icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

zuzi118
17. jún 2011

@bobocka normalne oficialne povolene. V casopise dieta bolo aj vyjadrenie MZ SR, ze nikto nemoze zenu nutit rodit doma.

@pici ad jedna rodime doma 🙂 A ad dva porod doma ma byt slobodna volba. A nie o tom, aby bola zena dotlacna rodit doma, len preto, aby jej do porodu neboli robenne zbytocne, rizikove, rutinne vykonavane zasahy, ktore napr. aj WHO oznacila za skodlive. Nie kazdy ma pre porod doma vhodne podmienky, alebo je vhodnym kandidatom pre porod doma. To ale predsa neznamena, zeby nemohol dostat adekvatnu lekarsku starostlivost v sulade s lege artis, no nie?

bobocka
17. jún 2011

@veve39 suhlasim.je dolezite udrzat debatu na slusnej urovni.ale musis uznat,ze aj ona si veru uzila svoje a nie vsetky prispevky spatne jej venovane neboli koser.aj do nej sa niektore kocky fajne obuli. ☹

pici
17. jún 2011

@veve39 ty nevidis ton ani vyraz ked pisem. ako utok sa da brat v podstate vsetko co tu kto napise. nespochybnujem nikoho pravo na nazor. aj moj nemusi a urcite nie je najlepsie a najkoser... preto, ak mi niekto vie dat argumenty, padne argumenty, viem ho prijat. tato tema nie je vylucne pre toho, kto suhlasi. ja sa tiez ucim. a tato tema sa mi velmi paci

bobocka
17. jún 2011

@pifina vsak ja spasujem 😉 ja som v uk bola a s ich zdravotnictvom mam svoje skusenosti,preto mi to trosku dava pravo na ich adresu si pospasovat 🙂 .mozno mas pravdu. @slniecko77 sa mozno k tomu vyjadri kedze ona to na vlastnej kozi zazila. a mozno aj @aliza by mohla k tomu svoje povedat(prepac ak som ti skomolila nik,ale vela nas tu je 😅 ) 🙂

pici
17. jún 2011

@zuzi118 nie.. nechcela som tym odbocit od snahy rodit podla svojich predstav v nemocke.. to vobec nie.. len ma zaujima, preco nikto nerodi doma... ?

aliza
17. jún 2011

@bobocka nerozumiem, preco sa to tu zase toci okolo @pici. s nikym inym tu nie je problem, iba s nou. Nie je ti to cudne? ze desiatky inych zien vedia diskutovat a pritom maju odlisne nazory a respektuju sa navzajom, len ona sa tu stale riesi? nie, z jej strany nejde o debatu a to ty dobre vies. Ako sa napriklad vyjadrila k zdravotnictvu v zahranici, ze lekari a nielen lekari tam maju horsie vedomosti a cele to tam je,'podla nej'!!! bieda. To je co za nazor? aku ma vypovednu hodnotu? preco ma potrebu vsetko komentovat takym utocnym stylom? a nie, nedozaduje sa vysvetlenia, o vysvetlenia vobec nestoji, a la 'kto je to ten odent'. Ak by mala nazoaj zaujem, tak si to najprv precita a potom vyjadri nazor, nech je akykolvek. Ale ona len kope okolo seba a pritom samotna nepodala ziadnu podlozenu informaciu, akurat iba to, co jej gynekolog povedal, nic viac. Moj gynekolog toto a moj gynekolog tamto....prepac, ale toto je velmi malo na rovnocennu diskusiu. Ja som sa od nej, zial, este nic nedozvedela, ty ano? neprisla s nicim novym, ani nijak nepodlozila svoje nazory, akurat spominanym gynekologom.
A nikto nechce nikoho presviedcat o alternative, preco to tu stale takto prezentujete? je to tema pre mamicky, ktore chcu mat moznost volby pri porode, nic viac, tak nechapem, preco sa najde vzdy niekto, kto ma potrebu z nas robit nejake 'rozmaznane' premudrele panicky, ktore si zmysleli buzerovat lekarov a rozdavat im rozumy 😒.

