Závislosť deti na tablete
Ahojte chcela by som si urobit taky mensi prieskum. KOLKO CASU travia vase deti na tabletoch, mobiloch, pocitacoch ci pred TV. V poslednej dobe si vsimam ze deti vsade kam sa pozriem sa len hraju alebo pozeraju na rozpravky. Ci uz je to cakanie u lekara, dlhsia cesta autom, ci autobusom vsetky deti maju v ruke telefony, dokonca aj 1 rocne!!! Ako chapem ze je lepsie ked je dieta kludne a sedi, nekrici,nebeha, nevyrusuje ale mam pocit akoby sa elektronika mala stat nahradou za rodica. Kolko krat aj na navstevach miesto spolocneho hrania, behania, sa detom radsej pusti telka aby rodicia mali klud a mohli sa porozpravat bez okrikovania, ci zamestnavania detmi. Aj u nas to tak je, lenze mam pocit ze uz to preslo do zavislosti😨😲😰 rano hned ako sa zobudi pyta tablet, aj ked pride zo skolky, z kruzku, zo sankovacky...jednoducho pri kazdej prilezitosti. A to ho ani casto nemaval......maximalne 1 hod denne.....par hier alebo videi na youtube a takto mu to vycisti mozog!!!
Snazili sme samu ho aj obmedzit, davat len za odmenu na 15 minut, alebo 1 hru ale pyta si ho vsade a za vsetko....ked vsetko spapam, mozem tablet?,ked sa rychlo dam do pyzama, mozes si zahrat hru? .....skusili sme sa mu viac venovat, hrat spolu spolocenske hry, pexeso, stavebnice....ale akonahle sa dohralo, dokreslilo, dostavalo....tak hned: Uz mozem tablet?😬 Na navstevach ked sa ostatne deti hrali na tabletoch, PC a nasmu sme to zakazovali...tak sa na nas pozerali ze preco??? Ze si pri tom deti oddychnu a zabavia sa......ale preco sa maju zabavat takto ked sa konecne stretli a maju partakov na kopu hier?
Len uz fakt neviem co s tym,ci je uz naozaj mozne byt v 5 rokoch zavisli na tablete? mozno ked bude jar, leto a bude sa dat vonku behat, bicyklovat, plavat a nebude tak skoro tma tak sa to zmeni a na tablet si ani nespomenie, ale teraz ma to trapi....ako to riesit?
@slimstar tak to by simi mohla poradit ako vymazat historiu v pocitaci.....tak poriadne......nehladam si vo volnom case chlapa, len v praci nie vzdy pracujem 😂😂😂
@marcelatje ak myslíte históriu v prehliadači, tak napr v google chrome, máte také tri bodky, vpravo hore pod červeným x, tam vyberiete históriu a vymažete ju, alebo dáte skratku ctrl + h.
A ak myslíte balast v počítači, tak si stiahnite Ccleaner http://www.piriform.com/ccleaner a s ním vymažete balast v registroch a aj z prehliadača, úplne jednoduchý program, ktorý používam roky. 🙂
@slimstar to zakladne mazanie zvladam ten program pozriem, dakujem 🙂
Zdravím, ja si myslím, že závislosť je evidentná. Ja opatrujem detičky v rodinách a tie sú závislé od TV či tabletu už v 1,5 roku svojho života. Nedala by som dieťaťu tablet už vôbec, až kým nenastúpi do školy. Takému obrovskému množstvu "smogu" sú detičky dnes vystavené, že ich treba chrániť.... Urobila by som to, aj za cenu kriku či nespokojnosti, či nepokoja, ktorý na určitý čas v rodine zavládne...., deťom sa takto zabíja ich fantázia....., snažila by som sa to svojmu dieťaťu vysvetľovať a vysvetľovať a vysvetľovať....., kým by to nepochopil. Dnes sa všetko rieši cez net...., úlohy, kamošky, zábava a čas to ukáže, že na škodu dieťaťa....Keď nastúpi do školy, na 2. stupni bude mať net poruke stále....,lebo bude musieť.... , ale dovtedy by som elektroniku obmedzila na minimum....Mnohé deti nevedia spolu vychádzať, komunikovať, po spoločenskej stránke sú stratené....viem, o čom hovorím, s výchovou vlastných už pomaly končím...., ale výchovu malých detí vidím každý deň..........a som z nej smutná........
