Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@959touareg Na uvod si mozes zalozit nejaky sporiaci ucet. Daj si financny ciel- nasetrit istu sumu, ktora by ti dala spat. Napr. Vo vyske vydajov na manzelov dostojny pohreb 😉 Srandujem. Potom zacni studovat info ohladom financii, sporenia, investovania. Vyuzi to, ze si nezamestnana a zabezpecena, je to velka vyhoda. Objavuj svoj potencial. Mozno najdes kopec inspiracie, veci, ktore ta budu bavit a v konecnom dosledku ti prinesu I prijem. Povedz o svojich planoch manzelovi, ak je v poho, tak ta podpori. Nemusis mu kukat na ucty. Uzivaj si fungujuci vztah 🙂
my mame zvlast 🙂 a mam pocit, ze je to lepsie - moj muz vie peniazky setrit a priznam sa, usetrim aj ja, ale zrovna moja silna stranka to nie je 🙂 Ako som na materskej, tak mam rodicak + tatik mi posiela peniazky na ucty + cosi navyse a v podstate sa potom o domacnost staram ja, tato setri a ma svoje vreckove 🙂 a vyhovuje mi to tak, lebo povedzme si pravdu, napr. moj muz nema predstavu o tom, co presne prckovia potrebuju a co tie veci stoja - esteze mame bazariky 🙂 takze ja aj po navrate do prace ostanem pri rozdelenych uctoch 😀
@zuzkat1 Presne rovnako ako ty som na tom aj ja 🙂
@zuzkat1 Účet neblokujú ihneď, je čas na výber peňazí v prípade potreby.
@bbroskynka to je mozne ale uz som sa pytala ze co ak zistia manipulaciu po datume smrti
@jabadaba V Slovenskej sporiteľni môžu mať spoločný vklad dvaja, alebo viacerí klienti. Spoločný vklad banka nezriaďuje maloletým klientom. Viem, že nezriadia spoločný vklad, keď je jeden z klientov dôchodca a má zvýhodnený dôchodcovský účet. Tých výnimiek môže byť viac.
@janie80 no presne tak, ani smrt prist nemusi a cloveka aj tak poty zaleju pri uritych zivotnych udalostiach. Staci fakt dlhsia neschopnost manzela zbehnut do banky pri neocakavanych vydajoch a finito. Manzelka nebude moct, ale to sa takto dobehne aj pan manzel.
@959touareg tvoj manzel fakt moze narazit na cumak, to si neuvedomuje? S tou manzelkou pana doktora som pisala ja. Veru, nasa znama sa prebrala. A dost tvrdo.
Ostatne, vsak keby sa tvojmu muzovi stalo nieco vazne, nedajboze by otrcil kopytka, tak Ty ani netusis kde, v akych bankach ma ucty a kolko. A ci nema nahodou aj nejake dlhy, uvery a spol....aj to Ta moze prekvapit. Zrazu zdedis dlhy. To sa tiez stava. Zena netusila, muz si zavrtel ocaskom a bac! Namiesto dedenia penazi dlhy. Tie pekne zdedis, ak sa nestihnes rozviest vcas. Tak nech sa muz neondie a srandicky o psovi dedicovi bokom. Ozik, a kto bude porucnikom tak bohateho hafana? 😀 Dufam, ze aspon Ty. Nez teda hafan dovrsi plnoletost. 😀 Vtipkar ten tvoj chlap.
@jabadaba
ucty viem kde ma v akych bankach, no kolko ma na nich to veru 😕 😕 😕 .
no a o toho naseho psa kto sa bude potom starat, kto bude jeho porucnikom-nechame sa prekvapit. manzel je schopny vsetkeho, ano vtipalek, len niekedy som z neho na prasky, lebo neviem ci si striela, ci to mysli vazne. dokonca dnes zahlasil, ze na hrobe si pekne da urobit bankomat a budeme si tam krasne chodit vyberat peniaze - ze aspon bude mat istotu, ze ho prideme na hrob kuknut a ze to okienko na peniaze da pekne nizko, nech sa mu uklonime. syn mu na to povedal, ze vytrhne bankomat naraz od zakladu a bude pokoj a manzel zahlasil...nooo ale on plny nebude, z banky tam budu chodit iba raz za mesiac doplnat sumu pekne, postupne. 😢 😢 😢
no nezabila by si ho? to kde chodi na take napady. ja uz idem niekedy do kolien zo zufalstva. on sa vzdy vynajde a je schopny vsetkeho. 🙄 🙄 🙄
@jabadaba maju rozdelene bsm ak som spravne pochopila, takze dlhy nezdedi, neviem vlastne ako sa dedi v pripade rozdeleneho bsm. Ale podla mna chlap ktory zaraba a ma rodinu by sa mal o tu rodinu starat. Malo by byt normalne ze ked na to mam, tak zabezpecim rodinu pre pripad nudze. Ved aj o tom to je.
