Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
Čo keby sa všetci tý inteligentný ( Lekári, sestri, učitelia) sa spojili (lebo majú čím vydierať vládu ) a štrajkovali za to aby si poslanci znížili platy na polovicu vtedy by som im držala palce ale to že sú nenažratý ma rozčuluje. Pretože od nového roku bude problém privirobiť si na dohodu a ináč lebo predasa je potrebné uplatkárom dvíhať plat. A teraz ma ukameňujte. Žiaľ je to môj názor.
@sorciera24 no fakt aby tí, po vacsine drzi a maximalne nesebakriticki, rodicia a ich deti hodnotili ucitelov, vy ste sa asi s konom zrazili. Hlavne v malom meste, kde by sa to zvrhlo na riaditelovych kamosov-rodicov a to by bol uzasny nastroj na "objekivne" zhodnotenie ucitela, neviem v akej realite zijete, ale v slovenskej asi tazko. A k tomu trvaniu strajku, je neombedzeny, tzn. ze ani 3, ani 5 dni, nikto to dnes nevie. Podla tychto prispevkov aspon vidno, aki mudrci sa tu zapajaju. Skoda reci.
Ak už chcú zárábať ako v iných krajinách tak nech sa odsťahujú tam.
@aha1 a kto ti bude ucit deti? (ked vsetci amme odist tam?)hmmm?
@bibina25 vidim, ze tu nevyhovies nikomu.....neviem, co si azc, ci si rodic, ucitelka, smetiar?...elbo z tvojich komentov akosi neviem vycitat, co napt. ty vlastne chces?
strajk je neobmedzeny (ale moze sa z neho vystupit kedy chce, alebo ukoncit, kedy chce...)
dievcata - ucitelky, nestracajte su zase cas, lebo znova sa tu zbiera "kvalitna" vzorka nazorov a zbytocne je vysvetlovat tomu, kto pochopit nechce ... a to som len v rychlosti prebehla par prispevkov
Ja si myslim ze učitelia maju dost!!!Neviem kto ma tolko dovolenky,prazdnin,a volnych hodin medzi hodinami a popoludni.
A len preto ze maju vysoke skoly?To maju aj niektore predavačky ,sestričky ....a nezarabaju ani 500 eur!!!!!!!
@zuzanockamt toto je presne nazor arogantneho ucitela
tu su rodicia deti a niektori z nich maju o dost kvalitnejsie vzdelanie ako ucitelia, neustale sa dalej vzdelavaju robia si kurzy a dokonca sa venuju aj svojim detom a nie je im uplne jedno kto uci.
Samy ucitelia sa takymto pristupom odpisuju..... uvedomte si prosim ze ziaci a rodicia su vasimi klientami a tak sa k nim chovajte...
By som bola zvedava keby sa k vam a k vasmu dietatu takto arogantne chovala napr. detska sestra, ci lekarka a pod.
@babulik3 skús si prísť niekedy odučiť jednu hodinu v triede plnej pubertiakov, ktorí všetko ofrflú, nezaujíma ich nič, angličtina je pre nich nepodstatný predmet, žiadna téma ich nezajme, lebo je to podľa nich trápne, v pohode si vyberú desiatu, vyložia nohy, vkuse vyrušujú a narúšajú celú hodinu......ja mám svoju prácu rada, nesťažujem sa ani na ten smiešny plat (manžel zarobí, tak vyžijeme), ale niekedy je fakt ťažké neziapať, keďže sa môžem aj rozkrájať a dušu vypľuť, nepomáha nič...už som skúšala všeličo......v jednej triede sa idú zblázniť od radosti, keď sa učíme pesničky, keď robíme projekty, zaujímavé cvičenia na interaktívnej tabuli.....v druhej je všetko trápne, nudné a zastarané........
