icon

Priateľ nechce domáce zvieratko

8. aug 2021

Zdravím, čo by ste robili, keby sa máte sťahovať do spoločného bývania, a váš partner nechce vášho domáceho miláčika ? Je pre mňa ako člen rodiny, a je mi z toho smutno.

marsmykkok
8. aug 2021

Ja mám psa a celý môj život sú aj psy súčasťou môjho života a ja som takých čo mali s tým problém zrušila už na prvom rande. Lebo pre mňa dosť zásadná vec a zbytočne rozvíjať vzťah ak ja sa zvieraťa nevzdám a partner neustúpi. Pre mňa toto patrí medzi základné kritériá kde ak sa nezhodneme nemá vzťah zmysel, podobne ako či chceme/nechceme deti atd. Tak chyba že si to neriešila na začiatku.

spadnutaslivka
8. aug 2021

autorka- schválne, ako dlho ste už spolu? už ste niekedy riešili ozajstné ústupky a nezhody? alebo je toto s mačkou prvé? ja viem, že ma tu teraz ukameňujú, ale prvá vec, čo sa väčšina kňazov na náukách pred manželstvom pýta, je "už ste sa pohádali?" a ak odpovedia, že nie, rovno ich môže otočiť na päte a poslať domov a nech prídu až po prvej hádke. Lebo ružové okuliare sú neskôr ohromnou príťažou. A potom príde problém a bum- rozvod alebo rozchod. Akú máš skúsenosť ty? Naozaj je taký diktátor, ako tu mnohé píšu alebo už ste aj niečo vážnejšie riešili a viete jeden druhému popustiť z vlastných predstáv a egoizmu?

lucia147852
8. aug 2021

Vnútorná mačka ísť von nemôže. Obaja ste ale ako deti. Macku treba cesat, nepúšťať do skrine a na opraté prádlo. Takisto je nevyhnutne mat vždy odchlpovac, kvôli čiernemu oblečeniu. Komunikujete vy spolu vôbec normálne? Koľko máte rokov. Tu je problém vaša komunikácia nie chudera mačka

sasa1310
8. aug 2021

@spadnutaslivka ale on nemá právo jej diktovať čo si môže zobrať do ich spoločného domu. Jedine, ak by bol egoistický a zvyknutý, že žena ho bude poslúchať

marsmykkok
8. aug 2021

@spadnutaslivka Tak ked mám z niekým vzťah tak hádam viem, či je mačka partnera/rodičov alebo koho, teda argument že si myslel že je rodičov u mňa neobstojí. Skôr je problém že to neriešili oveľa skôr, on si myslel že kvôli nemu svoju mačku nechá u rodičov, ona že ak ju ľúbi že mačku bude tolerovať.

sovica
8. aug 2021

Zvieratká mám rada, ale v byte ich tiež veľmi "nemusím". Mám viac kamošiek, ktoré majú doma mačku alebo psa. Chlpy sú naozaj všade, ak neupratujú nonstop každý deň. A čo sa mi zdá veľmi nehygienické, keď mačky lozia po stole alebo kuchynskej linke. To by som ja doma naozaj nedala😨. Stane sa, že kamoška dá nejaké jedlo na stôl, tanieriky, poháriky, ale keď sa pomedzi to pošpacíruje mačka, tak ja som dojedla🤐.
V každom prípade, ak čakáte spolu dieťa (veľký pozor na hygienu!, keď si tehotná), sťahujete sa do domu a prvotný plán bol, že mačku beriete so sebou, tak nejaký kompromis by možný snáď bol. Napr. zatvárať dvere na spálni, detskej izbe, šatníku atď. proste v miestnostiach, kde tie chlpy naozaj vadia. Nech si priateľ uloží opraté/čisté veci hneď do skrine/šatníka. Doma nech sa prezlečie hneď do domáceho oblečenia, na ktorom mu nejaký ten "chlp" vadiť až tak nebude. Zaobstarať si malý ručný vysávač, ktorým predtým, ako má prísť priateľ z práce povysávaš gauč alebo čalúnené stoličky. To zaberie max 5 minút. To je ten kompromis - Ty budeš mať svoju mačku - on bude mať domácnosť relatívne bez chlpov.
Píšeš, že mačka je zvyknutá byť dnu. Hmm, moje kamošky, ktoré majú mačku bývajú v meste (jedna v BA) a mačku normálne púšťajú von. Tie mačky sa vždy domov vrátia. Jedna dokonca mačku vypustí ráno, ako ide do práce a poobede, keď príde domov, mačka ju čaká pri bytovke 🙂. Takže si myslím, že tá vaša mačka by sa na záhrade (ak idete naozaj do domu) cítila výborne. Za pokus to stojí😉🐱

