Môže zamestnávateľ náhle zrušiť home office?
Ahojte,
už viac ako tri roky pracujem na home office. Pri nástupe som síce mala ako miesto výkonu práce uvedenú kanceláriu, ale firma mi celé roky umožňovala pracovať z domu a podľa toho som si zariadila život.
Teraz nám vedenie oznámilo, že od budúceho týždňa musíme všetci chodiť do kancelárie päť dní v týždni. Problém je, že bývam asi 80 km od práce a denne by som strávila niekoľko hodín cestovaním.
Môže zamestnávateľ zrušiť home office prakticky zo dňa na deň, ak ho roky toleroval? Má zamestnanec v takejto situácii nejaké možnosti, alebo musí rozhodnutie akceptovať?
Dá sa to nejako vyriešiť? Neviete?
Áno, môže ho zrušiť. HO je benefit, nie podmienka v práci.
Jedine čo ti zostava je pokúsiť sa dohodnúť si HO aspoň v niektoré dni, ale zamestnávateľ nie je povinný Ti vyhoviet
Zalezi od toho, co mas v zmluve. Ak mas miesto prace v office, tak potom samozrejme moze. HO si mala len ako benefit. Mozes samozrejme dat vypoved.
@anonym_autor ano, moze, pokial nemas vyslovene v pracovnej zmluve,ze mas narok na HO na konkretny pocet dni
Máš na HO dodatok k pracovnej zmluve? Máte HO nejako definované v pracovnom poriadku alebo kolektívnej zmluve? Ja mám napríklad v dodatku uvedené obdobie, na ktoré sa dodatok vystavil a teda by som aj so zmenou musela písomne súhlasiť.
Máš na HO dodatok k pracovnej zmluve? Máte HO nejako definované v pracovnom poriadku alebo kolektívnej zmluve? Ja mám napríklad v dodatku uvedené obdobie, na ktoré sa dodatok vystavil a teda by som aj so zmenou musela písomne súhlasiť.
@tanyan Úprimne neviem, musím to pozrieť. Skôr ma zaujímalo, či existuje nejaké všeobecné pravidlo, alebo je to vždy o tom, čo má človek uvedené v zmluve a interných predpisoch firmy.
@tanyan Úprimne neviem, musím to pozrieť. Skôr ma zaujímalo, či existuje nejaké všeobecné pravidlo, alebo je to vždy o tom, čo má človek uvedené v zmluve a interných predpisoch firmy.
@anonym_autor neexistuje všeobecne pravidlo.
Nie, neexistuje všeobecné pravidlo. Samozrejme, ideálne ak to oznámi aspoň dva týždne vopred, že od budúceho mesiaca prechádzame na full office. Ak máš v pracovnej zmluve ako miesto výkonu práce adresu firmy v danom meste, tak zamestnávateľ nič neporušuje.
@anonym_autor
HO pred Covidom nic take neexistovalo a myslim ze Covid uz skoncil?
@anonym_autor keby to bolo na papieri nemoze to urobit zo dna na den ale kedze si mala "na cierno"HO a na papieri kancel tak z pravneho hladiska ma nato uplne pravo, z moralneho je to diskutabilne. Ale moralne hladisko ta neochrani v tomto.
@anonym_autor
@anonym_32d159 HO existoval aj pted kovidom. Mnohe korporaty mali stanoveny pocet dni. Kovid jedine navysil pocet dni. Teraz firmy maju tendenciu znizovat tieto dni a mat ludi viacej v kancelarii.
Rusenie homeoffice je uplne bezne a zamestnavatela nezaujima, ze si sa prestahovala a nevies denne dochadzat.
Moji susedia pracuju v jednom z BA korporatov a ich kolegovia dokonca na porade povedali, ze ako oni budu dochadzat, ked sa cez kovid prestahovali mimo BA a kto im preplati pohonne hmoty. Ich sef to zobral ako vtip, bohuzial nebol.
Pokial nemas pravidla HO dohodnute priamo v zmluve, tak ti ho moze zrusit kedykolvek. Mna udivuje, ako si mnohi zariadili zivot daleko od prace a dufali, ze to bude na vecne veky. Jedine, co by sa mi nepacilo, ze to nebolo skor komunikovane. U nas sa kazda velka zmena ohlasuje mesiace dopredu.