dulkagabulka
17. jún 2011

včera som trhala lipu...krasne tam vonalo...
ako som tam tak stala, napadla ma jedna veta, ktoru si pamatam este z mojej mladosti:

Kdo chce při mudrcích seděti, musí se naučiti mlčeti 😉

bobocka
17. jún 2011

@zuzi118 vidis,to som vobec nevedela (o tom,ze su u nas domace porody oficialne povolene).som si stale myslela,ze sa za to len oroduje a ze preto vela rodiciek co nie je nadsenych s nemocnicnym porodom su v podstate don nutene.uz som mudrejsia 🙂 . a ako to je u nas? normalne sa rodi s pa,ci musi byt pritomny aj lekar? a ake podmienky musi splnat dom,ak chce rodicka ostat doma rodit.take ,ze tepla voda a hygiena to mi je jasne.ale su aj nejake ine,mozno dost prisne naroky,ktore nie kazda splnit moze?nemyslim teraz nieco konkretne,len tak dumam.

slniecko77
17. jún 2011

@dulkagabulka tak som ta mozno zle pochopila po precitani: odmietnutie epiduralu nestoji NIC, tymto sa ospravedlnujem
@bobocka gas&air je zmiesany rajsky plyn (pouziva sa pri celkovej anesteze) s kyslikom, stale mi ho nukali ja som nechcela, nakoniec som zvolila, ale v kontrakciach som ho nevedela dychat, tak som si aspon hryzla do nahubku 😀 pred porodom som spala len dve hodiny, takze som bola dost unavena a krizili sa mi oci, potom mi ho uz radsej neponukali...videli, ze ho aj tak nedycham, nechcela som ho a bola som unavena
..gas&air ta nezbavi bolesti skor ta len ''ohlupne'' z mojho pohladu zbytocnost, ale v UK je to velmi v ''mode'' 😉
@zuzi118 ano, doppler je urcite lacnejsi, ale v nemocnici treba mat aj monitor a podla teba aj doppler..
..suhlasim s tebou, ze lekar nema byt v praci este po 24 hodinovej sluzbe, ze maju nizke platy, ze nemaju brat uplatky (dalsia uzasna vec, ktora v UK nehrozi 😵 ), to ututlavanie je na dlhsiu debatu a v inej teme (v UK to tiez funguje ako tzv spolocna vina, vsetko sa robi s double check..chapem chrania si tym vlastne zadky 😉 tu v UK je velka prezamestnanost v zdr. - neporovnatelne so SVK, neurobia nic navyse, aj ked by mali - niekedy ma ide z toho porazit 😠 ale opat chapem, chrania si vlastne zadky

dulkagabulka
17. jún 2011

@slniecko77 to som myslela tak vseobecne,ze to nie su naklady...

irriss
17. jún 2011

@dulkagabulka
😉

🤐

Kolikrat "mlceni" je to nejvetsi umeni...zrodi se to nejkrasnejsi "dilo" (v podobe zemskeho zazraku)...
t.j. zivotni sdileni..ticha laska..tiche naslouchani....tlukot srdce, ktery se odrazi o vzduch...proc ne..trebas pod lipou... 😉
tichy pohled z oci do oci..at uz mezi milenci ci mezi ditetem a kojici matkou, nebo spokojeny ranni pohled na sama sebu v zrcadle...ticho umi tak krasne a uprimne kricet, treba mu umet naslouchat...

bobocka
17. jún 2011

@aliza ale no tak.vsak hovorim,ze ona sa nie vzdy vyjadri tak,ze je to kazdemu stravitelne.neslovickuj ju. 😉 fakt to zle nemysli. zbytocne sa zas k tomu vraciame 🙂 vsak aj teraz ked si vsimnes jej prispevky,tak aj sem tam do zatvorky da,ze nechce provokovat,ani to tak nemysli,len sa pyta. 😉 a je to tak.ona je hladna za informaciami. a co,ze ma na zahranickym lekarov svoj nazor.nech ma.ved to ta predsa nemoze hnevat 🙂 ze to mozno nema podlozene,a co.vsak to je jej nazor.ma nan pravo. a ja som nemyslela alternaticne porody ale alternativy,ktore pri porode mame-moznosti volby 😉 (tym myslim moznost nenastrihavat.moznost skin to skin,moznost nedat si oxi ,monost vybrat si epi....myslim tym vsetky alternativy.a tymz,e si zena tu danu vec zvoli,ci nepovoli,este predsa nie je rozmaznana. 😉 uz sa tolko nehnevaj a radsje mi napis ako je to s tym gas and air 😀

dulkagabulka
17. jún 2011

jeeejdanenko..až teraz ma napadlo ,že to porekadlo je taketo:

