Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@kamilia ahoj myslim ze si asi este nerodila ale ak sa mylim tak ma oprav. ja mam za sebou dva porody a jeden pred sebou. hlavne pri prvorodickach je vysoka pravdepodobnost ze porod bude dlhsi- moj trval v podstate jeden cely den a v ukrutnych bolestiach som stravila asi tak 5-7 hodin. na konci som nevladala tlacit, videla som dvojmo a bolo mi uz vsetko jedno- keby sa mi sestricka nehodila na brucho tak neporodim ani omylom. Pri druhom vsetko prebehlo ok-maly sa narodil po tristvt hodinke na tri zatlacenia a bola so z toho velmi prekvapena lebo to vyzeralo na cisarsky rez este par chvil pred jeho narodenim. keby som bola doma sama tak sa ani nestihnem pripravit ako to islo rychlo. aj ked to bolo sice rychle a nemusela som sa ani zamyslat nad tlacenim-problem sa ukazal na treti den-maleho museli vziat na jisku a bojovat o jeho zivot. keby som bola doma- moj anjelik je davno v nebi lebo by mi vobec neprislo ze je chory...tolko moje skusenosti.
Myslim ze si netreba pliest romanticke predstavy s realitou a neviem-ja nemam s tym problem ked mi tam doktor strka prsty-lebo je to preto ze chce vybrat moje dietatko a ulahcit mu zaciatok a taketo veci ma neprivadzaju do rozpakov- su to profesionaly a ja ich tak aj beriem. Co sa tyka inych veci ako nastrih, holenie atd-len vrelo odporucam-ved ak ti budu musiet operovat hlavu tak ti ju samozrejme oholia a nebudes sa ani trochu divit a nastrih? aj kedysi sa zena potrhala a hojenie bolo o tom horsie lebo sa to muselo zrastat skoro vsade a nie len jedna jazvicka. P.S: ja by som nechcela rodit doma aj kvoli tomu ze by sa mi to zdalo divne-kopec krvi, kriku atd-ved by moj muz ani do tej miestnosti nevstupil 🙂
@anjelicek26 zatial nie.. ale pokial by bola snaha, tak ano. Mame porodne asistentky. Mame zeny co chcu rodit doma. Mame nemocnice v dostupnych vzdialenostiach.
@anjelicek26 inak pozri sa na dalsie udaje - morbiditu matiek a deti. Tam je ten rozdiel markantny.
@anjelicek26 podla mna vypoveda minimalne o tom,ze pri prirodzenom porode nenastavaju komplikacie z minuty na mminutu a niesu teda neriesitelne casovo ako sa tu podsuva..(sanitky pred domom rodiacej zeny su urbanlegend) 🙂
@zuzi118 - fakt nestiham dneska, zajtra pozriem, lezi pri mne mala a ma horucku, tak som to len preletela. Zaujimat ma to zaujima.
cisarsky rez v sanitke??? 😎
@anjelicek26 mimo temy, ale co je Saske? moja tiez skoncila s horuckami a anginou 😖, uz 3 dni doma marodime. A vsetci naokolo maju to iste, hrdlo, horucky...
@aliza - no stazuje sa na hrdlo a ma 39.1 😖 Cervene hrdlo ale nema, teda aspon som nevidela, ale... dost deti z jej triedy dnes ani nebolo v skole 🤐 Necham si ju zajtra doma, dufam, ze imunita zabojuje a nezhorsi sa to. Ona chora zatial fakt nikdy nebola 😖
@kamilia ...to vsecko zni moc romanticky,ale v dobach stredoveku a mezi indiany a podobne je umrtnost matky nebo ditete pri porodu x-krat vetsi nez v dnesni dobe v zapadnich zemich.Instinkt je jedna vec a realita je vec druha.Pri akutnich komlikacich ti instinkt nepomuze vubec nic.Sama bych nikdy nerodila doma a to mam za sebou tri bezproblemove porody,na ctvrty se chystam...samozrejme do nemocnice.