@adri266 muz pracuje v oblasti IT, u nas je elektronika beznou vybavou a ziadna vzacnost, pracujeme so vsetkym uplne rutinne. Takze mobil, tablet aj notebook sa na takej beznej urovni naucil ovladat zhruba v 2 rokoch. Predtym len mackal co sa dalo. Ako mimco ho bavilo skladat take appky puzzle a vcelku tak nachytal anglictinu. Ked mal 1,5 prvykrat hral hru na xboxe. Ale my na xboxe hravame spolu, aj vsetci 3🙂 Ma vdaka tomu uzasne vyvynuty zmysel pre manevrovanie a orientovanie v 3D priestore co sa raz zide ak sa ostane venovat robotike (co je vcul jeho ciel);) teraz je zavisly na my little pony tak hra taku hlupucku hru na tablete ale inak vseho vsudy na screenoch nestravi viac ako hodinu, hodinu a pol denne a tym myslim vratane TV. Teraz sice viac kedze na minimaxe chodia 3 diely ponov za sebou, ale to ho za chvilku prejde. Ono to je tak zo vsetkym, ak ho prave nieco zaujme tak sa tomu venujeme viacej - napr pred pol rokom ho bavil harry potter, to sme hrali na xboxe harryho, citali sme harryho, pozerali dokola len harryho, hrali sme sa na harryho, vyrabali sme si kostymi, z lega vsetky postavicky poskladal z roznych casti a do skolky som mu na celo musela kreslit blesk🙂 proste on sa do veci vzdy vlozi naplno. Sam si vyberana co ma naladu, telku ( resp rozpravky ci filmy) pozera asi najmenej zo vsetkeho, ak si chce oddychnut lebo je ubehany a uz sa nechce hrat, radsej si spolu zahrame nieco na konzole. Tablet je asi najmenej zaujimavy, jeho aj dost otravuje ze ak pride navsteva a detmi, tak tie hned idu po tablete / xboxe, on by sa radsej hral. Ma k tomu pristup od malicka tak mu to nie je vzacne.
@adri266 a k tomu, ze vlastny - nechcem aby pouzival moj pracivny nitebook lebo mi hajzlik maly premenoval files a do nenavratna vymazal rozpisanu prezentaciu, muz detto, tak ma vlastny kde si moze robit co chce. tablet ma svoj lebo jeho postahovane aplikacie strasne zaberaju miesto. Ale ako som uz pisala, muz s tym pracuje, takze barskedy dovlecie domov nieco co bolo na odpis kvoli napr prasknutemu displayu a pod a z viacerych posklada funkcny a pod. Jeho to bavi a nas krpec sa aspon ma s cim hrat a nebabrat do mojho kde mam firemne veci;)
@terydog My ked sme boli mensi, vkuse sme chceli byt na pocitaci 😀. Ale pocitac bol len jeden a museli sme sa prestriedat, pamatam si, ako sme sedeli pred pocitacom alebo playstation a kazdy mal dovolenu polhodinu a sme sa po nej striedali, ale sme sa navzajom povzbudzovali a pomahali si. Lenze potom prisli vyssie poziadavky na pocitace mobily, skoly si vyzadovali, aby sme mali viac pocitacov, niekolko hodin denne sme na nich museli robit len pracu do skolu a pomedzi to sa lahko da odbehnut a robit nieco ine. Odvtedy rodicia stratili nad nami kontrolu a nemali ako to zakazat. Ja s bratom este az tak nie, ale sestry uz na zakladnej museli kazdy druhy projekt robit cez pocitac ako prezentaciu alebo minimalne to museli mat napisane vo worde, cize na pocitaci museli byt a nie vzdy bolo mozne odsledovat, co tam presne robia. Takze starsie deti je niekedy naozaj tazke odsledovat a vymysliet ako na to. Mladsie su iba zlakane. Moja rocna sestra tiez chce stale mobil, mala ho mozno dokopy trikrat, lebo sme si mysleli, ze ked raz si ho pozrie, tak ju to prestane zaujimat, ale nie. A neviem co ju na nich tak fascinuje, ved s nim nic nevie robit. Proste jej mobil nedame, rychlo jej najdeme inu cinnost. Sesternica od tusim nejakych 4 rokov objavila nejaku hru na mojom mobile, tiez ho stale chce, ale vzdy sme to riesili tak, ze som jej na chvilu mobil dala a potom som jej povedala, ze uz stacilo, ze mobil je unaveny a nemali by sme ho pretazit, ze nabuduce sa zahra dalej. A vymysleli sme nieco ine, co sme robili. Dnes ale aj starsi ludia sedia casto za pocitacom a mobilom, vtedy je dietatu tazko vysvetli, preco nemoze, ked mamka alebo ocko su na pocitace stale. Nema sa mu vtedy ani kto venovat a mobil, pocitac, su vecicky, ktore robia nieco zaujimave aj beh namahy dietata, tak to vyhladavaju.
