icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
17. jún 2011

@zuzi118 a preco sa potom zeny dotrhaju aj ked cvicia?

zuzi118
17. jún 2011

@pici teraz neviem na co reagujes? Na tie poranenia prveho stupna?

bubelko
17. jún 2011

@zuzi118 sorry, ze do toho skocim. tu napr. prave PA odporucaju bud masaz alebo epi-no. ja som masirovala (epi-no mi prislo velmi drahe) a porodila som 4,4kg dieta bez nastrihu, s 2 stichmi. a po porode PA len skonstatovala, ze vidno, ze sme cvicili. takze ja si myslim, ze mne to pomohlo 😉

dobromila
17. jún 2011

@zuzi118 presne to isté mi hovorí aj môj sedliacky rozum, plus moja vlastná skúsenosť s pôrodom 4,2 kg vážiaceho dieťatka - čo sa týka epi-no a podobných praktík

pici
17. jún 2011

@zuzi118 ano

zuzi118
17. jún 2011

@bubelko Ano poznam tento nazor, ale nestotoznujem sa s nim. Je mi blizsi ten nazor, ktory som pisala vyssie. Nepoznam ziadnu studiu, ktora by sa tejto teme venovala, takze to neviem objektivne zhodnotit. Teda viem o jednej studii, ktora dokazala ze pri masazi hradze bol nizsi vyskyt nastrihov, ale ako som spominala, domnievam sa, ze efekt je skor v zdraznlivosti porodnika. Ale ako vravim, nemam to preskumane. Opieram sa v tomto pripade skor o pocit, nez o realne fakty.

zuzi118
17. jún 2011

@pici naozaj ti na toto neviem odpovedat. Ak sa priklonim k nazoru americkej PA, ze pri cviceni sa robia mikrotrhlinky, tak tieto odreninky by mohli byt logickym dosledkom. Avsak na druhej strane, aj zeny ktore necvicili mavaju taketo poranenia, takze to s cvicenim vobec nemusi suvisiet. Ono predsa len to nie je len tak, vytlacit hlavicku babatka. Je to extremna namaha pre tkanikovo hradze, takze taketo poranenia su naozaj uplne normalne.

andrealisy
17. jún 2011

@pici
nemam ziadne skusenosti s epi no, len s cvicenim a masazou hradze, ale ani to som nerobila 😅 ja som mala kliestovy porod takze by mi to bolo aj tak na prd.... 😢

pici
17. jún 2011

@zuzi118 oukej

pici
17. jún 2011

@andrealisy no ved to sa pytam ze ci to niekto pozna lebo svagrina mala aj tak cs.. cize aj jej to bolo na prd.. ale aspon sa pobavila...

andrealisy
17. jún 2011

@rm
nemusis mat porodny plan ja som nemala, nestihla som si ho zostavit 😀
a napisat si mozes, ked sa veci skomplikuju (moj pripad) plan leti von oknom ako by to bolo aj u nas aj vsade inde...

pici
17. jún 2011

@bubelko prosim ako sa masiruje hradza? akoze v tomto som uplne mimo...

heln
17. jún 2011

@pici hoď si do gúglu, nájde Ti viac návodov, ale až taká veľká zábava to nie je......

pici
17. jún 2011

@heln ok idem kuknut...

pici
17. jún 2011

@heln ty, ale vsak to je nieco ako sadomaso masturbacia nei?

bubelko
17. jún 2011

@pici nie je to sranda, zo zaciatku mozno trocha neprijemne, ale nic strasne. ja som dostala pri predporodnom kurze navod od PA a toho som sa drzala.
http://www.swissmom.ch/schwangerschaft/praktisc...
neviem, ci vies po NJ, ale tento presne to bol 😉

@zuzi118 netusim ani ja, viem vsak, ze som nikoho dopredu neinformovala a ani sa ma na to nikto nepytal. takze je to cisto moja skusenost - nic viac, nic menej.

pici
17. jún 2011

@bubelko no to vidim ja ze to chytis mastis to perineum a je to... no a prdlajs

zuzi118
17. jún 2011

@bubelko no zjavne by dany problem, masaz hradze a pouzivanie epi-na, mal byt predmetom dalsieho skumania v empiricko-metodologickej rovine vo vztahu k predmetu skumania ako aj subjektom skumania 😎

zuzi118
17. jún 2011

kocky ten posledny prispevok si nevsimajte, uz mi zacina zasibavat 😉

pici
17. jún 2011

@zuzi118 vpohode.. si prepracovana?