neda mi neprispiet....skoncila som na strane devat, nemam dnes viac casu na docitanie....
prave som sa vratila z konferencie o porode - presnejsie o dopadne porodu a najma prvych hodin po porode na matku a dieta. na ich psychiku a zdravie. som studujuca dula a liecebny pedagog (jednou skupinou klientou LP su (aj) deti casto poskode tazkym porodm, nespravne vedenym porodom, prip. separacia matky a dietata po porode atd. )
je mi velmi smutno z reakcii mnohych zien. ani nie preto, ze nefandia porodom doma - tomu rozumiem. ja som sice rodila syna doma, ale rozumiem, ze kazdemu vyhovuje nieco inea chapem, ze vacsina zien sa citi bezpecnejsie v porodnici (teraz myslim subjektivny pocit bezpecia). ked sa narodil syn (4,3kg), mala som 21 a bola som prvorodicka, porod doma som volila po niekolkorocnom zhanani info o porodoch, diskusiach s odbornikmi atd. po zvazeni informacii mi vysiel porod doma ako to najbezpecnejsie a najlespie, co mozem pre seba aj dietatko spravit - bola som samozrejme prirpavena ist do porodnice, kde by som bez vahania sla pri prvom naznaku komplikacii.
co ma vsak zaraza je, ako ignorujete a zenvazujete fakty, ktore tu napisali viacere zeny - studie, odborna literatura, mnohorocna prax svetovych PA. asistovany porod doma naozaj nie je nebezpecnejsi ako porod v nemocnici, dokonca prebieha bez menej zasahov a dieta s matkou nie su separovane ani na chvilku, pokial su v poriadku.
k dolezitosti porodu.....porod nie je len jeden narocny den, ked pride na svet dietatko z bruska. den, ktory treba pretrpiet.... porod je velky medznik, ktory ovplyvnuje nastartovanie imunitneho systemu, dusevne zdravie dietata a zeny, schopnost nadvazovat vztahy pocas celeho zivota u dietata. ma vplyv tiez na to, ako dieta bude vnimat same seba - najma ako sa bude mat rado a bude si verit a doverovat aj svetu a ludom okolo seba, ovplyvnuje spravanie atd. a v neposlednom rade ma velky vplyv na dojcenie, ktoreho prinos ani nejdem opisovat (nutricna hodnota je jedna z tych menej podstatnych prinosov dojcenia). porod je zakladny kamen, ten najzakladnejsi pri stavbe nasho dusevneho zdravia, zdravia aj zivota ako takeho...
aktivne vedeny porod lekarom, zasahy, ktore nie su nevyhnutne (dovolim si tvrdit, ze je to vacsina v nasich porodniciach), separacia co len na par minut ihned po porode pripadne prve hodiny po porode alebo v necakanej (pre matku a dieta) chvili ma nasledky na cely zivot. mozu to byt naozaj vazne nasledky. od uzkosti, posttraumatickej stresovej poruchy a depresii az po nenastartovanie materskeho spravania, nepocitovania okamzitej hlbokej lasky k dietatku (ale postupne budovanie vztahu na zaklade rozumu - tato moznost nie je prirodzena a je to dosledok porodu alebo prvych minut po porode). sekundarna neplodnost u zeny, infekcie u dietata + nespravne nastartovanie imunitneho systemu u dietatka, + veci spominane vyssie- co sa tyka vztahov a dovery...
porod je velky medznik. pre zenu a aj pre dieta. je dolezite, aby prebehol co najprirodzenejsie (bez akychkolvek zasahov) a v rezii zeny, pokial sa to da. aby dietatko bolo ihned polozene na matku a ostalo tam (nie len dve hodky po porode, ale aj prve dni, tyzdne) - vysetrenia sa daju robit na bruchu matky (pokial je dietatko v poriadku, ak nie, to je ina vec).
