Negatívna skúsenosť s kontrolou nákupu v Lidli
Poprosim o nazor. Dnes som urobila nakup v Lild za 33 eur. Normal nakup, nic velke. Zobrala som si blocek, otvorila som si nim tie dvierka, nepipala som. Pracovnik sbs (clovek ktoremu chybala vacsina zubov) vyziadal kontrolu mojich tasiek. Spytala som sa preco, odpovedal, ze mam vacsi nakup. Zavolala som si veducu - ze no prepacte, to je standard postup a on uz chytil vela zlodejov. Ostala som ako obarena. Vravim, ze ak ma obchod pravo kontrolovat tasky z dovodu, ze mam podla nich vacsi nakup, nakupujem tu posledny krat. Ja chapem, ze sa zvysili kradeze. Ale buzerovat cloveka, co tam minie mesacne stovky eur a ponizovat ho na predajni za nic? Opakujem, nebol dovod, nepipala som, otvorila som si dvierka vlastnym blockom
Do tej predajne chodia rozni ludia aj z dcerinej skoly, bolo to extremne neprijemne
Mam pocit, ze akoby sme boli opat v sociku...Samozrejme som podala staznost, ale nepride mi normalne nahodne kontrolovat tasky a vsetko vykladat, lebo pan mal pocit, ze mam vacsi nakup. Vsimla som si jeho spravanie uz v minulosti s inymi ludmi. Povedala som mu, ze sa budem stazovat, na co arogantne odpoved, ze nie som prva
@anonym_f01ce2 ... Keď myslíš. Prvé, čo od teba polícia v tomto prípade bude pýtať je občiansky preukaz. Ako vždy a všade vacsinou
@doriiis ano ale to je vsetko co od teba budu chciet....Ked si nekradla nic nebudu zapisovat max povedia sbs aby ich volal len v opodstatnenom pripade.
Mne este nikto nechcel nakup kontrolovat asi preto ze velmi nechodim na samoobsluzne, uz ked tam necham peniaze nech mi aspon nablokuju
@doriiis ty si dosť mimo ako vidím. Ja opisujem iba aké má právomoci SBS a vo môže spraviť kupujúci. Kde píšem že ja sa natahujem s SBS alebo policajtmi. Zbytočne si osobná. Zjavne nechápeš keď niekto píše o to,čo môže a nemôže SBS. To nie je opis toho,čo by som spravila alebo nespravila ja. Omg,niektoré by sa mali vrátiť do školy a na čítanke sa prestať šmýkať ale ju čítať. Naučili by sa čítať s porozumením.
@anonym_f01ce2 pravda, ale aj tak sa proste nemôžem prestať čudovať niektorým ženám už v dnešnej dobe že sú ochotné toto tolerovať … smutné. A takýto príklad dávajú svojim deťom .. Ja to považujem za znak veľkej jednoduchosti a celkového nepovedomia a nízkej inteligencie.
@anonym_b6ffed Plne súhlasím.
Takže čo dievčatá? Nabudúce, keď nás SBS vyzve, aby sme ukázali tašku, tak povieme nie, nemáte na to právo a budeme čakať na políciu?
@doriiis presne tak. A uvidíme, či by to robili pravidelne, len tak, lebo on sa rozhodol a chce sa ti pozrieť do tašky. Keď by za tie výjazdy pravidelne obchod platil.
@mizoko ... No veď podľa toho, ako to tu všetky píšete, tak by by ste hneď všetky trvali va volaní polície
@doriiis ty nerozumieš pisanemu textu? Ja píšem iba čo môže a čo nemôže SBS. Kde tam vidíš že RADIM aby nabudúce tašku neukazovala? Vráť sa do školy a douc sa čítanie s porozumením. Nejde ti to
Takže čo dievčatá? Nabudúce, keď nás SBS vyzve, aby sme ukázali tašku, tak povieme nie, nemáte na to právo a budeme čakať na políciu?
@doriiis ak sbs normalne požiada o kontrolu, preco nie, ved to robia aj predavačky v kauflande pri samoobslužných.
