Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine?
Neviem, či ma tu nezvozite pod čiernu zem, ale risknem to. Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine? Či som nejako mimo, alebo...... Viem, je to väčšinou o tom, kto koľko môže, ale predsa len ma to zaujíma. Lebo priznám sa, že u jedného švagra bežne "žiadajú" ( pre vysvetlenie, vždy si hovoríme, čo by sa hodilo, niekedy je to konkrétne, niekedy je na výber viac vecí a niekedy len nejaká oblasť) darčeky na dieťa okolo 50€ a mne to príde dosť veľa.
Vopred prosím o korektné odpovede bez urážok a hejtov. Nejde o život, ale riešime to s manželom vždy, keď máme danej slečne vybrať darček a už si začínam pripadať zvláštne.
@kvietocek87 nechápem, prečo by som mala neteri kupovať tri darčeky? Ale chápem, že máš takýto názor a rešpektujem ho.
Mám 6 synovcov a neterí a dávam tak okolo 10€ na osobu. To je podľa mňa ideálna suma, za ktorú sa dá niečo pekné kúpiť a nebude to nejaká blbosť. Však to sú ešte zatiaľ len zo strany manžela, moji traja súrodenci majú okolo 20 rokov, takže raz to bude dajme tomu 10 synovcov a neterí, to by som ako minula 500€ len na ich darčeky? 😂 My sa so švagrinami opýtame vzájomne, čo by deti chceli, prípadne navrhnem niečo, čo sa mi páči, ale vždy to je tak okolo 10€. Teraz som kupovala spoločenskú hru, knihy, Enchantimals a Polly pocket, syn zatiaľ čo viem dostane Dobble od jednej rodiny a od ďalšej ďalekohľad ☺️
@neznamaznama je to naozaj vela, my kupujeme len vlastnym detom, mojim a manzelovym rodicom, ale neterkam nie. Je nas vela a hlavne uz vlastne vsetko maju, mame problem prekvapit niecim vlastnych potomkov. Netreba deti ucit na vela darcekov.
U nas je to 10-15, max 20€. Deti je dost, takze aj to spravi svoje. Ale su este male, takze sa potesia vsetkemu, aj plasteline ci sponkam 😁
My sme sa už pár rokov dozadu so švagrovcami a krstnými dohodli, že našim a ich deťom na Vianoce nekupujeme darčeky. Dokonca sme sa dohodli aj so starými rodičmi, že vnúčatám na Vianoce žiadne dary ani nám. Naši dostanú doma pod vianočný stromček 1 darček, ktorý si naozaj prajú ❤️ plus nejakú knihu a drobnosť, čo je pre nich prekvapko 😊 Z praxe musím uznať, že je to super. 👍 Deti nie sú zahltené x-darmi a vytešia sa zo svojho vytúženého, želaného darčeka 🥰 ...počas roka dostávajú až až. Vianoce sú o niečom inom... o narodení Lásky, o rodine, pokoji...
A 50€ aj mne príde veľa na dieťa z rodiny. Ale každý má iné finančné možnosti. 🤷♀️😉
Dávala som aj 80-100. Ked mal krstny syn pol roka tak ziadali jedalensku stolicku pre dieta, tak som povedala ze ja to kupim potom poslali link na konkretnu zmacku farbu a bum 105 eur.
Teraz bude uz ma 3 a pol, a kupila som cez mall v akcii drahu pre auticka za 12.90eur.( na inych eshopok cena okolo 40 eur) . Ked prislo na temu Vianoce tak som len oznamila ze darcek uz ma a snad sa mu bude lubit. Dostatne k tomu este knihu tak to bude cca za 20. Dialsie roky planujem rovnako, kedze pribudaju tie deti a naroky su čoraz vyššie...
Vseobecny vzorec neexistuje, zalezi podla prijmov, rodiny a podobne. Nas bolo zo 20 vnucat, keby babka bola mala kupovat kazdemu, tak sa zblazni... ked som bola slobodna, tak som synovca/neterku rozmaznavala. Odkedy mam deti, myslim na nich, kupim, ale uz nie take veci.
Navyse napriklad ja svojim detom vela kupujem z druhej ruky, je to moja filozofia, nevnucujem ju druhym, ale prislo by mi nenormalne, kupit vlastnym second hand a oplieskat palky na synovcov a netere...
