icon

Môže zamestnávateľ náhle zrušiť home office?

Včera o 13:51

Ahojte,

už viac ako tri roky pracujem na home office. Pri nástupe som síce mala ako miesto výkonu práce uvedenú kanceláriu, ale firma mi celé roky umožňovala pracovať z domu a podľa toho som si zariadila život.

Teraz nám vedenie oznámilo, že od budúceho týždňa musíme všetci chodiť do kancelárie päť dní v týždni. Problém je, že bývam asi 80 km od práce a denne by som strávila niekoľko hodín cestovaním.

Môže zamestnávateľ zrušiť home office prakticky zo dňa na deň, ak ho roky toleroval? Má zamestnanec v takejto situácii nejaké možnosti, alebo musí rozhodnutie akceptovať?

Dá sa to nejako vyriešiť? Neviete?

Strana
z2
dadis
Včera o 19:22
@simca06022011

@dadis riesia to uz davno, a vela firiem. Mozno len robili audit a prisli na to, ze maju doma vela ludi na ho... a ano preriedi sa stav. Ja poznam par ludi z velkych firiem, dokonca banku, co uz viac rokov riesia obmedzenie HO. Ziadna, ani uspesna firma, nebude neefektivne vynakladat zdroje ak nemusi a firmam isli naklady hore poriadne. Teraz aj tonrovnake odmenovanie, cize ludia sa budu klbcit este viac.

@simca06022011 No firma usetri jedine tim, ze znizi mzdove naklady na tie pracovnr miesta, ktore sa uvolnia a nenahradia ich.. produktivita sa urcite navratom do ofisu nezvysi..

majasimon
Včera o 19:40

Dva roky dozadu zo dňa na deň nám zrušili HO v letných mesiacoch, lebo zamestnávateľ sa prestarieval, že nebudeme čerpať dovolenku.
Naozaj je to benefit a je na zamestnávateľovi či ho poskytne alebo nie. Lebo väčšina má miesto výkonu práce v kancelárii, svetlé výnimky HO. Ale tých je asi ako šafránu.

niki35
Včera o 19:47
@dadis

@simca06022011 No firma usetri jedine tim, ze znizi mzdove naklady na tie pracovnr miesta, ktore sa uvolnia a nenahradia ich.. produktivita sa urcite navratom do ofisu nezvysi..

@dadis čo sa týka tej produktivity, tak neviem ako to je v iných firmách, ale u nás na HO všetci urobíme viac ako keď sme v Office. Doma som oveľa viac produktívnejšia, nič ma neruší.
Keď prídeme do Officu tak to je viac o vykecávaní, kávička v kuchynke atď.

simca06022011
Včera o 19:50
@dadis

@dadis toto sa diskutuje davno, zalezi to od pracovnych pozicii. Moze ist len narp o pocitove zvysenie efektivity, tym ze vedia kontrolovat kto co robi, lebo v HO to nevedia a su prace ktore nie su ukolove, napr uctovnik, programator = tym sa robi dobre z HO, potrebuju sa sustredit, spravia svoje = vybavene ale su take kde to take lahke nie je. Vela zamestnancov realne spravi menej, su menej lojalni, firmu ani nepoznaju ked tam nechodia, spolupraca je slaba. Niektore pozicie pracuju efektivnejsie, rychlejsie si obehnu kolegov pri 5 stoloch ako vypisuju a cakaju na emaily a hovory, nadady idu rychlejsie atd. Vnutri firmy je podla mna o mnoho viac faktorov na rozhodovanie. Ano naklady su velky dovod, aj to ze pocas covidu a v boome HO nabrali kopec ludi a ti su teraz drahi. Ale napr ak firma ma velke priestory a tie su prazdne, je to pre nich neefektivne tiez a nakladove. Rovnako napr administrativa okolo HO, zabezpecovat BOZP, priplatky rozne na pracovne pomocky ak treba, a kyberbezpecnost, gdpr... dalsia byrokracia. Cize ano moze to byt lahky sposob na znizenie poctu zamestnancov a zaroven aj jednoduchsie administrativa v niecom inom. HO rusia aj firmy, ktore naberaju pracovnikov. Dokonca svetove velke firmy v zahranici... googlila som a vraj amazon, microsoft, ubisoft, farmaceuticke firmy a ine.. 5 dni v tyzdni office povinne vsetkym korporatnym zamestnacom. A pritom stale naberaju novych ludi. Obhajuju to prave tym, ze potrebuju sa rozvijat a HO ich brzdi.

nelca84
Včera o 19:53
@anonym_autor

@tanyan Úprimne neviem, musím to pozrieť. Skôr ma zaujímalo, či existuje nejaké všeobecné pravidlo, alebo je to vždy o tom, čo má človek uvedené v zmluve a interných predpisoch firmy.