@anonym_autor
@anonym_32d159 no zase, aj firmy benefituju ked zamestnanci pracuju z domu. Zbavia sa platenia kancelarskych priestorov, menej ludi znamena menej spotrebovanej elektriny, vody a toaletneho papiera
@anonym_autor áno môže. Môže za tým byť kopec dôvodov od znižovania stavov bez odstupného až po kontrolu pracovnej disciplíny a tlak na výkon. Ak máš stabilnú agendu, ktorú musíš na mesačnej báze odovzdať a nikto ťa pri to nekontroluje ani nie je na tebe závislý tak máš šancu vyjednať si nejakú výnimku.
@anonym_autor a nechce sa náhodou zamestnávateľ tak nepriamo zbaviť zamestnancov ktorí odmietnu dochádzať každý deň a dajú výpoveď aby to nemusel urobiť zamestnávateľ? Ušetril by.
U nas vela firiem ide z full HO na hybrid a aj to je pre vela ludi problem. Firmy toto robila, ked chcu znizit stavy bez toho, aby museli vyplatit odstupne.
Je to cele na hlavu. Vsade plno kecov o znizovani emisii a ekologii a na druhej strane velke firmy rusia HO a pocket aut na cestach bude zas rast.
@anonym_autor ja mam HO v pracovnej zmluve, kto to nema moze byt potom prekvapeny..
@anonym_autor treba sa dohodnut, a nie je v pracovnej zmluve dohodnuty, ano moze.
@anonym_autor vseobecne pravidlo neexistuje. miesto vykonu prace je uvedene v pracovnej zmluve. pocas covidu zamestnavatelia zaviedli HO, potom sa ludia postupne vracali do officu. niekde povolil trebars 2 dni HO, zvysok office, inde trvali na navrate do officu. je to na rozhodnuti zamestnavatela, treba sa skusit spytat, mozno je ochotny udelit nejake vynimky, poznam taky pripad s dochadzanim. pretoze firmy za tie priestory platia a nepaci sa im ked su prazdne.
U nas vela firiem ide z full HO na hybrid a aj to je pre vela ludi problem. Firmy toto robila, ked chcu znizit stavy bez toho, aby museli vyplatit odstupne.
Je to cele na hlavu. Vsade plno kecov o znizovani emisii a ekologii a na druhej strane velke firmy rusia HO a pocket aut na cestach bude zas rast.
@anonym_094f20 velke firmy pozeraju na efektivnost praec, ak maju pocit, ze maju vlea zamestnancov a nizku efektivitu, lebo nevedia odkontorlvoat a pod,co ti ludia z HO robia (alebo maju pocit, ze by mohli robit viac atd), tak to proste zrusia. Firmu nezaujima ci budes jazdit do prace a kolko bude aut na ceste, pochopitelne.
@anonym_094f20 velke firmy pozeraju na efektivnost praec, ak maju pocit, ze maju vlea zamestnancov a nizku efektivitu, lebo nevedia odkontorlvoat a pod,co ti ludia z HO robia (alebo maju pocit, ze by mohli robit viac atd), tak to proste zrusia. Firmu nezaujima ci budes jazdit do prace a kolko bude aut na ceste, pochopitelne.
@simca06022011 Skor si myslim, ze chcu znizovat pocet pracovnych miest bez toho, aby davali vypovede.. firmy, ktorym sa dari, HO neriesia...zatial
HO nie je narokovatelny, to ze zijes dalej je tvoje rozhodnutie (a aj moje). Ja som okolo 77 km vlakom (hodina v najlepsom pripade, ale teraz kvoli nedostatku rusnovodicov aj 1,5 hodina vlakom) a 100km autom... Na stastie 3 dni do tyzdna sa da vydrzat a 2 dni doma. Snazim sa to nejak zariadit. Ano, tiez by som brala len raz do tyzdna office...
@anonym_autor a nechce sa náhodou zamestnávateľ tak nepriamo zbaviť zamestnancov ktorí odmietnu dochádzať každý deň a dajú výpoveď aby to nemusel urobiť zamestnávateľ? Ušetril by.
