icon

Naozaj je divné ostať 3 roky na materskej/rodičovskej?

10. jún 2022

Ešte keď sme nemali dieťa som sa s manželom dohodla nech robí tak, že celé tri roky ostanem doma. Proste sa chcem venovať malej čo najviac. Kariéra počká ale dieťa vyrastie.
On s tým súhlasí, ma firmu ktorá ide dobre takže finančne sme na tom dobre tiež. Dokonca s mojou prácou mám dohodnuté, že po tých 3 rokoch dostanem home-office a flexibilný pracovný čas aby ani nemusela ísť do škôlky - ale to predbieham.

Problém mi robia ľudia naokolo. Od rodiny počúvam len, že to je hanba ostať doma celé tri roky, že to sa už nerobí. Teraz je vraj v móde už po 1.5 až 2 rokoch sa vrátiť do práce. Ja už nevládzem s nimi bojovať. Ja chápem, že všetky tety, sesternice, kamarátky sa rozhodli vrátiť sa skôr do práce ale to je ich rozhodnutie, ja som sa rozhodla inak. Každá jedna komunikácia začína otázkou: A do práce kedy ideš?. Naozaj je to take divné, že tie 3 roky si chcem užiť s dieťaťom? Pracujem od 18 rokov na TPP za celkom vysoký plat čiže odvodov som štátu odovzdala habadej a ani o tie peniaze mi nejde - aj keby neplatili ostanem.

len_nig
10. jún 2022

Divné to nie je, ja tiež budem určite doma 3 roky, mňa to baví a napĺňa a kým nie je situácia zlá po finančnej stránke nie je čo riešiť 😊

lucinka9292
10. jún 2022

No neviem, ja sa stretavam skor s opakom a to ze kukaju preco niekto nie je doma plne 3 roky…lebo inak nema rad svoje dieta…🙄 Som iba rok doma a uz mam aj dost 😀

svetlonos
10. jún 2022

Ahoj, blbe otazky a reakcie. Pokial viem, za komancov sa deti supli do jasli od roku na cely den.
Ale s dnesnymi poznatkami ?
Kto nema inu moznost ako dat take babo do jasli, vdaka aj za ne. Zeny, ktore sa nechcu byt dlho na md, tiez ok ked to tak citia.
Ale nechod proti svojim pocitom a vsetkym povedz, ze oni svoje rozhodnutia ohladom materstva uz urobili alebo urobia, tak nech laskavo prestanu zit a rozhodovat za teba. Ich slobodna volba a rovnako aj tvoja. Jaj a nech sa zacnu hambit samy za seba. Neprestanu s blbymi otazkami? Odchadzam zo stretnutia alebo zlozim po vete- kedy do roboty- telefon. Uzivaj kolko len mozes a ozaj tych negativnych odstrihni od vas 🙂 prajem ti krasny rodinny cas.

luccija
10. jún 2022

@cecilia29 to iste mi hovorila kamaratka, ze s nou bola mama pol roka a isla k babke, ale ze s bratom bola doma dlho citila to ako krivdu:(volakedy stari rodicia isli skoro do dochodku teraz to nie je mozne.
Aurorka tak sa ohrad preco dovolis, aby sa Ti do toho starali.Ja som bols doma dlhsie ako 3 r dieta nechodilo hned do skolky ja som zase pocuvala, xe nebude vediet riekanky, nesocializuje sa a ine zarucene pravdy.Ludia pchaju nos kde nemaju.
Tvoje dieta tvoj system.

cervenaruza123
10. jún 2022

Ja som ledva porodila a uz sa ma pytali kedy idem do prace... Kazdemu vravim, ze mi nema kto postrazit dieta a zarabat na to, aby som platila drahe jasle, to mi teda nechyba. Plus si chcem vychovat dieta podla seba a nie ze mi ho vacsinu casu bude vychovavat niekto iny, prave teraz, ked sa tolko vela veci uci. Chcem si ju uzit. Vacsina potom da pokoj.
Najviac sa mi paci, ako kazdy nadava, ze neznasa chodenie do prace. Ale nejak vsetci cakaju, ze pojdem do prace hned po porode... Dokonca som dostala navrh, ze nech chodim do prace aspon na par hodin a malu mi predsa postrazia kolegyne, co prave nebudu mat tolko roboty. No jasne, tak chuda male dieta bude pomaly od narodenia do prace chodit. Na to ma casu dost. Ostatni nech si vravia co chcu, je to nasa vec ako fungujeme. A mnohe zeny pocujem potom, ako lutuju, ze sli od dietata skor do roboty, ze si ho poriadne neuzili. Vobec neries ostatnych. Hocico spravis, budu reci.

