Ako reagovať na otázky o deťoch po 45-ke?
Mam 45, slobodna, bezdetna. Vzdy ked stretnem starych znamych, spoluziakov, ktorych som roky nevidela, dostanem otazku “A muza, deti mas kde?” Ako odpovedate na tieto otazky? Vzdy ma to zaskoci, neviem, co povedat. Citim sa zle este aj za nich, ze sa pytali.
Pýtať sa budú vždy a je jedno či si/nie si vydatá, či máš/nemáš deti. Keď sme s mojím manželom spolu ešte len chodili, pýtali sa uštipačne, kedy bude svadba. Keď už bola svadba, tak že kedy bude dieťa. Keď už bolo dieťa, tak kedy bude druhé. A dokola. Takže takíto ľudia sa neprestanú pýtať a treba sa s tým len vysporiadať, aj keď je to ťažké. Sústreď sa na iné, cestuj, spoznávaj, venuj sa sebe. A keď to budeš najmenej čakať, ani nevieš koho stretneš....Mali sme takého suseda, slobodného do 45. Zrazu stretol babu, o rok svadba a už sú spolu 10 rokov. Že už ani nedúfal. Všetko je ako má byť!
@betulinka1 veru nie je po 40 každá s tým zmierená. Obzvlášť keď to nie je z jej vlastnej vôle. A nie každá má bez detí taký úžasný život ako píšeš, že zarába cestuje, užíva si.
@bykaterina veď práve preto. Že ti vie odborne pomôcť,aby si sa s tým vyrovnala 🤷
@bykaterina veď práve preto. Že ti vie odborne pomôcť,aby si sa s tým vyrovnala 🤷
@barbie2023 s tým sa nevyrovnas celý život. Akurát sa naučíš reagovať a zahojis si kopec iných ran.
@barbie2023 v profile máš tri deti - neber to zle, ale si posledná, ktorá má čo hovoriť o nejakom vyrovnávaní sa s tým, že nemá, nemôže mať deti. Toto pochopí iba človek, ktorého sa to týka, ktorý s tým denne žije a vie, že inak to už nebude...pokiaľ žena túži po deťoch, ale nemôže ich mať, tak to sa nedá nijako zmierniť. Známa si kúpila psa po 5 potratoch. Na fb vidím, ako si ho užíva, vidím úplne, že jej má nahrádzať to dieťa, keď dá video, pridá tam nejakú detskú pesničku. Strašne mi jej je ľúto, ale mám pre ňu pochopenie. Ona s tým nie je a nikdy nebude vyrovnaná. Peňazí majú ako pliev, cestujú každú chvíľu, ale nemajú naplnený život lebo ten malý dielik puzzle im proste chýba.
@barbie2023 v profile máš tri deti - neber to zle, ale si posledná, ktorá má čo hovoriť o nejakom vyrovnávaní sa s tým, že nemá, nemôže mať deti. Toto pochopí iba človek, ktorého sa to týka, ktorý s tým denne žije a vie, že inak to už nebude...pokiaľ žena túži po deťoch, ale nemôže ich mať, tak to sa nedá nijako zmierniť. Známa si kúpila psa po 5 potratoch. Na fb vidím, ako si ho užíva, vidím úplne, že jej má nahrádzať to dieťa, keď dá video, pridá tam nejakú detskú pesničku. Strašne mi jej je ľúto, ale mám pre ňu pochopenie. Ona s tým nie je a nikdy nebude vyrovnaná. Peňazí majú ako pliev, cestujú každú chvíľu, ale nemajú naplnený život lebo ten malý dielik puzzle im proste chýba.
@17alexis ja rozumiem čo chces povedať,ale mám v okolí aj v rodine také čo nemajú deti. Moja sestra nemôže mať ani jedno. Takže viem,že aj toto sa dá prekonať. A napr aj Adela Vinczeova o Tom rozprávala v rôznych reláciách ako sa s tým vyrovnávala. Určite lepšie s tým človek prejde s odborníkom. Ja síce deti mám ,ale neznamená to,že nemám nejaké iné veci,ktoré tiež potrebujem spracovať.
@17alexis ja rozumiem čo chces povedať,ale mám v okolí aj v rodine také čo nemajú deti. Moja sestra nemôže mať ani jedno. Takže viem,že aj toto sa dá prekonať. A napr aj Adela Vinczeova o Tom rozprávala v rôznych reláciách ako sa s tým vyrovnávala. Určite lepšie s tým človek prejde s odborníkom. Ja síce deti mám ,ale neznamená to,že nemám nejaké iné veci,ktoré tiež potrebujem spracovať.
