Kľúče od rodičovského domu
Naši ma dnes fakt dostali, vraj im mám vrátiť kľúče od ich domu. Mozem ich navstevovat len vtedy ked su doma. Je toto správanie z ich strany normálne? Pripadám si zrazu ako cudzia.
V.
@niki285 môj názor...kľúče od rodného domu som dala našim hneď ako som začala bývať vo svojom ...s mm...nič divné na tom nevidím...bývame v inom meste a môj domov je tam, kde mám rodinu - svoju -naše deti a manžela ... to, že sme si po čase vymenili kľúče z bezpečnostných dôvodov, vyplynulo z okolností a nie je to samozrejmé ( niekedy je lepšie, keď majú kľúče radšej dobrí susedia, ako deti, ktoré bývajú xy km od rodičov, keby sa náhodu niečo zomlelo ...logika nepustí...) my máme s našimi super vzťah a zatiaľ som nikdy neprišla bez ohlásenia, v štýle...že tu ma máte...🙂 ... nerobí to ani môj muž, hoci bývame 5 min autom a 25 min peši od jeho rodičov ...aj on má ich kľúče a oni majú naše ...
je fakt zvláštne, že mama chce od teba, aby si jej vrátila kľúče, ale zasa na druhej strane, nie je to nepochopiteľné ... asi si jej vytkla príliš ostro, že odišli niekam a tebe nič nepovedali, z jej pohľadu to vyznieva, akoby si im diktovala, čo majú robiť, kam majú chodiť, resp. že nemajú chodiť nikam, keď prídeš... z tvojho pohľadu...asi by som sa poriadne nahnevala, keby som prišla na návštevu, o ktorej som si myslela, že je ohlásená a ...v dome nikto ... takže ...nedorozumenie je na svete...
ak to chceš hnať do extrému, tak by si si mala pýtať od vašich kľúče od tvojho bytu ... to je štýl ako vy mne, tak ja vám ... (trošku detinské riešenie, ale ...ok...)
ak si za urovnanie, tak by ste si to mali vysvetliť a dohodnúť si nejaké pravidlá návštev...čo ja viem...napr. že zavoláš dva dni dopredu (ja volám napr. týždeň vopred, naši sú dosť aktívni a hneď sa vyberú niekam do sveta😀) a povieš, aby si to zaznačili trebárs do kalendára ...
PS: ja sama neznášam neohlásené návštevy, lebo máme deti a nesedíme stále doma na zadku, plánujeme výlety, akcie, nákupy a čo ja viem čo - hlavne cez víkendy ...aj tak sa už zopár krát stalo, že mi volal bratranec z ďalekého východu, že sú v meste, či môžu prísť, na to som musela povedať, to je pekné, že ste si na nás spomeuli, ale akosi sme mimo mesto ... 😉 ...nič moc lebo by sme sa všetci návšteve potešili🙂
@niki285 ja mám.tiež kľúče od.rodičovského bytu,a naši vždy hovoria že máme.prísť hocikedy aj.keď.su.neni doma...pre mňa.je.to.veľmi nepekne.od.nich,určite by som.ziadala.vysvetlenie.prečo sa takto rozhodli...
@niki285 Rozumiem Ti ze Ta to zranilo. Odovzdala by som kluce a viac nechodila, rodicovsky dom ma byt utociskom a teplom domova, od narodenia. Nesuhlasim co pisu ostatne, u kazdeho inak zrejme-cudzie je.
Vy ste tiez rodicia, mate deti a Vase deti dostanu kluce po cely zivot Vas, maju mat dvere otvorene k Vam ..
Samozrejme su niejake hranice odtial-potial. . Ak Vasi chcu sukromie nemali si zakladat rodinu-deti mat.
Stala si sa matka a Vas to caka tiez .. otvarat dvere svojim detom a s potesenim..
Aby sa to sukromie tvojej mamy nezmenilo na osamelost!
