icon

Tykanie - vykanie svokre

tinka1601
28. dec 2014

Ahojte, pisem, lebo uz som mierne zufala...Moja svokra mi este pocas chodenia s terajsim manzelom navrhla tykanie. Uz vtedy som s tym mala problem, proste to tak necitim, aby som jej mala tykat. Mozno som ja cudna, no teraz sa to len stupnuje a neustale mi prizvukuje, ze jej mam tykat a oslovovat ju menom. Niekedy je az agresivna a ze ju nerespektujem v tomto. Akokolvek vysvetlujem a namietam, ze to u nas nie je zvykom a podla mna to nie je spravne, tykat svokrovcom, stale nalieha. Samozrejme, ze si u mna vypestovala averziu tymto a ja mam normalne hisaky ju stretnut a nejak sa jej prihovorit, co je hrozne, kedze byvaju vo vedlajsom vchode. Poradte mi, co mam robit, ako jej vysvetlit, nech to necha tak a aby ostalo pri vykani? Cakame uz aj babatko a mne pride fakt uplne cudne, ze ju ja oslovim menom a budem jej tykat, a moje dieta jej bude raz hovorit babka...Och...

katarina644
28. dec 2014

@tinka1601 ahoj, ja svokre a svokrovcom vseobecne tykam, ale neoslovujem. proste je to tak sedem rokov, pre mna to nie su rodicia, su to manzelovi, akurat ked deti su pri mne poviem babina a dedo, ale inak neoslovujem, len tykam.

vivusika
28. dec 2014

@janinah ja neviem, ale mne príde oslovovanie svokrovcov teta alebo ujo úplne od veci. Je predsa úplne jedno, či sa tyká alebo vyká, záleží od toho, aké sú medzi nimi vzťahy. Naši, keď sa sestry vydali, navrhli tykanie a akceptovali to obidve strany, našich oslovovali starký a starká... moja svokra má 80 rokov, tykám jej a oslovujem babka, tiež mi to trvalo dlhšie, kým som si zvykla na tykanie ale inak úplne v pohode, však sme jedna rodina...

adri266
28. dec 2014

@tinka1601 moja sestra zije v UK a tam sa normalne oslovuju krstnymi menami, ale ako viete, neexistuje tam tykanie. No sestre bolo tiez blbe oslovavat svokru prvym menom, tak sa rozhodla, ze ju bude volat mum, teda mama. Ak Ti je blbe nazyvat ju krstnym menom, tak skus babka, pod sem /ak uz dieta mate/, ak nie, a nie je Ti to proti srsti, skus mama.
No ak Ti je aj to proti srsti, proste trvaj na svojom , s usmevom a hotovo.

prasiatko30
28. dec 2014

Ja svokre vykam a oslovujem ju krstnym menom

jana_eyre
28. dec 2014

@vivusika co je na tom zvlastne? ak som potrebovala oslovit svoju svokru pred tym ako som mala deti, nazvala som ju teta, pretoze mi bolo jednoducho divne povedat jej "jarka" a uz vobec nie "pani grmanova".. mama by som jej vzivote nepovedala.. moja mama zomrela, tak uz oslovovat nebudem nikdy nikoho.. teraz svokru oslovim babka, mam to jednoduchsie, kedze su deti..

vivusika
28. dec 2014

@jana_eyre príde mi to zvláštne, pretože som sa v svojom okolí s podobným oslovovaním nestretla 😉 ale vieš, koľko ľudí, toľko názorov...

sense
28. dec 2014

Ja svokre vykam hoci mi navrhla tykanie. Mamju rada aj vsetko ale to tykanie my nejde. Zo zaciatku som sa aj snazila tykat aj ma parkrat opravila ze jej mam tykat ze ved sme rodina ale pochopila ze mi to zial nejde to tykanie. Tak sme to tak nechali a vykam jej, ona mi tyka a mame sa radi...myslim ze u vas je podstata problemu niekde inde ako pri tykani al.vykani

jana_eyre
28. dec 2014

@vivusika ved jasne - mne ine oslovenie zas prislo zvlastne.. ale ak mam pravdu povedat, tak som sa oslovovaniu vacsinou vyhybala akemukolvek.. teraz je to s tou babkou omnoho lahsie.. 🙂

timea7
28. dec 2014

@tinka1601 nečítala som diskusiu, ja som svojim svokrovcom vykala, napriek nádhernému vzťahu, jednoducho mi tykanie nenavrhli, tak sme to neriešili. Rodičom svojho priateľa tykám, je to pre mňa úplne prirodzené, neviem, prečo ti to pripadá také divné. Ale svokra by mala rešpektovať to, že pre teba je to tykanie nevyhovujúce. Tak jej to aj povedz, že ju máš rada, ale chceš ostať pri vykaní, je to pre teba prirodzenejšie a bola by si rada, keby sa už k tomu nevracala, na vašom vzťahu to nič nemení. A ešte ma napadlo, ja možno raz nebudem chcieť, aby mi vnúčatá hovorili babka, alebo stará mama, ale aby ma oslovovali krstným menom. Nie preto, že mám nejaký problém s tým, že mi roky pribúdajú, skôr naopak, opovrhujem ženami, ktoré sa v 60-tke snažia silou mocou vyzerať o tridsať rokov mladšie a sú smiešne, ale len tak, páči sa mi to.