nemám knihy, lebo ministerstvo nekúpilo, nemám CD s posluchovými cvičeniami, lebo ministerstvo nekúpilo, nemám metodickú príručku, lebo..... (teda už to všetko mám, knihy sme požičali z inej školy, CD som kúpila za vlastné a metodickú príručku tiež).......ja by som stokrát radšej brala zlepšienie tohto vybavenia ako zvýšenie platu (hoci, aj to by potešilo)
@matka1312610 ja mam kamarata ucitela na strednej skole a on povedal ze nema dovod strajkovat. Za to co robi a kolko ma volna nema co strajkovat. Bola som prekvapena. Ale ma pravdu, viem maju to tazke s detmi v dnesnej dobe,niektori su drzi, ale maju volno, prestavky, prazdniny. 😒 Je to tazke, kazdy by chcel vela. Preto by mali hlavne pani politici znizit svoje platy na polovicu a stale by sa im zilo hej... 😠 😠 😠 😠 😠
A nepaci sa mi to ze zatvoria skoly, skolky a rodicia trapte sa...A preco nemohli lekari zatvorit nemocnice a pacienti trapte sa liecte sa... 😠 😠 😠 😠
Aj tak si myslim ze lekari sa zasluzia viac... Ide predsa o ludsky zivot. Staci mala chybick, zle reznutie a a clovek nezije. Ked pani v banke urobi chybu nie je to ludsky zivot...A toto nie je docenene. Musia to by schopni ludia. Lekarom nemoze byt hocikto, ale niekto kto to vie. 😉 Robia nocne, denne....ziadne prestavky, extra prazdniny... 😠 😠 😠 😠
Zaver je taky, ze kym nezacnu setrit ministri a neprestane sa v tomto state kradnut lepsie tu nebude... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
@matka1312610 ani ja nezarobím 500 eur........mám 3 voľné hodiny do týždňa a dovolenku si nemôžem vyčerpať kedy mi napadne.....len cez prázdniny detí.......ale ak závidíš, že ako sa máme dobre, poď učiť aj ty......
@matka1312610 ja prazdniny teda nemam a nezarobim tiez ani 500€ v cistom za mesiac 😝 ... naposledy som mala 474€ 🙂
@sorciera24 ty si smetiar, ty ... 😀 😀 😀
@marion súhlasím, že by si mali ministri (a nielen oni...ale aj politici) znížiť platy......ale nesúhlasím s tým postojom, že prestávky....koľkokrát cez tú prestávku nestihnem ísť ani na WC....to nikto nevidí....nestíham piť, nestíham jesť, nestíham cikať......
ja sa nesťažujem, ja mám svoju prácu rada......len prečo všetci vidia len to ako nám učiteľom je sveta žiť
fakt strata času, toto je obraz našej republiky, je jasné, že si nevážime školstvo a takto to u nás vyzerá, všetko dobré sa predáva do zahraničia a sme otrokmi EÚ, pekný večer všetkým 😎 😎 😎
@marion tak, tak a nikam to nepovedie.....a tá nátura slovenská zlodejská, budem teraz veľkou skeptičkou, ale pochybujem, že sa to niekdy zmení.......
a k tej hypo.....nám by ani nevyšla......ja mám ten plat teda biedny a manžel robí na dohodu......sláááva....ešteže majú naši veľký dom a môžeme si v absolútnej pohodičke bývať u nich, lebo inak by sme boli nútení odísť niekam do zahraničia
drzim ucitelom palceky, nech to vsetko dobre dopadne, nech mate vacsi uspech, ako mali lekari, mate moju aj manzelovu moralnu podporu
O žiadnej profesia sa predsa nedá povedať, že je dôležitejšia a náročnejšia ako iná. Každopádne učiteľ je ten, ktorí naše deti pripravuje pre budúcu profesiu a teda možno vychováva aj budúceho lekára (mimochodom napríklad môj gynekológ si kúpil domček v bratislavskom Starom meste a chodí na naozaj drahom aute - teda asi naozaj zarobí málo...)... Učteľ na ZŠ a SŠ má roboty vyše hlavy (možno je to trošku závislé aj od predmetu, ktorý učí). A pravda je, že učenie sa dá aj odfláknuť a vtedy je ten plat primeraný. Ale vy ako rodičia chcete, aby vaše deti učili takýto učitelia? Ako nájsť kľúč k tomu, aby viac dostali tí lepší neviem.
Každopádne, ak chceme, aby sa naše deti v škole niečo naučili, tak platy treba zvýšiť. Inak sa mladí učitelia rýchlo poobzerajú po inej práci - hlavne tí naozaj šikovní.
A rodičia by mali byť prví, ktorí štrajk učiteľov podporia.
@sorciera24 na nasej skole to nastastie ponali tak ako na vasej, oznamili nam kedy zacina a s tym, ze na starnke skoly bude okamzite vypisane kedy konci. Samozrejme, toto si urcuje kazda skola sama, takze mozno niekto skonci strajk aj skor. Bohuzial, viem aj o takych skolach, ktore vobec nedali rodicom nic vediet, ani ci sa do strajku zapoja. Takze preto si myslim, ze je to nejednotne.... 😒
@sorciera24 A kto Vám bude robiť daňové priznania ? Veď mi všetci ostatný nemáme rukojemníkov ako vy tiež pracujeme možno za menšie peniaze ako vy a určite denne viac hodín ako vy. A ešte aj suplujem učiteľov lebo sa nedokážu dieťu popri štrajmkoch venovať. Ano chcela by som tie peniaze za hodiny ktoré musím stráviť tým aby som dieťaťu zrozumiteľne vysvetlila látku, ktorú preberajú. Ak budem chceť mať plat ako v iných krajinách tak sa tam presťahujem ak na to budem vedomostne mať ale nebudem vykorisťovať všetkých ostatných občanov tejto republiky aby som ich znevýhodnila a aby sa mi skladali na môj plat a na moje dovolenky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@sorciera24 Kto mi preplatí dovolenku lebo dieťa nemám kam dať ? Nie som asociál a školu sponzorujem niekoľko krát v roku. Ale prečítal si niekto z Vás učiteľov nový zákonník práce alebo zákon o sociálnom poistení atď. ako poškodzuje hlavne skupiny ľudí ktorý nechcú brať sociálne dávky ale majú aj dve tri zamestnania ?
