciach s tebou fakt suhlasim 🙂

abbey1
13. jún 2011

Som šťastná,že som klystír dostala len raz,pri 1.pôrode,ktorý pán DOKTOr zpackal.ďalšie 2 pôrody bez klystíru a bez nehody so super lekármi.

pici
13. jún 2011

@bobocka aj ja s tebou. lebo tvoj nazor pripusta profesionalitu lekarov a vyjadrujes ho normalne... tvoje slova nezneju ako vymyvanie mozgu... a zeny , ktore chcu rodit tak ako ty... to sa mi paci... lebo je to pekne... a nie prikvacene za vlasy... naozaj nic extra nechces... lenze tu padali aj nazory/ v inej podobnej teme/, ze dieta narodene cisarskym je emocne ochudobnene, zazije sok z porodu a podobne drysty...

pici
13. jún 2011

@zuzi118 a ti doktori a porodne asistentky kde rodia?

abbey1
13. jún 2011

@dulkagabulka
@eev a ostatné maminy na správnej strane:Obdivujem Vám,že máte trpezlivosť vysvetlovať dookloa niečo,čo by každému malo byť jasné a zaručené.Každá máme právo rodiť podľa svojich predstáv tak aby sme neohrozili seba ani dieťatko.A to tu dookola opakujeme.V mnohých karajinách a našťastie i u nás u pár Lekárov to i tak funguje.tak prečo má niekto pocit,že nám musí vnútiť svoju prestavu o tom,čo je správne?
veď nikoho nenútime rodiť ppodľa našich požiadaviek!Tak prečo my máme byť ticho a netúžiť a nepresadzovať niečo humánnejšie?Veď kto chce,nech si vybaví cisaársky,a podobné jemu vyhovujúce veci.Ale rovnako máme my mať možnosť rodiť,ako si to predstavujeme my.
Bohužiaľ,nie každá má možnosť ísť do nemocnice alebo za lekárom,ktorý je dostatočne pokrokový. 😒

och
13. jún 2011

ahojte, chcela by som len pridať svoju osobnú skúsenosť, myslím, že každý má právo rozhodnúť sa po svojom aj pri pôrode ale musí byť dostatočne informovaný o svojom stave a stave miminka. To či niekto robí veci rutijne záleží na dr. ktorý vykonáva pôrod, ja som nemala žiadny plán iba ten kedy budem rodiť. Môj dr. mi to odporučil bo sa mu niečo nezdalo a mal pravdu. Rodila som 27 decembra v Ružinove a vedela som to týždeň dopredu. Spokojne som sa vyspala, bez zhonu zobrala všetky veci a išla rodiť 😀 Rodila som vyvolávačkou a 9 a pol hodiny 😉 no bolo to preto, bo dcéra mala omotanú pupočnú šnúru okolo ramienka a nevedela zísť dole, preto som sa slabo otvárala. Ležala som na stole s pokrčenými nohami a monitorom okolo brucha, ďakujem za EPI a mojej sestre že bola celý čas so mnou a podávala mi vodu, chodila so mnou na záchod a úprimne poviem, že sme sa aj dosť nasmiali a poohovárali celú rodinu 😀 urputné chvíle boli keď som počula ako zlyhávalo srdiečko môjmu miminku, keď sa snažila zísť dolu a samu seba priškrcovala, asi dve hodiny som dokonca mala v sebe špeciálny prístroj na meranie okysličenia bábätka (boli to dve paličky vaginálne vložené k hlavičke dieťaťa) zažila som klistýr (aj tak zo mňa niečo vyšlo, hneď to upratali a rodila som do čistého 😉 ) aj ma vycievkovali 😵 pri samotnom pôrode mi dr. oznámil, že ma musí nastrihnúť (v konečnom dôsledku to bolo 9 stehov) musel dcéru vytiahnuť za hlavičku a odmotať šnúru, urobil sa jej kefalohematóm z čoho bola aj mierna žltačka, ale vždy lepšie ako kliešte alebo zvon, však áno 😉 malú mi dali už umytú a zabalenú, potom šla na dve hodinky do inkubátora, zatiaľ som sa spamätala, že som porodila 😀 a na izbu mi ju niesli v tesnom závese za mnou, položili vedľa mňa a my sme boli také unavené, že sme v sekunde obe zaspali, sestrička ma po pol hodine zobudila, že mi malú radšej zoberie aby som si pospala 😉 za čo som jej vďačná a videli sme sa až ráno o pol piatej keď som bola schopná pohybu 😅
záver: rodila som v nemocnici v pohode s pocitom, že nech sa stane čokoľvek sú okolo mňa samí odborníci, ktorí okamžite pomôžu miminku aj mne, bola som vycievkovaná, s klistírom, 9 a pol hodiny s nohami hore ale necítila som sa ako dobytok 😉 dcéru som síce videla poriadne až ráno ale som rada, že som bola plná sily, s kojením nebol problém absolútne a moje dieťa milujem a ono na mne visí non-stop keď potrebuje, máme krásny vzťah aj napriek tomu, že nás "odlúčili" hneď popôrode, ďakujem môjmu dr. že ma vždy o všetkom informoval, dal mi možnosti s odporúčaním na tú najlepšiu a tým zachránil život môjmu dieťaťu, keby to nechal na prírode asi by moje dieťa zomrelo, dala som na jeho inštinkt a urobím to znova 😉
to bola moja voľba a urobila som správne 😉 myslím, že pôrodný plán by hlavne mal byť smerovaný k dieťatku a nie k žene samotnej, nie je to len "ja chcem takto, ja nechcem toto" jediné na čo som myslela bolo moje dieťa a na mne nezáležalo, aj keby so mnou neviem čo robili vydržím všetko, len aby moje dieťa žilo a bolo zdravé 😉 netreba myslieť sebecky na seba a svoje pocity ale dať na svoj inštinkt a urobiť to čo je považujeme za správne či rozumné
nepáči sa mi taktiež názor, že pôrod je prirodzená vec a ženy porodili na poli a potom pracovali ďalej, OK ale nejedli toľko Ečok, nevyvážali svoje zadky v autách, či nemali sedavé zamestanie, návrat k prírode je fajn som za, len nezabúdajme, že žijeme už v príliš zdevastovanom prostredí, že naše telá už dávno nie sú prispôsobené vtedajším podmienkam aj genetika sa mení, veď mi nemáme ani tušenia čo by sme robili napríklad bez chladničky však áno
prajem každej z nás ten naj super pôrod podľa vlastného želania a hlavne myslime pri tom a zvážme všetky možnosti hlavne tie najhoršie 😀 😀 😀 😀 😀

