Svokra chce darovať dom švagrinej
Dopredu sa ospravedlňujem za anonymnú diskusiu, ale nechcem, aby to tu švagrina našla. Včera som sa dozvedela, že svokra chce darovať svoju časť domu svojej dcére, sestre môjho manžela. On o tom nevie, ani svokra nevie, že ja to viem. Svokor už zomrel, muž má po ňom časť domu na seba napísanú, rovnako ako jeho sestra. Väčšinu vlastní ich mama a chce to darovať dcére za doopatrovanie. Švagrina býva u nej aj s mužom a deťmi. Svokra je ešte aktívna, zatiaľ žiadnu opateru nepotrebuje, skôr ona ešte pomáha dcére s deťmi aj domácnosťou. Rada by som vysvetlila, že my máme kde bývať, máme svoj domček a zo svokrinho nechcem nič. Ide mi len o to, že manžela to raní, keď sa to dozvie, na tom dome sa nadrel, chodí tam pomáhať, s čím treba. Mám mu to povedať? Alebo nechať tak a nestarať sa?
Mužovi by som to povedala, (pretože zatajenie od najbližšej rodiny by som ja vnímala ako podraz) a zvysok by som nechala naňho (samozrejme bola by som k dispozícii keby chcel podporiť, poradiť, atd). Uz keď chystajú takýto podraz jeho pokrvni pribuzni, nebudem toho súčasťou aj ja.
Svokrin dom, svokrina vec. Je ti jej vec. Keď bude chcieť, dozvie sa to aj Tvoj manžel . Ak bude chcieť, bude ti riešiť so svojou sestrou a mamou.
Je to svokrina volba a rozhodnutie, ver ze svorka nebude navzdy vitalna, bude sa o nu treba starat, nebude sebestacna naveky, potom bude zodpovednost na dcerinych pleciach a vy budete mat pohodicku
Ďakujem všetkým, ktorí mali normálne odpovede k veci. Manželovi som všetko povedala, takže nie je dôvod pokračovať v diskusii.
A ako reagoval manžel?
Autorka, keď chcete dom na 1/2, potom sa ale aj vy zaviažte, písomne, ze sa spolu so švagrinou budete o ňu starať,… lebo dom ťa trápi, ale ze tam býva švagriná a musí ona doopatrovať ti už akosi vyhovuje, že? A ako toto budete riešiť, keď teda chceš spravodlivo dom na 1/2 sa nikde neznieňuješ. Všade riešiš len prepis domu a majetok. Čo bude so svokrou a ako to chceš riesit som tu nikde od teba nečítala.
@katkami123 Si nie si normálna. Nikde nepíšem, že chcem pol domu. Neriešim majetok, ktorý nie je môj a nijako sa ma netýka. Otázka znela, či mám mužovi povedať, čo sa chystá za jeho chrbtom. Nič viac.
Manzelovi to urcite povedz aby ste zaujali spolocne stanovisko. Idealne by bolo keby sestra brata vyplatila z toho co uz vlastní a babka mala na dome vecne bremeno doživotného uzivania po prepise. Toto by ste babke mali normalne povedat aby mala istotu, ze ju dcera nevyhodí. Inak za mna je dobre riesenie prepísať nehnutelnost na toho kto sa o babku stara a v dome byva. Nebudes mat starosti so staranim sa o babku a ked aj bude nieco potrebovat prerobit, nech sa stara majitel domu 😉.
Tak mne sa napriklad nepáči, keď rodičia robia rozdiely medzi deťmi. Vravíte, že ona si môže robiť so svojim majetkom čo chce. Áno, to je síce pravda, ale myslím si, že ako matka, ktorá má dve deti, by mala každému dať rovnakým dielom. To je to isté, ako keby ste šli s deťmi do hračkárstva, hračku kúpite len jednému a druhému poviete, že sú to vaše peniaze a môžete si s nimi robiť čo chcete? 🤷♀️ moji rodičia ak pomohli mne finančne, tak rovnakú sumu vždy dali aj bratovi a naopak. A aj za to si ich veľmi vážim.
A čo sa robí za jeho chrbtom?
Už píšeš akokeby bolo LV celé napisane na sestru.
To, čo sa ženy rozprávali na ulici bolo možno v rovine úvah čo bude raz....o rok, tri, päť...tvoja mama Ti to hneď víťazoslávne povedala a ty si už nevydržala a povedala ďalej.Chudera svokra ako by bola nesvojpravna už je na ňu nahnevaných x ľudí.Moze robiť čo chce, za zle by ste jej to mohli mať, keby k ničom nevedel a LV by bolo prepísané
Možno k tomu nikdy nepríde a len tvoja mama potrebovala klebetiť...muž tam robil...nakoniec je z toho, keď mal 15-17 r a ide tam raz za čas.Hanbila by som sa na tvojom mieste možno svokra bude 15 r ležiaca dementna a tu sa idete naťahovať o peniaze ešte ani o nič nejde.Mne, keby dieťa vytklo, že počula som, že ideš dať podiel sestre a ja to poviem len tak nejakej kamoske v rámci klebiet na ulici asi by som bola veľmi sklamaná.
