Očakávali ste, že svadobné dary pokryjú náklady?
Ahojte. Ja som svadbu este neriesila, este ma to len caka. Chcem sa len spytat, pretoze som tu v diskusiach casto narazila na to, ze mladomanzelia ocakavaju, ze dostanu v obalke od hosti taku hotovost, ktora im aspon pokryje naklady na hostinu. Naozaj to tak je zauzivane a ludia ocakavaju, ze vyzbieraju to, co „investovali” do svadby? Ja som bola vzdy v tom, ze si pozvem ludi, ktorych tam chcem mat a oslavime to. Nepaci sa mi vobec ta predstava, ze by mi mali nosit peniaze alebo darceky. Ako ste to mali vy alebo ako to vnimate?
@lindous Su aj pary ktore za dary vyzbieraju viac ako ich stoji svadba, svagrina mala napr.este aj na mraziak 😃 ale v dnesnej dobe je to podla mna nerealne, obzvlast ak vsetky sluzby a aj ceny stupaju a ludia aj viac zarabaju ale i viac platia...tak si neuvedomia, ze 50€ na par nepokryje jedlo ani zdaleka, co citam v BA tak kludne je to aj 70€/os stravna jednotka, mozno i viac
U mna nie. Ja som ani netusila, ze to je akoze zauzivane alebo, ze sa to takto ocakava. Absolutne absolutne som dary neriesila. Ani, co, ani kolko, ani od koho. Ja som bola vdacna za vsetko a vsetkych co prisli a tesili sa s nami. Urcite som ludi nepozyvala koli tomu aby si svoju dennu porciu jedla uhradili v obalke 🙄
Ja som to citala prvykrat tu na mk, ze mladomanzelia robili svadbu kvoli zarobku a ked to nevyslo, tak vsetci boli zli, ze ani netusia kolko to cele stalo 🙈. Ja ked nieco organizujem, tak to je posledna vec na ktoru myslim. Ked idem ja niekam, tak davam podla moznosti a uvazenia.
ja si nemyslím, že tie diskusie sú o tom, čo očakávajú svadobčania, je jasné, že každý dá podľa svojich možnosti a vzťahu k svadobčanov (rodičia dajú asi viac ako sesternica z tretieho kolena asi) Ale proste nepôjdem ako vzdialená rodina niekomu na svadbu a nezoberiem zo sebou muža a 4 deti a nedám do obálky 20 eur. To je pre mňa čistá vypočítavosť, nech sa celá moja família zabaví a prežerie zadarmo skoro. Ak viac nemôžem dať alebo nechcem lebo mi tá osoba za to nestojí, tak proste pozvanie odmietnem alebo idem sama.
Mám to ako ty. Pozývam ľudí, s ktorými chcem ten okamih stráviť, či už svadba, či oslava. Absolútne neriešim, čo prinesú. Rovnako keď ja niekomu kupujem akúkoľvek dar, nečakám, že dostanem na oplátku aj ja.
Nerobila som svadbu preto, aby som zarobila na svadobnych daroch. Cize som rozpocet a vydaje naplanovala len do takej vysky, na aku som realne mala nasetrene. Ale vydavala som sa neskor ako moje kamosky a sestra a vedela som od nich, ze im svadobne dary pokryli naklady na svadbu. Takze na druhej strane som s tym aj pocitala a ano vsetky naklady sa mi vratili na svadobnych daroch.
Neocakavala som, ani ja nedávam podľa toho, ale podľa financnych možností, vzťahu k mladomanzelom,... nas vyšla cena za osobu aj s kolacmi, alko, nealko atd cca 35€/osoba pred rokmi a dostali sme od páru 50-200€ vacsinou.
Nie, nečakali sme, že nám hostia svadbu zaplatia. Robili sme svadbu, lebo sme sa chceli brať, nie preto, aby sme nebodaj zarobili. Rozhodne sme nepotrebovali a ani nechceli šetriť a aj sme povedali, že žiadne dary ani kvety netreba nosiť. Bolo nás s nami dvomi 16 (najbližšia rodina, z toho 3 deti a dvaja študenti), v kostole kamaráti a kolegovia. Svadba stala orientačne 10 tisíc, dostali sme v daroch niečo cez 11 tisíc nakoniec 🤷🏻♀️.
Vzdy ked sme na svadbu isli tak sme davali do obalky tak aby to viacmenej pokrylo naklady za par na hostinu plus este nieco aj ostalo. Nekupovali sme pakoviny typu losy/mydlove kytice/hriankovace a podobne kraviny co su aj tak ludom na dve veci - skor sme prispeli na ich velky den
Neočakávala som ale stalo sa tak. Ešte sme dostali viac ako investovali. Ak idem ja n svadbu, tiež sa snažím dať aspoň na tie náklady a plus čosi navyše.
@malaopicka eur alebo korún?
