Home office s dieťaťom: Skúsenosti a tipy?
Ahojte,
Mam dvojrocne dieta a kvoli financiam zvazujem nastup spat do prace. Buduci rok by sme chceli este jedno dieta.
Pracu mam fajn, kancelarsku, s moznostou home office.
Rozmyslala som ze ten rok by som si nechala doma dieta so mnou a nedavala ho do skolky a ja by som sa dohodla na full time home office.
Je tu nejaka zienka ktora to tak spravila a ma nejake tipy triky pripadne skusenosti ci to je vobec realne?
S partnerom sme na to sami, babky dedkovia su daleko takze s tymto nepocitam.
Vdaka za vase pribehy
aky mas typ prace ? aka pracovna pozicia? ja som tak robila cca rok (viac som nedala) ale teda cez den sa nedalo len na meetingy som dietatu zapla rozpravku ale pracu som robila v noci, velmi casto aj celu noc. Robila som analyticku, dokumentaciu atd
dolezite je este ci ti vobec firma povoli trvaly HO, velmi vela firiem od toho ustupilo a vyzaduju kombinaciu 2+3 a pod
Ja mam dieta s diagnostikovanym nezrelym imunitnym systemom a astmou, ktore ked v 3 rokoch nastupilo do MS bolo prakticky stale roma. 3 dni v MS a 3 tyzdne chore doma. A ja s nim na HO. A bolo to hubu... 3 roky na slucku.
Ja mam velmi flexibilnu pracu. 90% komunikacie vybavim online a mam sice presne stanoveny deadline, kedy musim projekt odovzdat, ale ci ho robim o 2 poobede alebo v noci je jedno pokial je hotovy kvalitne a v termine. Napriek tomu je to praca na 8 hod denne, kedy potrebujem pracovat a s malym dietatom co sa nezabavi same je to velmi narocne. Vstavala som o 5.00, aby som postihala pracovat, kym sa zobudi, lebo ked bol syn hore, vyzadoval moju pozornost. Do toho bolo treba obed navarit, aspon zaklad doma spravit, nastastie cez obed spal, to som mala 2 hodiny na pracu a potom len cakala do 17-18.00 na muza ako na spasenie, kedy pride domov, aby som mohla pokracovat v praci. Vecer somozrejme cela rutina na mne, lebo chore dieta chcelo mamu, ja som vecer bola schopna zaspat skor ako on, ale vedela som, ze musim byt hore, lebo ma este caka dokoncit pracu. O tom kolko TV pozeral ani nehovorim, lebo ako zabavite 3 rocne dieta, ked Vas caka online meeting? A uz aj ked mu bolo lepsie von sme chodit nemohli lebo medzi 8-16.00 hoci som aktivne nepracovala musela som byt k dispozicii na maily a telefone pri PC. Za mna strasne neskutocne vycerpavajuce obdobie, ktore si uz nikdy netuzim zopakovat.
Co ju zase všetky strašite? Ja tiež nastupujem do prace pri 2 ročnom. Záleží aké to dieťa je. Pozri, vyskúšas a sama uvidíš. My, keďže mame 3 deti, tak nastúpiť potrebujem. Zatiaľ si budem hľadať doobeda aj nejakú slečnu, ktorá sa bude chodiť s 2 ročným hrať, je doma aj manžel, keďže pracuje z domu, takže sa vieme prestriedat pri malom. Jediný problém s cim budeš mat na slovenskom pracovnom poli je ten, že remote práca neexistuje a aspoň 2-3x za týždeň musíš ísť do práce, takže skôr zvážiť škôlku, kedze zvlášť zo začiatku budú na teba tlačiť, aby si sedela v office a akože naberala kontakty.
Mám doma skoro 6r a občas si beriem PC ked je chorá domov. Je samostatna, poslušná vie sa sama hrať ale to čo robím doma sa naozaj prácou nazvať neda a určite nie z dlhodobého hladiska..
ja som s 2 rocnym dietatom bola kazde doobedie vonku, tak na 2 hodinky a niekedy detto aj poobede, ked nebol muz doma.
do toho navarit, pustit pracku , umyvacku, obchod.....
ak si doma, dieťa si mysli, ze si tam pre neho. t.j vzdy nieco bude chciet, potrebovat, ukazat ti......
detto. nam v tom veku uz deti nespavali, takze ziadne take, pokial bude spat porobim nieco do prace.
taktiez teraz pracovne- mas pracu, kde je jedno, kedy ju dokoncis? nemas ulohy ad.hoc? lebo je ine robit 6-8 hodin v kancelarii a ine robit 6-8 hodin doma.