@bbroskynka ucet neblokuju ihned, ale ak je viac ucastnikov dedicskeho konania tak tie vybrate peniaze sa budu musiet vratit a tie sa budu prerozdelovat. Takze vybrat neni vzdy vyhra. Len ak viem, ze ich tam budem vediet vratit spat.
@959touareg zvlastna komunikacia medzi vami, o tom chodeni na hrob a klanani sa, a syn ma chut to vyriesit inak...mate naozaj taky skvely a laskyplny vztah alebo sa zeriete o prachy a muz sa boji ze vam ide len o jeho peniaze? Tym nechcem do teba rypat, ale tu to naozaj vyzera, ze muz vas drzi skratka a vy ste v napati a to ho este viac nuti drzat vas skratka. A ze dobri manzelia su vlastne zli, len sa vyburia inde a nie na zene...no neviem. Nehovori z teba strach a hnev? Strach o seba a svoju buducnost a uvedomovanie si ze si odkazana na manzelovu dobru volu? Sadla by som si s nim a povedala ze potrebujem pre svoj dusevny pokoj aby sme sa dohodli na nejakej sume ktoru bude davat na tvoj ucet, ako prispevok na domacnost, ty z toho budes platit potraviny, ucty a nieco setrit pre pripad ze by ste zostali na cas bez prijmu. Tiez sa ho spytaj na zivotnu poistku. Ono ten model ktory ste mali moze byt vyhovujuci kym je muz stedry, preco by si to chcela menit, vsakze. Ale ak zacne byt skupy, tak to ide dole vodou, vtedy je to na houby
@sissmiss 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉
@sissmiss neber preboha vsetko vazne. poznam svojho manzela aj ti co ho poznaju vedia aky je. a takato komunikacia prebieha v nasej rodine casto , aj morbidnejsieho charakteru, najma medzi synom a nim. ale vsetko je to zo srandy, hadam si nemyslis, ze je to hovorene u nas s kamennou tvarou.
nejdem uz nic rozoberat,nakolko zo strany inych je to potom ponimane uplne opacne a vazne. myslela som, ze to zoberiete s humorom co sem pisem , na odlahcenie , no mylila som sa , niekto to berie smrtelne vazne. a to nechcem. nakoniec z toho vyjdem ako chudina, ktora 😢 😢 😢
@959touareg ved si pisala viac krat ze si z toho hotova a ze places dokonca. Tak sorry, mozno som to zle pochopila. Ale takato debata tu uz bola viac krat. Napisala sem babenka ze manzel ju drzi skratka, nemala pristup k financiam, vsetko bolo napisane na neho, aj to co priniesla do manzelstva ona...a ked jej baby radili kroky, tak dala zmazat diskusiu, ze sa do nej obuvaju a ze ona to riesit nebude, lebo ziaden problem nikdy nenastane. Mne tato debata pomohla v tom, ze som si uvedomila ze ako disponent s muzovim uctom to nemam zabezpecene pre pripad ze by sa s nim nieco stalo, porozpravali sme sa o tom a nasli dalsie riesenia, a zistili sme, ze vlastne nie primarne s tymto ucelom, ale ze urcite krytia mame, takze som tiez spokojnejsia, stat sa moze hocico. Mne pripadalo z tvojim pismenok ze si z toho naozaj nestastna, prepac, ale fakt to tak vyznelo...Ak aj nie si a beris to s humorom, treba to nejako riesit a zabezpecit sa, pre pripad. Mat nejake moznosti, aj ked nie v spolupraci s manzelom, treba si aspon zistit co mozes ocakavat ked mate rozdelene bsm, aby si vedela. Vzdy je lepsie vediet a moct sa zariadit ako nevedeit a potom byt bez moznosti. Drzim palce a este raz, ospravedlnujem sa, ze som to brala vazne a zle pochopila
@sissmiss
ale to je OK. mne tato diskusia tiez dala velmi vela,najma Janka mi pomohla, dozvedela som sa veci ktore som doposial nevedela o tych uctoch. doteraz som sa tym vobec nezaoberala, nemyslela na to, ze co ak sa nieco stane.....takze mi otvorila oci. 🙂
moj najvacsi problem bol ten, ze co robit do ukoncenia dedicskeho konania, bala som sa, ci budem mat dost financnych prostriedkov na platenie tych zakladnych veci....to co bude po dedicskom konani, toho sa nebojim. preto ma to vyhecovalo a prinutilo konat. z toho som bola zufala. vies?