my vsetky trpime viacgeneracnou traumou, co sa tyka porodv. nedostava sa k nam pozitivna skusenost, resp. minimalne. detto rodicovstvo...cela spolocnost je nastavena na porody v rezii lekarov a porody v strachu a to nie je spravna cesta. posledne desatrocia stracame to najdolezitejsie - prenechavame porod nasho dietatka niekomu inemu namiesto toho, aby sme si ho riadili same s dietatkom (v asistencii PA alebo lekara, nie v jeho vedeni), neverime si, nerozumieme svojim potrebam a nepocuvame instinkty. stracame seba ako zenu, ako matku. nevieme, co po porode s dietatkom, ako sa ho dotykat, ako ho dojcit. lebo sme sa to nenaucili od nasich matiek, ktore boli uz tiez takto "vykorenene" a tiez preto, lebo do porodu bolo zasahovane a prirodzene mechanizmi sa u nas nespustili.
nie vsetky zeny mozu porodit prirodzene. ale cca 85 - 90% moze. bez zasahov, alebo len zo zasahmi, ktore nenarucaju prirodzeny proces. u nas rodi sekciou cca tretina zien, v niektorej porodnici viac, niekde menej...tie zvysne dve tretiny su porody urychlovane, indukovane, s nastrihmi a v zlej polohe....skutocne prirodzenych porodov, porodov, ktore si riadi zena a dietatko, je minimum... preco? je to takto spravne? odpovedzte si kazda sama.
je to velmi zlozita a boletiva tema. veci ale mozme zmenit len vtedy, ked prijmeme informacie a nechame preboliet nase zazitky. ked prijmeme zodpovednost za samych seba a nase deti. zeny....je vemi dolezite, aby ste si same hladali informacie. aby ste verili v prvom rade sebe samym a tiez svojim detom. lekari su doleziti, a velmi, to nepopieram, ze zachranuju zivoty. ale cely system, v ktorom fungujeme, momentalne sposobuje viac skody ako osohu...a jedine my zeny to mozeme zmenit - tym, ze si budeme ziadat dietatko na brusko a nepustime ho z ruk, pokial na to nebude dovod, tym, ze budeme ziadat slobodnu polohu pri porode, ze nechame lekarov zasiahnut vtedy, ked bude na to skutocne dovod. tym, ze si porody budeme riadit same.
ja som sa na tejto ceste naucila vazit si samu seba, naucila som sa rozhodovat a prebrala som zodpovednost za svoje zdravie a za svoj zivot a za zdravie a zivot svojho dietatka. porod bol pre mna uzasny posilnujuci zazitok, ktory ma mnoho naucil a z ktoreho cerpam dodnes. zelam vam, aby aj vase porody boli posilnujuce a inspirujuce.
