Negatívna skúsenosť s kontrolou nákupu v Lidli
Poprosim o nazor. Dnes som urobila nakup v Lild za 33 eur. Normal nakup, nic velke. Zobrala som si blocek, otvorila som si nim tie dvierka, nepipala som. Pracovnik sbs (clovek ktoremu chybala vacsina zubov) vyziadal kontrolu mojich tasiek. Spytala som sa preco, odpovedal, ze mam vacsi nakup. Zavolala som si veducu - ze no prepacte, to je standard postup a on uz chytil vela zlodejov. Ostala som ako obarena. Vravim, ze ak ma obchod pravo kontrolovat tasky z dovodu, ze mam podla nich vacsi nakup, nakupujem tu posledny krat. Ja chapem, ze sa zvysili kradeze. Ale buzerovat cloveka, co tam minie mesacne stovky eur a ponizovat ho na predajni za nic? Opakujem, nebol dovod, nepipala som, otvorila som si dvierka vlastnym blockom
Do tej predajne chodia rozni ludia aj z dcerinej skoly, bolo to extremne neprijemne
Mam pocit, ze akoby sme boli opat v sociku...Samozrejme som podala staznost, ale nepride mi normalne nahodne kontrolovat tasky a vsetko vykladat, lebo pan mal pocit, ze mam vacsi nakup. Vsimla som si jeho spravanie uz v minulosti s inymi ludmi. Povedala som mu, ze sa budem stazovat, na co arogantne odpoved, ze nie som prva
@anonym_a52cdb veď dobre. Políciu zavolá, počkám hodinu, príde, nič nenájde a idem domov … Áno pre mňa to bude nepríjemne, ale to je už vo chvíľi kedy mi chce nejaký SBSkar prehľadávať môj majetok. Ale vieš čo sa stane potom??? POLÍCIA upozorní SBSkara, že tento výjazd bol zbytočný, že ho jeho zamestnávateľ bude musieť zrejme zaplatit. Že SBSkar možno nesplní nejakú kvótu atd atd. Ten SBSkar už si nabudúce rozmysli, či bude prehľadávať ženy s bločkom po “veľkom nákupe” alebo našich spoluobčanov … a ďalej … ďalej Ty nebudeš Tá ktorá sklonila hlavu a vykašľala sa na svoje práva len aby ušetrila hodinu času vo svojom živote ktorú teraz “minie” na vypisovanie na MK … A taktiež keď začneš zmenou od seba možno sa zmenia aj iné veci. Ale chápem že pre Teba je asi ťažké to pochopiť a nevšímať si seba len sebecky ako individum, ale pozerať sa aj na svet okolo seba …
@anonym_b6ffed to co trepeš? S cim nam zacat od seba, co sa ja mam menit? Nech ta netrápi moja hodina na mk, nech ta prapi tvoja hodina na mk .
A netrep hlúposti o platení zbytočného výjazdu polície nejakým sbskarom ci sbs firme.
@mircalla a prečo ti robí taký problém ukázať tasky? To by si mala rýchlejšie z krku ako ísť sa sťažovať a obvolavat vedúcu. Takto si zbytočne na seba upozornila že si možno niečo ukradla keď ich nechces ukázať.
@mircalla a prečo ti robí taký problém ukázať tasky? To by si mala rýchlejšie z krku ako ísť sa sťažovať a obvolavat vedúcu. Takto si zbytočne na seba upozornila že si možno niečo ukradla keď ich nechces ukázať.
@anonym_238cec zjavne to ty tak robíš a preto si myslíš že vieš,prečo nechcela ukázať tašky 😌
@liv1 Myslíš, že teraz pochopia?
@abbey1 neviem, fakt neviem. Ci aj ked das dokaz, link, vynatok z popisu slovenskej obchodnej inspekcie, ci to niektore pochopia. Clovek dufa ze ano, ale pri niektorych naslednych komentaroch mam pocit ze su take zadubene, ze priznat si chybu je nad ich moznosti.