Vela rodin a znamych funguje prostrednictvom zdielaneho wishlistu na internete, kde su veci roznych cenovych kategorii, a nielen veci, ale napriklad aj predplatne, kruzky a podobne. Vela veci ide hore. 50€ je viac nez slusna palka podla mna a keby slo aspon o nejaky skutocne vysnivany darcek, ale v dnesnej dobe bohuzial deti maju toho vela a nevazia si
Nie si divná. Ja synovca ani neter nemám. Ex mal a "svagrina" sa nehanbila povedať svojmu synovi - exovmu synovcovi - nech si od stryka pýta darček, lebo strýko má peniažky. A pritom my sme každé euro 2x obracali, lebo ex mal dlhy. Dokonca raz chceli aby sme playstation kúpili. Svojmu synovi sme také drahé darčeky nekupovali. A keď sa nám narodil malý, tak sme od nich dostali nejakú hračku tak za 20e 🙈
ja kupujem synovcovi a neteri (10 a 7) do tých cca 20€, vždy nejakú knižku a buď oblečenie alebo hračku, ďalším trom dospelým (21,21 a 20) dám do obálky 20€, to je z mužovej strany, ale jeho súrodencom (rodičom tých detí) nekupujeme nič ...a z mojej strany kupujeme sestre (ona je slobodná, bezdetná a krstná našim deťom) a samozrejme kupujeme našim mamám a ja mám ešte starých rodičov ale tiež tie sumy nie sú nejaké vysoké...naše deti vždy dostanú vianočné ponožky (to je už tradícia,na tie sa vždy tešia 😊), knižku a nejakú hračku... žiadne honosné dary...
Ja síce ešte nemalm ani synovcov ani netere, ani tak skoro nebudem 🤣 ale vyriešené by som to mala raz dva, nemám rada, keď so mnou chce niekto vy***rať 😅 od toho koľko by som mala ja a oni detí, by som švagrovi oznámila, že každý si kupuje pre svoje dieťa darček sám a potom si ich vymeníme. Nastavujem limit xy€, ak kúpite drahší v poriadku, ale odomňa dostanete len tento limit, ak nie kupujte v limite. V tomto prípade si vlastne peniaze nemusíte ani dávať, keď máte rovnaký počet detí, ak nie vyrovnajte sa. Prípadne rodina s menším počtom detí môže kúpiť drahší, bo sa to “vráti”. Chápeme sa 😅 My takto fungujeme u starkej (synov prastarká) aj keď sme povedali, že nech nedáva nič, my kúpime ku nej, lebo je na velľký dom sama s malým dôchodkom, aj tak dáva každému po 20€. Jediné dieťa ktorému kupujeme darčeky od narodenia ku všetkým sviatkom aj na MDD je s kamoškou zo strednej, ale výhoda je v tom že máme deti 1,5r od seba, chlapcov s podobným vkusom mamín, takže si to vpodstate oplácame. Ale kedže ja mám už 2 deti a ona 1. Dohodli sme sa že moji dostanú nateraz 1 darček v danej hodnote (naposledy narodeniny albi kúzelné čítanie pero s knihou). Alebo by som im musela vybrať 2 menšie. Je to jednoduché. Ja to inak nepochopím, že 1 strana kúpi a druhá nič. To im nieje proti srsti? Veď tie deti to vnímajú. Sesternica dostala a my nedostaneme? Akože Vianoce niesu o darčekoch a bla bla bla, ale to si môžu hovoriť tie deti keď budú na to vyzreté a nie teraz. Riešením je aj nekupovať nič 😊 Prajem pekné a kludné sviatky 😊
@neznamaznama 50€ je veľa. Ja by som tak 10-30€ max. Podľa finančných možností.
@maggie20 presne. Autorka spominala, ze deti sa z toho tesia atd, tak toto mame tiez, ale len na narodeniny. T.j. na narodky kupime nejaky darcek, to decka fakt potesi, ale co sa Vianoc tyka, tak deti uz vedia, ze darceky maju doma, to je vyriesene a pri rodinnom stretnuti uz ich automaticky ani neocakavaju
@neznamaznama no keďže máme len jednu neterku a my máme tiež zatiaľ len jednu dcérku tak jej dávame 50€ do obálky plus nejakú drobnosť. A oni pre našu malú rovnako.
u nas v rodine je len moja dcera dieta. kupuju jej darceky moji rodicia, svokrovci, moja babka a brat ako chce. nikdy mu nic nekazem. ked da da, ked neda neda. vzdy to zabezpecujem ja - pozriem co by sa hodilo, kupim, ostatni mi daju peniaze. samozrejme podla toho, kolko jej davaju napr. na narodeniny a meniny. tento rok to vyslo cca 40€ od svokrovcov(1 kniha, 1 dobble), cca 50€ od babky s tetou(1 spolocenska hra, jedna logicka hra), cca 50€ od nas rodicov(2 knihy, jedno malovanie, jedna mala babika za 15€). no a moja mama je kategoria sama o sebe. ta to vzdy prehana. takze tento rok jej chce dat bicykel, ale "samozrejme" k nemu este nejake hracky...