@eev neda mi na teba nereagovat a musim ti povedat,ze prave TY si zmenila moj pohlad na domace porody a preve TVOJ pribeh (teda pribeh narodneia tvojho maleho) mne otvoril oci a uvedomila som si,ze aj inak sa to da ako je to zenam predstierane.bohuzial v dnesnej dobe sa robia porody v nemocniciach roboticky-praskneme plodovku,napichneme oxy ,nastrihneme a ideme na vec 🙄 zabuda sa na to,ze kazdy jeden porod je individualny a jeden je superrychly,iny potrebuje "dozriet"...ja som maminka v nemocnici rodiaca a toto sa pravdepodobne nezmeni,lebo ja sa prave tých komplikacii bojim a potrebujem mat okolo seba kopec ludi v bielom,ktori hned vedia zakrocit ked treba.no uz nevnimam domace porody ako nezodpovedne zo stran matiek.aj ked preferujem nemocnicny porod (koli tomu cervenemu svetielku co mi stale v hlave svieti),tak potichu zavidim tu intimitu,klud,nerusenu lasku a stastie kazdej jednej maminky doma rodiacej.ja len pevne dufam,ze casom sa tieto plusy domaceho porodu nejakym sposobom dostanu do porodnic. 🙂
@bobocka dakujem🙂
ja pisem najma o porodoch v porodniciach. tam by to mohlo vyzerat podobne - aspon v niektorych, ako pri porodoch doma, napr vrchlabi tak funguje. aj v porodnici by mohli byt porody, ktore si zeny riadia, mohlo by tam byt dokonca intimnejsie prostredie atd....nemuselo by sa zasahovat, pokial by to nebolo nutne...velmi by som si priala, aby si to zeny zacali ziadat v porodniciach. super je, ze je stale viac a viac zien, co najdu v sebe silu a ukazuju lekarom, ze to ide aj inak🙂 ja im velmi fandim. z tohto pohladu som tak trochu zbabelec (berte to s nadhladom a humorom;)..), je lahsie porodit doma, ako si presadit prirodzeny porod v porodnici🙂 obdivujem tie zeny, co su asertivne a idu si za svojim. a tiez sa sklanam pred lekarmi, ktori napriek systemu repsektuju taketo zeny, pripadne sa od nich ucia...lebo dnesny system je v podstate nastaveny aj proti lekarom - resp ich tlaci do tej pozicie v akej su...vela zien - nedostatok priestorov - problem s financiami - ziadna supervizia atd...preto treba robit osvetu a pisat poistovniam, ministerstvam, tlacit na lekarov atd...nech sa to meni🙂
@eev pises mi zo srdca, 🙂
pisala som tu uz niekde, ze nie je az tak dolezite miesto porodu...ako to ,ze sa tehotenstvo a porod je sprevadzane radostou, to posiluje nielen konkretnu matku a dietatko, ale postupne celu spolocnost a Zem
takto to vnimam ja
tiez tu zatial vidim zakoreneny strach v podvedomi vacsiny z nas a este k nasim babickam, kt. rodili doma...osobne si myslim,ze vsetko aj vedomie o porode, detoch ide vpred, nemyslim,ze by nase babicky tak intuitivne komunikovali s babatkom v brusku , alebo psychicky tak riesili niekt. veci ako mi teraz....boli v niecom vyrovnanejsie, odolnejsie, ??? neviem, tak nejak to citim a nas vnimam ako taky most pritomnosti, ze vedomim a postupnym odhalovani strachu nadviazeme este uzsi kontakt s detmi a vedomejsi kontakt s tym, co to porod je...aj pre dieta...aj pre matku a spolocnost a potom prajem nam vsetkym aby v nas zacala rast ucta k sebe ako zenam,ze mame ruky ktorymi mozeme hladit a lono,v ktorom dietatko rastie a moze prist na tento svet
baby pre mna je predstava porodu doma velmi prijemna, ziadne stresy okolo, pocuvanie inych obcas neznesitelne vrestiacich mamiciek. pokial viem aj ked sa rodi doma je pritomna min. zdravotna sestra nie? urcite nikto nerobi ze je uplne sam,
neviem si ale predstavit ci by som to ja sama zvladla rodit doma, hlavne pri mojom (zatial prvom) predcasnom porode. vtedy som bola velmi stastna ze som v nemocke a vedia pomoct mojmu malemu, lebo doma by sme asi nic nezmohli ☹
a z tejto skusenosti vyplyva aj moja "dovera" v lekarov viac ako porod doma.
ale ako predstava pri porode bez komplikacii je to super. takze fandim tym ktore to zvladli a drzim prsty tym ktore sa nato chystaju 😉 😉 😉
@lenocka84 no niektore aj rodia same , ja a aj vacsinu co poznam mali pri sebe niekoho 🙂
http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/archiv-201...
http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/archiv-201...