Ja mam HO 2x tyzdenne a neviem si predstavit, ze by som riesila doma rocne dieťa..... vacsie uplne v pohode, zahra sa same, naje sa, precite si nieco, ale jaslickar, urcite nie.....
uštveš seba, cela rodina doma bude nervozna , lebo ty nebudes nic stihat......
Pracujem 90% z domu a mám kamarátku s dieťaťom v podobnom veku. Celé dni mi pilila uši nech jej pomôžem u nás vo firme nájsť nejaké miesto s HO, keďže ju aj malého poznám, nechcelo sa mi do toho. Dohodla som sa s ňou ale, že nech príde normálne nejaký pracovný deň a vyskúšame si to. Normálne sedela vedľa mňa keď som pracovala, keď som riešila nejaké zdlhavejsie prípady, vtedy proste nemôžeš odskakovat každé 2 minúty. Malý bol frustrovaný že sa mu nevenuje, robil zle, bolo stále treba sledovať čo robí. Ja som jej tiež vysvetlila že toto čo práve robím musí byť spravené čo najskôr, lebo to potom zdržiava kolegov na inom oddelení. V ten deň mi tiež zavolala kolegyňa, to bol asi 10 min hovor, počas ktorého kamoška išla radšej utíšiť malého, a vyskočil mi tam aj meeting. Jednoducho pokiaľ človek pracuje aj s inými ľuďmi (že nejde o nejaké prekladanie) a musí s nimi komunikovať, mať za chrbtom malé dieťa a striehnuť naňho, to nie je najlepší nápad.
@anonym_5cd6f2 vies co, kolkokrat muz robi z domu a ked su deti doma, hoci som aj ja, tak sa najde vzdy nieco dolezite, co musia prave vtedy, hned, povedat nie mne, ale ockovi a to ich nahanam, nech mu daju pokoj. A to maju 5 a 3 roky. Ten 5 rocny uz aj posedi, kresli si, ma taky detsky PC, kde sa uci pismenka, cisla, ma tak take hry - skladacky, alebo ho vyzenies sameho do pieskoviska za domom, ak mas zahradu. To sa da celkom. Ale aj to nie cele dni takto. To 3 rocne este vobec nie. A 2 rocne, tak to je nepredstavitelne pre mna.
Predstava je to pekná, ale či tak budeš vedieť aj fungovať, tak to si skôr myslím, že nie. Ale môžem sa aj mýliť samozrejme. Veľa záleží od toho, aká je to práca, či si ju vieš rozložiť počas celého dňa, alebo musíš byť od - do proste za počítačom...
Podla mna zalezi aj na tom, aky druh prace to je. Lebo ak su tam nejake porady, denna agenda, co musi byt urobena, meetingy s kolegami a pod, to sa neda proste posuvat, ze pardon, ale idem si dieta obriadit. Ak sa jedna o taku robotu, kde sa odovzdava nieco v urcitom termine a je jedno, ci sa to urobi o 10,00 alebo 23,00 tak tam je to jedno. Problem vidim v tom, ze momentalne firmy od HO upustaju, malokde uz je 100 % remote, skor sa dochadza minimalne 2-3 x tyzdenne do kancelarie pocas klasickej pracovnej doby.
Ja som cely covid robila na HO s trojrocnym a pohoda. On bol dobre dieta.
kamoska ma HO 2x do tyzdna ale k malej hej chodi mama. nedala by to s dietatom.
ak mas ktoru v poho urobis po veceroch, smelo do toho
Ja som cely covid robila na HO s trojrocnym a pohoda. On bol dobre dieta.
@anonym_a5a400 keby si musela byt online v bluzke za PC by si to nedala.
Nezalezi na type prace,ale na veku dietata. 2 rocne je prilis male, aby tomu rozumelo. A nie, ani zakazkova praca,kedy si clovek flexibilne rozvrhuje agendu nie je pri dietati med lizat, lebo ak sa cely den venujes dietatu a poobede a cez vikendy zacinas dalsiu sichtu za PC, tak to je z dlhodobeho hladiska masaker.
