Ako riešiť finančnú dilemu pri rekonštrukcii domu?
Ahojte. Predstavte si situaciu v akej som ja, ako by ste to riešili vy :
Prestahovala som sa k priatelovi, na dom. Ja prispievam na stravu vo väčšom, on dáva iba stravovaciu kartu, elektriku a plyn sa skladame na polovicu kazde 3 mesiace ja 250 on 150 (blbo nastavené, ale tak to mal aj predtym a vyhovovalo mu to) vtedy si to platil sám teraz sme uz na to dvaja, ja pracu zatial nemam, som tehotna a nikam ma nechcu zatiaľ vziať, mam so sebou aj svoje dieta, ktore mi chodi do skolky (predskolak), jeho dieta chodi sem kazdy parny vikend .. staram sa o domácnosť, on chodi do prace..
teraz si zriadil sporiaci ucet na rekonstrukciu domu (chce zateplovat) moja otazka znie, ja z toho nic mat nikdy nebudem, mam mu aj tak prispievat na rekonstrukciu domu? Peniaze mam, ktore som si sporila cele roky (mala som skvelu pracu) teraz som mu viac menej pomohla a kupila som väčšinu do domacnosti, samozrjeme ze aj on kupil.. este sme to spolu nejak neriesili, ale mam taku dilemu z toho, ze by som nerada niekomu davala na rekonstrukciu niecoho co nie je moje a nikdy nebude .. ako by ste to riesili vy ?
Kde si bývala doteraz?na rekonštrukciu by som nedala nič veď je to jeho dom.
Opäť toľko radikalizmu, súdenia... čo ste neboli naozaj zaľúbené? Vtedy si skoro každý myslí, že teraz je to to pravé. A že sa stane aj to, že pri tom (neplánovane) otehotniete je tiež až také neuveriteľné? Veď sa tu autorka pýta na radu v konkrétnej veci. Či Vy vidíte do ich vzťahu viac ako ona?
Nie. Neprispela by som mu na rekonštrukciu. Keď sa rozidete tak peniaze čo si do toho vrazila neuvidis
@madeincssr byť zaľúbená môže aj s ochranou. Obzvlášť, keď nesie zo sebou zodpovednosť za dieťa, ktoré už má zo zaľúbenosti
No len nikto nie je dokonalý (ani tá ochrana, preto tam uvádzam "neplánovane").
zalubena neznamena byt blba
on ti dava stravnu kartu na mesiac tj okolo 120€ na stravu na mesiac pre dospeleho chlapa a jeho dieta na dva vikendy v mesiaci
plus platis 2/3 nakladov na energie
nakupila si munvybavenie domacnosti
a pytas sa ci mas prispievat na zateplenie ?????
a ceresnicka na zaver si s nim tehotna a nezamestnana
to co mas doma neni normalny chlap lebo toto by normalny chlap zodpovedny otec nedovolil
skus si povedat ty sama aku buducnost budujes pre svoje deti ? chcela by si aby tvoja dcera mala takyto vztah ? co by si si pomyslela o karatke ktora by zila v takomto vztahu
co je pre teba dolezite v zivote mat chlapa za kazdu cenu ? aj proti svojim zaujmom a zaujmom tvojho dietata?
@madeincssr tu na koňovi v týchto blbych príspevkoch je tuším každá jedna tehotná neplánovane 😀 teda okrem výnimky zo včera či predvčera kde mala chlapa s jeho synom a cítila sa osamelo počas vianoc a vydupala si že aj ona chce dieťa, tá bola blbá na druhú 😂
Je strašné čítať čo si napísala, nechcem vedieť koľko a z čoho by platila moja mama nevlastnemu otcovi mala 2 deti, keď sa dali dokopy a časom spoločne čakali. A môj otec prvé čo urobil, keď zistil že je mama tehotná bolo, že si ju zobral. Aj jeho dieťa k nám chodilo.
Nikdy som nepočula, že by riešili takéto veci. Otec robil a mama bola doma. Presne si pamätám, ako dostal výplatu doniesol ju v obálke a mama s nimi gazdovala. Akurát nám vždy niečo z nej vytiahol a kúpil po ceste domov. Pamätám si ako mama frflala, že samozrejme sladkosti a blbosti. Už sú spolu roky a výplaty im chodia už na spoločný účet.
Ja sa budem opakovať ako v každej takejto téme. Sme raz rodina, žijeme spolu, peniaze nás oboch sú naše spoločné. Raz zarába viac jeden, raz druhý, ale peniaze sú vždy spoločne k dispozícii pre celú rodinu. Z toho sa platia všetky účty, výdavky na deti, na dovolenky, koníčky. Nikdy neriešime, kto akým cieľom finančne prispel, kto koľko z peňazí minul " na seba".
