icon

Dovolíte deťom ochutnať alkohol?

3. júl 2024

Ahojte, dovolíte deťom alkohol ? U nás to dovolené nieje ale už viac krát sme boli za divných. Lebo v okolí dovolia napríklad namáčať prsty 2 ročnému dieťaťu do piva/vína/likéru. Kľudne nalejú trošku 10 ročnému na prípitok a podobne. Aký máte názor ? Alebo tie čo dovolíte napríklad namáčať prsty tak váš postoj je aký ? Prečo áno ?

rivini
7. júl 2024

Co je to za otazku…nedovolim a neuznavame a nekupujeme ani detske sampanske a podobne hluposti, ktore evokuju, ze deti mozu pit nejake nahrady alkoholu. A mame nastastie normalnych pribuznych a priatelov, nik v nasom ohruhu znamych nenamaca dvojrocnemu dietatu nic do alkoholu a ani ho neponuka desatrocnym. Ale ani my dospeli, nepijeme bezne pri stretnutiach alkohol.

vevesh
7. júl 2024

@mamamasama v moslimskych halal radleroch nie je alkohol, je tam 0,00%. Je to chmelova limonada, ktora sa nacapuje do flasiek skor ako zacne fermentovat. V nemecku su tiez chmelove limonady predavane s 0% alkoholu. Ale netusim, preco slovenske maju alkohol- zeby su neskor capovane ako tie v zahranici a preto nejaky zostatkovy alkohol?

doda3103
7. júl 2024

@amonet neni ste za divných nás 13,5rocny tiež nepije bezne colu alebo Kofolu na dovci mal asi 3krat aj to tak 0,33. U nás dostanú Colu iba trošku aj to keď majú žalúdočné problémy. Mala 5,5rocna vie že to tiež nemôže a hotovo.
Ináč autorka u nás to není povolené raz si syn odpil z môjho radlera a skoro ma slahlo a už sme mu z mužom robili prednášku. Tiež povedal že spolužiaci to pijú však je to malinovka tak sme vysvetlili že malinovka to neni a tiež si to kupujeme raz za čas. U nás iba detské šampanské kupujeme pre nich koľkokrát ja si pripijam tiež s ich šampanským. Keď majú narodky pripijame si všetci aj my dospelý iba s detským šampanskym

lenkakravcova
7. júl 2024

@dkethe prečo absurdná? To, čo uvádza výrobca predsa nemusí byť presná informácia. Práve tieto testy to overujú. Test na alkohol si vieš urobiť aj ty sama doma. Môžeš kúpiť tester a skúšať 🙂

lenkakravcova
7. júl 2024

@vevesh niekde som čítala, že keď sa nedodrží postup a dealkoholizacia sa vypne nejako skôr o minútku dve tak tam nejaký zbytok ostane. Že to robia niektorí výrobcovia chybu a potom si kvôli tomu nemôžu uviesť 0,00% na obal alebo certifikovať Halal a podobne.

zuzi0911
7. júl 2024

Nedovolím..a teda mam dcéry 15 a 13 r a 1 rocneho a nechápem ,namáčať prsty,alebo ešte lepšie daj mu trosku piva nech mu vytravi 😅...

Ale teda veľké baby uz kostli...chceli ochutnať tak glg si dali vína ci piva . Nealko pivo si dat vedia . Ale nie celé...

silvike
7. júl 2024

Fuuha. Tak to budem fakt rada za divnu. Nie, vobec alkohol nepovolujem detom, ani prsty do vina, ani trosku na pripitok 12r. dcere ani 11r.synovi. Si to ani neviem predstavit taky benevolentny postoj k alkoholu u takych deti. Ja nedovolujem ani tie birely a radlery. A nastastie mame rovnako nastavenych vsetkych svagrovcov a surodencov s detmi aj vsetkych kamosov s detmi. Takze nie, toto je fakt "no go" u nas. A pravdu povediac ani by ma nenapadlo to mat inak.

dominikakoll
7. júl 2024

Mne od detstva dovolili. Pilo sa bežne, ako ,,v každej rodine,, no alkohol z detí som chutnala iba ja. Dnes sa v rodine vôbec nepije, nikto. A ani nikoho nenapadne ponúknuť alkohol pri návšteve. Maximálne sa kupuje zlaty bažant radler. Je to na tvojom uváženi. No môže ale nemusí to dieťa postihnúť. Každopádne to nie je zdravé

mircalla
7. júl 2024

Nikdy som nic take u nikoho nevidela. Ani raz

silvike
7. júl 2024

@marca12 No prave, ze clovek nikdy nevie ako to vypali. Poznam rodinu, u nich si alkohol sem tam dali na oslavach a pri prilezitostiach aj deti. Z 2 dcer ( z 5 deti) sa stali seriozne alkoholicky, uplne trosky. Jedna zomrela v cca 35r. ako alkoholik bezdomovec, niekde ju len nasli mrtvu. A druha tiez katastrofalne, mlada baba do 30r a alkoholicka, v kuse liecena na psychiatrii, pokusy o samovrazdu a do toho este aj dve deti stihla ktore su uz bohviekde a ona je mozno uz tiez na onom svete. Strasna bilancia. Ich mamka sa mohla aj utrapit. Este kym vladala, sa aj o dieta tej druhej alkoholicky starala. Hruza des.