A kto si mysli, ze sbskar nebude volať políciu, prosim, ale potom nech nie je prekvapený, ze zavolá a bude hodinu čakať.
@doriiis presne tak. A uvidíme, či by to robili pravidelne, len tak, lebo on sa rozhodol a chce sa ti pozrieť do tašky. Keď by za tie výjazdy pravidelne obchod platil.
@lienka.7 ... Samozrejme, pokazde. 💪🏻 A takto pred a po sviatkoch,keď Slováci nakupujú jak po nebohom to je určite veľmi príjemné strávenie pár hodín.😀
@doriiis ak sbs normalne požiada o kontrolu, preco nie, ved to robia aj predavačky v kauflande pri samoobslužných.
A kto si mysli, ze sbskar nebude volať políciu, prosim, ale potom nech nie je prekvapený, ze zavolá a bude hodinu čakať.
@anonym_a52cdb ... Mne to nepíš, ja to viem. To túto alicke a jej podobným, čo sa bijú za akože nejaké práva a hneď volajú políciu. Veď nech volajú.
@anonym_a52cdb áno,takto to bežné funguje. Kto chce ukáže nákup a ide ak nič neurobil. Ale SBS na to právomoc nemá. Je to na uváženia kupujúceho. Inak sa musí volať polícia. To je zase na uváženia SBS. Takže buď sa dohodnú alebo sa volá polícia. To je cele
@anonym_a52cdb ... Mne to nepíš, ja to viem. To túto alicke a jej podobným, čo sa bijú za akože nejaké práva a hneď volajú políciu. Veď nech volajú.
@doriiis ty si sa zacyklila v tom svojom kolecku a nejde ti z neho vystúpiť! Opis toho čo môže SBS a čo môže kupujúci je dosť veľký rozdiel od toho napisat: nabudúce neukazuj nákup a nechaj zavolať rovno políciu! Kde to ja komu radim?
@doriiis ty si sa zacyklila v tom svojom kolecku a nejde ti z neho vystúpiť! Opis toho čo môže SBS a čo môže kupujúci je dosť veľký rozdiel od toho napisat: nabudúce neukazuj nákup a nechaj zavolať rovno políciu! Kde to ja komu radim?
@mizoko ... Píšete mi všetky naraz, tak odpisujem všetkým. Ja viem, čo môže sbs. Uvádzala som tu k tomu aj zákon. Tak sa ukludni
@subartic To mi za to nestoji, ale poslala som staznost do Lidla. Ak to planuju robit kedykolvek, tak som tam skoncila. Pre mna otazka principu, nakupujem aj inde. A presne je to typek, co si honi ego a obtazuje ludi pravidelne. Sam povedal, ze nie som prva, co sa ide stazovat, zjavne si to uziva
Takze toto neslo o to, ze si robi svoju pracu, su tam aj ini normalni sbskari, ale tento konkretne vyslovene nahodne obtazuje lebo sa mu chce
@mircalla ja som iba jediný krát sťažovala na obchod a bol to Lidl a nikto mi ani neodpísal.
@doriiis to mas zbytočne sa tu s niektorymi naťahovať, kazda si ide svoje. Vsak nech robia scény este aj v obchodoch.
@anonym_a52cdb áno,takto to bežné funguje. Kto chce ukáže nákup a ide ak nič neurobil. Ale SBS na to právomoc nemá. Je to na uváženia kupujúceho. Inak sa musí volať polícia. To je zase na uváženia SBS. Takže buď sa dohodnú alebo sa volá polícia. To je cele
@mizoko presne tak.