Sme rodina, spolu žijeme, spolu financujeme. Žiadne moje, tvoje sme nikdy neriešili.
Pre mňa by toto bola vo vzťahu veľká stopka, ak by mi chlap začal vypočítavať náklady a deliť ich medzi nás. Sme spolu v dobrom i zlom, raz sa jednému darí viac, druhému menej a časom naopak. A keď financie rieši chlap ešte počas tehotenstva a rodičovského? No ďakujem! Nikdy!
Lenže na foto všetko si mala myslieť skôr. Máš zodpovednosť za dve deti!
@abbey1 ak by mal tak fungovať, to sa rovno môže ženiť. Drvivá väčšina chlapov sa nechce práve preto ženiť, aby nemusel fungovať tak, ako píšeš. Zveľaďuje si majetky, priateľka im platí veci na polovicu, k tomu robí gazdinú a on stále slobodní.
@1ryba pretože sú hladné po láske a majú extrémny strach zo samoty
@zmrzlinka2021 To máš asi pravdu. Skutočne si však neviem a nechcem predstaviť fungovať v dlhodobom vzťahu kde mi hlavou neustále behajú myšlienky, že má raz možno vyhodí na ulicu s kufrom a deťmi, že príde domov a vypýta 2/3 na elektrinu, alebo že si ja budem pýtať na plienky a jogurt pre naše spoločné dieťa.
Nie, nedavala by som na rekonstrukciu. Peniaze si nechaj ako zeleznu rezervu. Cokolvek sa moze stat, budes mozno riesit raz svoje byvanie. Odkial potom zoberies financie? Budes sa moct spolahnut, ze ti ich vrati?
@1ryba vola sa to emancipácia 😉😉😉😉 lebo takto to vtĺkajú do hlavy uz 20 rokov dievčatám a chlapcom. Na rande mas pomaly platit za seba aj vylety, aj dovolenky aj domacnost a potom sme dopadli tak, ze niektori ludia nevedia ci su muzi, zeny a zvierata alebo to. Potom ked chlapi nevedia k comu su, tak si zacali lakovat nechty a obliekat sa ako zeny. A zeny tíško platia svoje polovice 🤣🤣🤣🤣.
Urobil ti decko, nezobral si ťa a ty prispievas na zariadenie domu a platiš z našetrenych peňazí. Tlieskam 👋
@betulinka1 nemáš pravdu a to ti tvrdím ako feministka, kresťanka. Žena si ma byt vedomá svojej hodnoty a nemá byť posudzovaná na základe svojej hodnoty. Vo vzťahu sme tím, jednota, ťaháme život spolu.
Mysli v prvom rade na seba a na Tvoje dieťa a aj bábätko v brušku, ak mas peniaze, kúp si za ne byt ak ich mas teda postačujúcu sumu a prenájmi to, budeš mať príjem a hodnota ostane, ak je taký vypočítavý teraz, nečakaj, že začne byt neskôr štedrý
sama si si odpovedala "ja z toho nikdy mat nic nebudem"... dost si mu pomohla s vybavenim domacnosti, na rekonstrukciu by som mu neprispievala ani nahodou.
ine by bolo, ak by ste mali nakrocene k svadbe- to asi nehrozi, ze?
z toho prispevku mam dojem akoby si sama citila, ze si tam iba do urciteho casu= si najomca a prispievas (podla mna nefer dielom) za seba a svoje dieta.
btw- tvoje dieta vacsinu casu s vami nie je, kedze je predskolak a teda vacsinu dna travi mimo domu. nechcem byt za blbu, ale vyzivne nanho jeho otec plati, ci aj ty platis vsetky naklady na zariadenie, stravu, osatenie atd?
v kazdom pripade tvoj sucasny partner je riadny mamlas, ked od teba nezamestnanej pyta viac ako by mal. som za to, ze ok, ak na to mas, podme na polovicu. ak ale ti to nevychadza- mas na starosti domacnost a coskoro tvoja hlavna napln dna bude novorodenec, cize o domacnost sa tolko starat mozno nebudes stihat. aby ta nevypoklonkoval alebo neskasiroval aj za to, ze uz mu nebudes 100% k sluzbam...
Nie, neprispela by som na nič čo nie je aj moje. Ruku na sedce, si si istá, keby raz nastala situácia, že ty zostaneš sama s 2 deťmi, tak on ťa vyplatí z toho čo si do jeho domu vrazila?? Nebuď hlupa, to čo si si nasporila si nechaj keby prišli horšie časy. A podľa toho čo píšeš, môžu také časy nastať. Priateľ je poriadny luzer keď berie od tehotnej nezamestnanej čiastku aku berie. Neviem ženy prečo s takýmito mužmi dobrovoľne ste a ešte aj dieta si nechate spraviť 🤦
Ako by som to robila ja? Úplne ináč ako ty. Pokiaľ už mám jedno dieťa, sústredila by som sa naň a neotehotnela hneď s prvým debilom, ktorého stretnem. To čo má za počty? Rátate do toho aj to jeho dieťa čo k nemu chodí každý parný víkend? A keď sa narodí spoločne, kto zan bude platiť? On, alebo ty? Fakt sa ti cudujem, že si takto zbytočne komplikujes život.