janulik2008
8. aug 2021

@spadnutaslivka práve preto my skalky nemáme 😁 veľa roboty okolo toho 😁😁😁

kitycat
8. aug 2021

@spadnutaslivka no tak ide o macku co je vecne doma. Dieta sa urcite nebude hrat v macacom piesku a rovnako autorka nebude rukami upratovat exkrementy...

autor
8. aug 2021

Bývanie bude spoločne, len nedám do domu 50%, ale menej, on berie aj hypotéku … mame za sebou veľa hádok, aj ťažšie obdobia .. a všetko sa nám podarilo vyriešiť, tak myslím že aj toto by sa malo dať .. mačka nechodí na stôl ani linku, je vychovaná.. akurát je dlhosrstá a obzvlášť cez leto pĺzne riadne aj keď ju češem každý deň .. a určite nemôže ísť von, nie je zvyknutá, a keby aj by som sa bála že ju niekto ukradne kedže to nie je “obyčajná” mačka…

karolinakr
8. aug 2021

Lenže su aj take pripady byv kolegyňa, že mačka fuj nikdy, dcera ju ukecala a teraz chodia spolu do kupelky a rozpravaju sa, oblubila si ju, Moji rodičia, že ma vyhodia, ked donesiem škrečka a nech si pobalim veci, nakoniec bol otcov najväčší miláčik a ked som nebola doma, ešte sa oňho staral. Takže vyvinúť sa to môže všelijak. Ked je tvoj úriateľ uplne proti zvieraťám, to by bol problem, lebo ja som milovnik zvierat. A čo sa malych deti tyka, ked sa segre narodil maly, posielali sme rodine fotku ako sedel v sedatku a mačku mal pri nohach,,, to je take strašenie, aj ked neporiadok može mačka zanechať, zas budme realisti, odkedy mam zajaca, musim dlažku umyvať každy deň, ale nedala by som si ho zobrať v žiadnom pripade. v žiadnom..

spadnutaslivka
8. aug 2021

no tak potom pohoda jahoda. ak vieš, že nie je taký terorista, ako tu podaktoré píšu, neboj sa hľadať normálne kompromisy. Ok, sľúbil predtým, že môže ísť mačka s vami, nech ide, ale postaraj sa, aby nemal chlpy kade-tade. načo mu zbytočne dávať zámienku. alebo sa normálne opýtaj, že keď už ste sa raz dohodli, že mačka ide s vami, prečo zrazu mení názor. ak ste toho toľko spolu preskákali, tak pochybujem, že by mačka bol taký mega problém, ako sa tu prezentuje. komunikujte spolu. toto je a bude problém. raz to bude nedobre ochutené jedlo, inokedy to bude chlap, čo sa dlhšie zdržal v práci, potom to bude zbytočný kúpený balík plienok navyše.... furt bude niečo, ale vždy treba komunikovať- rozprávať sa. vydebatiť si.

s_a
8. aug 2021

@spadnutaslivka vy sa doma hádate o neochotenom jedle a o balíku plienok navyše? takých plienok nikdy nie je dosť 🤔

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
spadnutaslivka
8. aug 2021

@s_a to boli obrazne napísané veci. debilít tu na MK čítať dosť 😉

lenkakravcova
8. aug 2021

A keby ze ju na jar nakrátko ostrihas?
My sme mali perzsku mačku a v lete sme ju stíhali nakrátko. 😄 Sa neprehrievala a neplzla tak. Respektíve to nebolo tak vidno.

autor
8. aug 2021

Pre niektoré ženy tu je na každý problém vo vzťahu riešenie rozchod 🤷🏻‍♀️ Ja sa snažím nájsť kompromis..