@terydog Ahoj, naša malá ma 2 roky a 8 mesiacov. My doma televízor nemáme, nechýba nám, nezaujíma nás. Máme pc a jasné každý má svoj telefón. S tým sa vie malá "zahrať", teda hlavne ju veľmi baví pozerať si fotky. Asi od Vianoc denne pozerala Popolušku (tú českú), frozen, s tebou mne baví svet a teraz si fičí na spievankove 5, to si pýta aj 3x dokola. Telefón si vezme zopárkrát a pozerá tie foto. My ako sme si všimli, že začala robiť scény kvôli fónu, tak sme to aj my pred ňou obmedzili. Bol to pre mňa desný pohľad. Ono je ťažké to eliminovať tak ako sme chceli, keďže aj my sme dosť oblbnutí týmto super svetom. Snažíme sa však, veľa skladáme puzzle, pozeráme knižky. Tento týždeň sme boli obe choré, tak veľa pomáhala v kuchyni, umýva riady vo svojej kuchynke a tak. Veľmi ju to baví, maľuje, plastelína a pod. U nás je to o niečo jednoduchšie, lebo nemáme tú telku. Ináč by to tu isto bežalo celý deň a to je mne proti srsti.
@rough Akože neviem si predstaviť 1,5 ročné dieťa ako sa hrá a X-boxe. Moj malý má 15mesiacov a nedávam mu ani mobil, ani tablet, ani X-box do ruky, nechápem načo tak skoro, podľa mna mu to nič dobré neprinesie a ešte sa s tým nahrá dosť, ked bude vačší. To, že potom mu to nebude vzácne pre mna je dosť slabý argument. No ale každý sme nejaký, nech si každý robí ako vie. Podľa mna sa takéto malé deti majú hrať s kockami, loptou a pod.
@janickacrazy Výborný postoj, chválim, a ešte byť vonku na ihrisku, či športovať, mať naporúdzi maminku či ocka, kamarátov....a nie elektroniku....., nič im v živote neujde a všetko má svoj čas a mieru......
Ahoj. Necitala som ostatne prispevky, ale poviem ti co zo zavislosti vyliecilo moju vtedy cca 4rocnu dceru. Vedela byt na nom aj 2 hodiny, zacalo to pritom nevinne, hrala sa poucne hry, anglictina, zvoeratka, farby, pexeso atd. Pozerala tanecne videa a tancovala bolo to mile. Ale. Vymklo sa to spod kontroly, zacala byt neprijemna, vzdy hadka ked sme ho brali atd. Raz nas to uz tak vytocilo, ze sme jej povedali ze ipad sa pokazil. A pokazil sa na velmi dlho, na dva roky. Pomerne rychlo na neho zabudla, no my sme vedeli bud, alebo. Okrem ineho som si precitala clanok ako VELMI to nici deti ich spravanie, sustredenost, vnimanie, oci, atd atd ze som vedela ze robim dobre. Absolutne nelutujem. Teraz mam vsak maleho skoro 3rocneho a ten je zavisly na TV od kedy je zima. To uz bude horsie, jedneho dna sa telka alebo dvd prehravac pokazia, leno inak to nejde. Aj ked sa s nim hram, tak chce spievankovo ci pata a mata a podobne. Chod do toho, a tablet zober uplne, aj keby to znamenalo ze ho ani ty nebudes pouzivat. Drzim palce😉
Ja neviem ale čo nechodite s deťmi von aj keď je zima? Je to vaša chyba že sa deťom nevenujete dostatočne.. ako chodím von na pešiu túru nieje vonku žiadne decko ..ba dokonca nestretávam ani dospelých všetci len na aute...ale to je vaša pohodlnosť
@janickacrazy nuz, niektori detom pustaju rozpravky, my sme ho do nich zapojili.
@dharmasanata a to si vonku cely den ze vies presne kto kedy a kam ide? Btw, kopec ludi je chorych a po chorobe. Netreba byt moc mudry treba sa hlavne o seba starat 😉...
@liv1 chodim von dosť často predstav si a mam dokonca oči a vidím asi ľudí či von sú alebo nie...ale ty si asi jedna z pohodlných čo si musí otrieť ústa a hľadať vyhovorku v nachladení...a vieš prečo su decká choré?? Lebo doma sedia v prehriatych bytoch za telkou cpú sa sladkými vodami a čipsami nemaju imunitu a stačí málo a majú sopeľ... a ja sa narozdiel od inych starám o seba a toto je verejné forum a tiež si môžem napisať svoj nazor...choď aj ty kus von na mrazivé slnko uvidíš padne ti dobre ...