@barbie2023 dala si sis otázku niekedy že či sa náhodou sestra pred tebou iba nepretvaruje? Že je nad vecou?
Adelu by som tu vôbec nespominala.
@betulinka1 som rád že vedieme konštruktívny rozhovor, teda mali by sme ho viesť v tej rovine. Nič osobné... stotožnujem sa s tvojím názorom že materstvo nieje lahká úloha, ako aj praca, zodpovednosť a pod.. ale byť rodičom je najprirodzenejsie pre život, clovek to má zakodované a je normálne ze to nie len mad lizať. Ale ak to je človeku odopreté, tak akokolvek bude vyrovnaný s tím že má mať inú ulohu v živote tak táto téma bude vždy tá nosná v jeho vnútri. Môže mať ,,liek" ako byť nad vodou...ale ta myšlienka na materstvo rezonuje stále. Človek nezostane chladný, len nechce myslieť, nechce stále vysvetlovať, nechce byť ponorený do neutichajúcej ozveny svojej túzby niekde v diali... dúfa a plače osamote lebo je to bolesť, je to hlboký zmysel života , i keď nie najdôležitejší...
Holt, môže robiť cokolvek iné, môže mať viac času na seba, no nieje to výhra ale daň...
@maxxim ty nerobíš básnika? ozveny túžby vzdialeného tlkotu srdca? maš rozvite spisovatelské sklony
@barbie2023 dala si sis otázku niekedy že či sa náhodou sestra pred tebou iba nepretvaruje? Že je nad vecou?
Adelu by som tu vôbec nespominala.
@bykaterina nerozumiem o co ti ide? pise , ze sa s tym chce nejako vyrovnat, tak jej davam moznosti. Sice nemam rovnaky problem,ale to neznamena , ze neviem poradit alebo sa vcitit do cloveka. Najlepsie aj tak pomoze, a to uz pisem tretikrat, psychoterapia.
Dlho som sa citila aj ja podobne, ked sa ma spytali ci mam muza. A hoci dnes mam toho najlepsieho muza, viem, ako tieto otazky bolia. Mne raz kamaratka poradila, ze neodpovedz a spytaj sa otazku - kedy sa oni rozvedu/umru… A vychutnavaj si tie vyrazy. Ak nepochopia, s pokojom v tvari im povedz, ze ci sa ta aj nespytaju, kedy ovulujes a kolkokrat mas sex. A ci sa to mozes spytat aj ty ich… Drzim palec. Ak to vyskusas - daj vediet ich vyrazy 😀
@pierinaa to co je za kontrovanie, ze kedy ovulujes? 😅 to co je za priklad? Moja, si ty v pohode vobec? Akoze ja sa ta opytam ze ci si vydata a teba sa to tak dotkne, ze ty sa ma opytas , ze kedy sa rozvediem? 😂 ty musis byt strasne frustrovana a nevysporiadana so svojim zivotom. Normalne sa ani necudujem, ze si zrejme sama 😪🤣😅
@darijja nie som netykavka. Ale som dospela žena, sledujem co sa deje, takze viem, že čím ďalej, tým viac žien ma problémy otehotnieť. Len v mojom okolí mam známe, ktoré s tým majú roky problémy. Preto viem, že je to nevhodná otázka. Sama vidíš v komentároch, k akým nepríjemným situáciám dochádza občas. A u mňa detto ako som spomínala. Mam 43 rokov, chcela som ešte jedno dieťa ale už je proste neskoro. A suseda na celú jednotu sa ma spýta, kedy bude ďalšie dieťa. Cize staci len trosku empatie, aby človek chápal ze nie každý na svete ma manžela a dve deti.
@gerrwie_girl ved jasne, ze ked sa v 43ke niekto zobudi,tak je neskoro. Co sa cudujes. Ked sama pises , ako maju pary v tvojom okoli problemy, tak asi sa treba skor spamatat a nie po 40tke.normalka
@gerrwie_girl ved jasne, ze ked sa v 43ke niekto zobudi,tak je neskoro. Co sa cudujes. Ked sama pises , ako maju pary v tvojom okoli problemy, tak asi sa treba skor spamatat a nie po 40tke.normalka
@darijja mne to písať nemusíš ale môjmu partnerovi 😀. To nie je o tom ze,ja som sa neskoro spamätala. Dala som mu ultimátum ze do 40. Presvihol to takže bohužiaľ.
