icon

Rozlúčka zo slobodou a materské dilemy

19. júl 2025

Ahojte, v auguste sa ide vydávať malej krstná mama a bola som pozvaná na rozlúčku zo slobodou,mám 2 mesačnú dcérku a neviem či je vhodné ísť neviem (pit samozrejme nebudem keďže kojím plus dokrmujem ale to nieje podstatne) krstná mama vraví,že na par hodín by som teda dôjsť mohla,žeby malú postražil priateľ.
Ale ja neviem vôbec stále mám v sebe to,že ja sa viem najlepšie o ňu postarať 😅🤷‍♀️ a bojím sa teda okolia čosi pomyslia,že 2 mesačné babo som nechala doma s priateľom a ja som sa šla zabaviť 😅
Na jednej strane by som aj išla aj nešla 🤔😀
Ako by ste sa rozhodli?

anonym_3c3682
20. júl 2025

@janinah Na rozlúčku nie, ale keby mala ísť svokre pokopať zemiaky, tak to by si ju posielala, čo? 😀
@autorka Na dve tri hodiny by som išla, budeš v spoločnosti rovesníkov, vyvetráš si trocha hlavu. Otec sa tých pár hodín postará.

brrunetkaa
20. júl 2025

Jasné, že išla. Okolie mám ja ťažko v paži čo si mysli. Aj keby idem na party do štvrtej rana im môže byt ukradnuté pokial je o dieťa postarané. A partner je tiež plnohodnotný rodič. Ma byt schopný sa postarať na 100% a mnohí aj sú, ale ani nedostanú príležitosť sa naplno o dieťa postarať. Potom to tak vyzerá, že žena je demotivovana, podráždená, znechutená atd…

katusik456
20. júl 2025

@anonym_autor je to ma tebe a tvojom pocite, ja som šla hneď po šestonedelí a to rovno na turné vystúpenie, malý to zvládol a nebol ani s otcom, keďže bol na sluzobke, ale so svojou krstnou, ktorú veľmi dobre pozná a nebála som sa. Zvládli to cele perfektne 3 hodiny a ja som si užila narodeninový darček. Viem, pre niekoho je to nepredstaviteľne ale nijako nám to nepoškodilo, kojeny je doteraz a to ma skoro rok, ja mám krásne spomienky a viem že život ide ďalej aj keď je dieťa. Nechodím vonku často, lebo nemá mi kto veľmi strážiť dieťa a ocko je pracovne vyťažený …. Takže využijem každú chvíľku

lenkakravcova
20. júl 2025

@anonym_autor podľa mňa to nebude pár minútová záležitosť. Keď tam u pôjdeš, len prvá hodina je taká, že sa ešte ľudia len schádzajú, začínajú rozprávať. Keď pôjdeš, rataj 3-4 hod minimálne. To ozaj nie je akcia na hodinku dve. Keď pôjdeš len na tak krátko, tak to bude onicom.
Ja mám teraz dvojmesačné bábätko a osobne by som bez neho nešla. Také malé bábätko sa dojčí každé dve tri hodiny, chce byť pri máme nalepené (a niekedy v tomto ohľade otec nepomôže, keďže dojčiť nevie ako má práve bábätko chuť na telesnú kontakt a jedlo zároveň, inak tebe ako tur). Neviem..ale nešla by som v takom prípade. Pre mňa by to nebola zábava. Stále by som premýšľala či je malé vpohode. A tým pádom by to nebol pre mňa ani oddych. Ty si to ale musíš zvážiť sama pre seba.

henka123123
20. júl 2025

Nesla by som od takeho maleho dietata prec..

evcagabi
20. júl 2025

Nesla by som

janinah
20. júl 2025
@anonym_3c3682

@janinah Na rozlúčku nie, ale keby mala ísť svokre pokopať zemiaky, tak to by si ju posielala, čo? 😀
@autorka Na dve tri hodiny by som išla, budeš v spoločnosti rovesníkov, vyvetráš si trocha hlavu. Otec sa tých pár hodín postará.