Sa musim na niektorych odpovediach smiat ale inak ste vsetky mile ako sa snazite pochopit aj mna aj mojich rodicov.Najviac ma pobavilo ze maminu prilis kontrolujem, nuz je to uplne naopak, to prave ona sa stazuje ze jej nikto nezavola, aj moji surodenci nie vzdy si spomenu pri svojich povinnostiach. Ano volame si ale napr, niekedy je to 2-3 krat do tyzdna. Niekedy len raz.myslim ze sa neciti byt kontrolovana,inak by si nevynucovala to ze jej mame volat a neukoncila by to slovami ze vsetci na nu kasleme:naozaj neviem kde je hranica optimalna.Ked jej zavolam je zle, ked jej nezavolam je este horsie.Praveze ona chce vediet o vsetkom, aj o veciach do ktorych jej ozaj nic nie je ako napriklad kolko co stalo.ja velmi nesledujem ceny a preto mozno niekedy posobim ze velmi rozhadzujem, chce to mat akoby pod kontrolou. Ale toto je uz uplne od temy ktora ma zaujima, rozoberat to nechcem nech sa tema nezacne zvrtavat inym smerom.Ano vsetky mate pravdu, urcite to moze byt aj tak ako pisete ale to ja naozaj netusim ked istu dobu je vsetko ok, potom neskor mi vsetko zacne vycitat. Zjavne zlyhava vo vztahu komunikacia a mozno tiez to ze maju pocit ze svoje deti uz vyleteli z hniezda chcu sa vratit k zivotu ako pred detmi. Chapem to, je to o mojom pocite ze mi je z toho celeho smutno, ze si zrazu pripadam ako cudzia a skor ma zaujimalo ci sa tak tiez niektora citi, ci je to normalne ze sa takto citim.Ano urcite tam pojdem, pristupim na ich podmienky lebo nechcem brat dietatu moznost travit cas so starymi rodicmi ale ja sa tam uz nebudem citit asi ako doma.Uvidim ako to cele bude v reali. A este nieco, nasi su doma skoro stale, viem presne kedy ma mamina program (vacsinou pravidelny) Ak nieco potrebujem (napr postrazit dieta, aj to velmi malokedy) volam jej dostatocne v predstihu a sama zvazi ci vtedy moze a ci nie,ked idem okolo pride mi normalne ze jej nezavolam ale rovno pridem na navstevu, to ked tam idem a nie su doma je vynimocne(v case dovolenky napr), cize v podstate by mi mohlo byt jedno ci tie kluce mam alebo nie , ide mi o princip.A taktiez s mnohymi suhlasim ze uz predsa len maju svoj vek a keby sa nieco udialo ja nemam kluce od ich domu, cize so mnou nikto nic riesit nemoze.Ano oni su este plni sily a neuvedomuju si to ale o par rokov to moze byt uplne inak, preto by som nerada palila mosty.este je to cerstve verim ze sa nejako rozumne dohodneme.
no ja neviem nasi menili cca pred pl rokom zámky a dostala som aj nový klúč........
@niki285 ja mam kluce od maminho bytu ale pouzivam ich iba ked je na dovolenke a chodim kvety polievat. ked je doma klopem a cakam pred dverami
svokrovci detto, kluce udajne mame? teda moj muz, sme zobraty 10r ani raz sme ich nepouzili, radsej som cakala pred dverami, do cudzieho nevojdem, som taka
Keby si moja mama opytala kluce, zaujimalo by ma PRECO? lebo dovod na to urcite nejaky ma
Mne svokrovci takto chodili neohlasene na navstevy s klucami so sme im mladi sprosti dali, potom sa vymenili dvere, kluce som im nedala, aj pytali 😀 , pustili sme nahlucho a uz je klud
parkrat si postali pred dverami, kedze mobily su asi drahe , raz aj posli prec kedze sme lyzovali na opacnom konci slovenska v tom case co by vedeli keby sa ozvali.... a odvtedy volaju vopred
Katerinaky dakujem, ty si uplne presne vystihla o co mi ide.Presne o to ze prist o svoj povodny domov je strasne ubijajuce, spravaju sa akoby nikoho k zivotu nepotrebovali, nevedia sa tesit z malickosti, nic si nevazia, lebo ved vsetko si mozu kupit sami, neprijmu pomoc od druhych. Nebolo vzdy tomu takto, a mozno som to len inak vnimala ale ako su obaja na dochodku asi im preplo. Nemaju ziadnych kamaratov a asi chcu mat pocit dolezitosti, ale za aku cenu? Za to ze poodpiluju vetvy svojim detom? Ja sama som matka a asi sa az prilis vzivam do toho ake by to bolo keby som sa ja takto zachovala voci svojmu dietatu :O(((((( Nikdy nedopustim aby zazilo takyto pocit aky prezivam momentalne ja. Tiez nemam dobry vztah ani v partnerstve a istu dobu chceli aby som sa vratila, ale teraz som aj rada ze som to neurobila.
