Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@maznacik007 vies, kazda jedna profesia je dolezita, potrebujeme lekarov, ucitelov, sudcov, predavacky, upratovacky ci robotnikov. Len sa mi chce blejt z toho ako sa media snazia postvat verejnost proti ucitelom, rozobera sa to vo velkom a pri tom vlada potichucky schvali zvysenie platov sud. uradnikom, proste na kazdeho iny meter...
ALE musim s tebou suhlasit s tym, ze treba riesit a rusit ten nehorazny pocet VS!
povedala som si, že sa nezapojim, ale teda mi neda...napisat aj svoj nazor...
mam v rodine ucitelky...2 su samozivitelky, jedna ma 2 deti...vsetky su to ucitelky s fakt dobrym vztahom k detom...ucia nie lahke predmety...mat, fyz, geografia, chemia...deti ich maju radi a dokazu ich naucit...
jedna z nich sa kvoli manzelovi odstahovala do Ciech, tam uci na vyberovom gymnaziu, aj ked si musela dorobit statnicu z cestiny..uci tam, vazia si ju, aj deti ju maju radi /vidno podla darcekov, kore dostava na konci roka 🙂 /
som ochotna podporiť strajk ucitelov..nech zarabaju ADEKVATNE svojim SCHOPNOSTIAM....ale ked si predstavim, že uctelka, ktora ma na gympli ucila anglictinu takym sposobom, že prisla do triedy, a povedala, dnes ma boli hlava...robte si, co chcete....a to bolo tak kazdy druhy tyzden....a ta ma ucit moje deti a ona ide strajkovat za zvysenie platu..tak toto teda nie......
preco sa mlade vysokoskolsky vzdelane, kreativne ucitelky nemozu zamestnat...a ucia dochodkyne, ktore nie su schopne sa prisposobit mladym, nie su absolutne nicim motivovane????....
preco je zrazu tolko vysokych skol, že kazdy druhy si moze popri zamestnani dokoncit VS??? akoze nehnevajte sa, ja som si robila "klasicku" skolu a viem, co je to ucit sa na skusky....tak nech mi nikto nehovori, že kym bol mlady, tak sa na vysku nedostal, resp. ju nedokoncil a teraz, ked ma deti, pracu, tak vysku spravi lavou zadnou????
vsetci ucitelia, ktori ucia na VS typu "soc.praca, katolicke univerzity a ine...." sorry, ale ti si zvysenie taktisto nezasluzia
@mima595 odpoviem na otázku prečo si mladé kreatívne učiteľkynenájdu prácu a učia dôchodkyne......korupcia, úptaky fungujú aj v školstve....príklad, učím viac ako 10 rokov, no stále len zastupovačky MD a PN, takže každý rok iná škola a ked si nová musíš makať ako debil aby si ukázala že si vo svojej práci dobrá...no príde 1. júl a maj sa krásne...donedávna to bolo tak že po roku ked ideš opať na to isté miesto k tomu istému zamestnávateľovi by si už mala dostať trvalé miesto velké prd aj tu sa v školstve porušil u mna zákon a stále porušuje určite aj u iných čo nemajú trvalé miesto, lebo som učila na jednej škole, tam som nezastupovala nikoho mala som spojená dva ročníky na 1.stupni, kde boli 2/3 čierny, tzv. soc. slabí, dostávali pomôcky atd. v celej triede som mala 5 integrovaných teda s poruchami učenia a jednen prípad aj na hranici porúch správania, každý jeden musel mať odomna vypracovaný individuálny plán učenia čo bolo minimálne 30-40 strán,čiže hotová kniha, v ten rok sme mali štátnu inšpekciu ktorá si podala práve takýchto žiakov a papierovačky lebo práve na tých dostáva škola viac peňazí a tých žiakov som 1 a 2 roč. neučila ja a musela som dorobiť plány za učiteľku ktorá tam robila predomnou a vykašlala sa na to, učila som tam prvý rok, prázdniny na úrade páce, učila som tam druhý rok a prázdniny na úrade práce zas evidovaná a učila som tam tretí rok a zas úrad práce, a pritom som už dávno malamať trvalé miesto...teda voči mne sa porušil zákon a aj tak som trvalé zamestnanie nedostala aj ked som dotiahla veci a takzvane podržala zadok riaditeľke ked som dotiahla všetko do konca aj to čo mal urobiť učiteľ čo tam učil predomnou, a tú roboru navyše som robila, skrátka riaditeľka nebrala ohľad na mna moju snahu ale vzala tam nakonec/lebo držala miesto / pre svoju kamarátku, ktorá v 50 skončila VŠ/ a kedže ja pochádzam z robotníckej rodiny, kde rodičia majú len učňovku a nemám známosti na určtých miestach ktoré by ma posunuli na trvalé miesto niekde na školu môžem sa snažiť ako chcem trvalé dodnes nemám...papardoxne na 1dieťa sme čakali 5 rokov a ponuka trvalého miesta, hneď a bez skúšobnej doby,/vďaka jednej kolegini, ktorá známosti má a pozná moju robotu, že som pedant a neflákam sa/ prišla v deň ked som nastupovala na materskú /nevedela že som tehuľa/ takže po MD ma čaká zase behanie po školách a hľadanie si práce.......