@anonym_3c3682 esteze sa vies so svojim skvelym nazorom skryť za anonym...a ano,aj zemiaky sa daju okopavat,ak ti dieťa spi nedaleko v kociku

dagas
20. júl 2025

Predpokladám že priateľ je svojpravny a 3 hodiny s dieťaťom vydrží...aj tebe to prospeje 😉

lienka.7
20. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor podľa mňa to nebude pár minútová záležitosť. Keď tam u pôjdeš, len prvá hodina je taká, že sa ešte ľudia len schádzajú, začínajú rozprávať. Keď pôjdeš, rataj 3-4 hod minimálne. To ozaj nie je akcia na hodinku dve. Keď pôjdeš len na tak krátko, tak to bude onicom.
Ja mám teraz dvojmesačné bábätko a osobne by som bez neho nešla. Také malé bábätko sa dojčí každé dve tri hodiny, chce byť pri máme nalepené (a niekedy v tomto ohľade otec nepomôže, keďže dojčiť nevie ako má práve bábätko chuť na telesnú kontakt a jedlo zároveň, inak tebe ako tur). Neviem..ale nešla by som v takom prípade. Pre mňa by to nebola zábava. Stále by som premýšľala či je malé vpohode. A tým pádom by to nebol pre mňa ani oddych. Ty si to ale musíš zvážiť sama pre seba.

@lenkakravcova dieta na tebe vôbec nemusí byť nalepené nonstop. To len ty máš ten pocit a potrebu. Za mna všelijaké tie separátne blbosti a pod. nemajú deti, ale práve naopak ich matky. Otec kojiť síce nevie, ale snad ho vie nakŕmiť odstreknutym mliekom.
A iba recnicka otázka... keby si musela ísť do nemocnice napr., tak potom co?
A pokiaľ partnerovi verím, tak neviem prečo by som mala nad nim stále premýšľať, ci je ok. Toto je chore zmýšľanie. Ale keď niekomu vyhovuje sa dobrovoľne stavať do pozície nenahraditelnej, nedbam. Moj názor je, že som matka, nie otrok. Keď to však dobrovolne chce, len potom nech sa nesťažuje ze ma depky, nemôže nikde ísť a ešte aj wc za ňou dieta ide. Lebo to je chore.

anonym_a188cd
20. júl 2025
@lienka.7

@lenkakravcova dieta na tebe vôbec nemusí byť nalepené nonstop. To len ty máš ten pocit a potrebu. Za mna všelijaké tie separátne blbosti a pod. nemajú deti, ale práve naopak ich matky. Otec kojiť síce nevie, ale snad ho vie nakŕmiť odstreknutym mliekom.
A pokiaľ partnerovi verím, tak neviem prečo by som mala nad nim stále premýšľať, ci je ok. Toto je chore zmýšľanie. Ale keď niekomu vyhovuje sa dobrovoľne stavať do pozície nenahraditelnej, nedbam. Moj názor je, že som matka, nie otrok. Keď to však dobrovolne chce, len potom nech sa nesťažuje ze ma depky, nemôže nikde ísť a ešte aj wc za ňou dieta ide. Lebo to je chore.

@lienka.7 presne tak, a za pár rokov bude nariekať, že sa nemôže ani pohnúť z domu, lebo otecko nie je schopný na víkend byt s deťmi, lebo sa “ nevie “( nechce ) postarať, pardon, nie postarať , tu mamičky používajú “ postrážiť “ vlastne deti .

saxana000
20. júl 2025

Urob ako citis.. od prvej som nesla nikam bola na mna extremne naviazana a takmer nonstop na prse.druha vzala dudel flasu prso materske umele tej to bolo jedno veselo som isla po mesiaci do kina s kamoskou.. ale musela som s tym byt ja osobne vnutorne ok inak by som nesla

simca06022011
20. júl 2025

Išla by som aspon na par hodin, podla.toho ako by som sa cítila.. hodinu dve tri to doma zvladnu urcite keď uz 😂. A vôbec si nemyslím ze som zlá mama. To ze niekto je.prilepeny na dieťa 24/7 ho nerobí najlepším rodičom.
Všetko je o tom, či ty chceš alebo nechceš ist. Ja sa riadim.tym... išla by som keby som nebola mama? Ak áno, sla by som. A okolie si.pomysli co? V prvom rade väčšina ľudí to ani nemusí vedieť a ďalší.. tiež chodia..doba keď boli ženy jedine co sa starali je uz preč a cim skor sa.na to rodina nastavi, tym lepsie. Komu sa nepáči =jeho problém. A jasne ze.postaras sa najlepšie... ale to neznamená ze nie je fajn nechaj aj otca, babku, dedka nech sa zapoja.