@anjelicek26 Toto je dalsia, ktora si mysli, ze tukne 2x do klavesnice, pritom navari, operie a bude sa este venovat dietatu. Dieta doteraz byvalo u susedov, ze mas take ruzove predstavy? Btw, nemame peniaze, ale buduci rok chceme dalsie dieta. Hm...
@anonym_1660c8 však asi caka ze prídavky na dalsie dieta ich vytiahnu z biedy
Nezalezi na type prace,ale na veku dietata. 2 rocne je prilis male, aby tomu rozumelo. A nie, ani zakazkova praca,kedy si clovek flexibilne rozvrhuje agendu nie je pri dietati med lizat, lebo ak sa cely den venujes dietatu a poobede a cez vikendy zacinas dalsiu sichtu za PC, tak to je z dlhodobeho hladiska masaker.
@tululu ked je dieta chore a tak par dni sa to urcite da kompromisne, ale nie dlhodobo... to nie je ani fer voci tomu dietatku mama cez den nevenuje alebo alternativa b - mama robi po nociach - tak pada unavou, lebo dava dve sichty a takmer nespi.. moj chodi k opatrovatelke uz rok, ma ich tam 5, chory este nebol, je to tiez alternativa ako sa to da vyriesit...
@anonym_autor ja len ze ako sa chceš starať o dieta a súčasne pracovať full time?
@tululu ked je dieta chore a tak par dni sa to urcite da kompromisne, ale nie dlhodobo... to nie je ani fer voci tomu dietatku mama cez den nevenuje alebo alternativa b - mama robi po nociach - tak pada unavou, lebo dava dve sichty a takmer nespi.. moj chodi k opatrovatelke uz rok, ma ich tam 5, chory este nebol, je to tiez alternativa ako sa to da vyriesit...
@anjelicek26 poznam...matka vydrzi fakt vela, az kym telo nepovie dost...najhorsie je to,ze clovek ma pocit, ze to zvlada, az kym nie je neskoro. ja mam uz teraz deti vacsie,ale aj tak ked robim na projekte a parkrat za sebou ma deti prerusia lebo "emergency" tak mam nervy napnute a spotrebujem ovela viac energie ked su doma ako ked si mozem plynule sama robit. a malemu dietatu nevysvetlis, ono ta vidi a chce ta.bodka.
vdaka za zdielanie skusenosti 🙂 ja nemusim byt za pc v bluzke, cas mam relativne flexibilny a chapem ze robit poobede a vo volnom case je masaker a ze to male ma chce ked som doma. Prave preto som sa pytala na skusenosti. Neni to jedina volba ani moznost, mali ste niekto aj opatrovatelku? Odkial ste ju zohnali?
A vdaka aj za moralizovanie, bez toho by to neslo.
Pokial ti dieta dobre spi rano, vedela by som si predstavit, ze dve tri hodiny odrobis predtym ako vstane. Dalsie dve pocas obedneho spanku. Nejaku hodku cez den rozkuskovane, ked sa bude dat a zvysok vecer/pripadne ked bude s otcom. Este lepsie by bolo mat na par hodin tu opatrovatelku/jasle. Ale mna by to stresovalo, ja zvyknem mat v praci business hovory, a neviem si to predstavit s deckom na kolenach
vdaka za zdielanie skusenosti 🙂 ja nemusim byt za pc v bluzke, cas mam relativne flexibilny a chapem ze robit poobede a vo volnom case je masaker a ze to male ma chce ked som doma. Prave preto som sa pytala na skusenosti. Neni to jedina volba ani moznost, mali ste niekto aj opatrovatelku? Odkial ste ju zohnali?
A vdaka aj za moralizovanie, bez toho by to neslo.