tým som chcela povedať, že práve toto odrádza mladých schopných učiteľov od učiteľského povolania, všade na školách sa najde xy dôchodcov ktorý by už mali byť v dôchodku ale z aktívnej práce sa im nechce a kedže s riaditeľmi sa poznajú a za tie roky aj z ľudmi ktorý im podržia stránku v práci ostávajú a ked ste maldý perspektívny učiteľ a práca vás baví a beriete ju ako koníček a tešite sa s každého úspechu čo ste so žiakmi dosiahli ,ale bez známostí a máte pendlovať niekoľko rokov zo školy na školu a stále začínať odznova a odznova a na prázdniny byť evidovaný na úrade práce tak to vás a aj mladých učiteľov odrádza a aj odrádzať vždy bude a preto veľa schopných učiteľov nakoniec vôbec nejde učiť ale idú bud do zahraničia alebo niekde úplne inde kdemajú prácu stabilnú a nemusla každý rok riešiť cez prázdniny problém kde si zohnať prácu od septembra
Myslim ze ludia ktori nerobili v skolstve, nikdy uplne nepochopia..
@sisaha úprimne ti závidím / v dobrom samozrejme/ mala si šťastie, aj to je potrebné. Ako sa hovorí, aj na Titanicu boli zdraví, len to šťastie im nejako chýbalo. 😉 moja skúsenosť je bohužial iná, a to nie som absolventka zo školy, ale s niekoľkoročnou praxou, s ocenením pracovník roka a pod. Bežne keď si len tak zo srandy pozrieš napr. profesiu aký plat od do tam ponúkajú, tak to nie je horibilita. A narovinu poviem, na každom pohovore čo som bola mi predostreli plat tak max 700 EUR v hrubom /robila som aj za iné, áno, ale od 7ej do 22 a často aj soboty/.
Z pohľadu obyčajného človeka ma nesmierne rozčuluje, že napr. mamičky na materskej dostávajú almužnu, mnohí tvrdo pracujúci ľudia dostávajú minimálnu mzdu, alebo ich oserú dohodami a nie TPP, ľudia žijú od výplaty k výplate a potom tresk, v novinách si prečítam kto kde aká celebrita, papaláš dovolenkoval, na akom plese bol, na akom aute sa vozí a iné. Veď len keby sa šetrilo na ich výplatách, keby dostali toľko koľko obyčajný smrtelník, hneď by štát mal aj na ohodnotenie druhých ľudí.
@mirip
@maruska24 uplny suhlas, setri sa tam, kde by sa nemalo a naopak. cele SK je o obrovskej korupcii a uplatakarstve a rodinkarsve, zial najviac to vsetko dopadne samozrejme na "obycajnych" ludi.. ako sa hovori chudobnemu aj palicu zoberu a tu to funguje dokonale. ☹ ak sa nezmeni cely prehnity system, kde sa vsetci tvaria demokraticky, ale v koreni maju komunisticke zmyslanie, mozme tu vsetci o lepsich podmienkach len snivat. Zial velku zasluhu maju na tom aj ludia, ktori su stale nejak otupeli byvalym rezimom a su zvyknuti trpiet... 😒 Ved vlada by najradsej mala ludi, ktori sa neburia, nechcu lepsie podmienky, len ticho znasaju tyraniu.. ano k tyranii sa to blizi ked sa rozhliadnete okolo, co sa tu deje..Zamlcuju sa fakty, prisposobuju statistiky,zo zapadu sa ukazuju len tie zle veci, media masiruju mozgy.. pripomina vam to nieco ?? mne ano.. a velmi. Ano suhlsim ze korupcia je vsade vo svete,ale na takyto maly stat je to jednoduho neunosne. najlepsie je sa mozrejme sa vyhovorit na hospodarsku krizu a tym to hasne. Vsade sa strajkuje a nikto tych neodsudzuje tak ako u nas..
