Naozaj je divné ostať 3 roky na materskej/rodičovskej?

10. jún 2022

Ešte keď sme nemali dieťa som sa s manželom dohodla nech robí tak, že celé tri roky ostanem doma. Proste sa chcem venovať malej čo najviac. Kariéra počká ale dieťa vyrastie.
On s tým súhlasí, ma firmu ktorá ide dobre takže finančne sme na tom dobre tiež. Dokonca s mojou prácou mám dohodnuté, že po tých 3 rokoch dostanem home-office a flexibilný pracovný čas aby ani nemusela ísť do škôlky - ale to predbieham.

Problém mi robia ľudia naokolo. Od rodiny počúvam len, že to je hanba ostať doma celé tri roky, že to sa už nerobí. Teraz je vraj v móde už po 1.5 až 2 rokoch sa vrátiť do práce. Ja už nevládzem s nimi bojovať. Ja chápem, že všetky tety, sesternice, kamarátky sa rozhodli vrátiť sa skôr do práce ale to je ich rozhodnutie, ja som sa rozhodla inak. Každá jedna komunikácia začína otázkou: A do práce kedy ideš?. Naozaj je to take divné, že tie 3 roky si chcem užiť s dieťaťom? Pracujem od 18 rokov na TPP za celkom vysoký plat čiže odvodov som štátu odovzdala habadej a ani o tie peniaze mi nejde - aj keby neplatili ostanem.

dskjhfdlkdjhl
10. jún 2022

Ak to tak chcete obaja s manzelom, tak naozaj nevidim dovod, preco by si sa mala trapit tym, co hovoria ostatni.

dzulli1980
10. jún 2022

A prečo riešiš ľudí naokolo? Tiež som bola doma s dcérou do troch rokov, najkrajšie obdobie môjho života, vidieť jej prvé úspechy, neúspechy atď., môj muž s tým takisto nemal problém, on dokonca trval na tom, aby som bola doma, kým dcéra nepôjde do škôlky ... ja som ale zasa typ, že ja filtrujem ľudí ... nech si hovoria, čo chcú, ja to nejako neriešim.

laurar1
10. jún 2022

Nie, nie je to divne, mozes ostat kolko chces, kludne aj viac ako tri roky. Divne je zostat doma, vsade okolo sa stazovat, ako mas malo penazi a rozkrikovat sa, kolko ti stat malo dava penazi na tvoje dieta.
Ja som sla po dvoch rokoch do prace, nie kvoli financiam, ale preto, ze ja som to uz nemohla doma vydrzat. Ked sa v tom najdes, je to na tebe.

selest
10. jún 2022

Nie je to divne. Tak ako nie je divne ist hned po materskej do prace. Je to na tebe. Nemusis to nikomu vysvetlovat a uz vobec sa obhajovat.

kiki68
10. jún 2022

Nie je to divne, je to zo zakona mozne a bezne. Nakolko je malo skolok, co vezmu pod 2 roky. Nevidim dovod ist od dietata len skrz to, ze je to tri roky. Tie tri roky su makacka, musis dat dokopy noveho cloveka. A jasle nie su take uzasne ( pracovala som v nich), dieta naucis riekanky a kreslit kadeco aj doma.

kleopatra114
10. jún 2022

Rob tak , ako to cítite vy dvaja. Ja som na materskej / rodičovskej už tiez dlho, nikdy som si nemyslela, že ma to bude takto napĺňať a som muzovi vďačná za túto možnosť.

syslik81
10. jún 2022

v anglicku je materska 9m - to mi pride sakra kratko ..ale 3 roky zas extremne dlho .. kazdopadne kazda krajina ma ine pravidla a kazda mame ine moznosti ... nikdy ma nenapadlo sa nad tym pozastavovat .. hold zijes tam kde zijes a vyuzi moynosti statu a rodiny na to aby si urobila ako sma uznas za vhodne - ty budes doma nie okolie ..

pukina
10. jún 2022

Ono na jednu stranu byt 3 roky doma je este taky komoussky prezitok, sme uz jedna z mala krajin ktora ma tak dlhu MD/RD. Niekde sa vracaju do prace uz po polroku alebo skor. Na druhu stranu vsak, ak je taka moznost a ste financne zabezpeceni, preco to nevyuzit? My teda mame babo este len na ceste a neplanujem byt 3 roky doma, no iba kvoli financiam, nedokazem si predstavit mat o 2/3 platu menej dlhodobo, mam prilis rada komfortny zivot, ktory zijeme. Stastie je, ze mam nasledne takisto moznost pracovat z domu.

