icon

Ako často pijú vaši manželia alkohol?

brunetka777
5. aug 2014

Ahojte,

prosim o radu. Neviem, ci prehanam, ale nieco nie je celkom v poriadku...
Uz od zaciatku manzelstva mam vyhrady voci jeho pitiu alkoholu. Kedze viem, ze jeho otec bol alkoholik a moze mat k tomu predispoziciu, o to viac mi to prekaza a neviem sa s tym stotoznit. Mnohokrat do tyzdna odisiel s kamaratmi vecer von a prisiel uz aj s tym, ze som citila z neho alkohol, niekedy to bolo aj 4 krat do tyzdna. Ked som sa vzdy vytocila a nebavila sa s nim, tak on spravil naschval to, ze teda ked mam s tym problem, tak potom pil aj dalsie napr 4 dni v kuse, chodil po vonku az kym som ho nedotiahla domov, ze prosim ta pod uz domov a nepi, ze neni to dobre pre teba ani pre mna. A on vzdy povedal, ze to som ti uz chcel urobit naschval,ked sa tolko oduvas. Je toto normalne? Dalsia vec, casom teda konecne po mnohych hadkach a nesutale mu dohovaraniu pochopil konecne, ze takto sa veci neriesia, tak taketo naschvaly prestal robit. Ale ten alkohol stale stoji medzi nami. I ked vydrzal bez alkoholu uz aj niekolko vikendov. Ale zrazu sa mi zda, ze uz ako by zacal byt akosik nervoznejsi a potom aj si vsimnem, ze ked ide von, tak aj pride uz s tym, ze uz aj pil. Neviem, ci si to len ja namyslam. ALe to je jedno. Zaujimalo by ma, ako casto piju vasi manzelia ? 🙂. Este len poviem poslednu skusenost, ci je oka, prosim - manzel pracoval cely tyzden na nasom dome, ktory si staviame, v piatok isiel na stretavku zo skoly, samozrejme pil, na druhy ked sme sa strestli, ma to dost vykolajilo, lebo hadam ked idem von, nemusim automaticky slopat, tak sme sa zasa pohadali. Takze na druhy den, isiel hrat futbal, po futbale prisiel okolo pol 3 rano a tiez slopal a dalsi den, tiez isiel hrat futbal, prisiel o polnoci a tiez pil. Je toto oka, prosim vas? Lebo mna uz toto vobec nebavi.

bianka08
5. aug 2014

@brunetka777 a ozaj alkoholici sú známi aj tým,že im stačí vypiť aj 2 pivá a sú napitý,viem to,lebo som mala blízkeho alkoholika a VER,že rokmi sa to zhoršuje,mal aj 5 ročné pauzy,a potom aj tak sa dal zlákať KAMARÁTMI,ale teraz už nie je medzi nami,tak si zhrň čo je pre Teba a dieťa dôležitejšie,na to si musíš odpovedať sama,my Ti s týmto bohužiaľ nepomôžeme.

janulina.k
5. aug 2014

@brunetka777 precitala som si aj ostatne prispevky a este by som chcela zareagovat. na internate som byvala s jednou holkou, uzasna. no poznacena tym, ze ich otec pil. baba mala problemy so sebavedomim, silny atopicky ekzem, ktory sa vzdy zhorsil pri strese z domu, atd. vraj ak otec nemal vypite, bol dokonaly, ludsky, priatelsky, rodinne zalozeny, no ked mal vypite, nahanal ich s nozom, museli ho hladat po meste, hocikedy bol docurany, dokakany, policajti ho priviedli a vsetci susedia to videli. zo zaciatku vztahu si tiez dal sem-tam panaka, na intraku, v partii, ziadne znamky agresivity. neskor, ked bol starsi, prichadzali utoky, osocovania a situacie, ktore som opisala. zacali problemy v praci, nic si neuvedomoval, nevedel si dat rady s alkoholom. a tak znicil zivot svojim detom, svojej manzelke, atd. a tiez to zacalo nevinne, tiez to bol vraj uzasny, vynimocny clovek a tiez neutocil zo zaciatku na rodinu.... alkohol je silna droga, meni osobnost, takze aj ked je dnes vynomocny o rok, dva, tri to moze byt uplne iny clovek. v kazdom pripade ti nezavidim situaciu, drzim palce, nech to co najrozumnejsie a najjednoduchsie vyriesite! alkoholik si vzdy najde zamienku na to, aby pil. raz je to truc, raz oslava, raz odreagovanie, atd. vela sil prajem

