Ako riešiť fajčenie susedov a poškodenie vecí?
Prosím o radu, čo môžem spraviť s touto situáciou. Mnohí susedia fajčia na balkónoch, vo svojich oknách. X-krát som mala popol na balkóne, nadávala som, hromžila, ale ok, nijak neriešila. Ale...vonku teplo, čiže prádlo už suším na balkóne, ako skoro všetci tu. Plus mám na balkóne markízu, keďže skoro celý deň svieti slnko zo strany, kde je balkón. No a dnes vidím, že vypálená dierka na markíze, od popola. Tak som šla slušne za susedmi, o ktorých viem, že fajčia o 2 poschodia vyššie. No oni tvrdia, že majú popolníky a neklepkajú popol len tak dolu... Ja im síce neverím, ale ok. Čo môžem v takomto prípade robiť, na koho sa obrátiť? Netúžim zakaždým nájsť niečo ďalšie vypálené od popola.
Tak čakala som podobnú odpoveď.
Hmm. Mrzí ma, akí bezohľadní ľudia k sebe sú. A nezaujíma ich, že niekomu ničia veci.
Presne tak, nespravis nic. Bohuzial. Susedom to povedz, upozorni ale ludia su bezohladni. Maloktori sa uvedomi a bude davat pozor.
Tak to ma ozaj vytáča. V lete viem otočiť 2-3 práčky, ktoré behom par hodín vyschnú. V byte nemám kde sušiť. To ozaj kvôli takým ľuďom musím celoročne používať susičku (aj to niečo stojí)? Joj, nervy mám.
a ako Ti vlastne z hora poškodzujú to prádlo keď sušíš na balkóne a máš ešte aj markízu … len sa pýtam ..
a ako Ti vlastne z hora poškodzujú to prádlo keď sušíš na balkóne a máš ešte aj markízu … len sa pýtam ..
@hellionka ano. Keďže aj byt aj balkón je dosť malý, tak tie šnúry na balkóne sú v podstate pred balkónom, teda do vonku. Tu to tak má viacero balkónov.
No markízu som mala dnes otvorenú, strieška ide jemne ponad ten balkón, čiže ak by nebola markíza, kľudne mi to mohlo vypaliť nejaké oblečenie
@hellionka dôlezité info, že markíza je sťahovacia, a látková. Anemôže byť stále otvorená kvôli vetru napr., a aj tak netúžim mať samé diery na nej.
Nemáte bytový poriadok? Ináč väčšinou u nikoho nezaberá slovo slušné ani neslušné. Jedine čo pomáha, je nejaká nepríjemnosť. Najlepšie špaky, popol, humus z cigariet v schránkach, či pod rohožkou 😂. Akože netuším, nemám osobnú skúsenosť, len ľudia sú bezohľadní, a to fakt na prosby nepočúvajú.
Pozri si domovy poriadok. Niekde maju, ze nemoze sa fajcit z okien ani na balkónoch, maju fajcit dole a bol tam aj taky velky pevny popolník. Susedia si aspon pokecali 😉. Stretla som sa s tym v Ba. Treba ist za domovym dôverníkom a nech da bud oznam do schranky kazdemu alebo vylepí na chodbe. Ze aby nahádzali popol (ak nemate zakaz fajčenia z okien a na balkónoch), lebo to poškodzuje majetok. Kludne aj s fotkou toho poškodenia. Mozno si to ani neuvedomili, ze to moze nieco poškodiť, tak len treba nejake upozornenie.
Pozri si domovy poriadok. Niekde maju, ze nemoze sa fajcit z okien ani na balkónoch, maju fajcit dole a bol tam aj taky velky pevny popolník. Susedia si aspon pokecali 😉. Stretla som sa s tym v Ba. Treba ist za domovym dôverníkom a nech da bud oznam do schranky kazdemu alebo vylepí na chodbe. Ze aby nahádzali popol (ak nemate zakaz fajčenia z okien a na balkónoch), lebo to poškodzuje majetok. Kludne aj s fotkou toho poškodenia. Mozno si to ani neuvedomili, ze to moze nieco poškodiť, tak len treba nejake upozornenie.
@betulinka1 tak nemyslím že by dohovor pomohol. Keďže si aj tak myslím, ze to spôsobil ten človek, ktorý mi tvrdil, ze nie.
Myslela som, či neexistuje nejaká cesta buď cez správcu atď., skúsim si to nejak tam zistiť
teoreticky moze zniknut aj poziar. neviem ci by sa dalo s tymto faktom nejako pracovat. pohrozit im, ci oslovit nejake urady. mozno by sa zlakli. my sme nefajciari a mame na balkone popolnik, keby nahodou prisli fajciari
teoreticky moze zniknut aj poziar. neviem ci by sa dalo s tymto faktom nejako pracovat. pohrozit im, ci oslovit nejake urady. mozno by sa zlakli. my sme nefajciari a mame na balkone popolnik, keby nahodou prisli fajciari
@majamat no, ano, teoreticky aj požiar by mohli spôsobiť. Asi sa skúsim poinformovať u správcu
A? Myslíš, že prestanú? Kto ich bude kontrolovať? Fajčiari nie sú veľmi ohľaduplní väčšinou.
Obratit sa mozes na lamparen. Nespravis nic. Na mna raz jeden "sused" odklepol cigaretu a ked som sa vzapati slusne ohradil, tak arogantne odvrkol, ze nic nespravil. Mal som to vo vlasoch aj v ociach, ale on nic, on muzikant. Ani len auto som sa neodvazil zaparkovat na najblizsie miesto k panelaku, lebo spaky na streche.