@abbey1 aby su nebola prekvapená, ze políciu zavola, nemusí mat ziaden dôkaz o kradezi, staci podozrenie
@anonym_a52cdb veď dobre. Políciu zavolá, počkám hodinu, príde, nič nenájde a idem domov … Áno pre mňa to bude nepríjemne, ale to je už vo chvíľi kedy mi chce nejaký SBSkar prehľadávať môj majetok. Ale vieš čo sa stane potom??? POLÍCIA upozorní SBSkara, že tento výjazd bol zbytočný, že ho jeho zamestnávateľ bude musieť zrejme zaplatit. Že SBSkar možno nesplní nejakú kvótu atd atd. Ten SBSkar už si nabudúce rozmysli, či bude prehľadávať ženy s bločkom po “veľkom nákupe” alebo našich spoluobčanov … a ďalej … ďalej Ty nebudeš Tá ktorá sklonila hlavu a vykašľala sa na svoje práva len aby ušetrila hodinu času vo svojom živote ktorú teraz “minie” na vypisovanie na MK … A taktiež keď začneš zmenou od seba možno sa zmenia aj iné veci. Ale chápem že pre Teba je asi ťažké to pochopiť a nevšímať si seba len sebecky ako individum, ale pozerať sa aj na svet okolo seba …
SOI - SLOVENSKA OBCHODNA INSPEKCIA
Nie, vase tasky nema pravo kontrolovat nikto pred ani po. Vsetky co tak bohorovne tvrdite opak, a este mnohe velmi nevhodnym sposobom, by ste sa mali autorke (ktora tu uz nie je) ospravedlnit. To ze vam to nevadi, (mimochodom ani mne to nevadi) avsak neznamena, ze je to dovolene. Kopirujem vam k tomu text zo slovenskej obchodnej inspekcie a taktiez link. Autorka si tiez mohla niektore komentare odpustit. Ale to ako tu prezentujete svoj nazor bez akejkolvek znalosti o mnohom vypoveda. Skor nez idete nieco tvrdit si to aspon prestudujte.
https://www.soi.sk/sk/Archiv/Nebezpecne-vyrobky...
Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
Ak má predávajúci podozrenie, že zákazník v predajni kradol, môže ho vyzvať, aby počkal na príchod policajtov a zatiaľ ho zadržať ako osobu podozrivú zo spáchania trestného činu. Toto však môže urobiť iba vtedy, ak zákazníka pristihol pri krádeži. Nemôže spotrebiteľa svojvoľne zadržať iba preto, lebo odmietol ukázať obsah svojej nákupnej tašky.
V prípade, že predávajúci zadrží spotrebiteľa, musí ho odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Len tie majú právo vykonať osobnú prehliadku zadržanej osoby.
Ak predávajúci zadržal spotrebiteľa iba preto, že ten odmietol ukázať obsah svojej tašky, mohlo by sa stať, že kupujúci ho zažaluje za porušenie základných ľudských práv, pričom by mohlo ísť aj o trestný čin obmedzovania osobnej slobody.
https://www.soi.sk/sk/Archiv/Nebezpecne-vyrobky...
Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
Ak má predávajúci podozrenie, že zákazník v predajni kradol, môže ho vyzvať, aby počkal na príchod policajtov a zatiaľ ho zadržať ako osobu podozrivú zo spáchania trestného činu. Toto však môže urobiť iba vtedy, ak zákazníka pristihol pri krádeži. Nemôže spotrebiteľa svojvoľne zadržať iba preto, lebo odmietol ukázať obsah svojej nákupnej tašky.
V prípade, že predávajúci zadrží spotrebiteľa, musí ho odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Len tie majú právo vykonať osobnú prehliadku zadržanej osoby.
Ak predávajúci zadržal spotrebiteľa iba preto, že ten odmietol ukázať obsah svojej tašky, mohlo by sa stať, že kupujúci ho zažaluje za porušenie základných ľudských práv, pričom by mohlo ísť aj o trestný čin obmedzovania osobnej slobody.
@liv1 Myslíš, že teraz pochopia?

@mizoko
@abbey1 .... Jo. A hodinový nákup sa natiahne na 2 hodinový. Plus keď vychytis nasrateho policajta, tak možno si aj zafukas. 🤣Ou yes. Už vidím, ako toto riešite v praxi.
@doriiis Ty ver čomu chceš. Už som ti písala to, že môžeš ukazovať čokoľvek komukoľvek. Opýtala si sa, čo by sme robili, tak som to odpovedala.