icon

Ako zvládať návštevy manželovho syna cez víkendy?

6. mar 2025

Chcela by som asi pocut nezainteresivany nazor. Manzel ma 5 rocneho syna. My este nemame, chceme, mali sme zdrav.problemy. Maleho zboznuje. Ked bol maly mensi, tak chodieval ku nam kazdy druhy vikend plus 3 dni do tyzdna. Bola som s tym uplne ok, bolo to takto naplanovane, ale tym, ze uz je vacsi, tak u nas byva aj kazdy vikend - aj chce, je tu rad, ale jeho mama zrazu chce stihnut vsetko zameskane, a nonstop niekde chodi. Je mlada. Chaty, stretavky, oslavy, nechty, atd. Pointa celeho je, ze cele vikendy sa tocia okolo maleho, robime co chce on, prisposobujem sa vareniu pre neho (a pritom som milovala varenie rozmych specialit), nemozeme ist vecer nikde, dokonca o 8 uz cely dom stichne. Po novom, ked ma muz robotu, tak maleho si zoberie od ex, a mne akoby zrusi plan, ze ja sa mu musim venovat. Ono ja nemam problem, mam ho rada, je to vzajomne. Ale preco v pripade, ze on ma surnu pracu, ktoru musi vybavit a nie je to vec na 10 minut, tak ho proste ten den nenecha ex? Ked som sa to snazila odkomunikovat, tak mi povie, ze ale v ten den mal byt s nim, tak podla dohody si ho zobral. Na druhej strane, kazdy piatok tu spi u nas (potom je az so spboty vecera, ak to bol vikend, ktory nemal byt s otcom; ak mal, je do nedele vecera), lebo jeho ex ma ine plany na piatkovy vecer a tam uz akakolkvek dohoda pada. Ako si nastavit tie pravidla? Priznavam ze mi to zacina vadit a nechcem aby maly to nejako pocitoval. Alebo aby som zle zareagovala ako dnes: mame listky do kina na zajtra, teraz mi volal, ci sa daju zrusit lebo ex maju nejake posedenie z prace. Ked som zacala ziapat, ze toto uz neni mozne, tak sak rodicom skusi zavolat. Jasne, maly tam pojde rad, aj oni budu radi, ale toto je uz moc na mna….

natalka13
6. mar 2025

@colsami nejake vikendy? kazdy vikend + 3 prac dni a namicke ostavaju tazke 2dni👍

abbey1
6. mar 2025

@minenkaa Ako ju donutiš? Necháš trpieť svoje dieťa? Ja by som to nedokázala.

colsami
6. mar 2025

@natalka13 ano urcite aj druha strana pribehu by bola zaujimava. Tak autorka povedz nam uprimne a pravdivo, matka ma chlapca 8 dni v mesiaci? Neverim tomu ;) ale ak aj ano, stale je to viac dni, ako mavaju deti bezne otcovia po rozvode.
Natka, keby aj dostali chlapca do vylucnej starostlivosti, tak akoze chudatenko manzel? Lebo musi zit s vlastnym dietatom? Tak ako 98% slobodnych a rozvedenych matiek?
Proste velmi sa mi nepaci ten pristup novej manzelky ze "jej chlapcek, manzelove dieta z prveho vztahu, ale aby si tu nebol velmi dlho a velmi vela, lebo uz my vadis, my chceme aj vlastny zivot a vlastne deticky".

Keby mam chlapa s dietatom tak som rada ze ho vzdy zoberie aj ked nemusi, bez ohladu na jeho prvy vyber partnerky (Jeho. Slobodny. Vyber.), to dieta ma evidentne rad a vdakabohu za to.

nin12345
6. mar 2025

@natalka13 ja neverim ze je s nimi dieta realne 5 dni do tyzdna kazdy tyzden podla mna to autorka zvelicuje a realne ho maju ovela menej

nominativ
6. mar 2025

@zuzanka.zuzu
@mischy00 my nemáme dieťa každý druhý víkend, my ho máme väčšiu časť mesiaca (a kľudne nech je aj celý, nakoľko moje deti sa s ex nenavštevujú z bezpečnostných dôvodov a máme ich tým pádom nonstop). Ste sa mi zdá nejaké nevyrovnané, prečo by to malo automaticky znamenať, že dieťa je s otcom menej ako s matkou?