@kiki68 vy tam nemáte? Síce nvm kde si ale u nás v Linzi v jednej Bille maju jedného sbskára vlastne dvoch a striedajú sa. Ale v Spar, Lidl, Hofer nie nemajú
@stellarstar nie , nemame. Iba vo Wien som videla na takych ako Praterstern. Ale u nas vobec. Je fakt, ze nemame nikde samoobsluzne pokladne. Neviem preco, proste nemame. Myslim, ze iba billa na stanici v jednom meste ma nejake. Ci to nechcu skrz pracu, ze by ludi nepotrebovali a u nas je to s pracou pomerne zle, nakolko vsetko funguje iba cez sezonu.
https://www.soi.sk/sk/Archiv/Nebezpecne-vyrobky...
Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
Ak má predávajúci podozrenie, že zákazník v predajni kradol, môže ho vyzvať, aby počkal na príchod policajtov a zatiaľ ho zadržať ako osobu podozrivú zo spáchania trestného činu. Toto však môže urobiť iba vtedy, ak zákazníka pristihol pri krádeži. Nemôže spotrebiteľa svojvoľne zadržať iba preto, lebo odmietol ukázať obsah svojej nákupnej tašky.
V prípade, že predávajúci zadrží spotrebiteľa, musí ho odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Len tie majú právo vykonať osobnú prehliadku zadržanej osoby.
Ak predávajúci zadržal spotrebiteľa iba preto, že ten odmietol ukázať obsah svojej tašky, mohlo by sa stať, že kupujúci ho zažaluje za porušenie základných ľudských práv, pričom by mohlo ísť aj o trestný čin obmedzovania osobnej slobody.
@liv1 presne takto to je v AT, ja napr nesmiem pozriet do tasky nejakej zakaznicky. Jedine mozem volat policiu a vylozene nam sef neodporucal nieco riesit na vlastnu past s tym, ze nas zivot je mu drahsi ako nejake handry. Nakolko ked sa nieco stane a ja som ta, co to zmrvila, tak mame na krku velky problem. SBS je tam u nas ked uz skor pre ludi, co du drzi a nemaju problem pre reklamaciu ist do napr fyzickeho konfliktu, alebo su opiti, psychicky chori, clovek by neveril.
Nemala si z tasiek nic vykladat. Nech sa paci, ak mate podozrenie, vylozte si tovar a nazad mi ho nalozte do tasky/vozika. A nepohla by som ani prstom 😁 A dost by bolo mozne, ze by ta hned pustili.
Na taketo manevre inak obchod nema pravo, nema pravo ta takto komandovat. Su tam kamery, mala si blok a s obsluhou by som sa ani nebavila. Rovno si si mala volat veduceho, riesit to s nim a nie s nejakym pokladnikom. Oni vedia, ze na to nemaju pravo a ludia to nevedia, tak drzia ako hluchy dvere. Na taketo situacie sa treba dozadovat niekoho s vyssou kompetenciou vseobecne. Ak to teda nie je vymyslena tema 😉
@doriiis Ja neviem uplne presne povedat, ako by som sa zachovala v praxi pri takomto niecom, nakolko sa mi to nastastie este nestalo - ci by som si zachovala chladnu hlavu, ale urcite by ma nieco take vyviedlo z miery a nechcela by som to zazit. Mam za to, ze taky "zatah" nema pravo robit sbs iba na zaklade instinktu. A aj ak ma dovodne podozrenie, ze som zlodej, ma konat inak.
Nemala si z tasiek nic vykladat. Nech sa paci, ak mate podozrenie, vylozte si tovar a nazad mi ho nalozte do tasky/vozika. A nepohla by som ani prstom 😁 A dost by bolo mozne, ze by ta hned pustili.
Na taketo manevre inak obchod nema pravo, nema pravo ta takto komandovat. Su tam kamery, mala si blok a s obsluhou by som sa ani nebavila. Rovno si si mala volat veduceho, riesit to s nim a nie s nejakym pokladnikom. Oni vedia, ze na to nemaju pravo a ludia to nevedia, tak drzia ako hluchy dvere. Na taketo situacie sa treba dozadovat niekoho s vyssou kompetenciou vseobecne. Ak to teda nie je vymyslena tema 😉
@angelix Nemyslim, ze ma pravo jej vykladat tasky. Ak ma podozrenie, nech povie ake.. napriklad - na kamere som videl, ze ste Borovickou nezoskenovali. Poprosim vas, prejdime spolu do kancelarie, hliadka PZ je uz privolana, pockame na jej prichod tam. Ak by to nebola pravda, zakaznik vytiahne blok a preukaze, ze tovar uhradil. Resp. cakaju na hliadku. Ale preco by mal pravo sa niekto cudzi chytat tovaru, ktory si zakaznik riadne uhradil? Non sense
@doriiis Ja neviem uplne presne povedat, ako by som sa zachovala v praxi pri takomto niecom, nakolko sa mi to nastastie este nestalo - ci by som si zachovala chladnu hlavu, ale urcite by ma nieco take vyviedlo z miery a nechcela by som to zazit. Mam za to, ze taky "zatah" nema pravo robit sbs iba na zaklade instinktu. A aj ak ma dovodne podozrenie, ze som zlodej, ma konat inak.
