icon

Ja a Ty vs. MY v dlhoročnom vzťahu

denisa98752
26. júl 2018

Prosím o názory. S priateľom sme spolu 8 rokov, máme plánované 4 ročné dieťa, bývame spolu, nie sme zobratí. On nechce vôbec o tom ani počuť, dôvod "načo nám to je", ja po veľkej svadbe tiež netúžim, ale pre "poriadok v rodine" by som svadbu o 2 svedkoch uvítala. Teraz kupujeme dom do spoločného vlastníctva, berieme spoločnú hypotéku. Chýba nám ale na rekonštrukciu. Navrhol, že nám peniaze dá jeho brat a ich rodičovský byt bude dediť potom sám. Ja som tento jeho nápad interpretovala mojej sestre tak, že švagor nám dá peniaze a my sa zriekneme nároku na byt. A on po mne vyštartoval, že "snáď JA sa zrieknem". Ja som to tak vôbec nemyslela, žiadne osobné nároky na byt jeho rodičov si nerobím, len nás vnímam v množnom čísle, aj som mu to povedala, no už to prešiel mlčaním. Je mi z toho smutno, že preňho sme stále ja a ty.

Strana
z2
janinah
27. júl 2018

@evalin88 nemusel...ty si vynosila,porodila v bolestiach a toto ti on urobil?že má dieťa iné priezvisko ako ty? môže mať aj 5 titulov,naozajstný chlap má toľko chochmesu,že teh. partnerku požiada o ruku,inak je to chruňo prvej triedy ...a myslím,že žiť s ním nie je med lízať,ale to už je tvoja vec,nerozoberám....

najk
27. júl 2018

boze aj pri priezvisku robite s komara somara. My sme zobrati, ja som si nechala svoje priezvisko a dieta ma tiez MOJE priezvisko. Toto brat ako nejaku zamienku vydierania: Bud si ma zoberies, alebo dieta nebude mat Tvoje priezvisko mi pride taaak ubohe. Normalni ludia sa na priezvisku normalne dohodnu a nepotrebuju ho pouzivat ako zamienku na vydieranie. Chudaci chlapi, fakt sa im nedivim, ze sa im do svadieb nechce, ked vidia ako ich zenske uz pred svadbou vydieraju.

evalin88
27. júl 2018

@najk on mi povedal .... Ze nech mi otcovstvo dietata s mojim priezviskom podpise.. Moj otec.. A este sa na tom zasmial.. "akoze vtip" ma totiz kamarata co tiez zobraty nie su.. Takze ho ma ako vzor

najk
27. júl 2018

@lenkakravcova nikdy nie je ziadne MY. Je to iba fraza, romanticky ideal. Ale vzdy aj po svadbe existuje len JA a TY. Pri svadbe ich nezosiju do jednej osoby ani im nedaju puta na ruky, nadalej ostavaju dvomi nedokonalymi bytostami, ktore musia spolu nejako vychadzat a fungovat. Podla mna snivanie o nejakom MY cloveka iba zbytocne frustruje, lebo nieco take proste nedokaze dosiahnut. Ako to MY ma akoze vyzerat? Spolocne peniaze? To staci? Lebo my aj 7 rokov po svadbe mame oddelene ucty, vieme ktore peniaze su koho a vieme sa na fungovani spolocne dohodnut a to je snad zaklad. Svadba absolutne nic nezmenila a nevidim dovod zrazu presuvat peniaze na jeden ucet (mam ich rada vo viac bankach v pripade, ze by sa niektora dostala do problemov), pripadne behat po bankach a zriadovat si spoludisponenta (u nas by to znamenalo aj napr. vylet do Brna, co sa mi ozaj nechce. Naco? Ved v pripade umrtia by aj tak dedil on s nasim synom). Keby sme neboli manzelia, tak by to dedilo iba dieta, co je tiez ok, lebo on by tieto financie ako otec spravoval. Takze ohanat sa spolocnymi peniazmi, alebo svadbou, ze vtedy vznika MY, mi pride mimo. Svadbou sa v skutocnosti podla mna nic nezmeni.

peter2404
27. júl 2018

nuz kocky necudujte sa, panko len hra vasu hru..
dnes ked je zena akokolvek nespokojna vezme sa a ide prec. ak je vydata okrem deti vezme so sebou aj polovicu majetku.. cela spolocnost ju v tom len podporuje, ved ona ma predsa pravo.. tak ok, nech si ho uplatni ale za svoje..
ja sa mu ani necudujem, resp. mam to presne tak isto - v zivote nedam moj majetok do loterie, pretoze to nic ine ako loteria nie je..

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
ukulela
27. júl 2018

@caelley v pripade umrtia ma manzelka /vdova narok na vdovsky dochodok. moj otec umrel mlady, mama poberala vdovsky, kym posledne dieta neskoncilo vysoku skolu a teraz po rokoch zacala znovu poberat vdovsky po otcovi ... ver tomu, ze to pomoze. detto moez byt problem s dedicstvom, ak nie su partnerovi rodicia "osvieteni" ale robia si napr narok po umretom dietati (aj take pripady sa tu popisovali - islo to az sudne ... )

saslavka73
27. júl 2018

@najk no šak si si dala svoje priezvisko.

maciatkolulu
27. júl 2018

@stanik_67 dedenie nespada do BSM,takže vždy to bude len jeho zrieknutie,nie ich....