karinna2126
5. aug 2014

@brunetka777 , musíš to zobrať trochu všeobecnejšie, aby si získala nadhľad🙂 . Tie detaily o ktorých píšu dievčatá nie sú zbytočné, ale sa do nich nezamotávaj. Predstav si, že aj ty máš svoje dni, obdobia kedy nie si ok, s tvoj muž asi tiež. Môj to isté stváral, ale prejde ho to,,,,ale to stváral nie kôli mne, on tak žil aj predtým, on si to tak neuvedomoval, že vlastne treba myslieť aj na pohodu 'domácu'. Tie obdobia určite prejdú,treba to prečkať, neboj sa toho.....🙂

kofoluska
5. aug 2014

@brunetka777 Moj muz si najcastejsie vypije so mnou. Niekedy raz do tyzdna, niekedy dvakrat. Ako nam maly dovoli, ako je prilezitost. Velmi radi si nakrajame kvalitne syry, k tomu nejaku sunku a otvorime dobre vinko. Alebo mu idem s malym naproti z prace a v bufaci pri jazere si dame pivo. Nevidim na tom absolutne nic zle. Domov mi ozraty nechodi, za cely nas spolocny zivot (8rokov) sa to stalo tolko razy, ze to spocitam na prstoch jednej ruky. Kym nebol maly, von s kamaratmi sme chodili vzdy spolu. Odkedy je maly, doslova si pyta opustak, ak xce ist na pivo, hoci vie, ze mi to staci pocas dna oznamit a ja sa zariadim.
To, co sa deje u vas doma normalne nie je. Nebudem Ti hovorit, ze mas od neho odist, to by naozaj dve tretiny Sloveniek zili bez chlapa. Ale rozhodne tak, ako pisali ine holky, treba sa s nim porozpravat, povedat mu v pokoji a za triezva, ze Ti to vadi, ze sa o neho a o jeho zdravie bojis, ze chces, aby v nom mala vasa dcera vzor a nie aby ho vidavala velmi casto naliateho. Spominala si, ze ak by si ho poziadala, isiel by sa liecit. Tak ho poziadaj. Ono je fajn, ze inak je to super chlap, ale alkohol ludi neuveritelne meni - k horsiemu. Nehovorim, ze Ta jedneho dna zacne mlatit, zmeny mozu nastat v comkolvek. Najma ak strati pracu. Zacnete mat problemy s peniazmi, on zacne mat problem s tym, za co pit. A vtedy je takemu cloveku (teda alkoholikovi) lepsie ist z cesty -vlastna skusenost.
Zariad sa podla toho, ako sama uznas za vhodne a s ohladom na stastie Tvoje aj Tvojej dcery. A v neposlednom rade aj manzela. A zo zakomplexovanych zien, ktore musia mat posledne slovo a la angel neviem kolko si nic nerob. 🙂

karinna2126
5. aug 2014

Joj, a mne ani nevadí, ze si dá doma niečo na pitie, ani keď ide za kamošmi von- on je proste taký. A ja si doma aspoň oddýchnem. Veď aj ja mám mať čas na seba, pre seba🙂 A keď mi to vadí, poviem mu pravdu čo si myslím a ďalej to neriešim. A keď by malo ísť o alko-holizmus, tak by ani nevstával do roboty. Neviem ako je to so stavaním domu ale asi je to pre vás oboch aj náročné. Hlavne že pracujete...a prajem vám feeling happy🙂 🙂