@ninison ale prosim ta trepes bludy uplne..to ze dakto dakomu hadze polena pod nohy to len ucitelia sebe navzajom?taki sa najdu vsade..upratovacka a kucharka sa nerovna ucitelovi a vedia to aj oni tak co? ja ich neponizujem ale opakujem nestudujem nato aby som potom nevedela vyzit ne?a naco sa pleties do strajku ked si vkuse v robote..predpkladam ze mas rodinu tak od svitu do mrku v robote a potom sa vadit s ucitelmi? a tak isto ako mas kreativneho managera (na svk je kazdy druhy manager alebo soc. pracovnik🙂) mas aj ucitela mas aj lekara kt je lepsi ako ostatni tak co tu riesis..ked sa ti nepaci vzdelavaj deti sama a nechval sa tu svojou managerskou pracou a ucitelom daj pokoj lebo do toho absolutne nevidis hoci jak sa tu budes naparovat!!!🙂a pekny den heh
@sharlotta ale pokial viem, strajkuju s vami aj vychovavatelky a nepedagogicki pracovnici (ti, pokial viem vysoku skolu nemaju). A podla mna upratovacka v skole a upratovacka na poste zas az taky velky platovy rozdiel nemaju.
@sorciera24 k tej OCR. A myslis si, ze ja ked si zoberiem OCR nemusim sa bat, ze budem prva na rade ked sa bude vyhadzovat? Inak potom tvoja dovolenka mi je zahadou. Neberies si ju pocas roka a v lete uz nemas skorto nic resp. mas malo. To je paranormal aktivity 😀 😀 😀 😀 Nie, vazne, ja si myslim, ze nech strajkuje kto chce, ale preco ja mam byt ako rodic postihnuta tym, ze mi to bude zrazene z platu? Napriklad nemam starych rodicov na varovanie dietata pocas strajku, dovolenkou potrebujem pokryt vsetky mozne prazdniny, ktore decko ma. Logicky tak musim ist na OCR. Tym padom moja vyplata bude nizsia a este aj riskujem, ze budem prva ked sa bude prepustat. No, parada. A bohuzial, nemyslim si, ze tymto strajkom nieco dosiahnete. Naozaj pomoze jedine- vymena vlady pomocou generalneho strajku- ked sa spoji cele Slovensko. Ale to je uz utopia.
@cecil36 len koho vymenit, ked su vsetci prehniti.. to musi prist asi uplne nova neskazena generacia, a to bude mozno tak za 150 tokov, ak dovtedy Sk nepadne ako stat. 😀
@bonnie1 u nas ani vela studovanych vyzit nevie.. 😒 Ved da sa to ??? ked rastu neustale ceny energii a tepla a za byt uz bude clovek pomaly platit 400 eur pri 500 eurovom plate. to je non sense.
ťažko sa vyjadriť k štrajku keď sa to zo zlepšenia pomerov v školstve zvrhlo len na platy učiteľov, to mi chcú povedať že sa na ich chovaní niečo zlepší keď budú viac zarábať, chcem tomu veriť lebo len rodina a škola môže tento marazmus v našej spoločnosti zmeniť, nakoľko morálka už nie je ani v suteréne, takže ak im to pomôže prosím, ale potom nech začnú aj chovaním od seba, skončiť s protekciou, privieraním očí nad známkami, tolerovaním jednému niečo čo druhému nie je tolerované, nechcem hádzať všetky do jedného vreca, ale už od škôlky sa to s deťmi vlečie pretože aj tam sú si deti rovné a rovnejšie a tak to potom ide vyššie a vyššie a k tej demokracii a snoch o lepšej spoločnosti - viem o učiteľoch a nepedagogických pracovníkoch ktorí boli dotlačení k podpisu štrajku " lebo odporovať sa nenosí" a či zmena vlády niečo zmení - no už vidím mikloša ako dvíha platy sestričkám, súdnym úradnikom, lekárom, sudcom, učiteľom, štátnym zamestnancom - a čo má guľu šak aj oni hlasovali za euroval takže má najprv záväzky voči chlebodarcom z únie za ktorých tak bojoval ako za plebs apropo nebola to demokratická pravicová vláda ktorá zakázala štrajk železničiarom, ktorá nasadila ťažkoodencov počas protestov "gorila" ktorá zobrala socialne davky a boli rabovačky - ani jednému nejde o ludí takže je to jedno či je tam modrý zeleny červeny
@lauritka nie je vystudovany ako vystudovany..niekedy na vysokej skole studovali ti najlepsi..teraz?akoze ked vysoka skola aj v sobranciach resp. jej pobocka co sa da cakat?a doteraz som nepochopila caro bezpecnostneho manazmentu..ale inak pedagogovia z tychto skol strajkovat nejdu..naco tam to funguje inak..a mas uz teraz vela inzeratov kde je prijmeme ucitela ale nie z ruzomberskej uiverzity alebo prijmeme V vzdelaneho okrem BM..
