icon

Môže prenajímateľ mať kľúče od prenajatého bytu?

21. jún 2026

Nedávno som sa nasťahovala do prenajatého bytu a prenajímateľ mi povedal, že si necháva jedny kľúče pre prípad havárie alebo nejakej mimoriadnej situácie. Na jednej strane tomu rozumiem, na druhej sa necítim úplne komfortne pri predstave, že má niekto prístup do bytu, za ktorý platím nájom.

Je to bežná prax? Ako to máte vyriešené vy? Necháva si prenajímateľ náhradné kľúče, alebo ich máte všetky len vy? Ďakujem každému za názor ❤

Strana
z2
zmrzlinka8
21. jún 2026
@patrike

@ivik4 Pozor, zakon nedava majitelovi ziadne prava ohladne klucov, len prikazuje najomcovi byt spristupnit pre opravy a kontrolu.Vyslovene je zakazane (a trestne) liezt do tzv. cudzieho obydlia a tym obydlim je aj prenajaty byt, hoci stale patri prenajimatelovi.

@patrike este raz si po sebe precitaj. Zákon nedava majiteľovi ziadne práva ohľadom kľúčov? Majiteľ nemá mať kľúče od SVOJHO majetku? Ved ho nepredal, iba prenajal. Rovnako zákon nerieši ani kľúče nájomníka a to neznamená, ze ziadne nemá mať, logicky.

patrike
21. jún 2026
@katkaseiner

@patrike no neviem ci moze toto mať, nikdy som sa nezamyslala, plus sme takyto problem nikdy neriesili. Ak prenajimas, musíš trochu aj verit tomu cloveku a ten clovek tebe

@katkaseiner Nesmies len mat kameru, ktora snima spolocne priestrory chodby pred bytom, co je kamera v kukatku. Vnutri bytu mozes nahravat, co len chces (so suhlasom osob tam).

gab1sol
21. jún 2026

@anonym_autor majiteľ bol k tebe čestný a o tomto ťa informoval. Ty aspoň vieš, že keby sa niečo stalo, máš aj iné riešenie ako len drahú kľúčovú službu. A potom, keby ti o tom nepovedal, akú máš istotu, že doma niekde v šuflíku ten kľúč aj tak nemá? Myslím, že nie je povinný ti oznámiť, koľko kópii kľúča má ako majiteľ.

vroni
21. jún 2026
@katkaseiner

@vroni skludni sa, nikomu nic nezmizlo a nie, nie je to šeda zona, ludia z prenajmu platia dane...ci tomu veris alebo nie. Apropo, kopec aj starsich panelakov ma kamerove zaznamy, teda keby nieco zmizlo, minimalne by vedeli odsledovat kto v tom case po chodbe prešiel ( u nas je kamera vo vchode a nataca vstup a vystup). Ja v panelaku nebyvam, velmi rychlo by som vedela obhajit ci som tam bola. Ja sa ale neskryvam, nepotrebujem to..

@katkaseiner, ja som narozdiel od anonymnej hysterky kľudná. Nehovorím, že niečo zmizlo, ale v prípade, že by niečo zmizlo.... S platením daní to nemá vôbec nič. Prenajímam byt desať rokov, nespadla som včera z višne. Kľúč je super a dobrá vec v prípade havárie, môže byť kontraproduktívny v prípade vychcaneho nájomníka. Alebo majiteľa, ktorý chce kedykoľvek korzovat po byte, lebo je jeho.

patrike
21. jún 2026
@zmrzlinka8

@patrike este raz si po sebe precitaj. Zákon nedava majiteľovi ziadne práva ohľadom kľúčov? Majiteľ nemá mať kľúče od SVOJHO majetku? Ved ho nepredal, iba prenajal. Rovnako zákon nerieši ani kľúče nájomníka a to neznamená, ze ziadne nemá mať, logicky.

@zmrzlinka8 Pozri si "ochranu obydlia". Tym prenajatim bytu najomnikovi poskytnes ustavou chranene obydlie. V sucasnej pravnej uprave ani nemozes pre neplatenie najomnikov len tak vyhodit pomocou vrtania zamku alebo partie svalovcov, sam sa tym dopustis trestneho cinu.
Este horsie to je, ked prenajmes osobam, kde su osoby chranene ako dieta, stary clovek, postihnuty ... tych odtial dostat pravne cisto cez sudy je narocne a este z nich nikdy nedostanes dlzne sumy. Tiez pripad z praxe, dlhovali rocne najomne a cista strata pre majitela.

zuzubb007
21. jún 2026

To vážne taká otázka, alebo vtip? Samozrejme, že musí mať kľúče majiteľ to kde sme

patrike
21. jún 2026
@gab1sol

@anonym_autor majiteľ bol k tebe čestný a o tomto ťa informoval. Ty aspoň vieš, že keby sa niečo stalo, máš aj iné riešenie ako len drahú kľúčovú službu. A potom, keby ti o tom nepovedal, akú máš istotu, že doma niekde v šuflíku ten kľúč aj tak nemá? Myslím, že nie je povinný ti oznámiť, koľko kópii kľúča má ako majiteľ.