hennyinnsbruck
5. aug 2014

Môj si vypije raz za 3/ 4mesiace. potom sa týždeň lieči Z opice A nadava že bol blbý že ho to toľko stalo atď. . 😀
Som veľmi rada že si ozaj len občas niekam vyjde S kamarátmi . To čo má základatelka témy doma by som ja nemohla mať .možno aj preto že mamin ex priateľ pil až až . .

kiki68
5. aug 2014

moj moc nepije, nevie to, akoze skor viem pit ja,nez on. Ked to prezenie raz za pol roka,tak je to sranda. Bo v minule zdemoloval svojou neohrabanou motorikou solarny stlp pri garazi 😀 Navyse jemu je zle od zaludka potom,takze je mu zbytocne chlastat,ked to nevie. Ja uz zase nepijem preto,lebo stacilo dost na skole, tak treba regenerovat pecen,ze 😉 Takze ja uz opatrne. My skor pijeme spolu,akoze si otvorime pivo alebo sampanske. Alebo doma namiesame drink.

To,co ma doma zakladatelka by som nechcela mat. To je uz podla mna alkoholik ako vysity a teda smer Predna hora. V rodine takych mame,co si "lubia vypit", ale aj to tak potom vyzera.
Ako v poho,ked sa nadrbe jak svina raz za uhorsky rok,ale ne s kamosmi stale chodit po krcmach a po baroch.

nini1010
5. aug 2014

Ano pije hodne.chvilami som mala pocit akoby to pisala moja kamaratka.ta uz dokonca raz domov doniesla aj papiere... Neviem ti poradit,so skusenosti viem ze neprestane.nepomozu prosby,ani hadky,ani vyhrazky,navyse ovividne je to ten typ ktory cim vacsi natlak tym radsej urobi napriek-aj takych poznam.to naozaj len dat noz pod krk-bud,alebo.

vanda81
5. aug 2014

Možno je to divné, ale môj si dá len so mnou.. sem tam v lete vypijeme na polovicu jedno pivo alebo radler 😕
A raz za cas večer pohár vína. Raz za čas znamená, ked nam to víno nahodou donesie návšteva. Alkohol domov nekupujeme.

mikela06
5. aug 2014

zaujala ma tato tema, asi ako kazdu,ktora ma s niecim podobnymskusenosti, a tie ktore,len podje...u so silackymi recami,co sa stava casto tu na MK,strcte sa!!alebo sa chodte rozpravat so zrkadlom. My tiez uz bojujeme roky:-/, myslim si,ze dedic.predispozicia dopomohla. Debaty boli,mnohe, moj plac neraz, az ked vytiahnem nejakeho konkretneho cliveka z nasho okolia,berie ma vazne..... boli aj 3krasne mesiace bez..., nemohla som mat doma ani vino do varenia, ale kedze robi v bare tazko,pretazko...! Vecny boj,ratam s tym, co ma ubija ale nestrcim hlavu do piesku, v zivote treba bojovat!. vela sil prajem!

andrejka1974
5. aug 2014

moj muz\ si vecer da jedno pivko po praci, dame si ho aj spolu vsak si ho zasluzi cely den je na nohach tazko pracuje od 6.00 do 18.00 to jedno pivko neuskodi

digysa
6. aug 2014

My pijeme s muzom obaja. Ja mam tyzdne, ze si dam pohar aj 5 krat za tyzden a potom mam tyzdne, ze nemam chut. To iste plati pre mojho manzela. Pocas tyzdna pije velmi zriedka, skor na vikend. Nejde o to, kolko clovek vypije. Ide o to, ci alkohol narusa kvalitu rodinneho a pracovneho zivota.