@bonnie1 pravda napriklad studenti zo sv. Alzbety maju problem uz zohnat aj prax, lebo ani to im uz nich nechce spravit, nieto este zamestnatit ich. To uz je skor ako nadavka, ked pocies, kde si studoval. Paradoxne, tato skola ma aj odbory velmi tazke,. kde musis makat, ale zvezie sa to aj s nimi, lebo skola chrli socialnych pracovnikov ako na beziacom pase. Ako povedal moj muz, vyjde cigan z domu a okamzite sa na neho musi vrhnut 5 socialnych pracovnikov, tolko ich mame. 😀 Ale bezpecnostny manazment chapem na co je dobry 😉
a ešte sa vrátim ku korupcii a úplatkárstvu, kedisy sa držala stránka učiteľovi a tiež vedomosti žiaka boli na prvom mieste dnes????????????? velké prd, sama som bola obeťou nespravodlivosti, mala som úplne hlúpe dieťa z jedného predmetu, nebolo hlúpe ale lenivé sa učiť, samé 5ky a teda na prepadnutie a na príkaz zhora - riaditeľa som nemohla nechať prepadnúť lebo ocko bol jedným z najvačších sponzorov školy......no keby to bolo dieťa nejakého rádového robotníka ktorý si nemôže dovoliť dať sponzorský dar do školy lebo sama rodina mala čo robiť aby vyžila tak by ho bez milosti nechali prepadnúť.......takže mna v tomto školstvo totálne sklamalo, už sa neberie ohľad na to čo naozaj dieťa vie a čo nie ale odkial - z akej rodiny je a riaditelia sú tiež "obeťami" alebo naschvál sa stávajú obeťami takýchto ľudí - lebo v takýchto prípadoch sa učiteľa ani vedenie nezastane, pretože aj riaditeľ sa háji svoje a drží si svoje vyhriate miestečko a nechce oň prísť.....
@zuzanockamt mne nejde o peniaze, ale nie kazdy ma take zamestnanie, ze moze povedat, tak teraz tri dni nepridem do prace
@mirip toto presne sa stalo aj mojej kamoske, uci AJ na SOU. Fakt tazka praca naucit pubertalnych chalanov na ucnovke anglinu. A presne jeden takyto to flakal, ale mal rodica sponzora. 😒 Cele zle.....
@lauritka u nas v BA je to uplna katastrofa. Dievca v puberte si vybera frajera podla toho, co su jeho rodicia a ako vela maju penazi. A to sa nebavim o sedemnastkach, ale o 12-13 rocnych babach. No, na vracanie..... 😝
@cecil36 ja som si vyberala podla sympatii.. peniaze sa nejak neriesili a teda ma to ani nejak nezaujimalo.. pekna romantika na autobusovej zastavke, na sedadle v amfiteatri, cukraren .. no a ide na mna nostalgia.. hihih... 😝
aj ty mas taky pocit, ze je zivot uz len o peniazoch ?, je to des 😒 😒
@maznacik007 OČR je v trvaní 10 dní a nie je zákonom stanovené, že môže byť len raz za mesiac. V praxi to znamená, ak matka bola s dieťaťom v mesiaci november kvôli chorobe 10 dní doma, dieťa nastúpilo do školského zariadenia, tak má nárok aj na OČR z titulu zatvorenia školského zariadenia z titulu štrajku.
Lenže, ktorý rodič si môže dovoliť OČR?