Prečo to automaticky každý berie tak, že dieťa je s tatom každý druhý víkend, ja už snáď ani nepoznám v mojom okolí ľudí, ktorí to takto majú (ak nie sú rozvedení 10+ rokov, alebo to nie sú sedláci). Prečo každý vidí matku, čo sa, chudiatko, ide zodreť a sem tam si chce, umorená, oddýchnuť? :D Prečo má matka právo na svoj program a otec nie? Prečo sa musí prispôsobiť? Lebo má inú ženu? Ako vieme, že ona nemá iného chlapa? Prečo automaticky je to chuderka, čo sa stará 24/6.5 o dieťa a raz za čas chce pomoc od otca a sviňa frajda to decko nechce? 🙂

Ja sa bavím na tomto. Nemám rada túto rolu matky chuderky, otca, čo má pykať (aj keď nevieme príčiny rozvodu) a macochy zo Snehulienky.

nin12345
6. mar 2025

@nominativ lebo to tak minimalne v 90% pripadov fakt je?

nin12345
6. mar 2025

@nominativ stale nezijeme bohuzial v spolocnosti kde je to vyrovnane

nominativ
6. mar 2025

@nin12345 za mňa sa to nedá brať automaticky, my tiež nie sme taký prípad a asi záleží od bubliny, v ktorej sa pohybuje človek - u mňa to 90% nie je.

Ale verím, že to tak môže byť z pohľadu iných.

zuzanka.zuzu
6. mar 2025

@nominativ čo to splietaš? veď píšeš odveci, keby chcem na toto argumentovať tak napíšem sloh....

majlo1234
6. mar 2025

K nam tak chodi muzova dcera roky. Sice je to dohodnute vopred, ale vsetko jej bolo treba prisposobit. Na vysvetlenie, uz mam aj svoje deti a svoje deti si clovek vramci moznosti prisposobi na svoj obraz, robi s nimi svoje aktivity, vChovava ich tak, ako mu to vyhovuje, zeru to, co rodic uzna za vhodne. Ale “cudzie” dieta funguje inak, ako vo svojej domacej rodine. Ja som sa snazila, ako premotivovana macocha, no a potom som vyhorela.
A teda momentalne sa postaram tak zakladne, ako o svoje deti. Ale uz nenakupujem specialne potraviny, nevarim speci lwn pre nu, nevymyslam aktivity a vylety, vsetko nechavam na manzela, ak chce. A robim svoje aktivity, ku ktorym sa moze pridat, al chce.
Vzdy jento tazke, mat poskladanu rodinu.

nominativ
6. mar 2025

@zuzanka.zuzu podľa čoho odveci? Reagujem na túto diskusiu a celé vlákno tu. 🙂 Kde ste presne stereotypne vyobrazili chuderu matku, sviňu macochu a tatka, čo má držať hubu a krok.

A už končím, nakoľko sa musím venovať tým našim "mojim jeho" deťom. 🙂 Pekný deň vo vašich stereotypoch.

nin12345
6. mar 2025

@nominativ tak potom v diskusii vidis aj ze dame je zatazko ze po osmej sa musia stisit a ze si musia navarit cosi co zje aj dieta a dokonca musela kvoli nemu zrusit kino.. proste toto je za mna priklad toho co opisujes

mirro
6. mar 2025

Autorka, a to ešte nemáš svoje deti. Vždy je to ťažké, ísť do vzťahu, kde už dieťa je. Dieťa má oboch rodičov, ktorí bárs ako partneri išli od seba, ale rodičmi sú naveky vekov. Ako to vyriešiť? No tato si malého bude brať a ty zúriť. Nič sa nezmení, môžeš mať aj 1000xpravdu. Možno keď ten chlapec bude "veľký" a bude mať viac svojich záujmov.

biba_18
6. mar 2025

@nin12345 autorka musela zrušiť kino nie kvôli dieťaťu - ale kvôli tomu že matka si na poslednú chvíľu zmyslela zmeniť plány sebe, dieťaťu, otcovi dieťaťa a tým pádom aj autorke. kino nepadlo kvôli dieťaťu - ale kôli ex…
a že dáme je ťažko sa prispôsobovať - asi čítame iné príspevky 😲 lenže dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, že…

autor
6. mar 2025

@dahra dakujem, ale toto nefungovalo, tiez som sa pokusala nieco take urobit

autor
6. mar 2025

@nominativ super si to napisala, dakujem!
@lucka_ke uz davno nie

mischy00
6. mar 2025

@nominativ sama autorka písala, ze matka sa stará o malého, to nieje tak ze ho hocikedy oblečie, dá mu ruksacik na chrbát a zazvoní hocikedy u ex, že na....idem sa zabaviť. Takže nikto nerobí zo žien chuderky ale ani nie som zástancom toho, aby sa ženy po rozvode vzdali všetkého a muži si veselo stihaju randit a zakladat novú rodinu. Tu je evidentné, že autorke už teraz praskajú nervy, lebo sa musí starať o dieťa aj vtedy keď sa jej nechce, ale s tym mala rátať,
ked si s ním začala. Stačí, ako popisuje situáciu co všetko robí, keď tam malý je.....haloooo, toto je realita života s deťmi, ktorú pozná každá matka 🙂. A nebudeme jej tu písať ze , oooooo co všetko ty robíš, no neuveriteľné ako sa obetujes 👏