@anonym_autor všeobecné pravidlo je také, že platí to, čo je v pracovnej zmluve

dadis
Včera o 20:04
@simca06022011

@dadis toto sa diskutuje davno, zalezi to od pracovnych pozicii. Moze ist len narp o pocitove zvysenie efektivity, tym ze vedia kontrolovat kto co robi, lebo v HO to nevedia a su prace ktore nie su ukolove, napr uctovnik, programator = tym sa robi dobre z HO, potrebuju sa sustredit, spravia svoje = vybavene ale su take kde to take lahke nie je. Vela zamestnancov realne spravi menej, su menej lojalni, firmu ani nepoznaju ked tam nechodia, spolupraca je slaba. Niektore pozicie pracuju efektivnejsie, rychlejsie si obehnu kolegov pri 5 stoloch ako vypisuju a cakaju na emaily a hovory, nadady idu rychlejsie atd. Vnutri firmy je podla mna o mnoho viac faktorov na rozhodovanie. Ano naklady su velky dovod, aj to ze pocas covidu a v boome HO nabrali kopec ludi a ti su teraz drahi. Ale napr ak firma ma velke priestory a tie su prazdne, je to pre nich neefektivne tiez a nakladove. Rovnako napr administrativa okolo HO, zabezpecovat BOZP, priplatky rozne na pracovne pomocky ak treba, a kyberbezpecnost, gdpr... dalsia byrokracia. Cize ano moze to byt lahky sposob na znizenie poctu zamestnancov a zaroven aj jednoduchsie administrativa v niecom inom. HO rusia aj firmy, ktore naberaju pracovnikov. Dokonca svetove velke firmy v zahranici... googlila som a vraj amazon, microsoft, ubisoft, farmaceuticke firmy a ine.. 5 dni v tyzdni office povinne vsetkym korporatnym zamestnacom. A pritom stale naberaju novych ludi. Obhajuju to prave tym, ze potrebuju sa rozvijat a HO ich brzdi.

@simca06022011 A na co sa doslo? 😁🤭 Moja efektivita je v ofise nizsia ako doma - tu kavicka, tu chit-chat, tu obedik. Pracujem hybridne - 2 dni v tyzdni HO - (za mna by bolo optimu 3 😁), ale aj toto je velmi fajn . Dufam, ze ich nenapadne to menit..😁

anonym_32d159
Včera o 20:58
@simca06022011

@simca06022011
Nas syn hovori ze pre nho HO hybrid
nie je ziadna vyhra tym ze je na HQ korpotatu ked bol v office o piatej padla vypol pocitac a isiel domov, ale ked je doma tym ze jedna s pobockami v rozlicnych casovych zonach tak len ked klikne vecer doma na pocitac hned ho otravuju po pracovnom case.
Oprav slovencinu

sissy27
Dnes o 05:35

@anonym_autor podstatne je, co mas uvedene v zmluve, nie co ti bolo roky tolerovane. A ano, moze to byt sposob, ako sa zbavit nepohodlneho zamestnanca.

katkaseiner
Dnes o 05:44
@niki35

@katkaseiner jedna známa z BA mi tiež spomínala že im znižujú počet HO. Vravela že veľa ľudí sa počas covidu odsťahovalo naspäť do svojích rodných miest alebo niekde inde kde je lacnejšie lebo aj tak len z domu robili a teraz sú prekvapení. U nás vo firme je zatiaľ 60% HO a 40% Office. Tiež počas covidu keď sa robilo len z domu tak sa kolegovia presťahovali z mesta naspäť do svojích dedín čo majú aj viac ako hodinu cesty od práce, potom po covide zaviedli hybrid. Zatiaľ nikto nespomínal žeby chceli nejak ten počet HO okresať ale ja napríklad som sa presťahovala a hľadala si bývanie v meste kde mám prácu aj keď by som nemusela lebo zatiaľ ten HO je fajn a nevadilo mi že mám pár krát do mesiaca cestovať ale myslím aj na ten fakt že sa to môže v budúcnosti zmeniť. Inak nemám problém s tým že by som musela chodiť do Officu aj keď HO je parádny benefit, ale som si istá že kolegovia čo nie sú z mesta by dali výpovede. Veľmi veľa by precestovali a to by bolo o ničom po ekonomickej stránke. Firmy ak takto premýšľajú že budú rušiť HO tak možno fakt preto aby sa zbavili zopár ľudí a aby nemali náklady na odstupné 🤷

