Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku
Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?
Podľa mňa fo veľmi skoro riešiš, čo budete robiť o rok.. Dieťa sa narodí a potom budeš vidieť, na čo sa cítiš. Poznám z okolia nejeden prípad, že plány boli ísť hneď do práce , ale časom sa to vyvinulo úplne inak.
@zmrzlinka2021 Výstižne... Ešte by som doplnila:
Chlap, ktorý splodí dieťa a naďalej chodí do práce, nosí domov peniaze, bez nejakej špeciálnej dohody medzi rodičmi a buduje si kariéru bez obmedzení je samoška.
Žena, ktorá dieťa porodi a tiež chce chodiť do práce, čo najskôr, AKO TO UZ BUDE MOZNE (čiže autorka nepísala, že odbehne z pôrodnice vybaviť nejaké deadliney či po pár tyzdnoch, to už len niektorí tak vydedukovali, keď napísala "čo najskôr", čo moze byť kľudne celé obdobie materskej) nosit domov peniaze a naďalej pracovať na seba profesne, je sebec, egoisticka karieristka, ktorá nemá čo mat potom dieťa. Aj keď sa predtým vopred dohodli. Aj keď ten chlap vedel, do čoho ide. Otočme to radšej na otázku: prečo s ňou robil dieťa, keď vedel, aký je jej názor?
Je to od chlapa PODRAZ, a môžete sa tu niektoré pohorsovat, koľko len chcete. Autorka možno zostane dlhšie doma a rada a dobrovoľne, zmenia sa aj jej priority, teraz je to pre ňu stále v rovine scifi a upina sa na to, čo pozná, teda prácu. Dieťa veľa veci zmení, presnejšie otočí doterajší život na ruby. Ale jedna vec je prehodnotiť si vlastné plány a postoje, či už prirodzene, s radosťou, alebo aj nasilu, ale to k tomu MATERSTVU patrí, a zistí to aj autorka (chválne nepíšem rodičovstvo, ale materstvo, lebo druhý rodič - otec, zvyčajne, sa nevzda ničoho )Druhá vec je, že mali dohodu, o ktorej sa druhá strana vôbec ale že vôbec nechce baviť. Žiadny kompromis.
Pozri, uvidis, co bude po narodeni babatka. Mozno sa to v tebe uppne zlomi a budes kaslat na karieru. Mozno sa muz umudri. Ak nie a ty budes pocitovat stale tu tuzby robit karieru, tak das dieta do jasiel alebo mu zozenies opatrovatelku.
Mala som kamosku, ktora nie kvoli kariere, ale kvoli financiam robila z domu na plny uvazok hned po sestonnedeli. Od pol roka dala maleho do jasiel, lebo sa doma s nou nudil, ona nemala cas sa mu venovat. Druhe dieta si uz ale vychutnala do jeho 3 rokov.
Inak, ak sa tvoja praca da robit z domu a hocikedy, cize v nie presny cas od-do, tak eventuelne by si mohla takto a on by sa staral o dieta po svojom prichode z prace a ty by si robila pocas dna ako by sa to dalo. Na cas, keby si predsa len musela byt v office, by si si zohnala opatrovatelku, ak by babky mm nemohli ci nechceli byt s dietatom.
Kazdopadne maj pripravene viacere moznosti, kedze babatka su nevyspytatelne.. su aj take, co strasne vela placu a pri nich nieco riesit je velmi tazke v akykolvek cas. Vtedy je lepsie, ked matka je s dietatom a preklenie to horsie, tazsie obdobie.
@petamich jeeej a toto keď by povedal chlap žene? Že jej prestane dotovať všetko a nech ide do roboty, on zaplatí opatrovatelku🤣že nech si nemyslí že bude sedieť doma XY rokov napríklad. Celkom zaujímavé. Na sk sú všetky peniaze spoločne, hold niekde zarába viac žena, niekde muž, predsa pokiaľ sú v rodine peniaze, je fuk z. Ktorej strany,ale.teda snáď par týždňov sa dá vydržať s babom a potom kľudne teda dobru opatrovateľku.
Ja neviem, aby si si to raz nevycitala, ze si dala dietta na druhu kolaj...