@dadis ... Neviem či inštinkt. Proste náhodná kontrola. Tak, ako ťa náhodne zastavia policajti na bežnú kontrolu hocikedy, hocikde. Alebo len dajú fúkať. Nepotrebujú mať podozrenie. Proste namatkova kontrola.
Nechápem, prečo z toho robia niektoré takú vedu. Svedomie mám čisté, nemá tam čo objaviť tak nech si urobí svoju prácu a ideme ďalej. Len niektoré za tým hľadajú hneď útok na ich osobu a neviem čo. Veď to je šialené. Fakt si niektoré myslia, že svet sa točí iba okolo nich?
@dadis ... Neviem či inštinkt. Proste náhodná kontrola. Tak, ako ťa náhodne zastavia policajti na bežnú kontrolu hocikedy, hocikde. Alebo len dajú fúkať. Nepotrebujú mať podozrenie. Proste namatkova kontrola.
Nechápem, prečo z toho robia niektoré takú vedu. Svedomie mám čisté, nemá tam čo objaviť tak nech si urobí svoju prácu a ideme ďalej. Len niektoré za tým hľadajú hneď útok na ich osobu a neviem čo. Veď to je šialené. Fakt si niektoré myslia, že svet sa točí iba okolo nich?
@doriiis Policajti na to pravomoc maju a predsa sa mi to este nestalo, ze by prehladavali auto len tak bez priciny. Rovnako nahodna kontrola nakupu pred zaplatenim ma vyznam, rovnako vahy, kamery, osoba pri samopokladniach. Ked pipa cip na brane, tak ano - podme to riesit. Ale nahodne oslovit nakupujuceho po zaplateni je non sense, s ktorym som sa este nastastie nestretla a nemyslim, ze sa to len tak bezne stava..
@doriiis Policajti na to pravomoc maju a predsa sa mi to este nestalo, ze by prehladavali auto len tak bez priciny. Rovnako nahodna kontrola nakupu pred zaplatenim ma vyznam, rovnako vahy, kamery, osoba pri samopokladniach. Ked pipa cip na brane, tak ano - podme to riesit. Ale nahodne oslovit nakupujuceho po zaplateni je non sense, s ktorym som sa este nastastie nestretla a nemyslim, ze sa to len tak bezne stava..
@dadis ... No mne sa to už stalo. Pravidelne na jednom úseku a hlavne po sviatkoch zastavujú a dávajú fúkať. Mne, čo nepijem alkohol 18 rokov. 🤷🏻♀️Raz sme s mužom mali ubehany deň a šoféroval on. Boli sme na niekoľkých miestach a ku koncu dňa mal v kastliku 3 tie naustky lebo ho zastavili fúkať 3 krát. 2 krát ten istý policajt len v inej časti mesta. 😀
Mňa naozaj fascinuje, akými chobotinami sa niektoré zapodievaju. Ale zároveň nezabudnú pindat, že sbs v obchodoch iba sedí na zadku a pozerá na obrazovky.
@doriiis fakt ides porovnavat policajta a SBS?
A teda pokial policajti nemaju hlasenu akciu, tak tiez ta nezastavia len tak z pasie. Ze idu pred tebou, nepacis sa im, tak ta zastavia lebo… to len tak na okraj…
A teda preco sa robi halo? Lebo ja ako platiaci zakaznik, nestaci, ze uz si musim pomaly vsetko blokovat sama, ale aj ma bude este aj niekto v obchode obtazovat, lebo on “mal nejaky pocit”?! A este tu niekto pisal, ze mu chcel pozriet do kabelky!!! Ako prepac..
To ze tebe je to jedno, v poriadku. Ale mnohym nam nie…
@doriiis fakt ides porovnavat policajta a SBS?