lenkakravcova
20. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 koľko máš deti? 🙂 ja mám štyri a viem, že každé bolo a je iné. Väčšina mojich detí bola prvé tri mesiace na mne nalepená nonstop, jedno doslova nonstop (keď ju polozim na dlhšie než 60min od seba, tak plače, ani v aute sa s ňou nedá zatiaľ prejsť bez pauzy po hodine kedy ju dám do nosiča). Polovica z nich potom už bola vpohode aj mimo mňa. Jedno dieťa mi plakalo do asi 7-8mes keď som sa vzdiala na viac než pol hodinu z obzoru. A dodnes je to dieťa taký mojkáčik, proste ma takú povahu.
To nie je o tom nedať dieťa otcovi. Ale o tom poznať svoje dieťa a jeho potreby.

lenkakravcova
20. júl 2025
@anonym_a188cd

@lienka.7 presne tak, a za pár rokov bude nariekať, že sa nemôže ani pohnúť z domu, lebo otecko nie je schopný na víkend byt s deťmi, lebo sa “ nevie “( nechce ) postarať, pardon, nie postarať , tu mamičky používajú “ postrážiť “ vlastne deti .

@anonym_a188cd tie anonymné odpovede sú tu pekne odveci. Keď už niekto dá taký komentár, tak nech napíše aspoň aj informáciu koľko svojich detí vychoval ("určite" to bude číslo väčšie než 2) a ako sa o nich ti manželia starali celé víkendy keď mali deti 2mesiace. A tiež informáciu, či je pár stále spolu.

petamich
20. júl 2025

Ja by som sla 🙂 a to nevravim hypoteticky, ja som tak bola, moj manzel je rodic rovnako ako ja, od narodenia sa staral o maleho rovnako ako ja (az na to kojenie), ak nejdete do ineho mesta a vies byt do par minut doma ak by cokolvek a mentalne vies byt tu hodinu dve okej, tak chod, ak ma byt v krci a neuvolnit sa, tak nechod, na co 🤷‍♀️

lienka.7
20. júl 2025
@lenkakravcova

@lienka.7 koľko máš deti? 🙂 ja mám štyri a viem, že každé bolo a je iné. Väčšina mojich detí bola prvé tri mesiace na mne nalepená nonstop, jedno doslova nonstop (keď ju polozim na dlhšie než 60min od seba, tak plače, ani v aute sa s ňou nedá zatiaľ prejsť bez pauzy po hodine kedy ju dám do nosiča). Polovica z nich potom už bola vpohode aj mimo mňa. Jedno dieťa mi plakalo do asi 7-8mes keď som sa vzdiala na viac než pol hodinu z obzoru. A dodnes je to dieťa taký mojkáčik, proste ma takú povahu.
To nie je o tom nedať dieťa otcovi. Ale o tom poznať svoje dieťa a jeho potreby.

@lenkakravcova ako si si naučila, tak mas. To je také typické, dieta trosku pomrnci, tak hneď mu pcham cecek do úst, aby stichlo. A deti mám 2. A ani s jedným som nemala ziadny problém. Od mala som ich zvykala na cudzích ludi. Nemela som depky keď ich sla kocikovat mama a nepredstavovala som si blbosti typu, že mi kradne dieta. A opätovne sa ta pýtam, keby si musela ísť do nemocnice, tak co bude s tvojim mojkacikom? Nič. Zvykol by si postupne aj na muža. Len to by si potom zase pravdepodobne neprežila tu, ze nie si nenahraditeľná.

michaela329
20. júl 2025

@anonym_autor ja som išla od trojmesačného na večeru s kamarátkou l, ktorá cestovala na rok na stáž. Našťastie svojho muža nepovažujem za neschopného a je mi absolútne jedno, čo si kto mysli- a ani Tvoj priateľ určite nie je neschopný sa postarať.