@maciatkolulu predstavme si tu situaciu, akokolvek znie, manzel zarobi vela, financuje nas zivotny styl a zijeme vo svete, kde sa rozhodneme, ze budeme mat dieta za predpokladu, ze ja budem ta co bude doma s dietatom a zrazu pridem domov, ze zeny v robote sa mi smeju, ze aka som sprosta a nech pekne ostane doma on atd. tak by ma asi tiez poslal do prdele ten moj muz 😂 znie to haluzne, kedze predsa len ten stereotyp zena starostlivost, muz provider je v nas hlboko zakoreneny, co si budeme klamat
priklad, ktory si uviedla ty, je predsa trosku iny - ked som ja teraz na rodicovskej a muz by prisiel, ze mam ist do roboty, lebo ma nechce dotovat, tak to by som ho zasa poslala do prdele ja, lebo sme sa dohodli, ze budem s dietatom doma (a to ja zarabam rovnako ako on, takze sa z pohladu financii, je jedno kto by doma bol ale teda on sa netrha ist na rodicovsku, ked vidi, ze to nie je uplne nohy hore a kava v ruke)
@mogaa zas netreba robiť z chlapov debilov… je naozaj veľa mužov ktorý starostlivosť zvládajú na jednotku..
AUTORKA: Vy ste sa dohodli úplne na konkrétnom postupe - ze ty najprv materská, potom on otcovska atď? Alebo ste to proste len zakryli "rodičovskou" ale nebolo to úplne dojednané presne v poradí na mesiace?
Ako to vlastne ty chceš konkrétne urobiť? Tak ako som vyššie písala, alebo si to chcela inak? On teraz úplne odmieta ísť na otcovska, alebo si ju chce len "odložiť" na neskôr?
@konikmodry111 tak autorka sa nevyjadrila kedy chce aby išiel muž na materskú a to je zásadná informácia...iné je ak ide muž na MD pri ročnom dieťati a iné ak ide na MD pri 2mesačnom drobcovi🙂
Povedz mužovi, že dobre, porušil si dohodu, dám dieťa do adopcie. Uvidíš, ako rýchlo sa budú diať veci :D
Najdi si nejaku pani co ti bude pomahat s dietatom. Idealne na dlhe roky. V zahranici to tak bezne funguje. Odchadza od rodiny az ked maju deti tak 13-14 ked uz na kruzky chodia same. A z toho ako sa zachoval tvoj chlap, podla mna nebude tvojou oporou, tak aj tak budes potrebovat niekoho na pomoc.
Ja len že kolegov by si mal upratať, nie byť pod ich papučou...
@iwesska to nie je to tom či to je moderné, mužom sa pracovný život nijak nezmeni keď príde na svet dieťa. Ale keď sa role vymenia a stará sa muž, čo je mimochodom rovnaký rodič ako tá žena, tak matka dostává lynč z každej strany
Môj názor je taký že keď sa žena môže vzdať svojej kariéry peňazí prečo by nemohol aj muž? Ako si môže dovoliť povedať že peniaze sú ti prednejšie ako dieťa…on predsa zaujal rovnakú pozíciu…jemu sú prednejšie výsmešky kolegov ako jeho dieťa?toto je smiešne😃takisto aj po rozvode…prečo keď je muž s dieťaťom len cez víkendy svet to vníma ako bežnú vec?akonáhle by si matka vzala dieťa iba na víkend bola by to pre okolie totálna krkavčia mater🥹platiť by mal rovnaký meter na všetkých🤓
@tianna ja sa na dieťa teším, súhlasila som lebo som to tak chcela. Nebude mi na príťaž, veď sa o neho budem starať v čase keď budem doma a druhý rodič bude na rodičovskej dovolenke
Kebyze muz zaraba ovela menej ako ja tak logicky by isiel on. aj ked ja som chcela byt s detmi doma. ale neodcudzujem to, u nas je muz zivitel a za tie roky co som doma on zarobi 3x tolko. cize by som tomu tvojmu povedala, ze ci si vie predstavit ze budete zit z jeho platu 2-3roky? A tebe to urobi velky skrt a mozno sa nebudete uz nikdy mat tak dobre ako by ste sa mohli mat? dovolenky ziadne, bicyklik nech preda, samec 😀😀😀
@sarah1988 To mi je ľúto že ti partner s ničím nepomôže
Z mojho pohladu je to jasny podraz.