@gab1sol Vzdy mozes s tvojim jednym klucom od majitela bytu demontovat povodnu vlozku, osadit svoju a vratit to cele do povodneho stavu pri skonceni prenajmu. Robota na 5 minut, jedna skrutka drzi zamok.

gab1sol
21. jún 2026
@patrike

@gab1sol Vzdy mozes s tvojim jednym klucom od majitela bytu demontovat povodnu vlozku, osadit svoju a vratit to cele do povodneho stavu pri skonceni prenajmu. Robota na 5 minut, jedna skrutka drzi zamok.

@patrike však môže a majiteľ môže potom vypovedať zmluvu (podľa zmluvných podmienok). Ale ešte raz príde mi férové od majiteľa, že o tom podnájomníka informoval. Keby autorke o tom kľúči nepovedal, tak by absolútne nič neriešila.

anonym_5b924a
21. jún 2026
@vroni
Odpoveď bola zmazaná

@vroni
🤣🤣🤣 presne ako hovoris mam viac bytov ako mas prstov na ruke, jasne ze tam neleziem len tak, na to platim agenturu

anonym_5b924a
21. jún 2026
@patrike

@patrike
Riadna kravina , v jednom nasom byte sa spustil o polnoci alarm najomnici boli na dovolenke, porad mudrak ?

anonym_3983d3
21. jún 2026

@anonym_autor samozrejme, aj my máme náhradné kľúče. Nedávno sa stalo, že nájomca kľúče stratil a náhradné mal v byte v šuflíku, takže jediné riešenie bolo, že prišiel k nám a my sme mu naše náhradné požičali.
Do bytu nechodíme, dokedy nie sú žiadne problémy, nemáme dôvod tam chodiť a sliedit niekomu po byte.
Nás príchod je vždy dohodnutý vopred.
Dokonca niekedy to býva v zmluvách, že návštevu treba ohlásiť minimálne tri dni vopred.

patrike
21. jún 2026
@anonym_5b924a

@patrike
Riadna kravina , v jednom nasom byte sa spustil o polnoci alarm najomnici boli na dovolenke, porad mudrak ?

@anonym_5b924a Volas policiu.

anonym_95653f
21. jún 2026

@anonym_autor vsak aj v hoteli majú kľúče od izby chyžné ako aj ostatní personal, keby sa niečo stalo.
Co je na tom cudne?
Do bytu vsak nesmie chodiť bez vášho suhlasu/vedomia.

marca12
21. jún 2026

Uvedom si,ze ty byvas u cudzieho cloveka. Preco by majitel bytu nemal mat kluce od vlastneho bytu? Bud rada,ze ti nechodi pravidelne na kontroly. Vacsina majitelov to tak robi.

anonym_142b75
21. jún 2026

@anonym_autor toto sú otázky hodné školákov

anonym_11dd5b
21. jún 2026
@patrike

@anonym_5b924a Volas policiu.

@patrike
Super zavolas policajtov a oni maju ten 10kg univerzalny kluc👍

jumama
21. jún 2026

Ked vahas, vzdy si obrat perspektivu. Predstav si, ze si majitel bytu a prenajimas ho. Fakt si nenechas kluce? Ved ti nemusel o tom ani hovorit, ake je to samozrejme, Je slusny, povedal ti to, ak sa ra vybuchnes, tak vies ze ti moze pomoct, ak by rebalo zasiahnt v byte, vie zasiahnut...
Tak isto asi ty by si si ako najomca nemala svojvolne kluce namnozit, zo slusnosti. Ze pre svojho frajera, mamu atd... Bolo by to rovnako bizarne.

bomba36
21. jún 2026

@anonym_autor ved si predstav si ze vlastníš byt. Len tak by si svoje kľúče dala cudzej osobe a nemala žiadne? Asi ťažko.

anonym_e856bb
21. jún 2026
@patrike

@patrike zase nepravdivé informácie. V nájomnej zmluve sa dohodnú pravidlá a v zásade každá nájomná zmluva má klauzulu o tom, že nájomca nesmie bez súhlasu prenajímateľa ani meniť nábytok, robiť opravy a úpravy, meniť vložky a kľúče je úprava zásadného charakteru a po takomto zásahu, ak by na to prenajímateľ prišiel by nasledovala výpoveď z nájmu za porušenie nájomnej zmluvy. Po uplynutí výpovednej lehoty stanovenej v zmluve, letí z bytu von. Žiadne bývanie mu prenajímateľ nemusí poskytovať. Svoju zákonnú povinnosť splní tým, že mu oznámi voľný byty na prenájom v okolí. Ak zavolá políciu a preukáže že je vlastník a že uplynula výpovedná lehota v ktorej mu bolo preukázateľne oznámené , že končí s nájmom, tak ho policajt vysťahuje, lebo bez právneho titulu ( platnej nájomnej zmluvy) obýva cudziu nehnuteľnosť. Apropo, vieš, že existuje bezdomovectvo? Áno, aj takto nejako môže vzniknúť, a polícia ani nikto iní s tým nič neurobí. Vlastníctvo je chránené ústavou.