michaela329
20. júl 2025
@lienka.7

@lenkakravcova ako si si naučila, tak mas. To je také typické, dieta trosku pomrnci, tak hneď mu pcham cecek do úst, aby stichlo. A deti mám 2. A ani s jedným som nemala ziadny problém. Od mala som ich zvykala na cudzích ludi. Nemela som depky keď ich sla kocikovat mama a nepredstavovala som si blbosti typu, že mi kradne dieta. A opätovne sa ta pýtam, keby si musela ísť do nemocnice, tak co bude s tvojim mojkacikom? Nič. Zvykol by si postupne aj na muža. Len to by si potom zase pravdepodobne neprežila tu, ze nie si nenahraditeľná.

@lienka.7 bola tu aj taká diskusia, že či sa muži postarajú o rodinu, ak je žena chorá a to si mala vidieť tie preteky super matiek, ktorá toho viac zvládne aj ťahajuc čreva za sebou 🤦

rachel36a
20. júl 2025

Úplne v pohode by som išla...život dietatom nekončí...ved nemusíš byť celú noc...dve tri hodinky otec dieťaťa snáď zvládne...ked msl nas maly 6 mesiacov, tak som išla na kurz od rána od 7 do večera do 8...úplne v pohode...len som si musela ešte aj mlieko odsavat

mondolina
20. júl 2025

bola som na stretávke zo školy keď mal malý 3 mesiace. neubudlo z nikoho.

lienka.7
20. júl 2025
@michaela329

@lienka.7 bola tu aj taká diskusia, že či sa muži postarajú o rodinu, ak je žena chorá a to si mala vidieť tie preteky super matiek, ktorá toho viac zvládne aj ťahajuc čreva za sebou 🤦

@michaela329 súhlasím... vieš čo každá sme nejaká, to je fakt. Ale reči typu ze len ja ja ja viem, čo je naj lebo ja som matka a len ja ja ja všetko musím, zvládnem a pod.je podľa mna minimálne na psychológa.
Ako som napisala, na jednej strane sa stávajú do pozície nenahraditelnej, na druhej strane tu potom vypisujú, ako su vyhorene a v depkach, xecmatersku si predstavovali inak, a ze muz sa nestara. No možno by sa aj staral, keby mu "bolo dovolene". Môj napr.od mala kupal baby vylucne on. Jednoducho povedal, že ja som s nimi stále a chce si ich užiť aj on. Tiez keď som bola chorá, celu noc s nimi na rukách prechodil a pestoval ich. Raz dokonca malu upokojil iba on. Vravím mu, že pekne, ja som tu vlastne už zbytočná 😁 čo tým chcem povedať? Ze rodicia sú obaja, ano matka má viac tej zodpovednosti a strachu v sebe, to ale nie je dôvod na to tvrdiť, že nikto iný sa o dieta nedokáže postarat, iba ja!

lenkakravcova
20. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 "ako si si naučila, tak mas." ?? To vážne k 2 mesačnému dieťaťu? 😀
Ach jaj. No dobre, keď myslíš. Autorke som písala nech robí ako uváži za vhodné. Ty asi tiež poznáš svoje deti a uvážila si za najlepšie ako si vedela. Ja by som proste 2 mesačné nenechala a nešla sa zabávať. Nepíšem nikde, že som od teba lepšia matka. Písala som iba o tom, že každé dieťa môže byť iné a môže mať iné potreby - a niektoré môže chcieť byť nalepené na matke a tá matka mu to môže kľudne dopriať, ak to sama považuje za dobré. Nemienim sa s tebou hádať. vezmi si z toho, čo uznáš za vhodné.