Veď vy už rátate s tým, že svokra to spraví poza chrbát?ženy by sa mali rozprávať max čo upiekli na Velku noc...tieto vety čo na konci dediny za chvíľu budú, že darovala celý dom je typická dedina.
Autorka, spomínala si tu, ze tvoj manzel sa podieľal na stavbe toho domu, švagor nie, lebo so svagrinou spolu ešte neboli, taktiež, ze keď treba niečo urobiť na dome, manzel ide pomôcť. Riešiš všetko iba ohľadom veci, kto sa koľko podieľal pri praci na dome. Ale o svokru sa má starať a ma ju doopatrovat čisto iba tvoja švagriná, tvojho manžela už v tomto nikde nespomínaš.
Jasne,ze mu to povedz. Raz sa to dozvie a rani ho to o to viac,ze si to tajila ty jemu.
Ja by som sa nestarala. Keď príde na krájanie chleba, tak keby ho muža "ranilo", tak by som ju vysvetlila, že nech nie je hamižný, máme všetko, čo k šťastiu potrebujeme a po tej štvrtine domu (či koľko mu to ostane) naozaj nebažím. To, že svokra je teraz aktívna, neznamená, že bude aj o 10-20-30 rokov - netušíte koľko sa dožije. Každopádne - mužovi by som zdôrazňovala, že je to JEJ majetok a či sa mu to páči, či nie, môže s ním naložiť, ako ONA uzná za vhodné. Najhoršia vec, čo môže byť, keď sa rodina rozháda na majetku, zažila som bohužiaľ z oboch strán. (A pritom nikto z hádajúcich sa ten majetok nejak urgentne nepotreboval🙈, vyslovene doláriky v očiach a ideme).
@katkami123 O rodičov sú povinní starať sa všetky deti. Zákon neberie ohľad na to, na koho rodičia prepíšu dom. Lebo s vlastným majetkom si každý robí, čo chce. Očakáva sa, že keď už na niekoho prepíšem dom, tak sa o mňa bude starať. Čo však, keď tá dcéra náhodou zomrie skôr ako matka? Dom je prepísaný a dedia ho vnuci (dcérine deti), syn je povinný starať sa o matku a nič za to už nedostane, lebo sestrine deti nie sú povinné dávať mu za to niečo. Tu ide skôr o tie vzťahy, ktoré sa môžu pokaziť kvôli nedostatočnej komunikácii.
@katkami123 O svokru sa starať netreba. Je úplne sebestačná a zdravá. Čo bude, keď sa bude treba starať, budeme riešiť, keď to príde. A o tom, koľko môj muž robil na tom dome, som písala na vysvetlenie jeho vzťahu k domu. Viac sa k tejto téme vyjadrovať nebudem, lebo niektoré nechápete, či nechcete chápať, o čo ide.
@katkami123 ty a aj ostatné, čítaš zadanie s porozumením ?
Autorka sa jasne vyjadrila, v jej zadaní je iba 1 zásadná otázka : povedať versus nepovedať.
@cacianka 👍
@kiki68 prosím ťa to čo trepeš. raz je majetok, darovaný, tak už patrí novému majiteľovi, ktorý ho zaeviduje v katastri. ani 5 ani 9 rokov po obdarovaní sa nikde nevracia. a ak by sa malo niečo vrátiť, tak iba vo veľmi závažných prípadoch, dôvody sú veľmi presne a prísne stanovené v zákone. a táto lehota to nie je.
je iba jedna okolnosť, že pri dedení sa dar neobvyklej hodnoty započítava, a ostatní neobdarovaní dostanú väčší podiel
luccija
•
Včera o 20:39
k tomu nikdy nepríde a len tvoja mama potrebovala klebetiť...muž tam robil...nakoniec je z toho, keď mal 15-17 r a ide tam raz za čas.Hanbila by som sa na tvojom mieste možno svokra bude 15 r ležiaca dementna a tu sa idete naťahovať o peniaze ešte ani o nič nejde.Mne, keby dieťa vytklo, že počula som, že ideš dať podiel sestre a ja to poviem len tak nejakej kamoske v rámci klebiet na ulici asi by som bola veľmi sklamaná.
Veď vy už rátate s tým, že svokra to spraví poza chrbát?ženy by sa mali rozprávať max čo upiekli na Velku noc...tieto vety čo na konci dediny za chvíľu budú, že darovala celý dom je typická dedina.
Poluccija s jedovatými jazykom...
To by rak bolo, aby aj v nevinnej otázke nenasla celodedinske sprisahanie😖
Mužovi by som to povedala, že to viem, ale viac by som sa v tom nešpŕtala, je to vlastne jej vec komu to dá a tam by to pre mňa haslo. Sú veci od ktorých je lepšie držať sa ďalej, neriešiť ich.

@matussara ??? Neviem co to ma s autorkou a jej otqzkou, ale na LV mojho bytu som len ja, nadobudla som ho pred svadbou..a svagor neviem co ma v darovacej zmluve, nevideli sme ju, ani nas to nezaujima...je to medzi nim a svokrovcami...