zuzanaete
21. jún 2026
@anonym_e856bb

@patrike zase nepravdivé informácie. V nájomnej zmluve sa dohodnú pravidlá a v zásade každá nájomná zmluva má klauzulu o tom, že nájomca nesmie bez súhlasu prenajímateľa ani meniť nábytok, robiť opravy a úpravy, meniť vložky a kľúče je úprava zásadného charakteru a po takomto zásahu, ak by na to prenajímateľ prišiel by nasledovala výpoveď z nájmu za porušenie nájomnej zmluvy. Po uplynutí výpovednej lehoty stanovenej v zmluve, letí z bytu von. Žiadne bývanie mu prenajímateľ nemusí poskytovať. Svoju zákonnú povinnosť splní tým, že mu oznámi voľný byty na prenájom v okolí. Ak zavolá políciu a preukáže že je vlastník a že uplynula výpovedná lehota v ktorej mu bolo preukázateľne oznámené , že končí s nájmom, tak ho policajt vysťahuje, lebo bez právneho titulu ( platnej nájomnej zmluvy) obýva cudziu nehnuteľnosť. Apropo, vieš, že existuje bezdomovectvo? Áno, aj takto nejako môže vzniknúť, a polícia ani nikto iní s tým nič neurobí. Vlastníctvo je chránené ústavou.

@anonym_e856bb Bez prikazu sudu policia nikoho nevystahuje.

vroni
21. jún 2026
@anonym_e856bb

@anonym_e856bb, toto tak nefunguje ani omylom.

anonym_e856bb
21. jún 2026
@zuzanaete

@anonym_e856bb Bez prikazu sudu policia nikoho nevystahuje.

@zuzanaete akého sudcu? ,😃 Sudca koná ak je o akej veci konať. Toto je právne čistá situácia. Cudzia osoba sa nachádza v cudzom byte. Hotovo. Čo akože má sudca robiť??? 😃 Neexistuje žiaden právny titul, žiadna zmluva, ktorá by ho opravovala byť v cudzom byte. Teda, aj ja pôjdem do cudzieho bytu si kuknúť telku a keď príde majiteľ, tak poviem, uf, ale počkajme si na sudcu. Alebo nezaplatím za hotel, a keď príde ma SBS kar vyhodiť, tak poviem .pozor, ešte príkaz sudcu potrebujem.🤣 Nie sme v americkom filme, aby sudcovskymi príkazmi sa hocikto ohaňal.

anonym_881668
21. jún 2026

Musí mať kľúče, možeš sa vymknúť a bude vedieť otvoriť bez poškodenia zámku napríklad

vroni
21. jún 2026
@anonym_e856bb

@zuzanaete akého sudcu? ,😃 Sudca koná ak je o akej veci konať. Toto je právne čistá situácia. Cudzia osoba sa nachádza v cudzom byte. Hotovo. Čo akože má sudca robiť??? 😃 Neexistuje žiaden právny titul, žiadna zmluva, ktorá by ho opravovala byť v cudzom byte. Teda, aj ja pôjdem do cudzieho bytu si kuknúť telku a keď príde majiteľ, tak poviem, uf, ale počkajme si na sudcu. Alebo nezaplatím za hotel, a keď príde ma SBS kar vyhodiť, tak poviem .pozor, ešte príkaz sudcu potrebujem.🤣 Nie sme v americkom filme, aby sudcovskymi príkazmi sa hocikto ohaňal.

@anonym_e856bb, cudzia osoba sa nachádza v byte, ty zavoláš políciu, polícia zistí, že on v byte byva, povedia ti, že potrebuješ oprávnenie na delozaciu bytu a pôjdu zase preč. Ten človek sa do bytu nevlamal, "len" ho neoprávnene uziva. Škody môže narobiť väčšie ako vlamač, ale zákon ho v tomto prípade chráni (až do iného zákonného rozhodnutia)

zuzanaete
21. jún 2026
@anonym_e856bb

@anonym_e856bb https://ficek.sk/vypratanie-nehnutelnosti-8 Kovesova robila reportaz, kde trvalo vela rokov dostat neplatica z bytu.Ano, bolo to za asistencie policie, ale na zaklade pravoplatneho rozhodnutia sudu.

gerrwie_girl
21. jún 2026

Samozrejme, ved to je jeho byt, je to normalne 🙂. Ale nemoze tam ist bez toho aby ta upovedomil vopred a bez tvojej prítomnosti.

anonym_c087a7
22. jún 2026

Tu je riešenie jednoduché- kamera. Dovnútra samozrejme, nie na schody. Kľúč má mať majiteľ, samozrejme, ak by sa niečo stalo- ale každú svoju návštevu musí vopred hlásiť. Chytrou malou skrytou kamerou zistíte, či chodieva bez upozornenia.- to by sa mi nepáčilo. Vyššie pani spomínala že prišla na to že majiteľka sa najedla z chladničky a aj si samovoľne skúšala oblečenie- kamera a vyriešené. So záznamom potom viete ísť na políciu pre narušenie súkromia

Strana
z2