kristianka2255
8. aug 2021

ani ja by som nedovolila a to macacie wecko dost smrdi aj ked sa to cisti stale, jedna mocka a uz citit smrad a este tie chlpy vsade.. nie kazdy tuzi zit s mackou🤷

autor
8. aug 2021

@lenkakravcova a strihali ste ju doma nožnicami? Neviem si to moc predstaviť 😁 a či to je vôbec zdravé, skúsim sa opýtať veterinára na to …

spadnutaslivka
8. aug 2021

ja som od teba žiadny náznak kompromisu nevidela. skús napísať, ako si to ako kompromis predstavuješ. ja nie som za rozvody, rozchod je normálny, veď sa dvaja len spoznávajú. ale vy s deckom na ceste ste v inej kategórii. ale som zvedavá na tvoj kompromis. lebo zatiaľ ty chceš mačku a on nech sa na hlavu postaví, lebo ty ju chceš.

spadnutaslivka
8. aug 2021

a kompromis sa hľadá s druhou polovičkou, nie na modrom koníkovi ;) my síce môžeme napísať náš pohľad na vec, ale aj tak nepoznáme všetky okolnosti (napr. polovicu si prezradila až po hodnej debate a to úplne menilo situáciu- napr. to tehotenstvo)

katulik123
8. aug 2021

@spadnutaslivka ona ma k tej mačke vzťahovy cit. On ma iba odpor. To, že ty nemáš rada zvieratá vidno neskutočne. Takže tomu nevieš pochopiť. Tak ako dieťa kvôli chlapovi nedáš preč tak ani zvieratko. Keby mal on alergiu alebo neviem co, pochopím. Ale takto? Doteraz nebol problém a zrazu jej zakazuje mačku... To je to co nie je normálne

spadnutaslivka
8. aug 2021

@katulik123 preto hovorím, že sa s ním o tom musí porozprávať. že prečo zrazu nastal zlom a hľadať ten kompromis.
čo sa mňa týka, aj keď to teda nie je zrovna téma dňa, tak nie je pravda, že nemám rada zvieratá. akurát proste psy mi nie sú zrovna po chuti. mačiatka sú milé a ňuňu, ale len malé. veľké mačky je už proste niečo iné. Ale napr. zbožňujem rybičky. Ale svoj čas radšej venujem deťom ako psovi alebo mačke. A nemôžeš porovnávať dieťa a domáceho maznáčika. Ak nechápeš rozdiel medzi dieťaťom a zvieraťom, tak je mi to hrozne ľúto. Ale dnes je to dosť moderné, takže by som sa moc nečudovala.

elementissa
8. aug 2021

My máme 4 mačky a dvojročné dieťa. Mačky sme si zobrali hneď ako sme sa nasťahovali do vlastného, myslím, že otázku, čo s miláčikom ste mali riešiť skôr, než ste splodili dieťa, keďže je to dosť dôležité. Ja by som určite nechcela bývať a nechcela vychovávať dieťa s niekým, kto by nerešpektoval moje naviazanie na zviera. Naše mačky sú ako naše deti a pre naše ľudské dieťa sú ako súrodenci, všetko robia spolu. Jediný rozdiel je, že dieťa vyrastie a osamostatní sa, mačky ostanú na úrovni ročného či dvojročného dieťaťa navždy. Škoda, že ste sa o tom neporozpravali a nevyriešili ste si to skôr, ako ste splodili dieťa. Ak naozaj mačičku nechce, budeš ju musieť asi nechať v rodičovskom dome. Ja si teda neviem predstaviť opustiť niekoho, kto je na mne závislý a bezhranicne má miluje pre nejakého frajera, ktorý tu jeden deň je a druhý nie, ale tak, všetci máme inak nastavené štandardy.