@dharmasanata predstav si boli sme cela rodina. Predpokladam ze deti nemas ale mudre reci ano. Rob aj nadalej pre svoje zdravie maximum...
@liv1 to ak deti nemám nemôžem mať názor?? Si smiešna 🙂
Nemozem citat tie dristy ako je mega super dat malinkemu dietatu do ruky tablet ci playko.
Decko ucte kreslit, vystrihovat, opisat SLOVAMI obrazok...
Co vam uz sibe? Chodte von, hrajte sa, zostrojte raketu, usite babike saty...
Piataci si nevedia zaviazat snurky. A presne by som vedela opisat ich rodicov. Su presne taki ako to tu citam. Vie sa orientovat v 3D priestore 😀 No pos€rme sa.
Steve Jobs s manzelkou nedavali detom tablety do ruk vobec.Nie som ziadna prirodna zienka.Pracujem vo velkej firme ktora s takymito vecami obchoduje a moje deti tablety do ruk nedostanu,internet ked tak az v skole na studijne ucely,telefon nabity na par eur sluziaci iba na nevyhnutne komunikovanie s nami.Nesuhlasim s technologiami v rukach deti.Uvediem dva pripady ktore ja vnimam ako extrem.Byvam na mieste kde je vela malych deti.nielen uplne malych,ale aj skolakov.ked som ja bola mala smykali sme sa na kopci pod oknami az kym sa nezasvietili lampy na loparoch.boli tam vzdy vsetky decka ktore som poznala.dnes idem s malou na boby a vacsinou mame cely kopec pre seba?!tak kde su vsetky tie deti co tu byvaju?doma na telefonoch,tabletoch a pocitacoch.
Druhy priklad.Skoro ma minule slak trafil ked som pocula ze znama ked koji maleho (rocne dieta!!!)strci mu vzdy pred oci tablet ze nech vydrzi co najblhsie.CHORE CHORE CHORE!Kludne ma aj ukamenujte za moj nazor.Technologie do ruk deti nepatria.deti patria na dvor.Deti nevedia citat,komunikovat,suvisle sa vyjadrovat,matky strkaju doslova detom tablety do ruky aby mali chvilku kludu...Som nestastna ked vidim v akom svete budu moje drti zit.A ak mate deti ktore su na tom zavisle a nevedia to pustit z ruky tak sorry,povazujem to za obrovske rodicovske zlyhanie.Takto nechcem svoje deti vychovavat.
No ja som s tým tiez vždy mala a mam problém . Moja 5 ročná sa začala hrávať trochu na mobile v lete a odvtedy chce stále . Ked to je tažké . Ideme na návštevu , jej kamoska hneď vytiahne tablet a ide sa.. strašne ma to štve . Doma jej párkrát dám na chvilu , lebo ma stále prosí , ze prečo nie , ze všetci sa hrajú na mobile a bla... no katastrofa . Kedysi ked som videla dieta s tabletom ci mobilom , stúpal mi tlak . Moja 18 mesačná mobil tiez uz mala v ruke . Prišla proste chvíľa, ked sme niekde boli , ona kričala ako o dušu kvôli niečomu , všetci na mna pozerali a ja uz zo zúfalstva , dame macicku na mobile ? ( Talking angela , určite poznáte ) . Snažím sa to teraz maximálne obmedzovať , ale je to velmi tažké najmä u tej staršej teda. Na narodeniny si pýta tablet a uz som jej povedala , ze nie ale stále dobiedza. Ja zas nechcem aby bola outsider ale taktiež aby sa bavila na tablet ked ma kopec hračiek . A o tv uz ani nehovorím ..
@nini1010 uplne s tebou súhlasím . Ja som v tomto tiez trosku zlyhala , ale snažím sa to velmi napraviť . Ked ono to niekedy bolo tak , ze všetky deti išli von a hrali sa, bobovali, teraz ale vezmem deti von, skoro nikde nikto, este pomaly aj na ihriskách s mobilmi a potom to moje dieta jasne , ze ho samé nebaví bobovacka , ze ked jej kamoska vraví , akú ma fajne hru na mobile a spolu to pozerajú , tak aj ona chce. Na jednej strane s tým vôbec nesúhlasím , na druhej nechcem aby z môjho dieťaťa bol nejaký outsider 😞
Precitala som si par komentarov pseudovychovavateliek matiek o tom ako je lepsie strcit tablet do ruk dietatu ako by malo mrncat a ostala som z tejto temy a z tychto chorych nazorov uplne nestastna.Robim ako mama dost chyb.Ked mi rupnu nervy nakricim,aj po zadku ked uz nevie co so sebou od dobroty poriadne nahadzem,niekedy v najlepsej viere vychovavam stylom pokus-omyl ale v jednom mam jasno.Robite obrovsku chybu ze ucite deti takto travit cas.Opustam tuto temu.
