Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@quaxi jáááj tak potom ok 😎 jejda jasné, to by bolo úplne super keby sme boli takto spolu od začiatku... hmm ☹ len už počujem tie argumenty dr a sestričiek, že nemôže lebo si napr. musím brucho tlačiť alebo niečo podobné :(
- keby som si ho netlačila čo sa stane? alebo keď budem držať malú na sebe a 1rukou tlačiť brucho... veď ak by spinkala tak sa nemá šancu dajako prevrátiť...a pri najhoršom keď nebudem vládať udržať ju takto tak zavolám sestru a pôjde teda pod tú lampu (radšej než...)
@bobocka to je zase čo za chmat? 😕
@bobocka Stalo sa nie jeden krát, že očkovali bez vedomia matky. Dokonca nemali potrebu matke ani oznámiť, že zaočkovali. Odporúčam nedať si dieťa z rúk.
@lilyen2011 ja som tiez bola plna energie,rodila som v podstate celu noc(maly sa narodil rano o 5:13 a ja som potom cely den oka nezazmurila.cela som bola ako duracell zajko,nadsena ze mam po porode a ze je misko zdravy 🙂 ale sestry sa riadne starali o to ci vladzem alebo nie,lebo ziadna by mi nezverila dieta,ak by som nevladala,predsa len dat matke dieta a ona sa s nim niekde na chodbe zvali na zem-to si asi ziadna sestra na triko nevezme,preto boli na to take "prisne".pre dobro matiek a deti.vsak pre ne to je menej roboty ked je uz mamina s dietatkom.aspon sa ony on na boxe nemusia starat.
@bobocka Po druhom pôrode som nespala dve noci a vôbec mi to nechýbalo. Fakt neviem kde sa brala tá úžasná energia. Pri prvom som sa nevedela ani po 7-ich hodinách postaviť na nohy ako sa mi točila hlava.
@lilyen2011 to ti vlastne odlupi tu zatku-superlaicky povedane 😀 .niektore baby sa stazuju,ze ich to bolelo a mna vobec.mna sa len lekar opytal-tak co maminka,pomozeme tomu trosku? ja som nevedela,ze o co ide a tak som pritakala.vsak jasne,ze som chcela uz mat krtka pri sebe.tak ten hmat spravil a povedal,ze budem trosku krvacat-no krvacla som dost podla mna.ale asi po 2-3hodinach to uplne ustalo.a dva dni na to som sla rodit.teraz ti skopirujem o tom trosku z netu :
Pri prenášaní sú pre stav bábätka vyššie riziká, je teda potrebné počítať s častejšími kontrolami, aby bolo pod starostlivejším dohľadom. V týždni 40+0-41+0 počítajte s dvomi kontrolami vrátane natočenia CTG, kardiotokografu (srdcová frekvencia bábätka). Pri prvej kontrole po termíne, ak je to možné, sa prevádza tzv. Hamiltonov hmat, ktorý pomáha pôrod vyvolať. Pre mamičky je často bohužiaľ nepríjemný. Pri pošvovom vyšetrení, ak je hrdlo aspoň na prst otvorené, sa lekár pokúsi prst zaviesť čo najhlbšie a následne „odlúpnuť“ vak blán od maternicovej steny. Tým potom dôjde k vyplaveniu prostaglandínov, tzv. tkanivových stimulantov, ktoré majú pozitívny vplyv na spúšťací mechanizmus pôrodu.