@niki35 ano tiez si myslim ze aj tymto smerom sa zamestnavatel ubera... v kazdom pripade aj zamestnanec si musi uvedomit ze kopec firiem dava uz len par dni HO do mesiaca. Cize ok, odidem odtialto a pojdem z kaluze do blata, lebo tam napr maju len 4 dni HO za mesiac... Kolegynin muz teraz nastupoval nedavno do prace (ziju v AT) a tam vraj uz tiez riadne stahuju ludi do officu, on ma len 2x do mesiaca HO.
Na toto bohužiaľ doplatí podľa mňa veľa ľudí, čo si za posledné roky prispôsobilo život veľmi flexibilnému HO. Mám kolegov, ktorí sa presťahovali 100+ km od miesta práce, lebo veď stačí keď prídu 1x týždenne do officu, niekedy ani to nie. Keďže zamestnávateľ si môže ale toto číslo upravovať, teraz keď sa začína tlačiť na min 2x týždenne, už je to problém. No a ako bolo spomenuté, niektoré firmy potrebujú znížiť stavy, a takto niektorí ľudia odídu aj sami.
Dolezite je co mas v zmluve. Ja mam napr vyslovene v zmluve napisane miesto prace Home office a adresu domacu. Ak mas zmluvu na office zial zamestnavatel to moze kludne zrusit a ziadat o chodenie do officu. Mozno nieco vybavis na dohodu ale asi mojh dovod nahnat ludi spat do officu.
@niki35 ano tiez si myslim ze aj tymto smerom sa zamestnavatel ubera... v kazdom pripade aj zamestnanec si musi uvedomit ze kopec firiem dava uz len par dni HO do mesiaca. Cize ok, odidem odtialto a pojdem z kaluze do blata, lebo tam napr maju len 4 dni HO za mesiac... Kolegynin muz teraz nastupoval nedavno do prace (ziju v AT) a tam vraj uz tiez riadne stahuju ludi do officu, on ma len 2x do mesiaca HO.
@katkaseiner jedna známa z BA mi tiež spomínala že im znižujú počet HO. Vravela že veľa ľudí sa počas covidu odsťahovalo naspäť do svojích rodných miest alebo niekde inde kde je lacnejšie lebo aj tak len z domu robili a teraz sú prekvapení. U nás vo firme je zatiaľ 60% HO a 40% Office. Tiež počas covidu keď sa robilo len z domu tak sa kolegovia presťahovali z mesta naspäť do svojích dedín čo majú aj viac ako hodinu cesty od práce, potom po covide zaviedli hybrid. Zatiaľ nikto nespomínal žeby chceli nejak ten počet HO okresať ale ja napríklad som sa presťahovala a hľadala si bývanie v meste kde mám prácu aj keď by som nemusela lebo zatiaľ ten HO je fajn a nevadilo mi že mám pár krát do mesiaca cestovať ale myslím aj na ten fakt že sa to môže v budúcnosti zmeniť. Inak nemám problém s tým že by som musela chodiť do Officu aj keď HO je parádny benefit, ale som si istá že kolegovia čo nie sú z mesta by dali výpovede. Veľmi veľa by precestovali a to by bolo o ničom po ekonomickej stránke. Firmy ak takto premýšľajú že budú rušiť HO tak možno fakt preto aby sa zbavili zopár ľudí a aby nemali náklady na odstupné 🤷
Ak to bola vec dohody moze. Ak mas v zmluve miesto prace kancelariu,bohuzial,bud nastupis,alebo das vypoved. V tomto pripade je v prave zamestnavatel.
@dadis riesia to uz davno, a vela firiem. Mozno len robili audit a prisli na to, ze maju doma vela ludi na ho... a ano preriedi sa stav. Ja poznam par ludi z velkych firiem, dokonca banku, co uz viac rokov riesia obmedzenie HO. Ziadna, ani uspesna firma, nebude neefektivne vynakladat zdroje ak nemusi a firmam isli naklady hore poriadne. Teraz aj tonrovnake odmenovanie, cize ludia sa budu klbcit este viac.
no uprimne, za tymto planom ked firma rusi HO je ciel, aby zamestnanci davali dobrovolne vypovede a oni nemuseli hlasit hromadne vypovede na UP. Zazila som to v jednej velkej firme u zakaznika

Tak skus dohodu so zamestnavatelom. To ze to toleroval bola jeho dobra vola. Mozno vidi ze vykon nic moc a chce aby ste boli pod dozorom.