Zakladatelkyn manzel uz zacina narusat ich zivot alkoholom. Treba si dohodnut podmienky a trvat na tom, ze pit nesmie pri kazdom stretnuti kamarata.....ako to pre boha stiha? To ani doma nebyva?

junova
6. aug 2014

@brunetka777 Ok to nie je. Pravidelné pitie alkoholu aj keď v malých dávkach je závislosť. Môjho muža som ešte nikdy nevidela opitého a to sme spolu 7 rokov. V skrini máme fľaše vína ešte od našej svadby a nemá ich kto vypiť, pribúdajú k ním ďalšie, keď nám darujú napr. na narodeniny. Pivo manžel tiež nemá rád. S bývalým som sa rozišla kvôli tomu, že jeho otec bol alkoholik a on si tiež občas rád vypil. Držím ti palce.

eludka
6. aug 2014

ok to vôbec nie je, ides len do trapenia

sono2
6. aug 2014

@brunetka777 tak je typ mužov čo sú ako tvoj, typ mužov ako že každý deň pivo večer jedno dva možno k tomu jeden malý a stale je to v pohode a je typ mužov ktorý si nedajú normálne len keď je akcia. Myslím že tvoj muž má v tom nejakú formu relaxu alebo neviem debatuje tam v krčme.ma tam samozrejme kamarátov. Ťažko. Tebe to samozrejme vadí. Komu by nevadilo. Mám tiež známeho futbal a tak nebráni sa keď príležitosť a dá silenže žene to nevadí žijú ako puboši. Myslím, že má manžel problém. Nenávidím ti. Veľa šťastia.

bianka08
6. aug 2014

@karinna2126 čakať - je to najhoršie čo si jej mohla poradiť,ja si myslím,že si treba k tomu problému sadnúť,bez alkoholu s triezvou hlavou a rozumne sa porozprávať,čo je pre neho dôležitejšie,kamaráti alebo rodina.

meusicka
6. aug 2014

@digysa napisala si to fakt pekne, problem zacina ked sa uz narusaju vztahy v rodine a v manzelstve. Moj muz si tiez vypil, chodil hrat na zabavy. Ma odohratych viac ako 400 svadieb a pod takze alkoholu bolo neurekom, ale sam este pre smrtou svojho otca alkoholika uznal, ze to nie je ziadna slava a okrem toho to videli aj v kapele chlapi, ze ked si davali frtanov tak sa spravali ako blbci a hromadili sa hadky aj v ramci kapely. Nakoniec si povedali ok budeme len vino a s mierou. Potom to ustalo. Pokial clovek vie kedy ma dost tak je to ok, ja pochadzam z vinarskej rodiny a neviem si predtsavit ze by som si nedopriala vino, ale aj ked som sa v nom mohla kupat, nespijame sa z neho donemoty.
A moj nazor, ak ma muz rodinu tak sa prednostne venovat rodine a nie kamaratom. A vysedavat v krcme. Moj chodil obcas ale potom musel za pracou do zahranicia, som tam s nim a sdetmi, v cudzom state, bez kamosov, niet s kym si zajst do krcmi. A vera ani to nechyba cloveku. Mimochodom ospravedlnujeme ze ved to je len pivo, ale take pivo = poldeci. A spocitajme si kolko sa toho za rok nazbiera. Kvalitna cirhoza pecene sa da vypestovat uz za tri roky, st aci na to 100kg tvrdeho alkoholu rocne.