@eev ahoj, me se taky moc libi, co jsi napsala, ja k tomu jen tolik - opravdu je skoda, ze se neda takto prirozene porodit v porodnici. Prece to by se spojily vsechny vyhody - i prirozeneho porodu a i rychle poskytnute zdrav. pece v pripade komplikaci.
Chtela bych se jeste zeptat - nemas nejaky link na info, jak by ten prirozeny porod mohl probihat? Napr. ty polohy, jak dychat, kdy tlacit, kdy netlacit a proste nejake konkretni podrobnosti? Me napr. nechali u prvniho porodu na Kramaroch v jake poloze jsem chtela, ale ja nevedela co mam delat, tak jsem tak nak instiktivne sla do drepu a drzela se tam nejake trubky 😀 Nikdo me na kreslo nenutil, ale zase mi teda moc neporadili 🙂
na mna najviac zmatocne posobi ako poniektore odporkyne domacich porodv sa biju do prs ze rodia zasadne v neomcnici kvoli bezpecnosti predovsetkym dietata- a zaroven si nechaju na 3 cm prasknut vodu (uzasne ,,bezpecne" rozhodnutie), pichnut epidural, nechaju si pichnut oxytocin bez akejkovek objektivnej priciny, rodia na chrbte bez najmensieho naznaku odporu alebo zamyslenia co na to asi ich dieta, lebo pan doktor povedali. a vobec sa nezaujimaju co a ake negativne ucinky skutocne ma na zdravie a predovsetkym bezpecnost ich dietata. Ohanaju sa tym, ze domarodicky uprednostnuju svoje pohodlie pred bezpecnostou dietata,no matka v nemocnici, ktora si pomaly vo vytahu necha pichnut epi lebo vsak nie je predsa blba ze by trpela, ked ma taku vymozenost. Toto je presne pripad kedy matka uprednostnuje svoje pohodlie pred bezpecnostou dietata a co je horsie este z nevedomosti.
@czechzuzanaba ahoj, skus si pozriet toto
a dychanie, tiez som asi dychala instinktivne, v porodnici mi osobne vadilo, ked mi kazali nadychnut, zavriet oci, hlavu na hrud (mala som pocit,ze sa zadusim), nekricat a tlacit o dusu....tuto fazu som si naozaj vychutnala az doma...krik vobec neubera o silu, je v tom sila...babatko islo, kricala som, pre mna osobne su tie zvuky plne sily..a podla halsu sa dalo pocut,kedy som to len akoby ja, vtedy ma moja asistentka pri porode trosku brzdila,ze mam predychat ...a kedy akoby cezo mna bolo pocut aj dieta, ked islo...pre mna to bolo silne a krasne... tazko sa to pise,ale priamo pri tom deji sa to dalo, ten ton hlasu rozlisit...
takze tiez som to zazila akoby prvy krat, pri tretom dietatku...lebo mi nikto nevravel,co mam robit, tak so to chcela, viacej sa ponorit do toho deja a ist spolu s dietatkom
kamoska chcela rodit doma, vsetky tie dovody ktore tu boli uvedene, prirodzena cesta atd atd. Tehotenstvo bezproblemove.
Nakoniec sa vsak rozhodli pre nemocnicu, ze istota. Co myslite? Velmi zle sa jej roztrhla maternica. Lekar drzal, svorkoval, pumpovali do nej krv, zena v bezvedomi, malu rychlo vytiahnut, no horor. Pri takomto pripade, kde hrozi vykrvacanie do minut by so svojim povodnym rozhodnutim rodit doma uz bola mrtva. A to je fakt.
Rodenie doma ma aj svoje tieniste stranky.