autor
6. mar 2025

@stanulienkat
@matkahelka ja vobec nemam potrebu sa takto vyjadrovat, ale hned ste si utvorili nazor, ktory si vy myslite, ze to tak je! keby tak velmi chcem spocitat dni, kedy je maly u nas a kedy u ex, pochybujem, ze by tam bol nejaky rozdiel (a velmi by som sa necudovala, ak by bol u nas aj viac), druha vec, OCR, lekari a pod s nim absolvuje muz (OCR len kvoli tomu, aby ex zbytocne neprisla o peniaze!!!!), len tak na margo toho, ze ake FAKTY ste tu u dali, o ktorych som nic nepovedala, len vy ste si to nejakym zvlastnym sposobom osvojili ako pravu

mischy00
6. mar 2025

Pozri, stále je to o tom ze mas muža so záväzkom a to aká je ex, preto nemôže trpieť malý. Skus to pochopiť z tejto stránky, on nemôže za to, že matka sa chce ísť zabaviť a otcova manželka chce ist do kina. Evidentne manžel syna chce mať doma a berie to tak, ze ty ako jeho manželka mu s tým budeš pomáhať.

autor
6. mar 2025

@biba_18 dakujem, ja som ostala v uplnom ale ze uplnom soku, ake nazory tu isli. Mam pcoit, ze si jedna z mala, co to pochopila.. akoby mne maly vadil, ze je tu! wau.. naozaj som v soku. Nikdy ale zachytil zjavne pointu, ktora bola, ze mi vadi, ze ex meni plany na poslednu chvilku. to ze ja nejdem do kina mi teda kus zo zivota nezobralo, ale mali sme to naplanovane dva a pol tyzdna.. ale to je mi teraz maximalne jedno..

matkahelka
6. mar 2025

Tak to je parada, tlieskam ti. ked je dieta u vas vacsinu mesiaca, preco si si nezvykla na fungovanie s dietatom a je pre teba problem jedlo prispisobovat dietatu, program prisposobovat dietatu, vecierku prisposobovat dietatu? ved to uz je vlastne akoby tvoje dieta a pri vlastnom normalna matka neriesi nic, co dietatu prisposobovat treba. takze problem je v com? aha, ze si si nasla chlapa s dietatom a ze si si to inak predstavovala. no mas 2 moznosti, najst si ineho chlapa alebo sa prisposobit.

mischy00
6. mar 2025

@biba_18 my sme to všetky pochopili....ide o to, či to ex robí naschvál alebo sa to stáva výnimočne a teraz zas dlho bude všetko tak, ako je dohodnuté. To je dôležité, a v tom je obrovský rozdiel. Samozrejme ze komunikácia je vždy základ ale ak pribudne ich vlastné dieťa, vtedy pochopí, že veci ktoré robí nie su navyše, nie sú obeta, nie sú niečo výnimočne a nadštandardné, sú súčasťou každej matky. Ale pri vlastnom dieťati sa asi na veci pozerá inak, ja neviem.

kitycat
6. mar 2025

Nechapem preco jej niektore pisete, ze pockaj ked budes mat deti. Svoje dieta predsa nebude odsuvat na druhu kolaj ked pojde na nechty, resp ich postrazi otec :D

Tu je problem to, ze ma muza s dietatom, ten slepo zmeni plan ked ho zmeni ex-ka. To dieta je v tom uplne nevinne.

Druhy problem je, ze to bude len horsie ked budu mat spolocne

lubkavargova1
6. mar 2025

@matkahelka naco si take zeny beru takych chlapov? Lebo si myslia, ze ak budu mat to "svoje", tak to druhe jednoducho po case pominie a len tomuto ich sa budu venovat a to bude na prvom mieste....ale hold smoja, nikdy nebude na prvom mieste....

minenkaa
6. mar 2025

@abbey1 No jednoducho jej povedat,nie

sisaka
6. mar 2025

Takže vám sa niektorym nikdy nestalo, že ste koli dieťaťu alebo manželovi museli zmeniť náhle plány? Dieťa ochorie, muž musí niekde nečakane odísť, muž ochorie, niekto potrebuje jeho pomoc… atď. ?
Bežne sa to predsa stáva. Taký je život s partnerom, s deťmi…. Prispôsobíme deťom naše aktivity, režim, jedlo, ak chceme čas pre seba zháňame opatrovanie…