Když chce hlupák při mudrcích seděti, musí se naučiti mlčeti 🙂

slniecko77
17. jún 2011

@dulkagabulka tak sme sa v podstate zhodli, ze zeny maju mat na vyber 🙂

pici
17. jún 2011

@aliza prosim ta.. dychaj.. ja som slovo rozmaznane nikdy nepouzila. mam kamaratky zijuce v UK, v skotsku, na novom zelande, aj australii... zdravotnictvo je tam katastrofalne... resp. starostlivost. to je vypovedna hodnota ludi, ktori tam ziju... ty si cim podlouzila fakty? knihou od odenta? no to je len jeden nazor, svojim porodom? skusenostou? tak ti tu bola niekolkokrat vyvratena, zial aj skusenostami opacnymi zo zahranicia... nevsimaj si ma... ked ti tam vadim..

quaxi
17. jún 2011

@pici doma sa rodi, len sa o tom moc nehovori 😉
no a rada by som sa ta na rovinu spytala, o co ti ide? Pises tu dost vela prispevkov a ja som jaksi zo ziadneho nepochopila, co presne chces, na co konkretne sa pytas alebo co konkretne nam chces povedat? Pytala si fakty, dostala si tu kopec linkov, knih, myslim ze viac uz ani nepotrebujes, alebo ti este k nejakej teme chybaju? Okrem toho hovoris ze treba mat lekara s ktorym sa dohodnes a ten ti potom vyhovie, to je idealna situacia a takto by svoje zelania urcite rada vyriesila kazda zena - ale sme tu aj take, ktore takeho lekara napriek uplne normalnym poziadavkam nedokazali najst, alebo na to nemaju peniaze, tak si radime ako dosiahnut spokojnost s porodom aj za takychto okolnosti - mas nejaky iny napad, ako sa to da?
A neviem preco sa ti zda ze je pre nas @katka888 nepohodlna, ved hovori samozrejmu vec, ze nase poziadavky by mali byt v beznej nemocnici realizovatelne, o co sa aj tak kazda z nas snazi, preto sme sa jej normalne pytali, ktore sa jej zdaju nerealizovatelne, co sa ti na tom nepaci?

bobocka
17. jún 2011

@slniecko77 ahaaaa,no ved preto som sa pytala,ze co uk rodicka,to "nahubok" a gas and air na ustach a nikdy som nevedela,ze preco je to u nich tak v mode a u nas to napr nie je.mne byvale kolegyne hovorili,ze sa potom citili ako opite. 😅

zuzi118
17. jún 2011

@pici ale ved doma sa rodi 🙂 Saska Keselova zozbierala pribehy zien, ktore rodili doma. Je mozne si ju precitat aj v elektronickej podobe tu http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme-doma-10... Ja sama osobne poznam mnoho zien, ktore planovane porodili doma.

@bobocka zo zakona nasa PA k porodu moze prist (a to teraz nemyslim len domaci, ale vseobecne) len ak jej to schvali lekar. Lekar by mohol prist k dom. porodu bez akychkolvek problemov. Da sa zabezpecit PA zo zahranicia, alebo mozes vyuzit sluzby porodnej baby (pozor nemylit si s dulou!) pripadne sa mozes rozhodnut pre neasistovany porod.