@kikaneu no ved to je to .. ale preco sa nerobia riadne prijimacky na SS a ziaci proste vedia ze je to vsetko jedno zoberu ma tak ci tak... naco nam je tolko gymnazistov, tolko gymplov, tolko SOS... ved kolko je miest na SS a kolko je deviatakov....
a mozeme pokracovat .... s VS .... naco je pomaly v kazdom okresnom meste VS, a tolko absolventov..... proste porusit skoly, riadit prijatie na SS podla kriterii, robit audity a monitorovat kvalitu a to sa da aj s tym ze sa zohladni pocet integrovanych atd...
mas pocit ze desat percent navyse k platu toto vyriesi?
@aha1 ale, ale ale.....ty suplujes ucitelov, ze sa im envenujem v dobe, lebo ty si v praci a nemas ich kam odlozit?....o to ti ide?.....teda nie o kvalitne skolstvo, ale o to, ze nemas kam dat dieta.....tak ked sme tak na nic.....tak naco nas potrebujes? 😉 moja zlata, ako vies, kolko ja denne robim a ze ty robis viac?......ako to vies?...a kto men zapalti hodiny stravene s vasimi detmi, kt. za nami chodia po rady, vyrozpravat sa a riesia s nami take problemy, ze by ste kukali...take problemy, kt. by mali riesit rodicia (kt. bohuzial o problemoch svojich deti netusia, elbo na ne nemaju cas....)......moja praca nie je len vo vyucbe...ze oducim a idem domov...bezne travim cas s vasimi detmi, lebo pridu a nzabuchnem im dvere a sedia mi v kabinete hodinu aj dve....(a to enmam v naplni prace, nie som psycholog...ani mi to nik nezaplati.....) a len ta poopravim, nechcem amt plat ako v iynch krajinach (tam zacinaju platy ucitelov od 2000 EUR)...mne by stacilo tych udavanych "priemernych" 700-800 v hrubom
@aha1 mozes si vziat očr na ten den co bude zatvorena skola. a k ostatnemu - prepač ale nesuhlasim. Kazdy vidi dva mesiace prazdnin, ale to, že učiteľ, ktorí chce kvalitne učiť nemôže, lebo z takeho mizerneho platu rodinu neuživí a preto tam ostávajú stariny, ktoré už kvalitne učiť nemajú záujem. Ak si myslíš, že človek, ktorý študoval vš a má tvoje dieťa pripraviť do života má zarábať 500 eur a podla teba je to v poriadku, tak je na zamyslenie.
@maznacik007 v tejto diskusii je viacej arogancie....a som z toho ako pedagog znechutena......najhorsie je to,ze si ucitelia odmietaju upratat pred vlastnym prahom ......ale preco????.....nevidim dovod odmietat restrukturalizaciu, znizovanie poctu ucitelov atd.....ved to tym kvalitnym,dobrym ucitelom zvysi plat.....alebo sa boja,ze nebudu dost kvalitni a dobri podla noveho systemu?????falosne obhajoby strajku .....a ked som teraz - vcera- zistila,ze moja byvala sefka -zastupkyna- je v STB zoznamoch, ako je to mozne??????co to je za skolstvo????????bordel.....ale snad to vyhraju a bude pokoj-..... 🙂 🙂 🙂 🙂

@cecil36 napr. mne sa ten navrh paci, ze by hodnotili rodicia (u starsich aj samotni studenti).....tam by sa asi ziskal najobjektivnejsi pohlad z tej vzorky......toto by som brala.....myslim, ze najvhodnejise riesenie pre rodicov ako skvalitnit skolstvo (aspon v nejakom smere)......
a preco nie je jasne?..napr. nasa skolka uz ma vypisane, ze 2 dni strajkuje, my sme sa dohodli na 5tich dnoch, ale nemozeme to ofic. vypisat, elbo moze nastat situacia, ze sa do piatku vlada spamata a strajk nebude (tak ho nemozu vypisat)...alebo sa napr. spamata po 2 dnoch a tym strajk konci......treba sledovat emdia ( a my to riesime, ze aktualne info bude na stranke skoly )