takze tato diskusia mi dala velmi vela. dakujem.
a tie akoze vtipy manzela naozaj netreba bat vazne, ale s rezervou. on je taky cely zivot. a syn tiez. to oni ked sa zacnu doberat, najma pred ludmi co ich nepoznaju.....vtedy su dotycny az bledi ked ich pocuvaju-myslia si ze ten ich dialog je mysleny vazne.... 🙂
@959touareg He he, ja som to pochopila. Tvoj mnazel bude moja krvna skupina. Dufam, ze sa neurazis /fakt to nemyslim zle/, ale ty si ani ine reakcie nezasluzis 😀 30 rokov manzelstva ta tieto veci nezaujimali, nemas ani zakladne info ohladom fungovania penazi, uctov a chces zrazu kukat na podnikatelske ucty. A to le preto, ze zeny na nejakom trapnom zenskom fore- co sa vola nejaky kon, daco trkotali. Keby toto ja ako manzel- chlap pocujem- idem do kolien 😅 Kludne pridem i s napadom zakopat na zahrade truhlicu s peniazmi a zlatom. A na Valentina ti darujem krompac 😀 😀 😀
@sibare 😀 😀 😀
trafila si klinec po hlavicke. ano, je to tak. neurazam sa-vobec. na taketo fory som si uz doma zvykla. keby si vedela kolkokrat ma dostal, blazon jeden. mas uplnu pravdu. skor som prijala tvoju reakciu na to ako reakciu sissmiss. aj ked to ona myslela v dobrom, chcela poradit, no skor ma vyplasil jej prispevok a to z dovodu toho, ze preboha, kam sa to posunulo, ci to vyznelo tak, ze ten moj je doslova despota, tyran. chudak keby to vedel, normalne ma zabije ze sem pisem.
suhlasim, ze mozno prezil mierny sok ked som odrazu tak na neho vyjela s takym zaujmom o informacie, kedze doteraz som sladko snivala a nezaujimalo ma to velmi. 😒
a to co pises o tomto fore a jemu podobnych...tak to si presne vystihla manzelove slova. ja som sa mu ani nepriznala ze to vsetko pochadza odtialto. myslim ten moj velky zaujem o financie jeho pripadnu smrt, pohreb, vsetko. 😕
a ano, ste asi podobni. chces? zoznamim ta s nim. 😀 no neviem ci by si ho dobehla vo vtipkovani , zatial sa to nikomu nepodarilo. 😅
@959touareg je to zvlastne, ale preco vlastne (vsetky) uvazujeme tak, ze ten muz, ak sa s nim nedajboze nieco stane, ze bude mat urcite nieco na ucte a bude co dedit. Zivot je vselijaky, raz peniaze mas, potom nemas a kedze ty nevies o jeho prijmoch a financnych pohyboch nic, tak istotu nemas ziadnu...
@hradnapani
ano, suhlasim.mozno nema ani tolko na ucte ako ja. stat sa moze kadeco. preto som mu vcera pekne povedala, nech mi pokial je to mozne prevedie na moj ucet nie malu sumu penazi, ktoru som mu pred 3-4. rokmi pozicala ,nakolko surne potreboval dost penazi na rozbehnutie niecoho. a kedze doteraz ma tie peniaze netrapili ze ich mam na jeho ucte a otaca ich - vobec som ich nepotrebovala, teraz sa situacia zmenila. vzdy mi hovoril, ze ked budem potrebovat a chciet, vrati mi ich. doteraz som akosi neuvazovala nad tym, co prave po tieto dni tu rozoberame, ze ked sa mu nieco stane, zablokuju aj tie moje peniaze na jeho ucte a budem nahrata. doteraz som myslela, ze sa k jeho uctu dostanem. takze jasne ze mi povedal, ze ich vrati. dnes uz mam na ucte polovicu z nich. druhu mi este prevedie.