@niki285 Byt matkou je poslanie na cely zivot, ani Ty uz to sukromie nebudes mat nikdy si ,,, Mama! A ten titul ,,, mama ,,, zasluzene na cely zivot si tu pre deti, a stastna v kruhu svojich detoch. Nie len na Vianoce, tvarit sa ,,, My sme jedna velkaaaa rodina !! Prosim foto do albumu haha
Ak je to byt/dom, v ktorom si vyrastala od mala tak je to podľa mňa kus divné. Nie je nič zlé na tom mať kľúče od rodičovského domu pokiaľ dáš vždy dopredu vedieť, že máš v pláne prísť alebo či môžeš prísť.
Ak by sa hoci po odsťahovaní všetkých detí oni rozhodli presťahovať do menšieho - vtedy už by som deťom kľúče nedávala ani ja..
To, že rodičia by nemali kľúče od mojho bytu mi príde normálne, ale k bydlisku kde som žila od narodenia ma predsalen niečo viaže 🙂
ja normálne neverím, že poniektoré ste schopné odstrihnúť rodičov kvôli kľúčom od nehnuteľnosti... to tie vaše vzťahy sú asi ozaj veľmi mizerné, keď stoja a padajú na tomto... to ako keby oni mali byť urazení, že ste si dovolili odísť z rodičovského domu (aha, rodičovský dom, nie váš dom) a založiť si svoju rodinu a svoju domácnosť...
@niki285 spomínaš súrodencov - im kľúče nechali, alebo aj oni vrátili?
@niki285 ale to potom nie je nic jednoduchsie ako sa priamo opytat preco - a budes mat ich pravdive vyjadrenie a nie dohady hordy ludi ktori nevidia do vasich vztahov😉😉😉
my mame kluce od nas, aj od svokrovcov, nasi aj svokrovci od nasho bytu. Ja domov chodim ako chcem (s malou sa hrat na dvor, ma tam piesok, hojdacku...), ku svokrovcom sa nahlasujeme na navstevu. K nam sa nahlasuju, nepridu len tak - ani nasi, ani svokrovci.
Ano keby to bolo jednoduche nepytam sa tu, proste uz som sa ich pytala priamu odpoved som sa nedozvedela , nerozumiem im proste, preto ma zaujima ci sa niektio s niecim takym uz stretol a co by mohlo byt vo veci. Surodenci t.č ziju v zahranici, neviem ci vratili kluce, malo sme spolu tym ze cestuju na SR len raz za cas.Myslim ze oni funguju tak ze im rodicia ked su na SR poziciavaju zvazok klucov, v zahranici by im boli nanic, to je ale uplne ina situacia.V kazdom pripade dakujem kazdej z vas za nazor, velmi si to vazim a pokusim sa v tom celom zorientovat!
Kluce od mojich rodicov mame, ked som stratila dali mi vyrobit novy kluc. Od manzelovych rodicov kluc nemame. Od oboch byvame na +- rovnaku vzdialenost. No manzelovi rodicia ma neznasaju a tak nam to dali najavo aj tym, ze si od manzela vypytali kluce hned ako sme sa odstahovali z mesta. Nasi miluju nielen mna ale aj mojho manzela a pra moju mamu je samozrejmost, ze ked tam prideme a su napr u sestry, tak si u nas zlozime veci, davo zjeme a ideme ku sestre kde sa stretneme vsetci
@sissy27 Spominas nehnutelnost-majetok nik tu nepise o tom.. vymika sa to z temy.
Ano, zvlastne vztahy ak sa zamikaju dvere pred dcerou, ci naopak nechat svokru, vlastnu mamu na schodoch stat.. inac je samozrejmostou ohlasit sa vopred, ale to uz je o vychove a od osobnosti.