@bobocka jasné úplne súhlasím 🙂
- keby mne vtedy niekto povedal, že choďte spať tak ho vysmejem 😀 😀
- to sa asi ani nedá... úplne jak zajko duracell ako si povedala naspeedovaná veverička 😉 človek je rád, že je po a zároveň okamžite zabudne/nezabudne.... má v tej dobe úúúúplne iné záujmy, než rozmýšľať, čo bolo pred pár minútami... všetko bolí, no oproti tomu čo bolo akoby normálka taký slabý odvar a keď sa pozrieš na mimi, že kam to tam vošlo? 😀 a špízuješ každú mihalnicu, či chĺpok na ušku a každý záhyb júúúúj už nech je tu bo budem asi plakať 😝
@bubulka722 no veru aj mne sa stalo,ze som bola v sprche a vratila som sa a maly v postielke nebol.len mi mamina co so mnou na izbe bola povedala,ze ho zobrali na vysetrenia 😠 ako keby nemohli 5 min pockat a povedat to mne osobne 😠
inak baby ako je to s tym podavanim vit k injekcne po narodeni?je mozne to odmietnut a dietatku podat vit k v kvapkach?(kanavit) je to to iste?nehrozi miminku nic ak by som ten injekcny vit k odmietla?minule tu dal niekto clanok o vit k a dost som ostala zarazena.ja som fakt nevedela,ze to maly dostal 😠 ale vazne nie ☹
@bobocka a nemôže to malej dajako uškodiť? nie že sa mi placenta začne odlupovať alebo niečo horšie... to radšej nech si ma tam nechajú a budem na tom CTG celý deň ležať... ja som z toho úprimne už na nervy viem, čo sa môže stať - tie infarkty placenty a tak... no min týž. mi dr vravela "na 1prst otvorená, krčok zmäknutý 2cm" - dajte si horúcu vodu na kríže a dlhú prechádzku a porodíte jak nič ... vidíš a ostalo mi z toho akurát to nič... 😒
@lilyen2011 ja som stale sledovala malemu rucky.on nechcel mat lavu v perinke a stale ju mal ako bojovnik pri hlavicke,past zovreta 😀 a mal na tvaricke chlpky,ako taka broskynka 🙂 a mihalnice dlhanske 🙂 a mal taku kozicku na puske co mu postupne odpadavala 😉 a vlastne cely sa supal 😀 ja ti tak zavidiiim!!!!! hned by som menila 🙂 uz si musim to nestastne dnp zacat platit nech sa aj my aktivne snazit mozme 🙂
@lilyen2011 po pravde neviem aky dopad ma hamiltonov hmat na porod.je to napomahanie,takze najnaturalnejsie to nie je.ja som ho mala a pohoda najvacsia.takze z vlastnej skusenosti hovorim,ze je to ok.ja aj maly sme boli v najvacsej pohode.ale mozno taka @dulkagabulka ti bude vediet povedat aj proti k tomu zakroku.neviem.vsak ak ti to zajtra navrhnu,tak sa opytaj ake to ma negativa.pozitiva vies,bude blizsie k drzaniu lily v naruci,ale ake to ma negativa,to ti ja veru povedat neviem 😖
@lilyen2011 ty mas ale pozitivneho streptokoka,tak sa na to popytaj.mozno vtedy sa hamilton nesmie-fu ,esteze ma to napadlo! uvidis co ti zajtra povedia.je to jedna z moznosti a mozno ti to vobec nenavrhnu a nechaju to na malu.
@bobocka jasnééé "moja malá bôskynka" (to ô je schválne) 😎 to dnp ti môžem aj cez IP dačo popísať (mne to schválili pekne mi to vyšlo - sa teším)
- inak k tomu chmatu - to robia bežne? Lebo teraz som to od teba 1-krát v živote počula...mne len povedali, že 7dní ma nechajú tak a ak nič tak vyvolávačka...