@niki35 ja to chapem, my sme s muzom pracovali v zahranici a stavali doma (na dedine, tych 100 km autom do BA). Ja som hned po navrate v BA zacala pracovat, denne som dochadzala. Pri detoch mi povolili 100%ny HO, v podstate som za rok isla do officu tak 1-2x. Velmi mi to vyhovovalo, bol to korporat. Zial pri hromadnom prepustani ma prepustili a nasla som si 2 prace.Jednu blizko (cca 15km) s tym ze mozem mat full HO a druhu v BA s 3 dnami v office. Bolo absolutne nepochopitelne pre vsetkych ze som si vzala tu vzdialenejsiu - ale som spokojna. Po tolkom case mi office pride super, mam fajn kolegov, ano, ked som v office, vela toho nespravime, ale sme fajn team.

anonym_38f6fb
Dnes o 05:46

@anonym_autor samozrejme. Otázne je, prečo to urobil. Môžeš sa skúsiť dohodnúť na modeli napr. 2-3. Keď ti to nevyhovuje cestovanie, môžeš odísť a hľadať inú prácu.

anonym_38f6fb
Dnes o 05:47
@tanyan

Máš na HO dodatok k pracovnej zmluve? Máte HO nejako definované v pracovnom poriadku alebo kolektívnej zmluve? Ja mám napríklad v dodatku uvedené obdobie, na ktoré sa dodatok vystavil a teda by som aj so zmenou musela písomne súhlasiť.

@tanyan nebudeš súhlasiť, mas vypoved. Jednoduché.

anonym_38f6fb
Dnes o 05:49
@anonym_32d159

@anonym_autor
HO pred Covidom nic take neexistovalo a myslim ze Covid uz skoncil?

@anonym_32d159 súhlasím s tebou. HO mnohí zamestnávatelia zaviedli len ako z núdze cnosť, aby neskrachovali ebo ludia nedosli o prácu. Len Slovač si myslela ze uz je to na stalo.

anonym_38f6fb
Dnes o 05:51
@anonym_094f20

U nas vela firiem ide z full HO na hybrid a aj to je pre vela ludi problem. Firmy toto robila, ked chcu znizit stavy bez toho, aby museli vyplatit odstupne.
Je to cele na hlavu. Vsade plno kecov o znizovani emisii a ekologii a na druhej strane velke firmy rusia HO a pocket aut na cestach bude zas rast.

@anonym_094f20 nikto ta nenúti chodiť autom. Môžeš pesi, na bicykli, elektrickou, kolobezkou. .

natalka13
Dnes o 05:52
@anonym_32d159

@anonym_autor

@anonym_32d159 HO neexistoval pred rokom 2020?

anonym_401d39
Dnes o 06:05
@nelca84

@anonym_autor všeobecné pravidlo je také, že platí to, čo je v pracovnej zmluve

@nelca84 no zas takto, ak pride na spor, tak vseobecne pravidlo je to co je v zakonniku prace pripadne v zakone pod ktore dane zamestnanie spada. Hlavne ak je zamestnanec znevyhodnovany. Uz som videla v pracovnych zmluvach kadeco.

mimikas
Dnes o 12:09
@anonym_32d159

@anonym_autor

@anonym_32d159 HO existoval uz davno pred Covidom, ja som na HO cez 12 rokov a kopec ludi a kolegov ci poznam sme na HO roky rokuce. Takze pohlad ze HO bol len pocas Covidu je dost kratkozraky.

anonym_2c3cee
Dnes o 12:56
@mimikas

@anonym_32d159 HO existoval uz davno pred Covidom, ja som na HO cez 12 rokov a kopec ludi a kolegov ci poznam sme na HO roky rokuce. Takze pohlad ze HO bol len pocas Covidu je dost kratkozraky.

@mimikas
Sorry mas pravdu ja som rozmyslala vramci mojej profesie

viktoriaandrascik
Dnes o 13:10
@anonym_32d159

@anonym_autor

@anonym_32d159 my sme 100% HO mali už pred covidom a máme ho aj v pracovnej zmluve

jablkovastrudla
Dnes o 13:50
@dadis

@simca06022011 A na co sa doslo? 😁🤭 Moja efektivita je v ofise nizsia ako doma - tu kavicka, tu chit-chat, tu obedik. Pracujem hybridne - 2 dni v tyzdni HO - (za mna by bolo optimu 3 😁), ale aj toto je velmi fajn . Dufam, ze ich nenapadne to menit..😁

@dadis muz hovori to iste, lepsie sa mu robi z domu lebo ho nikto neotravuje. Oni maju open office kde ich je ako hadov, pocuje kazdy jeden meeting aj ked nechce. Tiez im teraz zvysili pocet dni co musia byt v kancli z 2 na 3. Ale im to aspon oznamili mesiac dopredu, tyzden mi tiez pride malo

Strana
z2