bobocka
17. jún 2011

@pici

https://www.youtube.com/watch?v=DK2P8Ziqc6Y

tu mas videjko ako sa perinealna masaz robi.az ku koncu videa to pani ukaze.dovtedy vysvetluje kedy a ako a cim je vhodne tu masaz robit 🙂
inak to tbc je uz naisto zrusene po novom roku? ja budem iste az buduci rok rodit a teda moje druhe dieta nebude zaockovane a aj ked viem,ze ta vakcina je mozno na dve veci,tak stale riesim tu vnutornu dilemu strachu matky,ze jedno dieta zaockovane je a druhe uz nebude.jedno je chranene,druhe uz nebude 😒

kaja73
17. jún 2011

@bobocka S tou TBC to ber presne naopak-jedno si ohrozila zbytočnou chemiou v case, ked nik nevedel, ako je tvoje dieta na tom imunitne,druhe neohrozis-nepichnes mu plno chem.sajrajtov pre vidinu pochybnej specifickej imunity,nasledkom ktorej zhoršiš vseobecnu imunitu.Jaj, ale som to komplikovane napisala 😨 kedže sa to už takmer nikde neočkuje,tak by som sa toho nebala.Oni ti nasi odbornici veeelmi tažko opustaju pov.očkovania a ked sa takto rozhodnu,tak ver tomu,že to už mali spravit davno.

dulkagabulka
17. jún 2011

@bobocka
moj syn mal 5 rokov, ked mu robili vysetrenia a pri nich sa zistilo, ze už nema protilatky proti TBC /a to bol ako novorodenec očkovany/...v minulosti sa preočkovavali ešte 6 roční a myslim ze 18 roční /ak si dobre pamatam/...teraz očkovali novorodencov a preočkovavali okolo 15 roku/fakt si to už nepamatam presne/

takze ta dilema ani možno nie je opodstatnena..možno nebude chranene ani jedno 🙂

bobocka
17. jún 2011

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi-a-nehody... baby zle mi je ☹ ☹ ☹ ☹ strasne ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ poporodna psychoza? zena uz o jedno dieta prisla a tiez nie najkoser sposobom.utopene vo vanicke.ako sa moze dieta utopit vo vanicke,ked ho raz matka drzi pri umyvani. 😠 🙄 tejto tu psychozu nezozeriem.tato ma psychicky poblem a je to svina,lebo zabit vlastne dieta...ved to sa neda!!!!!ako to niekto moze spravit???? 😠 😠 😠 😠 😠 😠

bobocka
17. jún 2011

@kaja73 @dulkagabulka vsak ja tieto veci vsetky viem 😉 .nie som novacik v teme o ockovani.len ten vnutorny pocit,ze jedno ju ma a druhe nie.ci uz je ochudobnene jedno ci druhe,furt tam bude rozdiel medzi detmi.to je ta moja dilema. 😕 to predsa riesi kazda jedna matka,ktora si prejde tym,ze jedno dieta na danu chorobu ockovane ma a druhe nie.nech je to hocake ockovanie.viditelny rozdiel tam byt nemusi,no vnutorne to matka spracovat musi. joj ja este rpzdychavam to miminko.zle mi je z toho 😢

dulkagabulka
17. jún 2011

@bobocka
chapem...podobne sa vnutorne vyrovnava moja znama, ktora rodila rozdielne deti..so zasahmi a separovanim a bez zasahov a s bondingom...tiez vravela, ze akoby mala vyčitky, že to tomu prvemu akoby nedopriala...a vysporiadava sa s tym...

bobocka
17. jún 2011

@dulkagabulka no kazda matka sa musi vysporiadavat s akymkolvek rozdielom co ma pri detoch.nieco su badatele,ktore nie su nejakym hlavybolom a ine veci sposbia bezsenne noci.kazda sa s tou danou vecou a pripadnym akymkolvek rozdielom pri detoch vyrovnavame inak.ja viem,ze to spracujem v pohode,ale je mi jasne,ze ked to bude realne a aktualne,tak to budem vnutorne riesit.

aliza
17. jún 2011

@bobocka ja jedno dieta ockovane mam a druhe nie a nejak ma tato dilema nechytila, rozdiel medzi detmi nevnimam, ani ze by bolo jedno o nieco ochudobnene. Dceru som dala ockovat, vtedy som sa o ockovanie nezaujimala, robila som to, co kazal lekar, nezamyslala som sa nad tym. Potom som sa dostala vdaka jednej maminke tu, na MK, ktora tragicky prisla o dcerku, k tejto problematike a dospela som k zaveru, ze zatial syna ockovat nedam. Ja som rada, ze jeden aj druhy su v poriadku, bez rozdielu 😉.

andrealisy
17. jún 2011

@bobocka
hroza 😢
co by niektore zeny dali za babatko a niekto si nevazi ten najvacsi dar a zazrak zivota....
tiez neverim ze to bola poporodna depresia!!!!!!!! 😠

bobocka
17. jún 2011

@aliza no ockovanie je uplne ina tema.asi by sme sa mu nemali viac uz venovat ak to nie je priamo to tbc po porode.ale je pravda,ze aj ja mam koli tomu chrobaka v hlave. ale to asi kazda, ktora si o problematike uz co to nastudovala 😅