Spravne tomu chapem? Ze platis viac za energiu,len preto, ze mas dieta? A este k tomu v cudzom dome? Nepovelala by som ani slovo, kedy je to tvoja nehnutelnost, ale mlady nasiem sposob ako vydrbavat. Ja tiez byvam v muzovom byte. Tiez som nakupila niejake spotrebice,lebo mi tu proste chybali. Ale na rekonstruciu, nedostal odo mna ani cent. My funguje na principe. Muž plati vydavky na byt, ja zase vydavky na oblecenie,hracky a skolku pre malu. Potraviny raz plati nakup on raz ja. Ak je na byte preplatok neriesim, ale ak mame nedoplatok ideme na polku. Vyhovuje nam to takto
Neviem koľko máš rokov, ale myslí na to, že nevieš či o 5,10 r nebudeš potrebovať svoje bývanie.Potom budeš mať 2 deti, vek ..podnájmy drahé a hypo Ta môže zničiť.On bude mať dom a na dieťa pošle almuznu.On má hypo či bez hypo dom?bolo by fajn sa vydat nech máš aspoň ako takú záruku niecoho
ako by som to riesila? mna by tam nebolo uz vtedy, ked by na zaciatku takto rozratal platenie elektriky a plynu.
Ako ono je to občas tazke rozdeliť si spravodlivo výdavky ked sú dvaja spolu ako partnery a napríklad nehnuteľnosť ma iba jeden. My sme to napríklad poriesili tak ze ja si splácam bývanie a partner +- rovnakú sumu investuje do niečoho co opäť vyuzivane obidvaja, napríklad autá, v budúcnosti napr. Chatu
Ale dalo by sa to podľa mňa poriešiť aj nejakou pôžičkou/investiciou so zmluvou. Napríklad ze prispejes na rekonštrukciu ale v prípade rozchodu by ti tu sumu musel vrátiť. Alebo prepísať adekvátnu časť nehnuteľnosti, kľudne môžeš vlastniť 1/5 domu napríklad
Určite nieje fér ked jeden žgrli a všetko vráža do svojho bývania a druhý za neho ťahá domacnost
Ja si myslím, že nastavené to máte spravodlivo. Nerozumiem, prečo sa ostatné pohoršujú, že ty platíš 250 a len 150e. Po prvé: zabezpečil bývanie, ktoré nie je zadarmo, má veľkú nehnuteľnosť o ktorú sa musí starať a si tam ty s tvojím dieťaťom, takže je samozrejme, že tam tiež značnú časť energií miniete vy. Ale do rekonštrukcie by som mu určite peniaze nedávala, pretože raz odídeš skrátka. Ostatné delenie financií si myslím, že je v pohode. Ak máš našetrenu dosť veľkú rezervu, tak skús pouvažovať nad svojou nehnuteľnosťou, aj keby to mal byť jednoizbový byt, alebo garsónka. Z jeho strany nevidím dovod prečo by ťa mal zapisovať ako spoluvlastnícku domu. Nekúpila si ho, nezdedila si ho, neinvestovala si tam peniaze. Si preňho len tehotná frajerka.
Ešte som chcela podotknúť na margo ostatných poznámok.... Všetci sa rozčuľujú, že platíš o trošku viac ako on. Neviem, kde si predtým bývala, ale keď si vezmeš, ze by si mala platiť trhové nájomné niekde v cudzom byte, vyslo by ťa to niekoľkonásobne viac. Duplim, keď on ešte k tomu možno platí hypo.

Ako by som toto riešila ja? Veľmi vážnym rozhovorom o budúcom fungovani a reálne by som rátala aj s možnosťou ze ostanem sama s dvomi detmi
Mne ta prišlo hrozne luto, sama mám dieťa z predošlého vzťahu tak to beriem možno príliš osobne
Sme spolu 13 rokov, boli aj chudobnejšie časy, aj lepšie. Zarábame rovnako, výdavky si delíme na polovicu.
Nikdy, ake naozaj ze nikdy som nemusela platiť niečo extra za moju dceru, ani na stravu, ani na dovolenku, ani za energie.
Môj jej z vlastnej vôle kupuje darčeky na Vianoce, narodky a nie lacné, oplieska na ňu teda dosť. Vezme ju na pizzu ked sú sami doma, na zmrzlinu.