@lenkakravcova
Respektujem, ze tvoje saty stali 50€, ale pisem o priemernej svadbe. Cena tvojich siat bola hlboko podpriemerna. Pre teba lepsie, ja riesim priemer, ceny sa za saty pohybuju okolo 700€ by som povedala ak prihliadam na bazar ale aj na ceny novych modelov
@ina2405 eur, máme predsa euro
hmmm nikdy som to neocakavala. Dohodli sme sa, ze ak nam chcu dat dar tak poprosime financny (napisane pekne, ze nam to pomoze troska setrit na hypo) . Kolko by to malo byt sme uz nechali cisto na nich. Ak som dostala obalku podakovala som a nesledovala som kolko je dnu. Kvety ma tiez potesili. Ked sme dostali alkohol bola to pre nas len zbytocna zataz lebo u nas nikto nepije. Svadbu som vzdy brala tak, ze je to oslava zvazku 2 ludi, co sa lubia a tym, ze pri tejto oslave tam chcem mat okrem rodiny aj kamaratov alebo kamaratky, tak ich v tychto chvilkach chcem mat pri sebe ja a teda im ten pobyt a naklady na stravu preplacam ja. Nie su povinny si svoje naklady zaplatit sami. Ak by to tak bolo nikto by nikam nesiel lebo by mu to naburavalo rozpocet 😀 Oni si nevyberaju tvoje saty, tvojho fotografa a predpokladam, ze ani menu ci tvoju tortu. Ano je slusne dat dar ale aby sa pokryli naklady....ani z daleka a vobec to nelutujem lebo sme stravili skvely vecer v blizkosti tych, ktorych sme tam chceli mat.
@malaopicka tak mohlo to byť pred 16 rokmi 🙂
Každý chcel dať nejaký dar, nemala som hosti čo by nechceli niečo dať...ešte aj takí dali, čo na svadbe ani len neboli.
A áno, dar mi pokryl náklady , keďže vysokú čiastku mi dala mama a svokrovci. Takže sme dostali aj viac, ako nás celá paráda stála. Ale neočakávali sme to.
@nika3136 v rodine kupovali nové, pred pár mesiacmi, za 400€ (priemer bol okolo tých 400€ v obchode).
Ano očakávali sme, ze pokryjú aspon naklady jedla a pitia na pocet ludi, ktori prisli ale nie svadby. Lebo v nákladoch svadby su saty, fotenie, oblek, licenie a atd.. to som vobec neočakávala, lebo to boli nase naklady. Ci mam saty za 100€ alebo za 3000€ to hostia ani nemusia vediet.
@lenkakravcova Zaujimave, lebo saty som si kupovala aj ja minuly tyzden 😃 noze daj nazov toho obchodu. Vo Svidniku len pozicanie od 510 za stare modely do 750€ a to je fakt severovychod
@nika3136 myslím že bola v Prešove. Skúsim sa opýtať na presný názov salónu. 🙂
Clovek svojim sposobom ocakava dary,co je vsak cudne ocakavat konkretnu sumu,konkretny dar. Dar je dar. Darovanemu konovi na zuby nehlad, ako sa hovori.
ako naozaj sa clovek tesi, ze ma okolo seba na svojej svadbe osoby, ktore s nim tu radost zdielaju..ale zase povedzme si pravdu, ked sa vrati aspon nejaka cast penazi ,,prevazna", tak to rozhodne potesi ...svadba je dost nakladna a ja sama, ked idem na rodinnu oslavu, svadbu tak dam minimalne tolko penazi, aby oslavenec nebol na nas ,,skodny" ....ale ako rozhodne by mi bolo trapne, keby sa svojich hostoch setrím a nakoniec este budem ziskova, tak to nie
Dávam sumu minimálne vo výške, ktorú ako rodina prejeme/prepijeme, ale väčšinou to bolo viac, v prípade rodiny ovela viac. Nedať nič, si vôbec neviem predstaviť. Na svojej svadbe som nič neočakávala, nekalkulovala, neriešila som, čo/koľko nam kto da. Nebolo mi ale trápne prijať dary, na všetkých svadbach, na ktorých som kedy bola sa dary skrátka dávali, tak mi na tom nepríde nič zvlastne. Na daroch sme dostali viac, ako nás stala svadba.
@nika3136 Opýtala som sa na názov obchodu - salón Princess v Prešove 🙂
@lenkakravcova Dakujem, ideme zajtra na vychod, mrknem 🙂
Keď nechceš dary tak to proste povedz, alebo napíš na pozvánku a vybavené. Ale pochybujem, že toto myslíš vážne. Nikto nerobí svadbu kvôli peniazom, ale v konečnom dôsledku každý dúfa alebo minimálne ho poteší, keď sa aspoň časť nákladov vráti v tých daroch. Je prirodzené, že nikto normálny na svadbu nejde s prazdnou rukou.