@czechzuzanaba
prirodzeny porod je preto prirodzeny, že ti nikto don nezasahuje 🙂 a teda ta nikto ani neuči, ako dychat, ake polohy- lebo na to všetko počas porodu prideš TY SAMA...porod je velejemna hormonalna suhra medzi tebou a babatkom...a ta hormonalna "burka" je spuštana v malom mozgu- v našom "opičom"- nie vo velkom mozgu- nie v tom ,čo sa naučime..preto všetko čo sa "naučiš" a potom chceš pri porode naučiš, ta vytrhava z maleho mozgu do velkeho a tym padom ta vlastne ruši ..
.a každej žene vyhovuje ine dychanie a ina poloha...cca 80% žien si však samovolne vyberie polohu v klaku na 4, klaku, či stoji s oporou...dovolim si povedat, že žiadna by si nevybrala polohu v lahu na chrabate s vyviazanymi nohami v strmenoch..
dychanie, zvukove prejavy, polohy- každa žena je individualita a každej vyhovuje niečo ine
@viera27 to nikto nepopiera, preto sa predovsetkym prizvukuje aby sposobilost na porod doma vzdy vyhodnotil odbornik, ktory ma s tym skusenosti. Aj to ze sa nakoniec rozhodli pre nemocnicu bolo urcite podmienene aj vnutornym tusenim kamaratky, ze nieco nebude v poriadku, napriek tomu ze na prvy pohlad sa to mohlo zdat. Preto sa aj povazuje vnutorny pocit zeny v tychto pripadoch za jedno z najspolahlivejsich voditok. Ked ma pocit, ze nie tak doma proste neostava a ide do nemocnice lebo vnima ze nieco bude v neporiadku. Tiez neviem ako bol vedeny jej porod a ci ruptura nebola sposobena prehnanou davkou oxytocinu, ale ineho lieku, ktory maternicu velmi zatazi a ta to nezvadala. V amerike sa v 90 rokoch na vyvolavanie porodov pouzival liek Cytotec, ktory mal na pribalovom letaku uvedene ze sa v ziadnom pripade nesmie podavat tehotnym zenam. Toto varovanie 10 rokov ignorovali az ked ruptury maternice po podavani tohto lieku boli tak beznym javom- s nim aj materska a novorodenecka mortalita ze uz nemohli tvrdit ze to nema suvis a povedali len- prepacte, uz to viac nebudeme podavat, lebo UZ vieme.
@dulkagabulka Ahoj 🙂 Me prave nikam neprivazali, asi nemeli dostatecny personal - kdo by me byl schopny privazat. Voda mi praskla uz doma, oxitocin mi nepichali, epidural jsem teda mela, ale vubec mi nezabrala. No ja proste mela ale pocit, ze umiram, ze se proste roztrhnu napul a umru 😀 Tak asi jsem neco delala spatne, ne? Potom prisel doktor, podival se, rikal, ze jsem vypila vodu, tak ze male zavazi plny mocovy mechyr. Vycevkoval me, a pak uz byla mala na dve zatlaceni venku. To je mi treba cele divne, protoze jsem tu cetla, jak baby normalne pijou pocas porodu, ze se telo vyprazni samo a podobne....Ja se proste vetsinu toho porodu citila bezmocna.
@magdal1 na ten link se podivam, diky. A s tim kricenim - ja sem si kricela, me to bylo jedno, ze tam nekdo je. Jedu dobu mam pocit se aj uklizecky chodily divat, ze se to tam deje 🙂

@raa2 a narodili sa im chore deti, alebo sa im stalo nieco strasne? to by ma zaujimalo...
inak s tym terminom som to myslela vazne. ja som svojej doktorke povedala ze mam cyklus 30/ 4 a ona mi aj tak ratala ze 28/5. a pri termine sa ma brat ohlad aj na toto, lebo potom je to cele nepresne. aj v pripade ze ma zena pozitivny biochemicky screening je vacsinou na vine to, ze je zle vyratany gestacny tyzden a potom to cele nesedi. Ja si myslim ze ak zena prenasa a pravidelne sa sleduje ci je ok a ci je babo v poriadku, potom nie je dovod na vyvolavacku...