sheila72
6. aug 2014

@prasiatko30 úplne si prekrútila to, čo som povedala. Ja som nepovedala, že tí, čo nechodia po krčmách sú rapaví alebo čo :D ale zo skúseností a aj z počutia viem, že tých čo si baby najviac chválili, tak nakoniec vždy zistili, že niečo robí poza ich chrbát, alebo má milenku. A že chlap napr.nebol v práci, ale v bare alebo s inou ženskou. Nikto nie je dokonalý ;)

sheila72
6. aug 2014

@nigguska pokiaľ viem, tak moja prvá veta bola, že je rozdiel si dať jedno pivo je rozdiel si dať zopár kalíškov...a tí chlapi- prasatá, to už je tá vyššia liga. Ty azda nechodíš s kamarátkami na kávu, pivo alebo vínko? Ak nie, tak to mi ťa je fakt ľúto, lebo nemáš inú možnosť sa zasmiať, ako len tu na mk. A tvoj manžel má možno namáhavú prácu, ale nevyhrážajú sa mu tam každý deň, že o ňu príde, ak nepríde na nadčasy ;) o tom to je, o tých podmienkach a nie o fyzickej práci. Tým som chcela povedať, že aj dotyčnej muž môže mať nejaké problémy, o ktorých ona nevie, napr.môj keď odišiel zo spomínanej práce, odvtedy v bare nebol. A nauč sa písať moja- s čím- so zrakom ;)

digysa
6. aug 2014

@meusicka No ale podla niektorych komentarov sa citim ako alkoholik 😎 😎 Tiez ked idem s manzelom von, alebo ideme na veceru, alebo sme pozvani niekde, tak si nedam COCA-COLU alebo Dzus 😖 😖 😖
Nemam 16 rokov 😀

celasapremenim
6. aug 2014

@digysa ta posledna veta je vtipna 🙂
to my s manzelom, ked si ideme niekam sadnut, sa celkom dobre bavime aj bez alkoholu, sem tam si dame aj vinko, ale zdaleka nie zakazdym 🙂 u nas zabava nerovna sa alkohol 🙂 vieme sa bavit aj bez neho a velmiii dobreee

a este k povodnemu prispevku, neviem to celkom presne povedat, ale moj pije mozno tak raz za pol roka ..pri nejakej prilezitosti s priatelmi, niekedy doma mame viac party za sebou, tak si cojaviem dame tri krat za sebou v kratkom case a potom strasne dlho zase nic

nas to ani nenapadne tak vam poviem 🙂 a sme spolocenski 🙂

digysa
6. aug 2014

@celasapremenim Zalezi ako casto sa chodite bavit.....lebo ak vy chodite von kazdy vikend, tak nemusite mat alkohol zakazdym. AKo casto- to je velmi relativne pre kazdeho.

My s manzelom sa spolocne chodime bavit tak 10 krat za rok a alkoho si dame VZDY! ( bum, sme cisti alkoholici 😨 )

Ale skutocne sa nejdem hadat o tom, CI SA NIEKTO VIE ZABAVIT aj bez ALKOHOLU.....myslim, ze odbacas od temy.

Kocka sa pytala, ako casto piju vasi muzi...........tak som odpovedala, ze ja pijem casto ale s mierou a podla toho ako zijem a co robim si myslim, ze mam kontrolu nad alkoholom., tak isto ako moj manzel.

Tiez si vsak myslim, ze nie je vhodne pri kazdom stretnuti s priatelmi, pri kazdej aktivite, ci sportovej cinnosti ukoncit den opicou.

Tolko k tejto diskusii....

Nepochybujem o tom, ze vy dokazete byt spolocenski aj bez alkoholu. Ja mam rada gin-tonic a tiez si nemyslim, ze som alkoholik 😅

zuzanockamt
6. aug 2014

@brunetka777 ja mam co sa tyka alkoholu uplne ukazkoveho muza - pije minimalne, tamer vobec - max. 2krat z rok 1-2 pohariky na sviatky, ked sme u rodiny 🙂 ... ziadne stretavky s kamosmi a podobne hluposti, vysalel sa, ked bol mlady 🙂

celasapremenim
6. aug 2014

@digysa 🙂)) to je v pohodeeee, ziadni alkoholici nie ste
my mame take vlny, niekedy chodime casto a niekedy nemam ani chut niekam behat

mircalla
6. aug 2014

@brunetka777 No tie 4 dni atd - ono to nebolo "nachval" - ale vola to, ze nevedel zastavit tah. nervoznejsi - abstinencne priznaky, minimalne tak psychicka zavislost tam je a zrejme uz aj fyzicka
Narovinu - myslim si podla toho, co opisujes, tak manzel ma vazny problem s alkoholom a sam zrejme neprestane. K otazke - par krat za rok, s mierou
Takze toto OK rozhodne nie je.....ide par dni po sebe a nevie to stopnut....