@maxxim ty nerobíš básnika? ozveny túžby vzdialeného tlkotu srdca? maš rozvite spisovatelské sklony
@karolinakr ahoj, nie nerobím...tímto by som sa ja neuživil😊, ale ďakujem.. no predstav si, ale je tomu už dlhý čas, písal som poeziu do novín😊😊
@pierinaa to co je za kontrovanie, ze kedy ovulujes? 😅 to co je za priklad? Moja, si ty v pohode vobec? Akoze ja sa ta opytam ze ci si vydata a teba sa to tak dotkne, ze ty sa ma opytas , ze kedy sa rozvediem? 😂 ty musis byt strasne frustrovana a nevysporiadana so svojim zivotom. Normalne sa ani necudujem, ze si zrejme sama 😪🤣😅
@darijja - vieš, ako sa hovorí? Na debilné otázky, debilná odpoveď, resp. debilné argumentovanie. Keď má niekto chochmes spýtať sa ženy, či má deti a muža, tak je za mňa úplne v poriadku spýtať sa ho/jej, kedy sa on/ona rozvedie. Obe sú intímne veci.
PS: Áno, mám dlhoročný, fantastický vzťah s mužom. Spoznala som ho po tridsiatke a stále sme vzorom pre kamarátky, ktoré balansujú na hrane rozvodu — a to nemáme ani jedinú spoločnú fotku na sociálnych sieťach. Keď mi však ty, milá moja, po všetkých vysvetleniach tvrdíš, že pýtať sa inej ženy na partnera či deti je „úplne normálne“, len ukazuješ, v ktorej skupine uviazla tvoja logika: medzi tých, čo si myslia, že žena bez chlapa nemá hodnotu ani pravdu. Tak ja ti to teda objasním - aj ženy bez muža či detí hodnotu majú, áno? Skús si to zapísať za uši😀😉
Stačí obyčajná otázka: ako žiješ? Dlho sme sa nevideli.....a čakať co nám druhá strana odpovie a keď vidím, že niečo nespomína, tak jednoducho sa nepýtam doplňujúce otázky. Zameriam sa na to, čo spomínala. Ak prácu, dovolenku, prerábku, krstiny v rodine atď rozvijam debatu tam a keď nájdeme spoločnú tému, spomeniem ako to mám ja. A zas povedzme si úprimne, taketo náhodné stretnutia sa podaria raz za čas, prehodí človek par viet a ide si zasa po svojom. Preto nevidím dôvod riešit tam nejaké osobné a vnútorné traumy.
A zas naopak, človek môže stretnúť aj niekoho, kto na neho vypľuje všetky svoje starosti a to tiež zrovna nieje cieľom konverzácie. Zvlášť, ak toho človeka vidíte raz za uhorský rok.
@karolinakr ahoj, nie nerobím...tímto by som sa ja neuživil😊, ale ďakujem.. no predstav si, ale je tomu už dlhý čas, písal som poeziu do novín😊😊
@maxxim poéziu si písal, tak potom si básnik
Teraz ma napadlo, reaguj jak Bridget Jones, to bola presne trilogia zamerana presne na túto problematiku a teraz už natočili 4.film
Inak zamysleli ste sa nad tým,že akože prečo je to debilina otázka ? Normálne sa to ľudia pýtajú lebo je to bežná súčasť života. Zachvilu sa už ani ľudia nebudú rozprávať lebo sa ich všetko dotkne. A áno je to určite ťažké ,ale ťažké sú aj iné situácie v živote a taký je žiaľ život. Otazky nie sú problém. Problém je reakcia na odpoveď.
Inak zamysleli ste sa nad tým,že akože prečo je to debilina otázka ? Normálne sa to ľudia pýtajú lebo je to bežná súčasť života. Zachvilu sa už ani ľudia nebudú rozprávať lebo sa ich všetko dotkne. A áno je to určite ťažké ,ale ťažké sú aj iné situácie v živote a taký je žiaľ život. Otazky nie sú problém. Problém je reakcia na odpoveď.
@barbie2023 - skus sa zamysliet nad tym tak, ze aj ty mas vo svojom zivote nieco, co ta trapi a nerada to riesis s ludmi. Ako by ti bolo, keby sa ta na to clovek - len tak medzi recou - pytal? A ked by si sa ozvala, dostala by si argumenty typu: ved je to normalne, co je na tom, to uz sa ludia nemozu rozpravat, na vsetko sme hned citlivi...???