matovicova
10. jún 2022

Je to úplne individuálne kto koľko ostane s dieťaťom doma. Niekedy sa aj rodina nevie čo má pýtať a pýta sa "klasické" otázky, či kojis, či má dieťa ešte plienky, kedy ideš do práce. Niektoré mamičky sú aj trošičku precitlivele na tieto otázky. Treba sa trošku aj obrniť. Ja by som im povedala, že sa chcem a môžem dieťaťu venovať, zatiaľ mi to takto vyhovuje ako je tetuska, keby sa niečo zmenilo, dám vám vedieť 😉

viestta
10. jún 2022

Kým vás ľudia z okolia nemusia živiť je ich trt makový do toho ako si riešite svoj život.

nikpa
10. jún 2022

Toto nie je vec ktorá podlieha móde. Rob si ako uznáš za vhodné a ako to cítiš. Keď žena považuje za najlepšie ísť do práce hoci aj od pol roka dieťaťa, je to jej vec. Nikto sa nemá do toho čo starať. Vôbec si nerob hlavu z toho, čo kto hovorí.

tncka
10. jún 2022

Aj ja som bola 3r.doma,mohla som si to dovolit,nepopieram. A na druhej strane,pracujem od 18r.,povedala som si ze chcem byt proste doma a hotovo,odrobene som mala uz dost a naco by som chodila do roboty ked nemusim💁
Urob ako bude tebe dobre,co koho do toho😁

reanda
10. jún 2022

a naco s nimi bojujes?

bambooolik
10. jún 2022

Moja mamina šla do práce keď som mala 6 mesiacov a so mnou ostala babka. Poviem Ti, že som vždy mala bližší vzťah k babke než k mamine, vzťah k mamine sa začal upravovať viac menej až po babkinej smrti keď som mala 12. Samozrejme čím som bola staršia tým viac som rozlišovala medzi maminou a babkou, ale ver že v útlom detstve som fakt nechápala. Robíš dobre že ostávaš 3 roky a aj potom si to chceš zariadiť aby si s ňou bola čo najviac.

slecnabe
10. jún 2022

Pozri, okoliu sa nezavďačíš. Dáš 2r dieťa do jaslí? Už si krkavčia matka a načo vôbec to dieťa máš. Ostaneš 3r doma? Si lenivá. Pracuješ a zároveň si s dieťaťom doma? Málo sa mu venuješ. 🤷‍♀️ Ser na to 🙂

agatka111
10. jún 2022

Mne su aj tie 3 roky malo :D kludne do 6 rokou RD

stannkal
10. jún 2022

Treba sa riadiť inštinktom. Ja som si pred pôrodom myslela ze budem z tých co sa vrátia po roku do roboty no už to tak nechcem a budem tiež dlho doma, aj viac ako 3r.

zalka
10. jún 2022

@bambooolik ale za komančov toto bolo normálne čo píšeš,
materská bola pol roka a potom sa staraj, mohla matka ostať doma dva roky ale to bola neplatená rodičovská ... aspoň tak mne moja mama spomínala, tiež šla odo mna do roboty ked som mala pol roka a hodili ma na krk tete, lebo jej sa narodil syn tak sa starala o dva deti a potom jasle a staré mamy.

@pukina skús si pozrieť https://www.minedu.sk/data/att/433.pdf komančovia nerozdávali tak ako sa začalo neskôr rozdávať ..

Ale toto ma zaujalo, to bola podpora rodiny, čím viac detí tým vyššie prídavky

§ 24 Výška prídavkov na deti
(1)
Prídavky na deti mesačne sú
na jedno dieťa 90 Kčs
na dve deti 430 Kčs
na tri deti 880 Kčs
na štyri deti 1280 Kčs
a zvyšujú sa na každé ďalšie dieťa o 240 Kčs mesačne.9)
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...

cecilia29
10. jún 2022

Práve že je super že.je tá možnosť byť 3 roky s dieťaťom. Aj či som čítala od rôznych psychológov tak to odporúčajú. To dieťa potrebuje ešte matku. Takže môžeš byť rada že si to aj môžeš dovoliť. Napr moja 4 ročná je v škôlke len na 4h. Takto nám to vyhovuje

mikadooo
10. jún 2022

Máš rodinu, pre ktorú je to divné. Je som bola na md/RD dokopy 10 rokov, moje sestry aj švagriná detto pri každom dieťati vždy 3 roky, v našich rodinách to nikto nepovažuje za divné. Čiže závisí od toho, či sa ideš riadiť tým, čo tvoja rodina považuje za divné, alebo sa ideš riadiť tým, čo chcete vy dvaja s manželom... Podľa mňa B je tá vhodnejšia možnosť pre váš vzťah.