@lilyen2011 fakt neviem ci to bezne robia.ja som bola prvorodicka a doktor mi to hned navrhol.ale nespravi to len tak sam za seba.najprv sa ta opytaju,ze ci to chces.ale fakt im pripomen toho streptokoka,vtedy sa mozno inak postupuje.inak dnp si chcem platit uz teraz z maxima a snazit sa chcem tak o 2 mesiace,nech mi to vyjde ak sa nam hned zadari a babo by sa potom nebodaj poponahlalo 😅 teraz si muz nasiel novu robotu(ododnes tak sa tesime) a ideme sa stahovat,tak este snazenie sa odkladame.ale po lete ideme na to 🙂
@bobocka vidíš... no zase pomaly polnoc ... mi to ide stále do mínusu ☹
- veď ráno fičím smer poradňa a hneď jak dojdem tak píšem litánie 😉
- ale ak ti mám pravdu povedať, tak asi odmietnem ten chmat... čo ja viem trošku mi to strach naháňa veď pozisťujem o čom to vlastne je a tak...
@bobocka držím palce... veď máš všetko v IP... ok idem si lahnúť...tak zajtra píšem... ak nie tak som už v nemocke 😉 dobrú noc 🙂
@lilyen2011 len aby si zajtra mala cas vypisovat-co ty vies,mozno budes mat prijemnejsie starosti 😉 a kludne to odmietni ak si tym nie si ista.ja aj ked som mala hamiltona a bola som ok,tak si pri druhom pozistujem o tom viacej nech sa viem rozhodnut ak by mi ho zas ponukli,lebo to,ze ja som ho mala a bola som ok a aj maly,to este neznamena,ze to aj je bezpecne a v pohode.takze ak si si tym nie ista,tak si ho nedaj spravit.no vsak uvidis,co ti na poradni povedia 🙂
fuu..tu sa to rozbehlo...sice som to všetko neprečitala, ale
@pici - Zuzi ti povedala presne to,čo by som odpovedala ja..ale kedže ona ma aj osobnu skusenost s bezbolestnym porodom, pridala i čerešničku navrch..
mne po porode nikto nekazal si tlacit na brucho, len sestricka mi raz zatlacila. Potom tlacila vaha babatka 🙂
Hamiltonov hmat je sposob ako vyvolat porod, ktory sa este sam od seba nechcel zacat. Ja pokladam za dolezite, aby porod zacal bez zasahov, vtedy kedy je na to dietatko zrele. Ale keby z nejakych objektivnych pricin bolo treba vyvolavat, alebo by to bolo uz dlho po termine (asi 10 dni, ale po spravnom termine, ktory sedi s ultrazvukovym terminom z prveho trimestra tehu), tak by som asi hamiltona prijala ako mensie zlo nez umely oxytocin ci prostaglandinove tabletky. To je vsak len moj laicky nazor.
@crysmile precitaj si jej prispevok a moju reakciu a potom porozmyslaj nad obsahom.
@abbey1 ale samozrejme, neviem, kto do vas automaticky picha PDA ....mne tie alternativne sposoby tlmenia bolesti a placeba nepomahali, tak som si poziadala o PDA(bez suhlasu podpisanym pred porodom sa tu s tebou nikto o PDA ani len nebavi, len tak pre informaciu) a bola som spokojna...
@dulkagabulka to napisala velmi pekne......az je mi divne,ze je zdravotacka 🙂 je malo takych zdravotakov ako ona......zdravotaci su viac medicinsky ako ludsky v poslednej dobe.
@cmulinko ale Zuzi nie je zdravotačka 🙂
je to len mamina, ktora si po prvom porode presla nie lahkou cestou ku krasnemu a radostnemu druhemu porodu...skratka hladala informacie a tie jej pomohli najst v sebe žensku silu 🙂
@cmulinko aha..až teraz som pochopila, ze to o tej zdravotačke si myslela na mna
tak ta musim sklamat- ani ja nie som zdravotačka 🙂
tiež som len mamina, ktora sa uči, ako pomoct mamičkam a detom, aby sa stratene kontinuum mohlo znova obnovit- aby sa deti rodili v prijemnej atmosfere
@dulkagabulka vdaka. uz sem prispievat nebudem, nemusite sa bat mojich otazok...

@zuzi118 , dakujem, mas uplnu pravdu