icon

Ako riešiť modlitbu pri stole ako ateisti?

annm81
27. nov 2023

Ahojte! Cez víkend sme sa s rodinou zúčastnili takej väčšej oslavy, kde vzhľadom na oslávenca a jeho širokú rodinu, prebehla pred jedlom modlitba. Z domu sme naučení, že ako ateisti sa v takej situácii jednoducho, tak ako ostatní postavíme, no a mlčky stojíme a držíme si svoje ruky, kým sa ostatní domodlia. Neskôr sa mi dostalo prapodivnej výčitky, že sme tam celá moja família stáli nahlúplo ako pri minúte ticha, ale nedozvedela som sa, aký iný postup by bol v danej situácii dôstojnejší. Nie, že by som sa teraz umárala výčitkami a plánovala nejaké zásadné zmeny svojich postojov, len čisto zo zaujímavosti by som chcela vedieť, či a aký iný postup majú ľudia zavedený v iných rodinách.

mironka
27. nov 2023

@annm81 ja napr. by som tiež ticho stála, pokiaľ by som nepoznala modlitbu, hoci nie som ateista...

juliet86
27. nov 2023

@annm81 mozem hadat tuto hlupu a necitlivu vycitku na vasu rodinu dal niektory z tych aktivnych veriacich hej? 😅😇

nekonecna_katastrofa
27. nov 2023

@annm81 Podľa mňa ste sa zachovali dobre - slušne a s rešpektom voči viere hostiteľov. U nás je manžel neveriaci, keď ostatní stojíme pri modlitbe, stojí aj on, keď sedíme, sedí aj on. Zaujímalo by ma, aký postup si predstavovala dotyčná osoba a čo jej vlastne vadilo.

annm81
autor
27. nov 2023

@juliet86 Úprimne neviem. Je to vzdialená rodina, ku ktorej sme prišli sobášom a tú osobu v podstate vôbec nepoznám (videla som ju párkrát v živote). Pochádzajú ale z inej oblasti Slovenska ako ja, takže možno tam majú iné zvyky.

lili1313
27. nov 2023

@annm81 mala si sa hneď spytat co teda bolo vhodne. Ale chapem ze v tom soku to nenapadne

ivangeline
27. nov 2023

Obdobne. Vsak aj ty mozes nejaku stiplavu poznamku povedat.. ale nemusis aj nic. ;) Lahko sa vycita a prta..

jj298
Odpoveď bola odstránená
any_soj
27. nov 2023

@annm81 modlím sa pred jedlom, je to pre mňa chvíľa vďaky Bohu za život. A tvoja reakcia mi príde veľmi úctivá a úplne v poriadku. Skôr nadpriemerná, že hoci neveríš, ale vyjadris úctu k viere druhého (mohli ste aj napríklad zostať sedieť a rozprávať sa počas, alebo si písať na mobil dačo a podobne, čiže za mňa super reakcia, pri ktorej by som si úprimne povedala wow)

0kristina0
27. nov 2023

@annm81 ved si sa mala tej osoby, ktora ti tu vycitku povedala opytat sa ako si to ona predstavuje.

anetka34
27. nov 2023

@terezka1947 presne, aj ja som veriaca a takýto postoj sa mi zdá naozaj úctivý.
Veď starám sa o svoju modlitbu a nebudem očumovať druhých pokiaľ ma vyslovene nevyrušujú ( nerozprávajú sa). Ľudia sú nie že rôzni, ale niektorí nekonečne sprostí.
Mne zase známa povedala, že jej syn mal 1.sv prijímanie, muž je katolík, ona je neveriaca, tak sa zdvihla a išla do kaviarne na kávu cez omšu. Tak to bolo podľa mňa divné. Dám si dieťa na prijímanie a nevydržím jednu omšu, kde je moje dieťa.
To bol ale úplne odlišný postoj.
Váš bol naozaj úctivý a mali by si to vážiť.

luxus10
27. nov 2023

@annm81 vy sa prisposobujete im, a este maju blbe kecy...riadna stredoveka zaslepenost...nabuduce zaspievajte internacionalu, ked sa im nepaci...

lucimichi
27. nov 2023

@annm81 nevšímaj si fanatikov

elmivelmi
27. nov 2023

Tak ak sa im nepaci,na uduce ostante sediet a ostatni nech stoja a modlia sa.

annm81
autor
27. nov 2023

Vďaka za odpovede. Odohralo sa to na severozápade Slovenska, okolo Žiliny, tak som si nebola na milión percent istá, či tam náhodou nemajú nejaké neštandardné zvyky. Ona to len tak precedila pomedzi zuby cestou okolo a pri otázke "Prosim?" len prekrútila oči a odišla. Odpovedať jej veľmi nemám čo - ani vecne ani morálne. Navyše nebývame v kontakte, tak to asi môžem s úplne pokojným svedomím hodiť za hlavu s tým, že som nevyrobila žiadne faux pas.

mamamoni
27. nov 2023

Výčitku ste dostali od modliaceho sa? Povedz mu,že nabudúce keď sa bude pri stole modliť tak nech to robí poriadne a nie tváriť sa,že sa modlí a popritom sleduje vás ako stojíte.....