fineta
10. jún 2022

Jedným slovom závisť. Užívaj si najviac ako vieš a nech Ti robí rodina radosť. Ostatní Ti môžu do zadku dúchať. 😊

vandica
10. jún 2022

No ja si zas opačne myslím....pre dieťa je to podľa mňa to najlepšie byť s ním 3r. doma. Už nikdy sa nebudeš môcť dieťatku toľko venovať ako keď si na materskej. Ono pôjde do škôlky, školy, ty do práce, budú povinnosti, domácnosť, atď. Mne napríklad je ľúto že s malým už netravim toľko času. Má 5r., ja skoro každý deň do večera v robote.
Tie 3roky sú z detského života len omrvinka, takže vďaka Bohu za to aký je u nás systém, že môžme toľko zostať doma. Neviem si ozaj predstaviť ísť do práce keď má dieťa 9mesiacov, veď je to ešte mrňavé, a dať ho cudzím ľuďom....
Jasné, že keď to niekto robí kvôli finančnej situácii je to iné, ale píšeš že to je u vás ok.
Vôbec nerieš okolie, chces zostať doma 3roky tak zostan. Ja napr v mojom okolí asi ani nikoho nepoznám kto išiel skôr do práce, takže sa čudujem názorom tvojho okolia že to už nie je moderné. Som nevedela, že sa to takto rieši, či je to moderné či nie.
Zostaň doma 3roky úplne bez výčitiek, tie roky s dieťaťom sa už nikdy nevrátia...
Napadlo ma teraz ešte, keď som sa raz pediatričke sťažovala, keď mal tak cca do toho 1roka, že stále len na rukách chce byť, a ja už nevládzem. A ona mi hovorí, len ho nos, užívaj si to, keď bude mať 10 už sa nosiť nebude. Mojkaj ho koľko len chce.
Tak mi to prišlo niečo podobné 😊

bambooolik
10. jún 2022

@zalka ja som už dieťa demokracie, no aj tak dôvodom bol jednak finančný príjem a jednak načo budú doma 2 s jedným dieťaťom (babka už bola na dôchodku), no lenže... aj doteraz v spomienkach na útle detstvo mám všade babku, maminu žiaľ nikde.

zalka
10. jún 2022

@bambooolik a tak ja ešte z generacie husákových detí ... tam to bolo normálne, šupom do jaslí, alebo k starým rodičom a pracovať ináč za to bol paragraf .. príživníctvo 🙂

dagmarovita
10. jún 2022

Divné je chovat sa zle k ludom, byt nepriatelsky, povysený, klamat, kradnut, ohovarat,sikanovat, atd ale ostat s dietatom doma neni vobec divné.

janba
10. jún 2022

To mas ake okolie prosim ta?
Lebo moje okolie mi hovorilo, nech si uzijem doma a nech sa neponahlam do roboty 😀

marianarem
10. jún 2022

V mojom okoli je bezne, ze su zeny doma tri roky a ak maju viac deti, tak 3 roky s kazdym. Niektore baby sa vratili do prace skor, ale to skor take, ktore to doma zle znasali. Alebo potom z financnych dovodov. Ktora si to mohla dovolit a bavilo ju to, tak bola doma tie tri roky.

yasmeena
10. jún 2022

divne je,ked ta zaplavuju fotkami,ze aha ake mam brusko,kedy uz budeme laska spolu?...a ledva sa narodi uz by ho supli k opatrovatelkam alebo do jasli...prve roky su najdolezitejsie a najkrajsie...postupom casu sa dieta viac odputava od rodicov-takze toto sa uz nikdy nevrati..pyta sa len ten,pre koho su peniaze alebo vlastne pohodlie viac ako tieto cenne okamihy..nedaj sa otravit...tvar sa ze nepocujes tie otazky a na revans sa opytaj ty ich nieco osobne...

cecilia29
10. jún 2022

@bambooolik inak ja detto mám spomienky viazané len na babku a dedka a ešte na otca - robil na smeny. Mamku som v detstve nijako nevnímala. Veď po pol roku išla do roboty, ani má nekojila. Vzťah bol 0 bodov. Take silnejšie puto som si k nej paradoxne vytvorila až ako "velka", keď som vedela oceniť čo všetko pre mna- nás robila. Iné to mali moji súrodenci, boli omnoho starší a mali ich naši zaradom, 4 sa narodili v priebehu 5 rokov. A teda s nimi bola mama dlhšie doma - išla z materskej na materskú. Oni boli viac zavesení na máme. Ja absolutne

domin133
10. jún 2022

Ja si neviem predstavit dat dieta skor do skolky ako v 4 rokoch. Aj to chodi syn len na pol dna. Uz teraz msm stres z toho, ze dcerka mozno bude musiet ist uz v 3 rokoch. Tiez si budem hladat pracu na home offie, aby mohla ist len na pol dna.