@anonym_autor nenapisala si aky je postoj zamestnavatela a aka je pracovna pozicia, ale pri takomto veku dietata je to len obcasne riesenie, ani sa do toho nepustaj, nefunguje to a ani zamestnavatel nemusi byt tomu nakloneny a ani to nemusi schvalit
my mame s tym zle skusenosti, tiez si myslela kolegyna uz byvala ze staci ked svieti na teamse a ozve sa kedy jej to dieta dovoli, tak to nefunguje
jedine co som zazila ze sa dalo ze dieta bolo v jasliach alebo doma ale s opatrovatelkou a nesmelo ist za mamou vo vyhradene hodiny, ked robis prscu potrebujes sa proste sustredit a venovat sa jej mozno nie osem hodin vkuse ale ani obcasne venovanie sa nestaci
@anonym_autor neviem kolko ma dcerka rokov, ale home office ma svoje caro jedine, ak je dieta v skolke, skole.. a ver mi, ze je to jedno v akom je veku... a preco chces dietatko nechat doma miesto skolky? ved ty sa mozes naplno venovat praci a jej sa budu venovat v skolke... za mna toto nie je dobry a funkcny napad...
@eeffka ako dlho si to vydrzala?
@anonym_autor od dcerinych 5 rokov mam 100 HO rocne... a ver mi, pracujem vela z domu, ale uz pri 5 rocnej to bol zahul... lebo to taka rozravocka, take podaj mi... a neviem co vsetko, jednoducho som nemala pokoj... a to mam pracu, kde nemusi byt od-do pri pc... ale bolo to narocne...
Nečítala som to pred tým, ale podľa mňa sa to dá v nutnom prípade. Veľmi záleží aky druh práce máš, ak nemusíš byť nutne dostupná v reálnom čase a je jedno kedy robíš, tak síce budeš padať na hubu ale dáš to ten rok. Ráno si privstanes, a budeš robiť poobede keď príde muž. Rodinný život vám to veľmi obmedzí ale ak to treba kvôli rozpočtu tak zatneš zuby a dáš to.
Robila som pri 2r len na dohodu 4-5 h denne, a teda cas som mala viacmenej flexibilny.. ale pri malom som nespravila nic. Niektore meetingy absolvoval so mnou, cez niektore som mu pustila rozpravku,.. ale to gro mojej prace som pri nom nemala sancu spravit, kedze sa potrebujem sustredit. Tak som robila po nociach a cez obedny spanok. Bolo to ale dost namahave, kedze som nemala ziaden oddych.
Mne bolo cez den hlavne luto, ze nejdeme von, ze sa mu nevenujem, ale namiesto toho pracujem..
zalezi tiez od toho, o aku pracu ide
@anonym_autor striedali sme sa popri deťoch s mužom (ani starší nebol v škôlke). Ráno cca 5-7 + poobedie / doobedie + večer keď sme nestíhali. Ten čo bol s deťmi mal na starosti komplet domácnosť - varenie, upratovanie, pranie, lekárov... No nebol to plný úväzok.
Rodina nám pomôcť nevedela, keď už sme fakt nestíhali, deti postrážili kamaráti. Boli dni, kedy sme si deti doslova odovzdávali vo dverách. Keď musíš, tak musíš, z niečoho žiť treba. Nejaký čas sa to dá, no dlhodobo si to neviem predstaviť pri takto malých deťoch.
A doobeda to dieta odlozis do kuta, k tabletu,telke a budes robit? Ci ako to planujes robit,ked budes mat meeting,call,nieco surne. Pockas,az ho podas popoludni muzovi?
Absolútne nie. Mám 100% HO a keď moje trojročné dieťa vymeškávalo choré zo škôlky skoro som si vlasy vyšklbala od zúfalstva ak muž nemal práve voľno (má nepravidelnú pracovnú dobu). Stačí tak?
A doobeda to dieta odlozis do kuta, k tabletu,telke a budes robit? Ci ako to planujes robit,ked budes mat meeting,call,nieco surne. Pockas,az ho podas popoludni muzovi?
@iwesska ako moja kolegyna, matka samozivitelka s problemovym ziakom ZS, na ktoreho je sama. Ze pracuje len ked on je v skole a robi potom po nociach, lebo jej robota stoji. Popoludni nepracuje, je na telefone, lebo sa musi venovat dietatu. A uz to u nas ludom zacina dost vadit a stazuju sa, ze XY nevedia zohnat, ked potrebuju prebrat s nou nieco pre klienta a nie, on nepocka do 23,00 kym si ona cas najde.

@adri266 iba práca s pc??