raszuz
27. nov 2023

@annm81 absolútne nerieš. Ja som ateistska, z domu som bola naučená, že na Vianoce otec (mimochodom až po birmovku všetko mal) povedal príhovor. Keď k nám pribudol môj muž, tak sme ho nechali vždy pomodliť, ale modlil sa potichu, rešpektoval zvyky. Opak mojej svokry, ktorá absolútne fanatická, pri stole nahlas, pomaly ju bolo počuť po celom paneláku spustila modlitby. Ja som vtedy stála, presne ako vy, ruky ani neviem, kde a myslim, že ešte som sa prihlúplo usmievala. Na jej výtku som odpovedala, že ja rešpektujem jej vieru, ale nech ona ju nikomu nevnucuje (áno aj také bolo). Pri vianočnom stole s mužom máme tak, že on sa pomodlí, ja a deti stojíme, a potom povie aj príhovor. Tak isto na cintoríne, on sa pomodlí, ja postojím. A všetko ok.

kikulienka94
27. nov 2023

@annm81 ja to robím rovnako, aj v kostole napr na svadbe, krstoch a podobne. Postavím sa a ticho stojím, ruky mam spojené, neprežehnávam sa :D najtrápnejšie to je, ked sa dáva tá vdaka a všetci si majú podávať ruky, prípadne ked sa väčšina mojich známych zdvihne a ide si po oplátku

kikulienka94
27. nov 2023

@annm81 ja som zo Ziliny a robíme to rovnako :D to bola iba nejaká prudko premotivovaná osoba

nyusika
1. dec 2023

Recitujte iba refrén, ako Mr. Bean v kostole vo vianočnej epizóde 😁
Veľmi nahlas a oduševnene.
@annm81

maminkadeticiek
1. dec 2023

Som krestanka a myslim,ze to ako ste sa zachovali bolo uplne v poriadku.Prejavili ste uctu a respekt ku viere tym,ze ste sa postavili a tuto chvilu zdielali s nimi a ja to citim tak,ze to bolo takto uplne v poriadku.Naopak,neslusny bol clovek,ktory ti tu vycitku dal.

gab1sol
1. dec 2023

@annm81 pochadzam zo Žiliny, rodinu mám aj na Kysuciach. A nič také v okolí vo zvyku som nezachytila. Áno, hostia sa postavia, nahlas sa spoločne pomodlia, tí, ktorí nechcú (či už ateisti, alebo aj tí, ktorí sa chcú modliť v tichosti), len ticho stoja. Presne ako píšeš, z úcty k ostatným, ktorí sa chcú pomodliť. Nikto, nikdy nič neriešil. Menej úctivé by podľa mňa bolo, keby len tak sedeli a debatili, alebo by sa postavili a odišli. Vy ste nijakú chybu neurobili, ani si nemyslím, že niekde to je v okolí zvykom robiť inak, skôr išlo o nejakú zakomplexovanú osobu, ktorá má problém sama so sebou…

lenkalienka321
1. dec 2023

@annm81 ak táto výčitka prišla od veriacich, tak je to vlastne dosť smutné. Presne tento typ ľudí, ktorí vlastne robia opačne ako by si Boh prial, potom robia zle meno celej skupine.

eva233
1. dec 2023

Je to ako pri hymne ak nie som Američanka, tak sa pri americkej hymne pri danej príležitosti postavím a počkám kým ostatní dospievajú... My sme boli vychovávaní v katolíckej viere. Otec bol ateista, dedo evanjelik. Keď sme sa na Vianoce modlili, slušne sa postavili a stáli kým sa babka domodlí.... Podľa mňa ste zvolili najlepšiu možnú alternatívu. Keď sa niekomu nepáči a nedá lepšiu alternatívu, tak pre mňa by to nemalo žiaden význam ani dosah. Proste neriešiť.

valeria_h
1. dec 2023

Zachovala si sa absolútne perfektne, rešpektovala si ich vieru a bola si nanajvýš úctivá, oni majú rešpektovať, že si ateista a tak sa asi modliť nebudeš. To je ich maslo na hlave, nerieš.

lenqua_12325
1. dec 2023

My sme " meškali " a prišli až po ich modlitbe na oslavu.

michaela329
1. dec 2023

@annm81 máme zavedený úplne rovnaký postup. Ateisti aj iné vierovyznania. Burani sú tí, čo mali výčitky.

milanemila
1. dec 2023

@annm81 ja to mam rovnako ako pises ty. Ak sa niekto modli pred jedlom, nech sa modli, my v tichosti pockame, nezapajame sa, neprezehnavame sa.
Rovnako ako ty akceptujes ich modlidbu bez komentarov, tak by mali ostatni akceptpvat tvoje nemodlenie.

nyusika
1. dec 2023

@lenqua_12325 tak toto je megatrapne a meganeuctive.
Zachovali ste sa ako burani.

lenqua_12325
1. dec 2023

@nyusika vďaka za " kompliment " 😀 žiadala si to tak rodina

cecilia29
1. dec 2023

Ako veriaca ti poviem, ze to bolo skutočne úctive.