A teda pokial policajti nemaju hlasenu akciu, tak tiez ta nezastavia len tak z pasie. Ze idu pred tebou, nepacis sa im, tak ta zastavia lebo… to len tak na okraj…
A teda preco sa robi halo? Lebo ja ako platiaci zakaznik, nestaci, ze uz si musim pomaly vsetko blokovat sama, ale aj ma bude este aj niekto v obchode obtazovat, lebo on “mal nejaky pocit”?! A este tu niekto pisal, ze mu chcel pozriet do kabelky!!! Ako prepac..
To ze tebe je to jedno, v poriadku. Ale mnohym nam nie…
@anonym_0184b1 ... Nemusíš si všetko blokovať sama. Postav sa do radu k normálnej pokladni. Väčšina ľudí to tak robí keď tak pozerám v obchode na rady. Nie, mne to nevadí. Nenamyslam si, že to dotyčného baví a že som nejak extra dôležitá pre hocikoho v tom obchode. 🤷🏻♀️
@anonym_0184b1 ... Nemusíš si všetko blokovať sama. Postav sa do radu k normálnej pokladni. Väčšina ľudí to tak robí keď tak pozerám v obchode na rady. Nie, mne to nevadí. Nenamyslam si, že to dotyčného baví a že som nejak extra dôležitá pre hocikoho v tom obchode. 🤷🏻♀️
@doriiis nie vždy je spustená aj klasická pokladňa odkedy sú tie samoobslužné. Stáva sa mi to bežné že nie je nikto za pokladňou a človek musí ísť na samoobsluznu
@doriiis no vies co, minule som bola v lidli a vsetky normalne pokladne zavrete. Ja plny kosik… a oni mi povedali, ze normalnu pokladnu neotvoria. Su tam samooblusluzne. Tak az ked som si vypytala veducu, tak az poto taka ofucana slecna pokladnu otvorila.. to len tak na okraj…
Ale ano, mam problem s tym, ze by cudzi clovek chcel pozerat moje osobne veci. Ak ma ma na kamere, ak ma prichytili, ok… ale pri 33€ nakupe? Ze je velky? Pri dnesnych cenach?! Tam musela mat tak 5 veci max. Aj to som asi prehnala..
pre mna je to obtazovanie a honenie si ega
@doriiis Ano, som na seba citliva a vyzadujem respekt. Nie vsetky sme take. Nemyslim, ze riesime chobotinu, ja nastastie nie, nemusela som take riesit, ale tiez by ma v obhode, kde by sa mi take stalo, uz nevideli. Ja som aj do jedneho Lidla prestala chodit, lebo tam mali uderenu predavacku, co cumela do toho vozika ako pripecena.. necitila som sa pri tom ako respektovany zakaznik (alebo ked sa pokladnici cez tie headsety rozpravaju, ako by si tam ani nebola), viac to neriesim, lebo tam uz nenakupujem. Len som to tu spomenula, ze si viem predstavit, ako taka kontrola moze byt neprijemna, ked mne bolo neprijemne uz to postavenie a nakukanie do vnutra vozika..(nikde inde som to takto zazila)
@doriiis no vies co, minule som bola v lidli a vsetky normalne pokladne zavrete. Ja plny kosik… a oni mi povedali, ze normalnu pokladnu neotvoria. Su tam samooblusluzne. Tak az ked som si vypytala veducu, tak az poto taka ofucana slecna pokladnu otvorila.. to len tak na okraj…
Ale ano, mam problem s tym, ze by cudzi clovek chcel pozerat moje osobne veci. Ak ma ma na kamere, ak ma prichytili, ok… ale pri 33€ nakupe? Ze je velky? Pri dnesnych cenach?! Tam musela mat tak 5 veci max. Aj to som asi prehnala..
pre mna je to obtazovanie a honenie si ega
@mizoko
@anonym_0184b1 ... Úprimne, neviem. Odkedy sú samoobslužné pokladne, tak chodím iba tam. K normálnej kase chodievam iba mimo potravín. Ak ale dobre viem, v Lidli by mala byť 3 ka kasa vždy otvorená.