andrejka1974
28. dec 2014

moj muz zacal mojim rodicom tykat hned ja som vykala az do fazy, ked som mala tretie dieta, vtedy mi to az svokra navrhla , ale je to naozaj jedno ci vykas alebo tykas 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

zukuvi
28. dec 2014

ja si so svokrou tykam uz par rokov,ale tiez mi to stale nepasuje, kedze mame zvlastny vztah, a ona nie je taky priatelsky tip na tykanie.. ☹ svokrovi vykam, a jej tykam,no cirkus humberto 😀 ale tiez by som jej radsej vykala.. kamaratky proste nikdy nebudeme.. skoda

tykat
28. dec 2014

@tinka1601 ...povedala by som jej ze si velmi vazis jej navrh na tykanie ale vykanie z tvojej strany je prejav ucty, si tak zvyknuta a menit to nebudes lebo to tak necitis, zaroven by som ju poprosila aby uz tuto temu neotvarala pretoze nie je o com diskutovat, mas to tak ako si povedala a prosis ju aby to respektovala...

...ja si so svokrovcami vykam, moje deti im tykaju...nikdy mi nepovedali ako ich mam oslovovat, moji rodicia si s mojim muzom hned na nasej svadbe potykali lebo u nas sa to tak robi, muzovi to nevadilo, prijal...popravde u nas si cela rodina tyka, ci mladi ci stari, krizom krazom, aj ked sa casto nevidime...svokra zvykla sem tam hodit poznamku mojej mame ze ju nijako neoslovujem, predomnou nikdy nic nespomenula, ...no neviem ako ju oslovovat pani XYZ? ci nebodaj mamicka? Mamu mám len jednu, cez ústa by mi to neslo a pretvarovat sa nemienim...ak by mi po tých 20 rokoch navrhli tykanie tak asi tiez podakujem a odmietnem, uz by som si nezvykla.

Inak v jednej diskusii som citala, ze svokra dala neveste pod stromcek obalku s listom kde jej pise ze "po 15 rokoch uz je pravoplatnym clenom rodiny tak uz jej moze tykat" 😀 😀 😀, muz a deti dostali obalky s peniazmi 😀 😀 😀 Bola taka nasr...ta, že list letel hneď do koša.

sabina1975
28. dec 2014

Niekedy mam pocit ze svokra nech urobi hocico tak nie je dobre ja som synovu priatelku tiez poziadala o tykanie a nevadilo jej to mam s nou vynikajuci vztah a uz sa neviem dockat augusta ked bude svadba ved k mojim dvom synom a mojej dcere pribudne dalsia dcera

leiladomi
28. dec 2014

@jana_eyre ja to mam tak isto a príde mi to velmi zvláštne jednému tykať a druhému vykať 😀 no ale ked uz to tak je co narobim 😝

ukulela
28. dec 2014

svokra mi navrhla tykanie, ked sme s mojim boli spolu ani nie rok - a vpohode fungujeme. akurat nepouzivam krstne meno v priamom osloveni. pred rodinou bud mama, alebo aj anka, ked potrebujem odlisit od mojej mamy. so svokrom si vykame, ale aj on mne - on je stara skola, tak mi to pride prirodzene. ja jemu otec, on mne pekne krstnym zdrobnelinou. a teraz uz im starka a starky - ale tykanie a vykanie ostalo po starom a vobec mi to nevadi.

syrik
28. dec 2014

Ja svokre vykam A oslovujem ich teta, ujo, pred malou babka, dedko. Je mi to divne, ale nič iné nenavrhli, tak tak fungujemE.

sonetta
28. dec 2014

ja sa so ´´svokrovcami´´ nestykam. a moj muz mojim rodicov vyka a oslovuje ich krstnym menom.

miskaska
28. dec 2014

Je staršia, navrhla tykanie, tak jej tykaj. Ja moju "svokru" (nie sme zobrati) oslovujemmenom a tykám jej. Chvíľku to trvá, kým si človek zvykne prejsť z vykania na tykanie, nielen pri svokre. Tykanie, či vykanie nemôže predsa zmeniť vás vzťah, či už je dobrý alebo zlý. Je to len nejaká forma komunikácie.