54tinka54
10. jún 2022

Nie je to divné, tiež plánujem zostať na RD tri roky 🙂 ten čas s malým mi nikto nevynahradí, ani žiadne peniaze.. a narobím sa v živote ešte dosť 😀

fineta
10. jún 2022

Tu mi napadá to staré známe - keby sa každý stará sam o seba, bolo by o všetkých postarané. 🙋‍♀️

andrejka1974
10. jún 2022

my sme sa s muzom dohodli ze ja sa budem starat i deti a on nas bude zivit a cas letel a ja som zacala robit ked najmladsia mala 3 roky cize robim necelych 7 eokov a doma som bola 22 rokov a boli to tie najkrajsie roky

nwnw
10. jún 2022

V zariadeni bude mat ucitelka/vychovatelka na krku 5 deti. Ty budes to svoje dieta vychovavat sama a venovat mu 100% casu, lasky a pozornosti.
Nemusis im nic vysvetlovat. Tvoje dieta = tvoje pravidla.
Ten vek, kedy potrebuju mamu a vela pozornosti sa uz nikdy nevrati.

PS: pribuzna ma frajera z vychodu a jej tam brblu ze ona zaraba viac a ze to sa nepatri. Nech si ONA najde menej platenu pracu,aby sa ON necitil menejcenne. 😀🤦

maminkadeticiek
10. jún 2022

Odpovedz im,"Nejdem,nemusim."A bodka.

fineta
10. jún 2022

@maminkadeticiek len aby ich z tejto odpovede ozaj neporazilo 😬🙈😁😁

liljana
10. jún 2022

Podobna tematika. 🙂
Somálský imigrant přiletí do Bruselu. Zastaví prvního člověka, kterého potká a řekne mu: " Díky, pane Evropane, že mě necháváte v téhle zemi a zajišťujete mi ubytování, stravování, lékařskou péči a vzdělání zdarma!"
Muž ale odpoví: „Ne, mýlíte se, já jsem Mexičan.“ Somálec jde dál a potká dalšího kolemjdoucího: „Děkuji za vaši krásnou Evropu!“ Ale kolemjdoucí odpoví: „Já ne Evropan. Já Vietnamec.“
Somálec jde dál, potká dalšího kolemjdoucího, potřese mu rukou a řekne: „Díky za báječnou Evropu!“
Kolemjdoucí řekne: „Nejsem Evropan, jsem z Blízkého východu!“
Somálec nakonec potká krásnou ženu a podezřívavě se zeptá: „Jste Evropanka?“
Žena odpoví: „Ne, jsem z Kazachstanu.“ Somálec je zmatený a ptá se:
„Kde jsou všichni Evropani?“
Kazaška se podívá na hodinky, pokrčí rameny a odpoví: " v práci!"

lrnka
10. jún 2022

Nikoho nepočúva. Rob ako cítiš. Ako pises. Mala bude len raz a užívaj si to. Aj ja som sa napr. napocuvam ešte není odplienkovany? A trčí typu moj/a uz dávno boli. Neporovnanvaj sa s nikým. Vysvetlím s tými plienkami, aj keď obočím od témy. Ak nevadi. Je to pre tie mamičky, ktoré tiež už majú vyše hlavy reči takéhoto typu. Viete prečo nie su tak skoro dnešné deti odplienkovane? Lebo kedysi keď naše mamy a svorky odplienkovavali boli látkové plienky to im vadilo hlavne v lete a chladilo. A co teraz keď majú stále pocit suchá je to pre nich pohodlnejšie. Tým chcem aj tebe poradit, ze keď budeš 3r na materskej a nechceš dat malú skôr do škôlky jaslí tak v pohode mas cas s odplienmovanim a tiez nikoho nepocuvaj.Ver mi, že každé dieťa na to príde samé a plienka mu bude vadiť. A k téme. Ti co ti to vravia, tak bud ti závidia, ze si to môžeš v dnešnej dobe dovoliť a práve oni museli tak skoro nastúpiť od prace a isto to lutuju, ze si tak deti neuzili.Ked na to máte po finančnej str smelo do toho. Je urychlena doba a vidím presne ako o tom pises porodot, odkojit a sup do jaslí alebo škôlky. Ja som presne toho istého názoru ako ty. Ostat doma, keď nemusis. Ja to iste. Môj podniká a tiez tak ostanem.