@neznamaznama my davame len krsnatu, to by som skrachovala pri tolkych detoch a este obzvlast v tejto dobe, ked vsetko zdrazuje
@neznamaznama ja kupujem podľa vlastného uváženia, čo si myslím, že je vhodné a výchovné 🙂 a potom neriešim.
Tiež tak dávam cca do 10€.. 50€ ma moje možno jeden drahší taky a ne to iným deťom. Nie som milionár a niekto keď ma 3-4 deti, tak kde sú ostatní?
@neznamaznama
Ja som bola so švagrinami dohodnutá max. 20e na dieťa, ale minulé Vianoce sme sa dohodli ze už deťom kupovať nebudeme, úplne sme to zrušili...pretože sme už ani nevedeli čo im kúpiť, keďže všetkého majú...kupujeme už len krstnatam, mojim rodičom nejakú drobnosť a svokrovcom ...chceli sme aj toto zrušiť, ale svokor by to nerozdychal, potrpí si, ako povedal, darčeky na vianoce musia byt a viac ho nezaujíma, tak musíme kúpiť, či chceme či nie...
@neznamaznama No zalezi aj podla veku,syn si pýtal teraz lega,napr.aj 150 eurove a aj keby sme sa zložili viacerí (zvyk z muzovej strany) povedala som nie,lebo to uz je moc,ma 6 rokov,co si poziada o rok,ked mu teraz Ježiško splní takéto cosi?
ked ide o drahšiu vec,tak sa hlavne muzova rodina sklada,ale aby dal jeden 50, to je veru aj podľa mna moc. U nas napr.syn dostane lego za 50, ale povedala som,nech si to rozdielia viaceri a nech nekupuju ine veci uz.
Žiadne darčeky po rodine...jednoducho tie deti/dospelí už aj tak všetko majú a nechodíme do práce pomaly za almužnu, aby sme kupovali dary iným len preto, že sú Vianoce a pod. Fungujeme takto v celej rodine už roky, každý pochopil a nie je s tým žiadny problém.
@neznamaznama do 20e/dieta. Cudzie- teda neter/synovec. Je to zbytocne viac alebo aj tak dostanu vela doma a od babky a neviem koho este. 50e sa mi zda dost teda.. zvlast ked nie je moje:D
@neznamaznama mam dve krsniatka, každej kúpim cca za 40 e. Iným deťom z rodiny nekupujem
@neznamaznama kedysi keď sme kupovali som si dala Max 15 e na dieťa ale už tento rok nejdem kupovať,svokrovcom akurát.
@neznamaznama ked sme nemali vlastne deti, kupovali sme detom v rodine za cca 30-35€..ked sa nam narodili vlastne deti zrusili sme to po prvych Vianociach. Riesime jeziska len vlastnym detom, rodicom a prarodicom.
@neznamaznama ahoj...to je fakt prestrelena suma 50€....u nás je to 25€ , prípadne keď je niečo čo netere/synovci chcú a je to lacnejšie tak sa tešíme...ja som to už chcela aj zrušiť ako aj napr.mikulasske balíčky ale neprešlo mi to 🤦
Jednoducho ti odpoviem....7 kusov neteri/synovcov z musí ej strany po 10eur poukážky(zväčša h&mko-vsetko taký väčší pubertiaci,toho roku dievčatá dostanú DMko)a sestrin je krsniatkale má pol roka tak sme mu kupili darček za 30eur lebo sa mi páčil....
@mery.maja ani mne už roky rokúce a to mám z tých 7 už okrem jedného synovca všetko 18+
@mamamasama My v takom pripade povieme, ze my si kupujeme na Vianoce lacnejsie symbolicke darceky, takze kupime nieco podla seba. Ved je to tak aj spravodlive. Nebudem vlastnemu muzovi ci dietatu kupovat lacnejsi darcek ako cudzim. A my si fakt kupujeme symbolicke darceky.
@neznamaznama My si davame darceky tak za 10-20€. Brat povedal, ze nema vydavky velke, tak chce hlavne detom v rodine kupit drahsie veci, my sme povedali, ze ok, ale my urcite nebudeme moct drahsie. A dohodnute a je to

Deti v rodine v zmysle moje netere a synovci - tym davam darceky cca. kazdemu po 30 eur,lebo uz su pubertiaci, sami si vypytali 20eurovy darcek. Ak by boli tie decka mensie, tak to asi tolko nevyjde. Ti sa potesia aj mensiemu darceku. Ale nadchnut pubertiaka je tazko