dulkagabulka
13. jún 2011

@och
citujem ta:
myslím, že pôrodný plán by hlavne mal byť smerovaný k dieťatku a nie k žene samotnej,

a vravim och och a pytam sa: Si naozaj presvedčena,že tvoj porodny plan bol smerovany k dietatku??? Vyvolavany porod a epidural je smerovany k dietatku alebo k žene??hmm..pozri si prosim link, čo je niekde na začiatku, kde hovori prednosta neonatologie z Košíc..

abbey1
13. jún 2011

@drzubok Nič v zlom,ale zdupkal si z témy o zúbkoch a nepovedal žiadne fakty,i keď ťa mamičky žiadali a nikto ťa neurážal a teraz si odborník tu.Dúfam,že sa v skutočnosti aspoň jednej profesii venuješ.

abbey1
13. jún 2011

Tu je problém,že sa nám stále podsúva,že sme ochotné riskovať život maličkého alebo svoj.To tak predsa vôbec nie je.Stále sa opakuje,že hovoríme o fyziologickom pôrode,kde je lekár pripravený pomôcť v prípade nečakaných komplikácií.Prečo to niekto nevie pochopiť?!

xlucia
13. jún 2011

@och skoro mas pravdu, az na ten detail ze porodny plan ma smerovat aj na dieta aj na matku. je velmi dolezite, aby sa dieta narodilo v poriadku a zdrave, ale to dieta potrebuje aj zdravu matku ktora sa o neho vie postarat. nie doriadenu, pozosivanu kade tade, ze sa boji este mesiac sadnut si. pretoze zena nema ako celozivotny sen len porod a potom na nu kaslat. takze treba mat ohlady aj na zenu.
a inak lezat tolko hodin s vyviazanymi nohami sa mne osobne vporiadku nezda

sisaha
13. jún 2011

@och napísala si to veľmi pekne. Dakujem.