maciatkolulu
27. júl 2018

@kahlan1 môžem ti garantovať,že aj osoba v manželstve sa môže zbaliť a odísť a o nič nebojovat😋manželstvo nezaručuje žiadnu prekážku k odchodu,alebo sťaženie,resp.brzdenie pri odchádzani

taskataska
Autor odpoveď zmazal
prevenar
27. júl 2018

@denisa98752 ..no, tak toto ste si mali uz davno vyjasnit . mate 4 rocne dieta. predsa ..takze toto nie je stav, ktory ta nejak zaskocil.

ked si s nim mala dieta ..a uz ma 4 roky ..mala si byt s tymto stavom stotoznena .

ak tento stav nebola tvoja predstava buducnosti, nemala si mat s nim dieta a mala si si najst niekoho, kto by sa viac hodil do tvojich prestav o zivote.

z mojho hladiska je divne a pre mna nepredstavitelne ,ze nezobrat si za zenu matku vlastneho dietata. ..tebe to asi divne neprislo, tak si tu ..presne v tejto situacii v akej si.

co teraz ? cas sa vratis neda ..ostava ti jedine to komunikovat s nim .

najk
30. júl 2018

@saslavka73 ano, ale bolo to na zaklade dohody a nie vydierania

kahlan1
1. aug 2018

@maciatkolulu viem, že nie, ale pr mam kamaratku on bral hypo mali deti do domu vrazali spoločne a teraz nema nic všetko zdedili deti s tym ze jeho rodicia ju este vlacili po sudoch a chceli od nej peniaze ktore darovali jemu... proste cele zle,

cickamon
1. aug 2018

@evalin88 a ty mas aku skulu ukoncenu? zakladku? ze nechce svadbu koli pravnicine a natahovackam pripadnym na sude? a potom meno poo sebe lebo ti nepodpise papier? este len vtedy by som ho tahala po sudoch ked je taky uzasny pravnik a nech sa vykruca .... testy otcovstva sa daju nariadit sudne a potom aj vyzivovacie povinnosti a priezvisko bvy malo dieta aj tak tvoje a svadba by ho stala 1000-krat menej aj casu aj sudnych natahovaciek pripadnych 😀 si sa nechala ogabat blbcom co sa hra na boha a mysli si ze s titulom judr je nedotknutelny...

romiada
7. aug 2018

@denisa98752 vieš je to krutá pravda ale Tvoj priateľ má v tomto pravdu "on sa zriekne" - po tej právnej stránke je to fakt. Po tej citovej chápem, že sa Ťa to dotklo lebo povedal výrazne JA. Ale na Tvojom mieste by som to až tak neriešila, pretože jeho brat Vám vlastne spravil službu - svojím ústupkom Vám umožnil rekonštrukciu na ktorú by Ste inak nemali. Hodnotu domu ako takú máte vyjadrenú v hypotéke, ktorú si beriete pol na pol - takže ak by sa niečo stalo, tak o svoju polovicu neprídeš. Skôr by bol problém tú "rekonštrukciu" vyňať z hodnoty tej nehnuteľnosti kebyže sa za pár rokov posekáte a idete od seba a budete sa chcieť nejako vyrovnať. Trhová cena tej nehnuteľnosti bude možno za pár rokov vyššia/nižšia a "rekonštrukcia" tiež rokmi podlieha opotrebeniu - takže reálne peniaze,ktoré sa na nej podielali môžu stratiť hodnotu. Ale to už je moc prekomplikované. Prajem Ti aby Ste sa navzájom začali vnímať ako MY keď sa nasťahujete, bez ohľadu na to či to MY urobí za Vás "papier" alebo nie.

lilke
8. aug 2018

Tvoj priateľ sa zrieka dedičstva po rodičoch, ale zároveň v prípade rozchodu má doklad, cez banku a papiere o zrieknuti, že peniaze na rekonštrukciu boli jeho, takže bude pri eventuálnom predaji domu mať nárok na väčšiu časť financií z predaja, v manželstve je to už spoločný dar. Ale či aj toto je možný dôvod pre "moje", si musíš zodpovedať sama. Podľa toho, či gazdujete spoločne, alebo máte rozdelené financovanie, s účtami vzájomne nedisponujete,...

zuzanockamt
8. aug 2018

Dedičstvo (a taktiež dar) nespadá do BSM,takže aj keby bola žena vydatá,dedičstvo nadobúda len jeden partner a druhý nemá naň nárok. Čiže aj zrieknuť sa ho môže len on. V tomto prípade manželstvo úlohu nezohráva.

zuzanockamt
8. aug 2018

@lilke nie je to automaticky spoločný dar...darovanie nepodlieha BSM...museli by napísať,že je to darované obidvom

fadama
8. aug 2018

@denisa98752 ja som tiez za slovo MY. A to aj pred svadbou bolo my. Ja som mu tiez dala dieta pred svadbou 😀 ako 95%zien ( mozno aj viac %) a full servis doma a zobrali sme sa po 12-tich rokoch. A svadba ako sa patri, nie v tajnosti. Ak ta muz/priatel miluje tak by ti mal urobit co ti na ociach vidí. 🙄

Ale je zas naozaj pekne ze sa zrieka(TE) dedictva aby ste mali teraz. 👍

nelinka2009
4. jan 2019

@caelley tak co tie zeny vlastne chcu? 😁😆😅😂

nelinka2009
4. jan 2019

@zuzanockamt ale zohracalo by ulohu ak sa tie peniaze vlozia do spolocnehk domu za nanzelstva

caelley
4. jan 2019

@nelinka2009 to sice nevedia, ale chcu to hned :D

Strana
z2