@niki285 Hmmm zvlastne. Hlavne, ked predtým to bolo inak a zrazu takato vyrazna zmena. Aspon by mohli vysvetlit, ved hadam si tolko zasluzite. A hlavne, ked si pisala, ze ste mali v pohode vztah. Aj mna by sa to veru dotklo, bolo by mi smutno. A najma preto, ze by som to vôbec necakala. Naozaj aspon vysvetlit mohli.
U nas mam kluce od nasich. Rovnako aj brat. A rovnako aj od svokrovcov mame. My k nasich chodíme hocikedy, len sa potesia. Vacsinou samozrejme zavolame, ci su doma a tak. A veru ani neklopeme, rovno si otvorime. Mame to rovnako aj opacne. Samozrejme sa dopredu ohlasia, ale vojdu rovno dnu, bez zvonenia a klopania. A rovnako to mame s bratovou rodinou. A nikomu tento system nevadi, vyhovuje nam. A berieme to uplne v pohode.
kolegyňa zajtra žení syna..mladí budú bývať samostatne u nich v dome na poschodí...mladý pán povedal,že hneď v pondelok mení zámok hore na svojom bývaní...mama-svokra povedala synovi,že hneď v pondelok syn vráti kľúče rodičom od ich domu-prízemia... 😉 myslím,že celom správne,už sú to dve samostatné rodiny,nebudú si chodiť hore-dolu ako si kto zmyslí
@katerinaky nehnuteľnosť v tom zmysle, že niekto má dom, niekto byt, tak som to zovšeobecnila jedným slovom... a prosím ťa, tiež off topic, ale vymykať zamykať vybrané slová, lebo to kole oči 😅
a ja som zas nepostrehla nič o zamykaní dverí pred dcérou / matkou / svokrou v tom zmysle, žeby tam bol zákaz vstupu pre niekoho... ale jednoducho zariadila som si svoju domácnosť, prečo by som mala mať nejaké pomyslené vlastnícke práva aj k domácnosti mojich rodičov? lebo som tam vyrástla? ak by rodičia svoj byt / dom predali, tak tiež si budem chcieť nechať kľúče, lebo som tam vyrástla? napr. mňa osobne by šlak trafil, keby prídem z roboty a mama mi tu "úraduje" bez môjho vedomia a dovolenia, asi by som si tiež pýtala kľúče späť...pre mňa je normálne, že keď chcem ísť k našim, tak sa ohlásim...kľúče využívam len vtedy,keď je to nevyhnutné...
@niki285 ber kľúče ako vec, nie ako niečo osobné...lebo sú to len kľúče, rodičia ti nezakázali k nim chodiť, nevyhadzujú ťa (aspoň nespomínaš), tak sa trošku povznes..
@sissy27 Vdaka za opravu gramatiky, viem neospravedlnuje ma to ze som dlhorocne zijuca v cudzine . A vidis zasa pises o vlastnickych pravach! A o predani domu a chceni klucov.. u/v v slove/klucov aby ti nekolali oci, a zasa si spomenula gramatiku,popritom. Povznes sa nad gramatikou.
@niki285 ahoj...toto iste sa stalo i mne...byvam par stovak metrov od nich...nikdy som tam nesla neohlasene..ja to za cudne povazujem a dost sa ma to dotklo...
Ked sa "sukromie" vyzdvihuje nad vsetko a je metou mladych, potom to tak moze byt.. Ale ja neviem posudit...
Moja mama nema kluce od nas, iba ak prijde na navstevu(byva cez 100km od nas), pridelim jej zvazok klucov a tie pouziva, pri odchode odovzda, tak si to zelal moj manzel. Svokor by mohol chciet kluce, kedze on sa odstahoval po smrti svokry a my teraz byvame v byte kde manzel vyrastol, ale nikdy na to nebol dovod aby ich mal. Ak sme isli na dovolenku, dostal kluce ten, kto strazil rybicky a potom ich naspet vratil...
Nikto okrem manzela a mna kluce k nam nema, ale urcite viem ze ak by som chodila do rodicovskeho domu a prikazali by mi vratit kluce, asi by som to iba tak lahko nerozchodila...
Ked idem k mame, stale mam pocit, ze idem domov, aj bez klucov. Tie nemam ani neviem odkedy, strasne davno a mozno sa niekde zapadnute valaju.. neviem, nepotrebovala som ich uz viaz ako 10 rokov.