drzubok
13. jún 2011

@abbey1 ake fakty som nepovedal ????? mohla si si precitat xxx prispevkov o kazení, prerezavaní, pečatení... je tu vviacero tem a dookola sa mi pisat nechce ked to niekto obmedzený pochopit nemoze

xlucia
13. jún 2011

@abbey1 presne . mnoho zien tvrdi len aby dieta bolo v poriadku. to chcem aj ja. ale nezda sa mi normalne ak 25 rocna zena, napriklad, trpi dozivotne inkontinenciou, pre zle vedeny porod.... a pritom dieta sa narodilo zdrave.... prosto zena ma byt rovnake pravo v poriadku po porode ako to dieta. nie ze porodom prestava byt clovek

och
13. jún 2011

@dulkagabulka áno myslím si to, keďže som vedela že pôrod bude vyvolávaný, aby sa moje dieťa nezadusilo!!!!! ak by ostala ešte u mňa možno by to neprežila 😔 a to som riskovať nechcela. Rodila som presne 39+0
EPI mi uľavila od bolesti, ktorá bola mimochodom dvojhodinová a neznesiteľná, skôr než mi ju podali, potom som bola oddýchnutá a aj po ďalších hodinách schopná vytlačiť svoje dieťa 😉

sisaha
13. jún 2011

@xlucia ja som rodila s epi, s nohami hore, som pozasivana, kedze dieta bolo prilis velke, ale doriadena sa naozaj necitim byt. A oba porody boli rychle a v pohode. Jedine co mi vadi su strie na bruchu. Inak som zdrava, spokojna a sebavedoma matka...

jussti
13. jún 2011

Dostala som odpoved od koordinatorky BFHI, k tomu ako sa dodrziavaju kroky ktore ma splnat BFHI. Napisala mi celkom dlhy list a bola velmi mila. v totalnej skratke.
Na zaciatku naozaj vsetky nemocnice dodrziavali kroky BFHI,
http://www.unicef.sk/sk/nemocnice/bfhi/..... ale potom .....Zrusili sa porodnice z 7 na 3 v Bratislave. Tam to cele zacina a aj konci. Nemocnice sa snazia o dodrzivanie, ale ked je situacia v zdravotnictve taka aka je, tak sa to celkom dosledne neda. (ja zas na totalnej doslednosti v kazdom nie celkom podstatnom bode netrvam )
V julovom cisle casopisu Dieťa sa k tomu vraj tiez vyjadrii. 🙂 takze v podstate nic konkretne, ale aj tak som rada, lebo na stranke je na nu kontakt a odpisala dost rychlo . Takze aspon toto funguje. 🙂

drzubok
13. jún 2011

@abbey1 som cital vase prispeky o nocnych zubkoch... to uz nie je fyziologicke??? to sa ti zda normalne zeby dieta malo mat teploty, nemohlo spat?? ak v tom mate tak jasno ako v gyn. a porodnictve tak mi to je už jasne

dulkagabulka
13. jún 2011

@jussti
na zaciatku vsetky dodržiavali??
tot že aky blud..
ale že AKYYY...

aduskatt
13. jún 2011

@dulkagabulka nedodrziavali.skoro som infarkt dostala, ked som zbadala malemu v puse erarny cumel a blizili sa k nemu s flaskou mlieka miesto toho,aby ma zavolali, vraj ma chceli necaht oddychnut a on sa nedal utisit.......ze ma dosli budit pred tym o druhej rano im nevadilo, ale o siestej bol uz problem..ale to je mimo temy

bobocka
13. jún 2011

@pici vies,ja osobne som za sekciu ale iba ak je fakt nevyhnutna.nepaci sa mi ak si ju rodicky volia ako bezbolestny porod,lebo to ani zdaleka bezbolestne nie je a hlavne hojenie po takom porode je dost narocne.sekcia je operacia.tak to priroda zariadene nema.no zas super,ze zijeme v dobe,kde sekcia neznamena len pohodlny porod,ale dokaze zachranovat zivoty.v takom pripade je to uplne na mieste a v poriadku.ale ak si maminka zvoli sekciu,hlavne ak je to maminka prvorodicka a nema ani paru do coho ide a iba sa bolesti boji,tak to absolutne neschvalujem.lebo tak vlastne "vyberu" babo skor ako sa same pyta(vacsinou su tie sekcie planovane na hodinu a len minimalne mnozstvo sekcii sa naturalne spusti).kontrakcie nie su nic nezvladnutelne.fakt je to uplne v phode.ti hovorim,ze ja ked som rodila,tak som si prve dve hodiny myslela,ze mam bolestivu behacku,ze som daco pojedla a to sa uz maly na svet pytal 😀 fakt je to zvladnutelne,len silne tlaky.ak ma matka traumaticky zazitok z predosleho porodu(kadeco sa stava) a preto sa rozhodne pre planovanu sekciu,tak s tym tiez nesuhlasim,no to uz dokazem s prizmurenymi ocami pochopit.ale ak to zena spravi z pohodlnosti a strachu pred nepoznanym,tak to absolutne neuznavam.su padne dovody na sekciu a su uplne zbytocne a stupidne dovody na sekciu.niekedy je vhodna,inokedy je to len idioticka poziadavka.