Mas pravdu - v minulosti sa veci riesili menej, ludia nehovorili, len ticho trpeli. Spolocnost sa ale posuva dopredu a je v poriadku hovorit o tom, co v poriadku nie je.
Toto ok za vacsinu zien, ktore si tym presli ci prechadzaju - nie je. Tak tie, ktore to nikdy nezazili, by to mohli akceptovat a neospravedlnovat.
@barbie2023 - skus sa zamysliet nad tym tak, ze aj ty mas vo svojom zivote nieco, co ta trapi a nerada to riesis s ludmi. Ako by ti bolo, keby sa ta na to clovek - len tak medzi recou - pytal? A ked by si sa ozvala, dostala by si argumenty typu: ved je to normalne, co je na tom, to uz sa ludia nemozu rozpravat, na vsetko sme hned citlivi...???
Mas pravdu - v minulosti sa veci riesili menej, ludia nehovorili, len ticho trpeli. Spolocnost sa ale posuva dopredu a je v poriadku hovorit o tom, co v poriadku nie je.
Toto ok za vacsinu zien, ktore si tym presli ci prechadzaju - nie je. Tak tie, ktore to nikdy nezazili, by to mohli akceptovat a neospravedlnovat.
@pierinaa úplne si to viem predstaviť a normálne sa dá reagovať na všetko .
@pierinaa úplne si to viem predstaviť a normálne sa dá reagovať na všetko .
@barbie2023 - v poriadku. Tak sa vratim k odkazu, ze ked to pre vacsinu zien, ktore si tym presli - v poriadku nie je, bolo by fajn a ludske to akcpetovat a nevypytovat sa. V opacnom pripade tym zenam odporucam adekvatne reagovat... Ako? Uz som tu pisala.
@bykaterina nerozumiem o co ti ide? pise , ze sa s tym chce nejako vyrovnat, tak jej davam moznosti. Sice nemam rovnaky problem,ale to neznamena , ze neviem poradit alebo sa vcitit do cloveka. Najlepsie aj tak pomoze, a to uz pisem tretikrat, psychoterapia.
@barbie2023 Nevies sa vcítiť tomu ver.
A keby si aj vedela čítať s porozumením tak by si to videla že odporúčam aby navštívila psychológa ale to jej hlavu nevygumuje že deti mať nebude.
@maxxim poéziu si písal, tak potom si básnik
@karolinakr keď si si to všimla, nepíšeš sj ty?
@maxxim poeziu nie, ale maš take rozvité vyjadrovanie
pytat sa na deti nie je tabu, ale kto nechce, alebo komu je to neprijemné, neodpovie a nikto sa nemôže na to uraziť
takto by som to uzavrela
@maxxim ja vychadzam z toho, čo si povedal, možno si aj spisovatel na tajňaša
@barbie2023 Nevies sa vcítiť tomu ver.
A keby si aj vedela čítať s porozumením tak by si to videla že odporúčam aby navštívila psychológa ale to jej hlavu nevygumuje že deti mať nebude.
@bykaterina akože ozaj nechápem o čo ti ide... Myslíš,že čaká ,že ju tu budeme všetci ľutovať a písať jej ,že sú všetci ľudia idioti a najhorší sú ti ktorí deti majú? Jednoducho je to tak a viac jej pomôže sa s tým vysporiadať ako celý život byť kvôli tomu nešťastná. Ani mníšky nemajú deti a vedia byť šťastné 🤷 a ja viem,že je to trochu iné len sa snažím povedať ,že aj iné "veci" nám vedia dať v živote zmysel. všetko je to o tom ako sa k situácii postavíme. A to vôbec nezlahcujem,ale je to tak.
keby som mala byt bez deti uplne na dne, tak si adoptujem..aj tam prechadza človek všelijakými fázami od nikdy v živote, to je fuj ! moc sa mi to nepači ! prečo nie? až po - neni to jedno? moje, cudzie, ked je od babätka, bude ma ĺubiť..radšej adoptované ako sa takto trápiť..a že nezdedí gény - v mojom pripade by to bola skôr výhoda - nezdedí depresiu

Baby keď sa stretnete po 20 rokoch buď o nom niečo viete že sociálne siete atď. Zase sa netvarme že žijeme v dobe kamennej a keď sa stretnem po 20 rokoch je to pre vás úplne cudzí človek ktorého v podstate nepoznáš. Tak sa ho opýtam zo slušnosti ako sa ma a keď nerozvija tak sa netvarim ako gestapak a netaham z neho odpoveď ako na výsluchu.. Poviem že musím utekať a čau parky.