anos18
11. jún 2022

Ja som bola tiež tri roky doma a ten tretí rok bol najlepší. Hoci som zároveň pracovala na dohodu, aby mi celkom nepreskocilo😁, ale to bolo cca štyri hodiny dvakrát v týždni. Takže som bola aj doma s dieťaťom a zároveň pár hodín v kolektíve.

jane1987
11. jún 2022

Vies co, bud hrda na seba i muza, ze nie ste odkazani, aby si musela ist od malej tak skoro do prace, nic viac ti asi k tomu nenapisem. A vlastne hej, tiez tak rozmyslam, ze ostanem az do troch rokov alebo minimalne 2,5 a potom potiahne pol roka este ocino. Takze s usmevom na tvari im to pokojne povedz a nezamyslaj sa nad tym 🙂

lesana25
11. jún 2022

Pozri, vy to chcete, vy dvaja ste tak dohodnutí, vy si to môžete dovoliť, tak načo riešiš okolie?
Nemyslím že v móde je vrátiť sa do prace skôr, na sk je skôr v móde prejsť sotva strednú, urobiť si deti a najlepšie hneď niekoľko za sebou za sebou s prvým Ferom ktorého som stretla a prejavil záujem, sedieť doma a pindat že chlap sa pije, malo zarába a štát sa nepostará.

lindusss2016
11. jún 2022

Ja neviem a tebe je prednejsie to, co hovoria ostatni, alebo nrbodaj co je v mode, alebo to, co si myslis, ze je lepsie pre tvoju dceru? Co sa nedokazes postavit sama za seba?

janage
11. jún 2022

Nebojuj. Odpoveď na otázku Kedy?
Keď sa rozhodnem.
Keď s manželom uznáme za vhodné. Jednou vetou a nevysvetľuj.
A zmeň tému. Ak sa k tomu vrátia odpoveď: túto tému budem rozoberať len s manželom. Bavme sa o inom.
Alebo odpovedaj otázkou. A ty kedy ideš umývať okná?

nikasmile
11. jún 2022

Dnes, keď je problém so škôlkami, tak možno budeš doma aj 4 roky. Realita u nás v okolí, kde aj súkromné sú vyťažené...ak to fin.situácia umožňuje, tak ja som s týmto v pohode, lebo ten rok navyše mi už v živote nikdy nikto nedá.
A ja by som sa s nimi vôbec na toto nebavila, chceš si užiť dieťa tak si užiješ. Ich to vôbec nemusí trápiť.

basska_b
11. jún 2022

Ja mam prave same kamosky, ktore zostavaju 3 roky s dietatom a nevidia na tom nic cudne. Jedna jedina kamoska z financnych dovodov odisla do roboty, ked mal maly rok. Stalo sa nieco velmi zle. Maly je vysoko citlivy, uzkostlivy, zaostava brutalne v reci, najma v interakcii, nechce jest a kaka do plienky, ide mat 4 roky... teraz uz je doma s nim na dalsej materskej s drobcom a napráva skody... vycita si to. S druhym zostane urcite 3 roky

kate_cs
11. jún 2022

Ja som doma už takmer 4 roky a rok ešte budem-reťazová materská. Vôbec ma nezaujíma, čo si kto o tom myslí.
Ale pri čomkoľvek mi vždy zabralo, keď som začala argumentovať pokojne ale faktami.
Prečítaj si o bezpečnej vztahovej väzbe, o tom prečo aj odborníci odporúčajú aby s dieťaťom zostal rodič čo najdlhšie doma. Keď som spomenula fakty, väčšinou sa rodina stiahla.
Alebo jednoduché “Naše dieťa, naše rozhodnutie, ďakujem za názor, ale nepýtala som sa naň”

simca06022011
11. jún 2022

Zaujimave je, ze ja sa stretávam prave s opacnym názorom. Odjakziva.. Podľa seba sa musis zariadit, ľuďom okolo sa stale nieco nebude pacit.
Nemusis vysvetľovať. Povedz ze uvidime a hotovo... Netreba riesit co bude o rok dva tri desat s celou rodinou.