jamabe
28. dec 2014

Ja svokrovcov vykám, nenavrhli mi tykanie, ale keby hej, tiež to odmietnem. Môj muž mojim rodičom tiež vyká, ale oslovuje ich krstnými menami alebo "starký/ starká" - keďže už máme dieťa. Oni chceli, aby im tykal, ale on tiež odmietol. Je to o úcte si myslím...
Pre mňa tykanie vyjadruje kamarátsky postoj k danému človeku, takže nebudem automaticky hocikomu tykať.

niki101988
28. dec 2014

@tinka1601 ja svokre vykám ale vravím jej mama

jaruska8
28. dec 2014

Ahoj!
Tak jej tykaj, to je taký problém? Ja svojej vykám a po narodení dcérky jej hovorím babi. Môj mm mojim tyká a nemá problém, problém je v tom, že to riešiš. 😀

iwesska
28. dec 2014

S muzom sme spolu 9 rokov, 5 manzelia. Moja svokra mi navrhla tykanie cez telefon. 😕 Normalne pocas rozhovoru mi hovori ze: "Vsak mi mozes tykat, aj otcovi.." No ja neviem, v ten moment akoby mi niekto dal facku. Mne to pride divne len tak zrazu zmenit pocas rozhovoru v telefone oslovenie. Tak som jej povedala, ze to neriesme takto cez telefon, ze potom osobne. Odvtedy sme spolu uz boli a tato tema sa neotvorila. Mne je prirodzenejsie im vykat. Su proste starsi a mne pride divne tykat aj starsim kolegyniam ktore maju cez 50r. Proste mam k starsim ludom uctu a preto mi vykanie ide tak nejak samo od seba. Tak ako ked stretnem 30r. zenu - moju rovesnicku, tam mi zase vykanie pride take odveci.

siska53
28. dec 2014

@tinka1601 mne navrhli priatelovi rodicia tykanie uz davno. Tiez som s tym mala nejaku dobu problem,lebo su o 37 a 38 r.starsi ale zvykla som si a je to v pohode. Hoci nie sme zobrati,este pred detmi ma brali uz ako clena rodiny.mame fajn vztahy,tak mi to uz pride uplne normame.. Ved zachvili ich budem.poznat 10rokov.

Jedine jej skus jemne a taktnz vysvetlit,preco jej nechces tykat,ked ti to prekaza..

lyzzy
28. dec 2014

Ja vám poviem takto.Svoju svokru ktorú mimochodom milujem poznam presne tak dlho ako jej syna.😀Odjakziva som jej vykala a ona mne tyka.....nikdy by mi nenapadlo jej tykat a aj keby ma o to poprosila tak by som odmietla.Dôvod.Presne ten,že.ju mám veľmi rada a pre mňa to bude navždy žena s veľkým Ž.

mata95
28. dec 2014

ja svojej svokre vykám, a nikdy by som JEJ netykala....ale myslim že tykanie je uplne normalne, len mi pride čudne ked napr. môj chlap povie mojej mame mama.... vyka jej, ale vravi jej mama.... ja by som to nikdy asi nepovedala, mama je len jedna

hanka_april
28. dec 2014

Je to na tebe....moj svagor (sestrin muz) odmieta mojim rodicom tykat hoci mu to viackrat hovorili a maju dobre vztahy....ja svokrovcom tykam a hovorim mama,tato a teraz castejsie babka,dedko....a nemam s tym vobec problem....tak aj moj muz nasim...myslela som si ked som bola mladsia ze to nedokazem,ze mamina a ocino su len ti moji ale nemam s tym nakoniec problem. Myslim ze to je vela o ucte a o tom ze viackrat dokazali ze ma maju ako dceru....
Bud rada ze chce oslovovat menom a nie "mama" a neboj za chvilu bude babka a to uz bude uplne prirodzene 😀

vo01
28. dec 2014

Je to indivydualne, ja vykam svokre a svokrovy tykam. Svokra ma neznasa a ja ju tiez. Zo svokrom vychadzame super dokonca sme raz viac popili ked manzel nebol doma a svokra bola na lieceni v piestanoch a stala sa taka vec ze sme skoncili v jednej posteli. Bol to zvlastny ale zaujimavy pocit. Bolo to len raz ale nelutujem to.

mistrall
28. dec 2014

ja som vykala pocas chodenia, ked sme sa vzali , tak nam navrhli nasi, aj svokrovci tykanie, co sme prijali , ze ok, ale moc nam to nepasovalo, (chceli sme vykat a oslovovat menom) ale teraz si to inak ani neviem predstavit..oslovujeme menom a tykame

je to mily krok, ze ti to navrhla, neskor si zvyknes
@tinka1601

mistrall
28. dec 2014

@vivusika hej presne ujo a teta hovorit svokrovcom, ked uz som "v rodine" a vychovavame s muzom deti, je smiesne podla mna 🙂

moon1979
28. dec 2014

@vo01 ejha, to až tak? 😅