Iné je, keď to dieťa nie je naše, všakže… Presne koli tomu, by som si nebrala muža, ktorý má deti z predchádzajúceho vzťahu. Tu je úctyhodné, že tu nejde o nejakeho víkendoveho, 2x do mesiaca a padla oteckom, mne je to sympatické. Akurát si našiel partnerku, ktorej prispôsobovanie sa cudziemu dieťaťu vadí a radšej by trávila dni/vikendy po svojom (pochopiteľne, ale nad tým mala rozmýšľať skôr)

autor
6. mar 2025

@mischy00 samozrejme, nie je to nieco, co by sa dialo na dennej baze, to nie je ani realne mozne.. ale je to cim dalej tym castejsie. ono ja viem pochopit, ked su to dovody bezneho zivota - nemoze odist skor z prace, boli ju hlava, nieco vazne, alebo co, teraz chodila po lekaroch, jasne, to clovek chape.. ale uz mi naozaj lezie na nervy, ked zavola den pred (idealne, lebo uz bolo aj v ten de, v tu hodinu), ze ci by mohla doniest maleho, lebo nechtarka jej prehodila termin, alebo ze ci moze maly spat u nas, lebo sobotu rano jej pride kamoska s malym babom na navstevu a ona sa boji, aby maly nieco zo skolky nedopratal a nenakazil to babo.. a ano, v tu sobotu sme mali my ist do kosic na vylet celodenny, no sedeli sme doma, lebo ex si uz ponho chcela prist okolo obeda, lebo oni isli na nejaku oslavu.. a idealne ked dava sluchadko malemu, ze povedz ocinkovi ako sa nanho tesis. Tak ja viem, ze muz jej nepovie, ze vies co, nie, my sme uz mali nejaky plan

cukroska
6. mar 2025

Žiaľ,s tým treba vždy rak trochu počítať. Vedela si do čoho ideš a vzťahy zo záväzkami sú už o inom ako o nás dvoch.
On bude vždy jeho syn aj keď budete mať raz spoločné det.i Keď bude starší zas bude mať iné potreby či už po materiálnej stránke citovej.Ale jedno je isté. Keď máš problém už teraz ako to budeš zvládať neskôr. Prídu vlastné,teda vaše spoločné ...Koľko mužov je,čo si vlastne už vyžení dieťa a stará sa denne o nich ako o svoje. Treba sa o tom porozprávať s mužom a dohodnúť si pravidlá a ak nie tak to len akceptovať a snažiť sa aby to klapalo. A spoločné výlety určite prispievajú.

bluka2
6. mar 2025

Hm, ale tak stále máte ešte x dni, kedy môžete ist sami do divadla či hocikam? Počas týždňa, no čo už. Na porovnanie, ja mám teraz niekoho, kto je so mnou s tým, že moje 2 deti sú so mnou stále a ani raz som nemala pocit, že by mu to vadilo, ani raz nevybuchol.
Dokonca si vzal 5 dni dovolenky, keď som ja musela ist na služobnú cestu, aby s nimi bol, mohol ich voziť do školy a tak.
Toto by som prekusla, keď je to kvalitný chlap. Aspoň vidíš, že sa postará aj o vaše spoločne dieta

nin12345
6. mar 2025

@biba_18 ale pozri to sa stane... proste na poslednu chvilu ti pride nieco tak poziadas ex. Ja tiez poziadam ex aj na poslednu chvilu a ked mi vyhovie tak som rada on vie ze aj ja obcas potrebujem cas pre seba a keby s tym ma problem jeho frajerka tak to beriem ze je to ich vec ktoru si ma on vyriesit. Chlap moze aj odmietnut nik ho nenuti na poslednu chvilu brat dieta ale on zjavne to dieta chce a to si musi on poriesit tu s dotycnou len jej bohuzial jeho dieta nad ramec dohody vadi. Bohvie ci v tomto pribehu mama chlapca vobec tusi ze s nim ma niekto problem. Jediny kto ma podla mna problem je autorka ale toto hold obnasa ked si vezmes cloveka s dietatom to sa neda odlozit alebo bravat si ako psa ze len vtedy a vtedy a nikdy inokedy. A chce mat aj vlastne deti potom pri svojich jej uz nebude vadit ze o osmej treba byt ticho a ze im treba varit nieco extra? Ja samozrejme suhlasim ze s muzom by mali mat nejaku dohodu o tomto ale uprimne mne keby o polnoci volali ze ci si nevezmem svoje vlastne dieta tak vsetko zrusim a idem si pren a bolo by mi asi sumak co si moja nova znamost o tom mysli ze musi zrusit kinecko