asia83
11. jún 2022

Ja som už 6,5 roka doma, najprv dcéra, potom syn. Pamätám si jasle, no radšej by som žula rožok celý deň, než by som tam dieťa dala. Nešlo o prostredie, prístup, to tam bolo v poriadku, išlo o mňa a moju potrebu mať mamu pri sebe. Nech vás teší, že budete s malou doma do troch rokov, buďte na to hrdá, riešte svoj život a seba, nie ostatných. Mimochodom, verím, že názor, ktorý zdieľate teraz, budete zdieľať aj keď malá podrastie. 😉

zuzahajdulka
11. jún 2022

Je divne nezostat tri roky doma s dietatom. Neries blbe reci. Ja by som im povedala, ze mi je luto, ze boli take neschopne zariadit si zivobytie na celu dobu materskej, ale ze ty si chvalabohu sikovnejsia a mudrejsia. A ze ak budes niekedy potrebovat radu, obratis sa na schopnejsich od seba, nie na neschopnejsich. Velmi pravdepodobne vam zavidia, ze to financne zvladate a ze ta manzel v tom podporuje.
Ja som siedmy rok na materskej a som za to velmi vdacna. Uzi si kazdy den s dietatkom, nikdy sa ten krasny cas nezopakuje.

ankare
11. jún 2022

Určite ostan doma celé 3 roky. Venuj sa dieťatku čo najviac, v týchto rokoch Ťa najviac potrebuje. Robota počká, no dieťa Ti rastie priamo pred očami.
Na ostatných sa z vysoka vykasli a skús si vymyslieť dáky odfajc na tú ich sprostu otázku typu: Hádam do maturity malého nastúpim do roboty. 🤣
Ja Ti veľmi držím palce a nenechaj sa kvôli sprostym rečiam odradit.

alanko20
11. jún 2022

@nwnw mamma mia to s tou prácou. Pomóc 🙏

zazrak1991
11. jún 2022

Ja som bola doma vyše troch rokov ,lebo malý je aprílový a do škôlky šiel až od septembra 🤷 a nie preto že sa mi nechcelo robiť ,aké pretože to proste tak vyšlo . Muž mi hneď povedal aby som sa nehnala do roboty,že pôjdem až keď bude chodiť do škôlky ,a okolie vôbec nič neriešilo ,veď materská s rodicakom sú do 3 rokov ,prečo by som mala odísť od malého skôr ? Ja som rada že som tak ostala ...druhé sa nám narodi teraz v októbri ,takže pôjde do škôlky skôr ,a tým pádom aj ja skôr o 2 mesiace do práce 🤷 vôbec som to neriešila vtedy a nebudem ani teraz

dejna_
11. jún 2022

Určite to nie je divné prvé tri roky života sú najkrajšie a vieš dať dieťaťu strašne veľa ❤️. Ešte sa v živote narobis dosť ..okolie nepočúvaj urob tak ako cítiš ..ber to tak jedným uchom do vnútra a druhým dnu ...ja som si vždy chxhela prvú materskú užiť a keď mal ísť malý už do škôlky a ja do práce zistila som že som tehotná aj taký vie byť osud 🙂..ale užívajte si to a neriešte

sonkaxxx
11. jún 2022

Vobec nie si divna uzivaj si. Nam sa podarili deti dve za sebou co ti poviem tiez boli blbe reci. Teraz sa ma pytaju kedy do prace maju 4r a 3r. Posielam zivotopisy snazim sa najst. Uz ma pozvali na pohovor tak pozeram excel anglictinu aby som vedela zo seba dostat 2 suvisle vety. Velmi vela sa zmenilo aj v tejto oblasti. Mne uz je dlho doma deti chodia do skolky uz potrebuju spolocnost rovesnikov. Len si uzivaj prejde to ako voda. Deti su len raz male, venuj sa jej. Na ostatnych kasli. Ja uz take reci jednym uchom dnu druhym von

jaroe
11. jún 2022

Nie, nie je to divné. Mať možnosť ostať doma tri roky je úžasné. Sprosté, možno v niektorých prípadoch aj závistlivé reči nepočúvaj. Ja zas napr. nemám vo svojom okolí /rodina, kamarátky/ nikoho, kto by išiel do práce pred 3.narodeninami. A nie sú to žiadne domáce puťky, prizivnicky, lenivé ženy atď....To len tu na MK mám niekedy pocit, že byť doma tri roky je hanba🙁 A poukazuje sa na to, ako to funguje vo "vyspelom" svete. Pritom môžme byť radi, že k nám Amerika v tejto oblasti ešte nedorazila