Je kríza, mnohé firmy riešia existenčné problémy, takže zamestnanci pracujú na viacerých pracovných pozíciách - teda jeden zamestnanec vykonáva prácu za dvoch, troch a niekde aj za plat jedného zamestnanca. Takže ak takýto zamestnanec nepracuje 10 dní - tak si zamešká prácu za 20-30 dní - a to musí potom doháňať po nociach, po víkendoch, počas sviatkov...a sú aj také pracovné pozície, pri ktorých sa práca nedá odložiť o 10 dní a zastúpiť ho nemá kto, pretože jeho kolega tiež pracuje na viacerých pracovných pozíciách...akoby učiteľ učil jednu vyučovaciu hodinu v dvoch, troch triedach naraz...
@lauritka presne, ja som tiez yvberala podla sympatii. A preto sa mi kazdy cudoval, ze som si nasla prveho muza 😀 Ale druhy pokus uz bol lepsi 🙂 a to som tiez vyberala podla sympatii 😉 Ja mam pocit, ze naozaj uz je vsetko len o peniazoch (a sexe 😀 ) a tie deti to vidia a preberaju to 😒 A inak, ja by som zaviedla na skolach aj skolske uniformy. Fakt. Nerobili by deti medzi sebou az take rozdiely. Lebo dnes nemas na sebe znacku xy a si z kolektivu out 😒 Skola by mala byt vzdelavacia resp. aj vychovna institucia a nie prehliadkove molo.
mne sa pacia nazory tych ktori beru do uvahy aj deti ☹ ako to deti postuhuje ze dospeli sa spravaju ako psychopati 🙄 🙄 🙄 🙄 same strajky v kom svete do nase deti musia vyrastat 😝 😝 to je chore co sa deje 😝 kazdi ma malo 😖 😖 😖
ako som sem nakukla moja dcera sa 3krat vykakala 😀 😀 😀 😀 ako keby citila ze aj ja mam chut sa tu na to 🙄
Ja mám z tohto štrajku učiteľov dobrý pocit. Škola mojej dcéry síce tiež štrajkuje, takže musíme poriešiť, čo s ňou, ale nech. Podporujem ich. Do učiteľov doteraz každý len skákal, že čo chcú, a každý sa im vysmieval, že nie sú schopní ani len poriadne štrajkovať a že sa len stále vyhrážajú a sú každému na smiech. Tak to teraz asi bude iné... Ja som rada, že dcéra má také úžasné učiteľky, teda väčšinou. Keď si ich predstavím konkrétne a vidím, čo pre moje dieťa robia a ešte v takých sparťanských podmienkach, tak ich určite treba podporiť. Nič v zlom, ale ministerstvo školstva podporuje predražené a niekoľkonásobne zaplatené stavby štadiónov a futbalové a sportové kluby, ktoré sú určené iba pre vyvolených, a nie je schopné zatlačiť na ministerstvo financií, aby dalo do školstva aspoň 4,5 HDP, len ticho pritakáva všelijakým hlúpostiam a podporuje úplne zbytočné a nekvalitné vysoké školy. A to sa mi nepáči.
A komu sa nepáči, že si to učitelia môžu dovoliť, nech ide štrajkovať tiež. Výhovorka, že sa všetci bojíme o miesto a v súkromnom sektore sa štrajovať nedá, lebo bude na druhý deň vyhadzov, to už podľa mňa neobstojí. Lebo kto takto rozmýšľa a je ticho, frfle, ale nahlas nič nepovie, a celý naštvatý si zoberie svojoch biednych 480 euro, tak tiež robí zle. Potom si zamestnávatelia môžu spokojne na nás orať, kupovať si drahé autá, chodiť trikrát do roka na dovolenky. Však zamestnanci porobia od nevidím do nevidím aj za 300-400 euro...
Celá Európa štrajkuje proti vydieraniu normálneho pracujúceho človeka, len my sa tvárime, že štrajk je niečo nedôstojné a zakázané. Potom sa k nám tak aj Európa bude správať - všetci budú dostávať zo spoločných peňazí, len Slováci nie, však sú spokojní. My môžeme podporovať ostatné európske krajiny.

@maznacik007 ja netvrdim, ze nie su potrebny, ale ludia tam sedia uplne rovnaki ako v skolstve, zdravotnictve, medzi predavackam ci instalatermi. A rozdiel medzi jednotlivymi profesiami, ktore ziadaju zvysenie platov je vytvarani umelo vladou, jednym pridaju bez problemov, na inych nas donutia pozerat sa cez prsty.