Dobre by ma nasral. A ze teraz sa odmieta bavit?! Nemam slov. Prajem vela sil. Rozhodne by som ho prestala dotovat. Srac
Toto nie je o tom,ze Ta niekto lyncuje.Mozes pracovat hned po porode,ked chces ...ide o to,ze sa neviete dohodnut a to dieta este ani nemate.Spravnemu otcovi sa zivot zmeni.
Zo začiatku ma to vedelo rozhodit
Ale už som si na to zvykla.
Pomoze že ide nakúpiť a tak.
Ale som rada ze deti sú spokojné a nič im nechýba
Co mam v mojom okolí ,
Väčšina chlapov ma problém postraziť aj vlastné deti 🙈
A predtym ta memal za sebecku karieristku? Ked si mu povedala ze pojde na rodicovsku hned ked bude mozne? Ked vedel ze velmi ani nechces dieta a vlastne ta donutil? Ved vlastne zakladne predstavy mate uplne ine 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ On vazne veril ze ty zmenis nazor ked pridu hormony.
Môj komentár bol poniektorymi pochopeny zle. Spomina sa tu 21. strorocie, áno, ale v tom 21.storočí mame aj rôzne druhy ochrany, možné ich kombinácie a nie sme potom v tom 21. storočí povinní čítať takéto príspevky zeny, ktorá čaká nechcene dieťa, vlastne sa obetuje pre svojho muza, ktorý ich mat nemusí a v podstate bez nej by nemal ani to dieťa, ani ten byciklik a ani tie časté dovolenky, žiadnu kariéru, on by už bez nej bol úplne 💩 na dlážke asi podľa autorky. Takze preto sa aj pýtam, či muž pre autorku znamená, ze sú msnzelia, lebo uviazať si dobrovoľne takú panovacnu zenu na krk, žasnem. Mala by som mat ja toto doma každú chvíľu na tanieri, ani sa nevydávam, lebo moje psychické zdravie je dôležitejšie pre mna ako matéria a viem, ze čoskoro ideme od seba. A veľmi veľa žien, ktorým nechýba papier sa v spoločnosti zrazu rady hrajú na tie, ktoré papier majú a používajú oslovenie muž.
Chúďa dieťa
Autorka, chapem ze si nahnevana, brala by som to ako podraz tiez. Nepises aky je partner, ci si rozumiete, aky mate vztah. Ak dobry, dala by som mu "benefit of the doubt" a temu by som nechala tak. Pockala by som ako sa bude spravat po porode, ako sa bude podielat na starostlivosti o dieta, ktore tak velmi chcela, nakolko bude spolahlivy a ustretovy. Ak bude fakt otec vyborny, bude sa starat atd, vydrzala by som do koca materskej a zvazila potom ci este stale chcem ist do prace ak ano, predostrela by som to manzelovi a dohodla sa snim ci ide na matersku on alebo najdete opatrovatelku. Mozno aj on znova zmeni nazor a ostane. Alebo neostane. Jeho skoda. Pokial bude nadalej dobry partner a rodic, mozete takto bez problemov fungivat. Zatial ani jeden z vas netusi ake je to mat dieta a starat sa 24/7. Po polroku uz budete vediet.
Pokial ale po porode bude vsetko na tebe, bude sa tvarit ze zenska praca a mat nejake taketo podobne macho kecy, zvvazila by som aky prinos ma pre mna taky partner, ktory mi nepomoze, neda sa na neho spolahnut ani mu verit. A zariadila sa podla toho.
Sila....a tí jeho kolegovia kde žijú? Ja vo svojom okolí poznám čím ďalej tým viac chlapov, ktorí chodia na materskú 🙂 . Za mňa je to už úplne normálna vec a myslím si ze o pár rokov sa nad tým už nikto anilen nepozastavi. Keby som mala dalsie dieta, tak isto aj priatel pojde na matersku.
Navyše ak im už o tom povedal a nakoniec to neurobí len pre ich reči tak ešte bude za hlupáka....
predaj mu bicykel,ze si to uz nemozete dovolit,lebo ides na matersku😂nejak postupne si na to zvykne.mas pol roka,aby si si ho vycvicila.co najviac veci nech sa nauci robit a ty sa do roboty vratis a hotovo.nemoze byt takyto ovyvnitelny.

@zmrzlinka2021 trafila si klincek po hlavicke😑