Situácia ktorú opisuješ: "A opätovne sa ta pýtam, keby si musela ísť do nemocnice, tak co bude s tvojim mojkacikom?" --- Ak by som potrebovala ísť do nemocnice ja pri takom malom dieťati, tak by to bola kus odlišná situácia ako sa ísť zabávať. Je rozdiel niečo robiť z nutnosti záchrany života a niečo robiť z dobrovoľnosti kvôli zábave.

lenkakravcova
20. júl 2025
@michaela329

@anonym_autor ja som išla od trojmesačného na večeru s kamarátkou l, ktorá cestovala na rok na stáž. Našťastie svojho muža nepovažujem za neschopného a je mi absolútne jedno, čo si kto mysli- a ani Tvoj priateľ určite nie je neschopný sa postarať.

@michaela329 no vidíš, zariadila si si to tak, ako ti to vyhovovalo a bola si spokojná 🙂 Ja si ku kamarátke beriem deti - ona rovnako a tiež sme spokojné. Čiže vždy ide o to čo nakoniec človeku vyhovuje a čo uváži za vhodné. Tie posmešky jedných žien voči druhých sú v tomto prípade celkom zbytočné.

michaela329
20. júl 2025
@lenkakravcova

@michaela329 no vidíš, zariadila si si to tak, ako ti to vyhovovalo a bola si spokojná 🙂 Ja si ku kamarátke beriem deti - ona rovnako a tiež sme spokojné. Čiže vždy ide o to čo nakoniec človeku vyhovuje a čo uváži za vhodné. Tie posmešky jedných žien voči druhých sú v tomto prípade celkom zbytočné.

@lenkakravcova posmešky sú absolútne na mieste, keď sa niekto správa iracionálne a ešte si yo ospravedlňuje tým, že len on je predsa najlepší. Ak sa Ťa to nejako dotklo, je to Tvoj problém.

lenkakravcova
20. júl 2025
@michaela329

@lenkakravcova posmešky sú absolútne na mieste, keď sa niekto správa iracionálne a ešte si yo ospravedlňuje tým, že len on je predsa najlepší. Ak sa Ťa to nejako dotklo, je to Tvoj problém.

@michaela329 nie, nedotklo sa ma to, ja som s tým vpohode - len to poukazuje na danú osobu, že sa nevie vyjadriť bez toho aby niekoho zhadzovala..čiže to koniec koncov škodí pisatelovi (preto tipujem že väčšina žien tu píše anonymne, veď ani ty tieto riadky nepodpisuješ svojím menom, lebo sa za svoj názor hanbíš) ale osobne mi je to jedno - nerúcam sa z odlišného názoru niekoho cudzieho. 😃

michaela329
20. júl 2025
@lenkakravcova

@michaela329 nie, nedotklo sa ma to, ja som s tým vpohode - len to poukazuje na danú osobu, že sa nevie vyjadriť bez toho aby niekoho zhadzovala..čiže to koniec koncov škodí pisatelovi (preto tipujem že väčšina žien tu píše anonymne, veď ani ty tieto riadky nepodpisuješ svojím menom, lebo sa za svoj názor hanbíš) ale osobne mi je to jedno - nerúcam sa z odlišného názoru niekoho cudzieho. 😃

@lenkakravcova píšem pod nickom, ktorý tu mám roky, ale podľa Teba anonymne 😂 Ok.

mamina7070
20. júl 2025

normalne chod otec je plnohodnotny rodic odstriekaj mlieko a hotovo pekne si to uzi oni to zvladnu

basska_b
20. júl 2025
@anonym_126c00

@basska_b práve preto za tebou plakali, lebo si sa od nich nepohla. Ja som tiež nikomu nedávala dieťa kočíkovať, ale kľudne ostalo s otcom, mojou mamou, svokrou, tetou a nemalo problém, ani keď išlo do škôlky

@anonym_126c00 No jo, vies, ja by som ich aj dala, ale nikto ich nechcel. Moji rodicia a aj muz davali prednost praci

lienka.7
20. júl 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova ja som tiež nikde nenapisala, ze som lepšia matka ako ty. Ja len píšem,ze to, ako sa tu niektoré hráte na nenahraditeľné a nepostradatelne osoby je proste chore... a za tým si stojím. A ano, ako si kto naučí, tak ma. Naučíš si dieta ze s nim skaces na fitlopte, tak to bude vyžadovať. Naučíš si ho mat 24/7 na tebe, bude vyžadovať aj to.

ivangeline
20. júl 2025

Nešla by som.