Uz byvame v rodinnom dome. A presne takyto susedia mi vobec nechybaju. (A ani domove schodze a podobne panelakove "vymozenosti" ...)
@aalt ono sa mohlo stať aj nedopatrením zle uhasil cigaretu a tu potom vietor sfúkol na Markízu , popol dieru do markizy neurobí a popol zas až rak vlečenie nezašpinili jednotne ak by ho bolo naraz veľa a to jedine na rodinných domoch popol z kachiel ináč sa popol rozfúkať a neuspini prádlo vlastná skúsenosť
@aalt ono sa mohlo stať aj nedopatrením zle uhasil cigaretu a tu potom vietor sfúkol na Markízu , popol dieru do markizy neurobí a popol zas až rak vlečenie nezašpinili jednotne ak by ho bolo naraz veľa a to jedine na rodinných domoch popol z kachiel ináč sa popol rozfúkať a neuspini prádlo vlastná skúsenosť
@andrejka1974 píšem, že popol mám bežne na balkóne, to nie je žiadne nedopatrenie a robia to pravidelne.
A netvrď že popol do látkovej markízy dieru neurobí, keď urobil.
Tak u nás takto fajčí rovno aj domova dôvernícka. Aj susedia nad nami...
U nas fajcia snad vsetci susedia a cele leto "pasivne fajcime s nimi" nieco neskutocne 😬
@betulinka1 len čo potom ľudia hneď dole.
A spravca ti povie, ze im moze dohovorit, ale realne nema ziadnu pravomoc. Skor by som si dala poxor, aby sa to neobratilo proti tebe. Mas markizu odsuhlasenu? Nadpolovicnou vacsinou vsetkych vlastnikov? Aby ta niekto neudal na staveby urad a nakoniec bude musiet ist markiza dole....
Popol určite nie ale ohorok z cigarety a ten mohol sfuknut vietor popol dieru neurobí ten je už studený keď padne z vyššieho poschodia
Popol určite nie ale ohorok z cigarety a ten mohol sfuknut vietor popol dieru neurobí ten je už studený keď padne z vyššieho poschodia
@andrejka1974 o 2 poschodia vyssie, čiže max.3,5 metra
@moni73 tá markíza nie je navŕtaná, ale len pripevnená nôžkami, čiže žiadne povolenie nebolo treba, na to si dávam pozor
Nie je tá markíza labilná? Viem že mimo tému, ale zišlo by sa na balkón tak preto sa pýtam.
Nie je tá markíza labilná? Viem že mimo tému, ale zišlo by sa na balkón tak preto sa pýtam.
@bosorkabb nie je, tie nôžky sa nastavujú, a drží to už druhý rok. Akurát keď je veterno, tak nepoužívam, aby sa náhodou nezlámala 🤷🏼♀️
No mrzi ma to , ale naozaj s tým nič neurobíš . Aj keby ste to mali v domovom poriadku , tak keď ich uvidis , myslis že zavolas policajtov , alebo správcu , vtrhnú im do bytu a budú to riešiť ? Žiaľ, ani omylom . Skusala by som im ešte raz zazvoniť a slušne ich poprosiť , čo by naozaj nemohli byt ohľaduplnejší . Iná cesta tam nie je .
No mrzi ma to , ale naozaj s tým nič neurobíš . Aj keby ste to mali v domovom poriadku , tak keď ich uvidis , myslis že zavolas policajtov , alebo správcu , vtrhnú im do bytu a budú to riešiť ? Žiaľ, ani omylom . Skusala by som im ešte raz zazvoniť a slušne ich poprosiť , čo by naozaj nemohli byt ohľaduplnejší . Iná cesta tam nie je .
@lenka.25 tvrdili, že oni klepú popol do popolníka, ale ja im neverím, už ozaj z vyššieho poschodia by to podla mňa tak nevypálilo, a myslím že ani nedoletelo. Ale nemôžem na 100% tvrdiť, kto to bol 🤷🏼♀️
Ešte mi vraveli, že oni raz mali na balkóne špagety (že niekto im to tam vyhodil), ale to mi je čudné, zas nebývajú tam také "socky".
Veď to je jasne , že aj keby to boli oni sa nepriznajú . Ale žiaľ , naozaj na bezohľadnych susedov, páka nie je 😏
Veď to je jasne , že aj keby to boli oni sa nepriznajú . Ale žiaľ , naozaj na bezohľadnych susedov, páka nie je 😏
@lenka.25 no, žiaľ asi nie 😞
Začni grilovať na balkóne! A tiež ten dym pôjde im hore
Začni grilovať na balkóne! A tiež ten dym pôjde im hore
@vinkel tak zas kvôli bezohľadnému susedovi nechcem robiť aj ostatným susedom nepríjemnosti

Obratit sa mozes na lamparen. Nespravis nic. Na mna raz jeden "sused" odklepol cigaretu a ked som sa vzapati slusne ohradil, tak arogantne odvrkol, ze nic nespravil. Mal som to vo vlasoch aj v ociach, ale on nic, on muzikant. Ani len auto som sa neodvazil zaparkovat na najblizsie miesto k panelaku, lebo spaky na streche.
Uz byvame v rodinnom dome. A presne takyto susedia mi vobec nechybaju. (A ani domove schodze a podobne panelakove "vymozenosti" ...)