kesis
7. júl 2024

Absolútne nie !
Nerozumiem, nepochopím ako toto môže niekto robiť svojim deťom!
Ani žiaden radler nealko - stále je to pivo !
Naozaj veď už len keď sa človek nad tým zamyslí je to absurdne!

jeennyv
7. júl 2024

16-17 rokov nastrednej uz sme mali a sme sa po 1e 10ti asi poskladali parta na vodku 😀😀 inak do vtedy nic…detsky sampus na oslavach ako na svadbach ci oslavach nic, rodicia nikto to nerobil ani okolie znami..neviem si to predstavit…vychova je na rodicoch

gerrwie_girl
7. júl 2024

U nás určite nie, ale keby mu priateľ namacal prst do piva tak ho za to "nezozeriem" aj keby som nebola nadsena. Toto rozhodne podla mna nemá nič spoločné s tým ci z dieta bude alkoholik alebo nie 😀. U nás sa pije iba príležitostne a ja takmer vôbec. A to som ako pubertacka chlastala ako o dušu s partiou. Teraz mi to nič nehovorí. Proste mi to nechuti.

chillibubble
7. júl 2024

nsuhlasim s tym, ze ked deti vidia alkohol v rodine, tak ho budu potom pit. ja som z tych deti, co im namacali prsty, otec sa dodnes "chvali" ako mi namacal dudel do peny od piva. k nedelnemu obedu je u babky od pradavna az dodnes pripitok(becherovka, slovovica, griotka), detom nam cca od 10-12 rokov nalievali bud vajcovy konak alebo griotku. kazdej navsteve sa u nas nalievalo, zeny pili vermut, tak isto kam sme prisli na navstevy my... u mojej druhej babky ine ako slivovicu nemali. moj otec chodil na pivo s kamosmi a videla som ho prist vseliakeho... potom pil 1 pivo denne doma(alkoholik nie je, ale pivo denne je za mna cez ciaru) a ja som uplne v poriadku. ano, v mladosti ked som uz "mohla pit" som mala aj divokejsie vecery, ale nikdy nebol ziadny pruser. jedine ze malo znesiem. a aj tak mi alkohol nikdy nechutil, pila som kvoli partii, pre ten pocit po tom a tak. po par rokoch ma preslo aj to a pila som ozaj len prilezitostne a s mierou. od otehotnenia nepijem ani to malo co som si kedysi dala. obcas si kupim sladke vino(ine neznesiem) alebo si dam vonku drink. ja samozrejme odsudzujem slovenske pitie. dcera absolutne nevyrasta v tom v com som vyrastala ja, ale obcas ma vidi dat si to vino.
to co som popisala vyssie, ako to u nas v rodine fungovalo a funguje je samozrejme strasne a kiez by to postupne ustavalo... ale chcem tym povedat ze alkoholikom moze byt aj dieta z abstinujucej rodiny(dolezitejsia je podla mna partia- a to sa este viac tyka drog) a naopak, dieta co s alkoholom vyrasta ho moze vedome a dobrovolne odmietat.
inak za mna nealko pivo/radler je rovnako hnusne ako alko pivo. ved tam ide o tu chut... ked bude dieta naucene na tu horku hnusnu chut, tak si casom v pohdode da alko pivo podla mna. ked mam chut na kombinaciu baza-citron, dam si limonadu a nie radlera.

charlottelavender
7. júl 2024

Zakázané ovocie chutí najlepšie, radšej nech ochutnajú v malom ako keby ich to lákalo potom na väčšie množstvo kvôli tomu že rodičia sú zásadne proti. Mňa samú vychovávali tak že som mohla ochutnať keď som bola staršia mi sami povedali že ak fajčím mám radšej fajčiť a nadávať doma ako robiť hanbu vonku a na počudovanie nepijem alkohol, nefajčím a ani nenadávam nejak ma to neláka doteraz takže asi na tom niečo bude ale samozrejme záleží každá osobnosť je úplne odlišná a na každé dieťa treba inak.

anavixy
7. júl 2024

Mozno z dietata nevyrastie alkoholik len preto, ze mu davali ochutnavat penu z piva ci iny alkohol (aj ked urcite riziko tam je, ako vzdy, ked dieta vidi, ze alkohol je sucast rodinneho zivota…), ale stale nevidim absolutne ziaden racionalny dovod na to, aby to niekto robil. NAČO ma dieta ochutnavat alkohol? Nerozumiem.