Zakonom ziadne podmienky pre porod doma stanovene nie su - a podla mojich informacii ministerstvo nema ani najmensiu chut s tym nieco robit. Takze v podstate je to na rozhodnuti tej ktorej konkretnej zeny. V zasade by vsak malo ist o zdravu zenu s nekomplikovanym tehotenstvom a porod v termine.

pici
17. jún 2011

@quaxi precitaj si reakcie na nu... preto som to napisala... preco mi ma o nieco ist? chcem info..? na to je hadam tato tema nie?teba ked sa niekto na nieco spyta, tak proste neodpovedas, lebo si myslis svoje? ja mam svoj nazor, nehovorim ale ze nic z vasich skusenosti sa mi nepozdava, prave naopak, preco to tu musim stale opakovat? ale vzdy sa najde niekto, kto povie, v amerike bolo toto super, dojde zena a povie, ze nie , tak toto super nie.. na slovensku je toto na prd, dojde zena s opacnou skusenostou... ja som za to, aby dietatko prislo na svet bezpecne. ked ty alebo vy za to povazujete diametralne ine veci ako ja, nehovorim ze to je zle, hovorim ze je to vase rozhodnutie s vasou zodpovednostou. do mna sa tu kazdy obuva, ze prd viem, ze len slepo verim lekarovi, stale sa opieram o to, co mi on povie / nie priamo povedane ale medziriadkami.. / a co je na tom zle? ze to vyvracia vase tvrdenia, ze vsetci ta beru ako kus dobytku a tak musi tvoj porod aj vyzerat? preco je to take neprijatelne ze mam dobreho lekara a nehovorim to len preto, ze som teliatko ktore so vsetkym suhlasi? snazim sa pochopit vas nazor, pretoze mne niektore veci pridu zivot ohrozujuce... / ockovanie, nemonitorovanie atd/ ... tak sa snazim pochopit preco si to myslite? dostala som kopec literatury, ale to neznamena ze mam drzat usta a doma si v kutiku duse precitat a povazovat za alfa omegu svojho zivota?

zuzi118
17. jún 2011

Este by som rada dodala, ze rodit v zahranici NEznamena automaticky rodit podla "Odenta". To ani omylom. Zeny v zahranici, rovnako ako my tu u nas sa stretavaju s rovnakymi problemami ako prirodzene porodit v nemocnici. V zavislosti od krajiny, regionu a legislativy vsak maju viac moznosti a viac na vyber ako prezit porod podla svojich predstav.

bobocka
17. jún 2011

@zuzi118 no to su mi novinky 🙂 inak neasistovany porod-tak to je pre mna silna kava.to neviem ktora by si take daco trufla 😅 ja osobne nezvazujem doma rodit a neviem ci by som niekedy k tomuto zmenila nazor,ale je fajn,ze uz zeny nemusia zas tak strasne bojovat a ze aj toto maju uz povolene.aj ked informovanost o tom je straaasne slabunka.vidis,ja som mamina uz skoro dva roky,teda v teme tehotenstvo,porod,dieta sa pohybujem uz dva a pol roka a o tomto sa dozveda az dnes. 🙂

pici
17. jún 2011

@zuzi118 a nerodia aj oni prave preto doma?

aliza
17. jún 2011

@bobocka aha, cize ona moze mat svoj nazor, vlastnymi skusenostami nepodlozeny a my, co tu piseme o vlastnych skusenostiach s porodmi na sk sme oznacovane za chuderky, ktore zvelicuju, aby ich mohli lutovat, ktore siria paniku a nespravodlivo odsudzuju slovensky system. Hm, zaujimave, cize @pici moze napisat, ze zdravotnictvo vo svete je 'bieda', ale ked my napiseme, ze porodnictvo na Sk nie je take, ako by malo, tak sa tu do nas pustili, ze ako si dovolujeme nieco take napisat, ake je to neobjektivne, atd.. To je fakt diskusia.

zuzi118
17. jún 2011

@pici prepac, stratila som sa v diskusii.. co myslis pod "prave preto"?