@doriiis Ano, som na seba citliva a vyzadujem respekt. Nie vsetky sme take. Nemyslim, ze riesime chobotinu, ja nastastie nie, nemusela som take riesit, ale tiez by ma v obhode, kde by sa mi take stalo, uz nevideli. Ja som aj do jedneho Lidla prestala chodit, lebo tam mali uderenu predavacku, co cumela do toho vozika ako pripecena.. necitila som sa pri tom ako respektovany zakaznik (alebo ked sa pokladnici cez tie headsety rozpravaju, ako by si tam ani nebola), viac to neriesim, lebo tam uz nenakupujem. Len som to tu spomenula, ze si viem predstavit, ako taka kontrola moze byt neprijemna, ked mne bolo neprijemne uz to postavenie a nakukanie do vnutra vozika..(nikde inde som to takto zazila)
@dadis ... Každý sme nejakí. 🤷🏻♀️Ja si neviem predstaviť byť takáto precitlivena. Pracujem s ľuďmi a toto by sa nedalo takto fungovať.
@doriiis tu nejde o precitlivenost, ale o princip. Ak tebe nevadi cudzim ludom ukazovat svoje osobne veci, ok… mne by to vadilo.
@anonym_0184b1 ... Hej, určite každého zaujíma môj nákup masla a toaletaku. Lebo to sú veci, ktoré nikto iný nemá. 😀Bože môj zas to vediete do extrému. Tvoj nákup už videlo držalo v rukách xy ľudí pred tebou
@anonym_0184b1 ... Hej, určite každého zaujíma môj nákup masla a toaletaku. Lebo to sú veci, ktoré nikto iný nemá. 😀Bože môj zas to vediete do extrému. Tvoj nákup už videlo držalo v rukách xy ľudí pred tebou
@doriiis pozri, ze to tebe nevadi, je ok. Ale to ti nedava pravo vysmievat sa ludom, ktorym to je proti srsti. A teda ako som uz pisala, od niekoho tu ziadal aj otvorit KABELKU… to uz je cez uplne. Ale ty v pohode sa daj aj osacovat. Ale nedehonestuj inych…
Bez Vášho výslovneho súhlasu Váš nemôže nikto priehliadať. Dokonca aj policajt na to musí mať dôvod, ktorý bude poprípade vedieť odôvodniť pred komisiou. Prehliadku by som odmietla, pokiaľ by ma akokoľvek naďalej obmedzovali na osobnej slobode, hliadku by som zavolala ja, keďže boli porušené moje práva.
SBSkar a teda aj vedúca konali protiprávne. Určite by som sa sťažovala vyšie. Práca sa dá vykonávať aj v medziach zákonu.
@doriiis pozri, ze to tebe nevadi, je ok. Ale to ti nedava pravo vysmievat sa ludom, ktorym to je proti srsti. A teda ako som uz pisala, od niekoho tu ziadal aj otvorit KABELKU… to uz je cez uplne. Ale ty v pohode sa daj aj osacovat. Ale nedehonestuj inych…
@anonym_0184b1 ... Škoda, že to nenapíšeš aj druhej strane, ktorá dehostenuje tých, ktorým to nevadí. Ale tak fajn.
@doriiis Je jeho praca ma ziadat bezdovodne o kontrolu tasiek lebo mam vacsi nakup? Waw, kam sme to dospeli
@mircalla ano, je. nechapem, nad cim sa zavzdusnujes? mala
si vsetko vytahatz tasiek a nerobit sceny (a neboj sa, inde ta tiez mozu skontrolovat, tuna si ta akurat budu dobre pamataa daju si na teba najblizsie pozor).
@mircalla ano, je. nechapem, nad cim sa zavzdusnujes? mala
si vsetko vytahatz tasiek a nerobit sceny (a neboj sa, inde ta tiez mozu skontrolovat, tuna si ta akurat budu dobre pamataa daju si na teba najblizsie pozor).
@princezna_bosorka už ju neoznačujte, veď si vymazala účet ešte včera 😬
@anonym_0184b1 ... Škoda, že to nenapíšeš aj druhej strane, ktorá dehostenuje tých, ktorým to nevadí. Ale tak fajn.
@doriiis nic take som tu nezaznamenala. Zato vy ste sa do autorky pustili ako srsne…

@doriiis Také ovce ako ty táto vláda potrebuje. Nerozmýšľat, len robiť čo sa im prikáže.
@alica110 ... Chápem, prečo ti mircala bola sympatická.