lauricka
7. júl 2024

Slováci sú v tomto hovada, jasne, že ani kvapku deťom, je to choré

lauricka
7. júl 2024

@kesis presne tak, ani radler

dsc
7. júl 2024

Nie. Možno ste za divných v istom okruhu ľudí, ale, ako čítaš, v inom by boli za divných oni. ☺️ Vieš, že máš racionálne dôvody pre dobro svojich detí, tak môžeš ísť proti prúdu s pokojným úsmevom. ☺️

drahomirrra
7. júl 2024

Nie, ani namocit prst, privonat, obzerat. Ani detske sampanske a podobne haluze, ktore evokuju, ze pitie chlastu je normalne.

vevesh
7. júl 2024

@kesis radler nealko bez alkoholu je chmelova/jacmenova limonada a takto sa to aj v zahranici predava. A kedze to nie je alkoholicky napoj, je to volnopredajne aj detom...

konikmodry111
7. júl 2024

Nikdy sme synovi nenamacali prsty ani nič iné. Keď mal 16ochutnal z môjho piva, napínalo ho 😂 absolútne ho neťahá k alkoholu. A to tu môžu piť oficiálne pivo od 16ich 🙈
@kesis ja napríklad tiež nechapem dať dieťaťu nealkoholické pivo 🤷‍♀️ ako prečo? Naco? to rovno môže piť aj nealko vínko, a ďalšie nealko smakocinky 🙈

aliaray1
7. júl 2024

Nie, a tento nas prepity narod si uz dovoluje asi fakt vsetko. Tu nejde len o to, ze to babu alebo dietatku ublizi, ale aj o to, ze vidi a bude napodobnovat svoje okolie.
S manzelom nepijeme vobec a neplanujeme detom ulievat nic a ani kadejake akoze atrapy, ci detsky alkohol. Planujem im raz ukazat ako taki ludia vyzeraju a dopadnu. A smrdia.

Je to no go, raz uvidia, zistia a zaziju sami.

galanta
7. júl 2024

@zuzinka888 u nás rovnako. Už len návyk na samotnú chuť piva je hrozba. A vzhľadom na to,že máme v rodine každého druhého chlapa alkoholika,netolerujeme to. A priznám sa,že má desí pohľad na deti pijuce radlery. Najmä u detí,ktorých starší súrodenci majú rôzne závislosti. A rodičia to stále nepochopili.🙈

mamamasama
7. júl 2024

@vevesh Mne je to jedno, či moslim pije, alebo nie. Žila som roky v Dubaji. Tam veľa vecí Alah po tme nevidel. 🤦🏻‍♀️🤣

konikmodry111
7. júl 2024

@mamamasama ja čo poznam moslima tak skoro každý chlasce ako dúha 🙈

slovakboy
7. júl 2024

My sme deťom alkohol ani nezakazovali ani nepovolili. Nejak sme to vôbec neriešili. Keď bolo pri nedeľnom obede pivo na stole, manželka si vždy odliala z môjho piva. Syn mal asi 7 rokov spýtal sa či aj on môže. Bez komentárov sme mu dali mamkin pohár. Striaslo ho a spýtal sa ako to môžme piť. Povedali sme mu, že keď bude dospelý bude mať drsnejší jazyk, a potom možno to bude chcieť piť. Keď bol v puberte tak už si odpil a nestriaslo ho. Ale to bolo všetko. Viem, nie je správne piť pred deťmi. No k výchove myslím patrí aj naučiť deti mať postoj k pitiu a ku kultúre pitia. Rovnako postupovali moji rodičia. Náš príklad bol takou výchovou. Keď šiel na výšku len dostal inštrukcie, že môže piť, ale nesmie pokračovať po prvých príznakoch točenie hlavy, zle od žalúdka atd. Musí vedieť povedať nie. Že hrozí otrava alkoholom a to môže byť aj smrteľné. Tak sme ho vystrašili, ale poznal som prípad, kedy sa mladý chlapec neprebral potom, čo ho tzv. kamarati hecovali. My sme mali pri výchove politiku nerobiť z alkoholu niečo zakázané, ale ani výnimočné. Je to normálna vec ale potenciálne veľmi nebezpečná. O rizikách chlapci vedeli, ale nikdy sme im nepovedali, to nesmieš.

vevesh
7. júl 2024

@mamamasama ja nehovorim o piti moslimov🙄🙄🙄, ale ze moslimske halal radler neobsahuje alkohol- je to chmelova limonada. Citat s porozumenim...

betulinka1
7. júl 2024

U nas sa to robilo uz ked my sme boli male, alkohol nebol tabu, kludne sme dostali kvapku pálenky “frtana” uz od mala a mozno preto nas to ako pubertakov alebo na VS nikdy nelákalo sa opíjať alebo nejako chlastat. Alkoholu doma tolko, nezamknute a volne prístupné celu pubertu. Pre nas to nebolo zaujimave. Je nas 10 sesternic a bratrancov a nikdo nikdy problem s alkoholom alebo problemy, ze by sme ako mladi chlastali.

mamamasama
7. júl 2024

@lenkakravcova Ale mne to naozaj nemusíš vysvetľovať. Poznám obrovské množstvo moslimov. Doteraz sme kamoši, veľakrát ideme spolu na pivko. ✌🏻