danka.chomka
17. jún 2011

@pici nechcem sa ta dotknut ale na jednej strane vyhlasujes ze respektujes iny nazor aj ked nie je totozny s tvojim, ak je argumentacne podlozeny. Na druhej strane spominas ze odent je len jeden nazor a ten pre teba nie je smerodajny a ani studie pre teba nemaju relevantnu vypovednu hodnotu. Vela z toho co sa v tejto teme spomina je deklarovane aj samotnym WHO- neviem vsak ako vnimas ich stanoviska ci pre teba tiez nie su vieryhodne (napriek tomu ze su to zdravotaci, ku ktorym ako si sa vyjadrila doveru mas).Sa zamyslam ze comu sa potom chces priucit, resp co by mal diskutujuci urobit aby si jeho argumenty neznevazovala- ked uz tvrdis ze aj iny nazor ako svoj respektujes. Prepac aspon ja som mala z niektorych tvojich prispevkov taky pocit. Miestami na mna tvoja ostrost posobi neadekvatne. Co by sme mohli urobit aby si sa tu citila lepsie? A @katka888 urcite nie je neziaduca v tejto teme naopak vela jej prispevkov je prinosom.

bobocka
17. jún 2011

@aliza obojstranna tolerancia a respekt je na mieste uz som to pisala a uz ma nebavi tu stale robit rozhodcu.preco ja viem tolerovat kazdej nazor a pohlad na vec,kazdej jednej . a niekto to nevie?nechapem...

quaxi
17. jún 2011

@pici samozrejme mozes tu vyjadrovat svoj nazor hoc aj 10x za jednu stranu, to ti nikto neberie, len som mala pocit ze zhanas nejaky typ informacii alebo nevies pochopit preco nieco robime, tak som sa spytala co konkretne to je, aby som ti mohla pripadne pomoct. Ale som rada ze ti nic take nechyba 🙂 Podla mna vobec nie je zle verit lekarovi, mas proste stastie ze si nasla takeho ktoremu dokazes verit, nie si pre to o nic horsia nez tie, co takeho bohuzial nenasli a musia tu takto komplikovane riesit svoje problemy. A mozno vdaka tomu je pre teba tazsie sa vzit do situacie zien ktore nenasli nikoho doveryhodneho, alebo zazili ponizujuce ci priamo nekompetentne spravanie a chcu sa mu v buducnosti vyhnut.

pici
17. jún 2011

@danka.chomka ale ja sa tu citim dobre. to je zakon akcie reakcie. nikomu nic nevycitam. a ze som ostra? no tak zial. kazdy je nejaky. to, co mna presvedci je fakt, ktory nezaklada na zhodeni nieco, o com som presvedcena ja ze je spravne.. neviem ci som to napisala tak aby to bolo logicke... mam nazor, mam argumenty. argumentom mi vsak nie je to, ze tvoj nazor je debilina. respektujem kazdeho nazor. ved to nie je moj porod, moje plany, moj postoj ani moje chovanie v nemocnici. ani moja zodpovednost za to, ako privediem dieta na svet.. je to vec kazdej z nas osobita... a co sa tyka odenta.. je tu pre vas nieco ako modla, boze nespochybnujem ho. ved urcite si to z prsta nevycucal... hovorim len na margo toho, ze moj nazor je zalozeny na tom, co mi hovori moj lekar a je spochybnovany vo vseobecnom chapani... a ja hovorim, ze odent, je takisto len niekto, kto nieco napisal na zaklade niecoho... tak sa prosim ta neslovickujem.. ano stotoznujem sa s odporucaniami WHO, nestotoznujem sa s tym, ako ich chcu zeny naplnat... zlom proti zlu to nikdy a nikde v historii neslo... chapes ako to myslim? hovorim ze slusnostou a nie vyhrazkami dalej zajdes... viem to sama, mam velku hubu a s normalnym postojom to islo ovela lahsie.. a stretla som sa s vacsou ochotou - aj to je len jednosmerne... a nie vzdy aplikovatelne

zuzi118
17. jún 2011

@bobocka je vela zien, ktore si na nieco take trufnu. L. Groverova tom napisala knihu. Tu je s nou rozhovor http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/archiv-201...

pici
17. jún 2011

@zuzi118 reakcia na to, ze nie vsetky rodia podla odenta, ale rodia podla toho ako im je to legislativne dovolene.. ci to nie je prave dovod pre porod doma... akoze je to legislativne osetrene