xlucia
13. jún 2011

@sisaha to je len dobre. ja som to myslela tak, ze prianie len aby dieta bolo v poriadku ktore casto pocujem, je malo. prianie ma byt ze aj matka aj dieta maju byt po porode v poriadku. u nas sa mnho krat berie tak ze zena vydrzi, zena znesie... a potom to doktori zneuzivaju. a vysledok je napr. ten, ze zenu partner opusti, len je dole tak doriadena ze sex len pretrpi. len tu na koniku je nejedna taka mamina. dieta ma sice zdrave, ale skrz rutinneho nastrihavania, a potom malo predsizneho sitia je dozivotne poznacena a sex ju boli a to ovplyni, a vyrazne, aj jej partnersky zivot. a tych veci je viac.
ak to nie je tvoj pripad, a si po porodoch ok, mozes byt stastna. mne prvy porod pos.ali, pardon za vyraz, a vysledkom bol zle ulozeny mechur a bolesti az do dalsieho porodu, kedy mna znova otvorili a konecne to dali doporiadku

jussti
13. jún 2011

@dulkagabulka vraj dodrziavali

sisaha
13. jún 2011

@xlucia inkontinenciu sposobuje predsa samotny porod, ktory je zatazou pre svaly panvoveho dna.... Specialne na toto sa opytam svojej gynekologicky, ked tam najblizsie pojdem, lebo toto ma zaujima

och
13. jún 2011

@xlucia ospravedlňujem sa za zle napísanú vetu, to je problém dnešnej modernej komunikácie 😉 určite má byť aj mamka v pohode
neležala som s vyviazanými nohami, boli len pokrčené a bola to príjemná poloha, ako s knižkou na pláži
a radšej nástrih ako sa dotrhať, že dr. skladá dotyčný orgán ako puzzle 😉 to ako dlho ti bude trvať zotavenie záleží aj na tebe a výdatnej pomoci manžela 😉 mimochodom tiež ich tu nikto nespomína a pri tom sú to aj ich deti 😀 ten môj pri pôrode byť nechcel, vraj sa bojí krvi, ale malú nepustil z očí hneď ako ju odo mňa zobrali a doma tiež pomáhal a jedlo nosil 😀 😀 😀

aliza
13. jún 2011

@bobocka ale ved presne o tom vsetkom piseme aj my, nic ine nechceme, len to, co si ty napisala, plus nejake drobnosti navyse 😉, tak nechapem, preco to niekoho drazdi. Tu nikto neodmietal nevyhnutne zakroky, ale islo prave o tie, ktore pri fyziologickom porode nie su nevyhnutne.
Len zrejme ide o to, kto to napisal a my, 'divozienky' uz nejaku tu historiu s urcitymi prispievatelkami mame, kvoli ktorym boli temy uzamknute a zrejme o to ide, provokovat a rypat, aj ked vlastna skusenost chyba. Inak, nechapem, preco sa do takychto tem vzdy pustia zeny, co maju opacny nazor a silou mocou to tu vsetkym dokazuju. Ved tema hovori jasne. Zalozte si vlastnu temu o vasich predstavach o porodoch a nechajte divozienky napokoji. Nam nase skusenosti nikto nezoberie a nespochybni, nech sa zamkne aj tisic tem....
to nebolo myslene tebe bobocka, ale vseobecne

eev
13. jún 2011

@pici dieta narodene CR je skutocne ochudobnene. kebyze vies nieco o hormonoch, o tom, ako funguje ludske telo a psychologia, tak tu nepises taketo veci. CR moze mat vazne nasledky. nie len zdravotne (pre zenu aj dieta) ale aj emocionalne a tiez zvysuje riziko komplikacii pri dojceni.
sekcia ma svoje opodstatnenie, ale jedine vtedy, ak je to jedina moznost a zachrani zivot.

existuju rizikove faktory a posilnujuce/pozitivne faktory. negativne zvysuju riziko a pozitovne posilnuju odolnost jedinca. dalej kazdy jedinec ma inu geneticku vybavu, ine dospozicie osobnostne atd...a toto vsetko ovplyvnuje to, ako bude zvladat zataz. niekoho poznaci CR na cely zivot a niekto vdaka dobrej vztahovej vazbe, skvelym priatelom atd toto pociatocne negativum zvladne bez vacsej ujmy...

prosim, nastuduj si veci, kym sa k nim vyjadris. lebo mozes tym poskodit mnohym zenam. a okrem toho prezentujes samu seba tym, co pises...