a sama viem dobre, ze na uctoch nema majland, ten je v majetku hnutelonom a najma nehnutelnom. myslim si, ze to je viac ako nejake peniaze na ucte. moj nazor. 😒, na uctoch je tolko,kolko clovek potrebuje na slusny zivot. a zatial nam to bohate staci. 😉
@janie80
Janka,este jedna otazocka na teba-fundovanu v danej problematike. manzel ma od bank v ktorych ma vedene, zalozene ucty zlate karty, ktore mu vydali automaticky. aky je rozdiel medzi klasickou a tou zlatou? ake su vyhody? teda az su nejake, lebo ty mi to povies vsetko, manzel...to neviem ci vsetko prezradi 😀 nech uz viem o nieco viacej zase.
@959touareg 😀 ma zmysel pre humor ten tvoj chlap, to sa musi nechat. Takze este aj na cmiteri vas chce vydelovat? 😀 😀
@hradnapani no vsak, zaklad je vediet a mat prehlad. A zaklad tiez je, aby vola mat prehlad bola vzajomna a nikto nikoho nedrzal vo vztahu v sachu.
@959touareg zlata je v zahranici viac akceptovana, mozu tam byt povinne nejake doplnkove sluzby (napr. cestovne poistenie, poistenie pravnej ochrany, nejake zlavove vyhody v zahranici v hoteloch a autopozocovniach), moze mat vyssi maximalny limit a samozrejme, je drahsia... 😅 ale to sa skor mrkni na sadzobnik banky, kde to ma, tam by to malo byt, predpokladam malymi pismenkami pod ciarou, alebo cez tie poznamocky, co su cislovane... Tie doplnkove sluzby su niekde povinne, niekde len volitelne...
@janie80 dakujem. 🙂
Ako fungujete dievcata? U nas sa meni situacia, idem po rokoch RD do prace a dnes na mna mm vybalil otazku, ci aj ja dam jemu kartu od mojho uctu, kam mi bude chodit vyplata rovnako, ako mam ja od jeho 😝 som mu povedala, ze nie, ze ja aj nadalej budem pouzivat jeho ucet a svoju vyplatu budem sporit haha....
@zuzanockamt 🙂 tlieskam
no ja som bola včera tiež hodne zaskocena zistenim ,ze v banke ako spoludisponujuci nemam v pripade smrti manzela pravo na svoje vlozene peniaze- a zarabam viac ako manzel. Manzel sa strasne vytocilo, ze hovorime, keby zomrel...ale ja som popravde zalapala po dychu. Nemam ziadny iny samostatny ucet, mame len tento jeden spolocny, na ktory posielame vyplaty a platime z neho vsetky poplatky /elektrina, plyn, poistky, inkaso.../ a este nejake produkty v inej banke-tak z toho som ozaj blba. A stavim sa, ze nam to nebolo pri zakladani spoludisponujuceho povedane. Inak by som samozrejme hned nebola suhlasila.
Keby sa totiz stalo nieco mne - majitel uctu nema problem. Co v opacnom garde by bol pre mna zasa velky problem.
Prosim radu: mam si zalozil samostatny ucet- napriek manzelovym protestom? ci cakat, mozno sa nic nestane? ☹
@ankate urcite samostatny ucet, ved si svojpravna samostatna osoba so svojimi peniazmi, nie?
My máme spoločný (ten je v podstate na šetrenie) a aj samostatné. Ale peniaze máme aj tak všetky spoločné.
@ankate ale ty samozrejme na tie peniaze v pripade jeho smrti pravo mas, ALE musia prejst dedicskym konanim... dedis ty a deti, takze je to v podstate tak ci tak doma, no aj tak mas pravdu, ze je to blbost a je to nespravodlive..
inak ja som za to, aby mal manzel/manzelka vlastny ucet, su to predsa kazdeho zarobene peniaze a je ovela lahsie kontrolovatelne, kolko kto a na co dava, ako ked to ide z jedneho uctu, to potom mozu jedneho dna vzniknut zbytocne natahovacky 🙄