miadi
8. aug 2021

@elementissa ale to je otec jej dietata nie len nejaky partner 🤣macka nie je na urovni 1-2r dietata. Mozno tak 5m max . Niektori ludia Proste maju radsej zver ako ludi. Ja som teraz bola na takej super bday party v parku ze detom ani vodu nedoniesli ( ano mali sme svoju ale tak) ani torta nebola len cupcake donho sviecka., ale psik mal pod stolom mysku s vodou a jedlom viac ako deti 🤣presne vsetci mame inak nastavene standards. Pre mna su deti vzdy viac ako zvieratka. V pripade autorky by som urcite nevysvetlovala dietatu ze nezijeme s tatkom Lebo nechcel macku ktora pred rokom zdochla ale urcite si ju pamata. 🤣a ze to bolo lepsie ako vyrastat v dome s otcom Ved kocur bol ako brat ktoreho vdaka nemu nikdy nemalo. 🤣

elementissa
8. aug 2021

@miadi tak kým nie sú zobratí, tak stále je to len frajer, ktorý tu dnes je a zajtra byť nemusí, vernosť ani oddanosť jej ešte nesľúbil a možno neplánuje. Neviem, aké máte zvieratá vy doma, ale ja mám mačky aj dieťa a mačky boli skôr ako dieťa a teda viem veľmi dobre ich úroveň porovnať. Ja osobne mám radšej zvieratá ako ľudí, každý sme iný, veď to je jasné. Tak ako sa dá vychovať dieťa, dá sa vychovať aj mačka, to že mačka niekomu skrabe gauč a trhá záclony, to je to isté ako keď decko kreslí po stenách a oblieva gauč- nevychovaný a rozmaznaný spratek, či už s kožuchom alebo bez. No stále sú to veci, pohľad oboch partnerov na domáce zvieratá, na zvieratá všeobecne, na výchovu, na bývanie, na deti, ktoré si treba vydiskutovať pred splodením dieťaťa, nie riešiť až potom.

miadi
8. aug 2021

A macku mà len preto ze jej ju rodicia “dovolili” mat. Ide byt pani “svojho domu “ do priatelovho.. a on nema pravo nic povedat lebo macku uz mala hoci on si mohol mysliet ze to je jej rodiny.. Ja by som uplne nezatratovala partnera ze nechce zit so zvieratkom. To tiez nie je pre kazdeho.

canany
8. aug 2021

Tak ale pokial ja viem, macka je naviazana na miesto ako na cloveka, tak by som skor riesila, co je vhodnejsie pre tu macku, ked je zvyknuta na byt, v ktorom teraz zije, mozno aj vyrastala a moze tam ostat, preco ju stresovat stahovanim, zmenou prostredia a este chlapom co ju nechce v dome, aj prichod dietata by bol pre nu stres.

abbey1
8. aug 2021

Partner, ktorý ma ľúbi, m nebude zakazovať niečo, čo mám rada, k čomu mám citový vzťah. Pre mňa by to bol zdvihnutý prst. Ale bežne vidíme, že ľudia akceptujú vo vzťahoch veci, ktoré by sme my neakceptovali a naopak.
Niekto sa kvôli partnerovi vzdá práce, priateľov, rodiny, koničkov, niekto mačky,....

estrella5
8. aug 2021

Nevzdala by som sa svojho zvieraťa. A vôbec to nie je o tom, čo/kto mi je alebo nie je prednejší. Ale ak ma niekto ľúbi, tak ma snáď nebude "nútiť" vzdať sa živého tvora, za ktorého mám plnú zodpovednosť a ktorého mám rada, beriem ho ako člena rodiny. Zviera nie je vec, že mu vadí moja dekorácia, tak ju odložím do krabice. Zviera je živé stvorenie, s citmi a majiteľ má za neho zodpovednosť. To nie je len tak chytiť a odložiť.

Iná situácia by bola ak by na to boli naozaj vážne dôvody (napr. silná alergia, ktorú by sa snažil liečiť, ale nešlo by to...), tam by som sa snažila nájsť nejaké východisko v darovaní zvieratka niekomu blízkemu alebo tak (ak by nebola iná možnosť). Ale "len tak" lebo mu vadia chlpy? To fakt nie. Vedela by som spraviť kompromis typu zviera bude chodiť len tam a tam a zas hentam a hentam bude mať zakázané. Vedela by som viac behať s mopom, vysávačom, handrou.... (to je aj samozrejmé keď sú zvieratá vo vnútri). Ale vzdať by som sa ho nevzdala.

tncka
8. aug 2021

Vzdala by som sa cohokolvek ale nie zivej bytosti kt.ku mne patri. Bud so vsetkym alebo nic. Keby to bola este len otazka kupy zvierata do spol.domacnosti,to by bolo predmetom spllocneho rozhovoru. Ale takto,nemame sa o com bavit.