A sestra co tam byva, co si dala napisat byt na seba a ma sa postarat o mamu na najstarsie kolena to vnima asi tak, ze by sme kluce mat nemali, ved to je teraz uz jej domov, uz zabudla, ze ten byt mal byt prepisany na mna a mal byt moj... Ale pocit, ze idem domov, sa nezmeni, az ked mama pojde do nebicka. Mama robi domov 🙂
@niki285 necitala so diskusiu, iba kde tu nieco 🙂 ale poviem Ti ako je to u nas. Ja a ani MM nechodime rodicom ak tam nie su. Od mojich rodicov sice kluce mam, ale su to vlastne kluce od prace (maju dvojdom, v jednom byvanie, v druhom pracu a da sa prechadzat vnutrom, takze sa k nim dostanem cez pracu. Ale nechodim napr. takmer vobec hore,iba ked treba pozatvarat okna a pod.) Od svokrovcov sme mali kluce, ale vypytali si ich spat kvoli niecomu a uz nam ich nedali spat a ani nam nechybaju. My este dost chodime k MM babke, tam sme aj byvali, potom aj chodievali kedykolvek, ale odkedy sa prestahovali, nemame od nich kluce vobec. My vseobecne neberieme domy nasich rodicov ako nejake utocisko a "domov", lebo obaja sa stahovali po tom, co sme sa osamostanili. Cize tam, kde sme vyrastali nechodim ani ja a ani MM. " Domov" sme si museli vytvorit my sami s MM. Dokonca nemame u nasich rodicov ziadne osobne veci, pretoze ked sa stahovali, tak im to zavadzalo. Mne dokonca prednedavnom mama dala moje vysvedcenia tym stylom, ze ona ich opatrovat nebude.
No a kluce od nas sme dali jedine MM babke, lebo ti byvali v tom istom meste donedavna, tak pre istotu, aby boli niekde jedny poistne kluce.
Ak mas s mamou ok vztah, tak by som sa jej zo zaujimavosti spytala, preco jej mas vratit tie kluce. Ale nebrala by som to ako tragediu. Respektovala by som jej sukromie.
@niki285 mne to tiez pride zvlastne. Ja mam kluce od mamy aj babky, kluce od nas ma mama aj svokrovci. Vyhovuje mi to, uz sa mi stalo ze som si zabuchla dvere s klucami vnutri a bolo super mat komu zavolat, nech mi pridu otvorit 🙂
Laska sa citi.. A mama robi domov,,, presne suhlasim. Tu nejde o tie kluce ani o dom ale o city a vztahy v nazivani jeden k druhemu.
@katerinaky jéééžiš ty si vzťahovačná... ok, tak ti to preložím - odsťahovala som sa odniekiaľ - prečo by som odtiaľ nevyhnutne mala mať kľúče? a prečo by nevyhnutne mal mať niekto druhý kľúče od bytu, v ktorom bývam ja ale nie ten dotyčný? či medzi príbuznými je donebavolajúca nehoráznosť nemať navzájom kľúče?
Moji rodicia dali este pred svadbou kluce od ich bytu aj mojmu muzovi. Takze mame kluce od nich obaja. A vzdy nam vravia, ze u nich sme ako doma. To iste u svokrovcov.
@niki285 neviem preco to riesis tak tragicky.... si dospela, mas svoju rodinu, svoju domacnost, byvate od seba daleko.... ja ked som sa osamostatnila, sama som vratila kluce od rodicovskeho bytu a rovnako sestra. na navstevu sa ohlasujeme vopred. a kluce pre pripad nudze? ked byvate daleko, je lepsie nechat zalozne kluce u nejakych dobrych susedov.... neries, oni chcu mat svoje sukromie, ty mas svoje 🙂

@niki285 ja si myslím, že im chýba ich vlastné súkromie a nevedia ti to pekne a slušne povedať. Mňa by nikdy nenapadlo ísť k rodičom bez ohlásenia a dohodnutia sa niekoľko dní dopredu. Ani oni by neprišli ku mne (vedia, že ak by išlo iba o obyč.návštevu, ani by som ich neohlásených nepustila domov, nenávidím, keď mi niekto mení plány).