mircalla
6. aug 2014

@brunetka777 opravujem vola sa to....
inak jasne priznaky alkoholika.....podla toho co pises....potom na par dni prestane a dalsi tah....racionalizacia, nevie priznat problem, obhajovanie sa.....tuto uz nejde o spolocenske pitie

simca06022011
6. aug 2014

Ak sa rata pivo, tak u nas pije alkohol pravidelne, ked ide napr. na tenis, alebo s kamosom sadnut da si pivo, jedno-dve-v najhorsom pripade 3 🙂 On je proste z takej rodiny, po vikendovom obede pivo, pred jedlom poharik atd (proti tym poharikom som doma zakrocila, lebo mne osobne to vadilo, ze kazdeho kto ma viac ako 15 nalievaju po navstevach... a teda nepije sa u nas vobec pravidelne tvrdy alkohol, iba ked sme u svokrovcov na navsteve). Vino a pivo pravidelne... ci ideme von na obed/veceru, alebo doma... neriesim.
Ja mam taku skusenost s chlapmi, ze cim viac nieco vycitame, tym budu horsi... ak by ale pil ako duha a chodil domov opity, tak by som to jednoznacne nenechala len tak, ale ani by som sa nestrapnovala a netahala ho z krcmi domov. V ziadnom pripade...

esterba
6. aug 2014

@brunetka777 moj manzel nepije vobec. Ja som sice abstinenta nehladala, je to nahoda, ale som rada. Keby moj muž pil tolko, co tvoj, neboli by sme uz spolu. Ak by aj mal problemy, muz, ktory riesi problemy takto, nie je pre mna dost dobry, aj keby to bol vo vsetkom ostatnom svetec. Mozno pre inu by bol prijatelny, ale nie pre mna, ja sa mam na to priliš rada. A myslim, ze keby si viac zien toto uvedomilo, mohlo by sa Slovensko z tej prvej desiatky v spotrebe alkoholu dostat.

nigguska
7. aug 2014

@sheila72 jooooooooj,prepac pani dokonala,ze som spravila jednu chybu....aj to sa stava...ale asi nie tebe....a ano,mas pravdu,s kamaratkami chodim obcas na kavu ale nie na pivo a vino ako ty...ja alkohol nepotrebujem,ty zrejme ano....je mi ta luto....

vadimka
9. aug 2014

@brunetka777

pred par rokmi som sa tulala po tychto strankach a tiež hladala odpoved ako ty, ci je to normlane, že tolko pije..prip., ako mu pomoct a ci sa to niekedy napravi. Naivne som dufala, že sa clovek kvoli mne, detom zmeni. Plakala som, vyhrazala sa, prosila...ale k nicomu to neviedlo. Všetci naokolo sme boli na vine. A tak si neskutocne hodiny svoju krivdu zapijal v krcme, prva cesta z roboty a bol tam az kym deti nesli spat, vela krat aj ooovela dlhsie. Spočiatku tiež nebol agresivny, ale ver, že casom sa to zmeni.
Odisla som.
Ten pokoj sa neda opisat. Uz netrpnem v akom stave zas pride, už sa nemusim pozerať na ten prepity hnusny pohlad. Dakujem Bohu, že som odisla skor, ako prisla prva facka.
Never, že sa zmeni. Nezmeni.
Daruj svojej dcere štastnejí život.