@liv1 zial vidim to tiez ako zienka co deti nema, akonahle sa ochladi al. Zacne fukat nemyslim teraz mrazy -15, alebo vichricu a lejak ze nie je vidiet, tak vonku pomaly nevidiet nohy, pravidelne byvame s dcerou na ihrisku ci na prechadzke same alebo vidiet len dochodcov a palickarov ci bezcov,deti vidiet minimalne, potom su len cakarne plne chrchlajucich deti, kazde druhe problem s imunitou a celkovo viac ako polovica popolucia ma problemy s imunitou,nedostatkom vitaminov a mineralov a kopou civilizacnych chorob...
A nedavno som videla vo vlaku cca trojrocne decko,dudel v ustach, v kociku s mobilom v ruke a nevedelo ani zakl. Sliva ako prosim a dakujem len chcem a daj,ale mamka mala pokoj druhym mobilom chatovala
@dharmasanata nezovseobecnuj
Ja k teme Len tolko. Rodicia nemaju u deti ziadnu autoritu. Radsej poschovavaju telefony, vyhodia TV Len aby dietatu nemuseli povedat - NIE, vypni to, teraz Nie .....My mame tv , ani jedna nebezi koli tomu nonstop, zapinam len ked chceme nieco pozriet. Syn ma 8 musi sa spytat, ci sa moze hrat PS ak uznam za vhodne, tak sa hra. Ma vlastny iPad to neznamena, ze na nom musi byt cely den a JA sa budem prizerat. Ked raz poviem na iPad nejdes tak tam nepojde a ked poviem stacilo tak trvam na vypnuti. V ziadnom pripade, ale dieta nedrzim od technologii, potrebuje to nielen v skole, ale potrebuje byt aj v obraze pri komunikacii s inymi detmi. My dospeli nad tym mozno mavneme rukou ale vacsina deti ma potrebu niekde patrit, chce byt prijmana inymi detmi chce kamaratov. Podla mna Je dolezite stanovit mieru a nehnat to do extremov- ziadnym smerom.
Este ma napadlo, spominalo sa, ze detom daju sa hrat na 15 min. JA sa osobne hry nehravam vobec, ale mne to pride ako nezmyselne kratka doba, to sa neoplati ani nic zacinat, o telke ani nehovoriac, 1 film zvacsa trva min 1 hod. Dieta treba podla mna nechat dohrat, dopozerat a odsledovat, ze nezacina nove kolo, nove video... potom jasne, ze zuria, ak musia uprostred niecoho to vypnut.
@marcelatje napísala som to všeobecne ale samozrejme to nieje mierené všetkým mamičkám ale tým ktoré nejdu von s deťmi lebo je zima lebo majú iné nepodstatné veci radšej na starosti ...tie ktoré strčia decku tablet do ruky len aby oni mali pokoj..majú desať vyhovoriek prečo nie...
U nas bol " problem" lebo som tabletom vykryvala veci co som nevladala ja... maly si rychlo zvykom a naucil sa.. problem nastal vtedy ked sa akoby nevedel odtrhnut. Bol nahmevany a robil sceny ked som mu ho brala.. ale ani uplny zakaz nebol riesenim. Lebo kedze som na neho sama, viem ze tablet ho udrzi na mieste kym som napr v sprche... postupne sme sa naucili.. teraz mu poviem ze treba koncit sam ho zablokuje a da mi ho. Davam mu ho pravidelne, sledujem mu ale cas...

@marcelatje no ja som skôr taký iný typ, počítače som mala k dispozícii celé veky, naučila som sa všetko, čo sa dá, grafické programy, programy na úpravu videa, kancelárske balíky, inštalácie a ladenie windows, flashovanie, programovanie, správa redakčných systémov, opravili a našli sme aj riešenie pre pokazené notebooky, kde bol problém so softwérom ... Ono my to máme ako koníček a baví nás to oboch už od mladého veku, samozrejme nemusí byť každý taký. 🙂 Veľa vecí som naučila aj moju mamu. Ale v podstate pre mna to je veľmi jednoduché ... U nás to dieťa uvidí od mala, takže je vylúčené, aby natom nevedelo robiť, ale skôr ho budem viesť k iným veciam k aplikáciam atd, teda ak ho to bude baviť. Sú aj také lego roboty, ktoré sa dajú programovať pre deti 🙂