icon

Falošné tehotenstvo

21. okt 2021

Prosím hneď na začiatok, aby ste ma neodsudzovali a keď nemáte nič k téme, tak sa ani nevyjadrujte, pretože nás to trápi celú rodinu a nič na tom nie je na smiech.

Moja sestra má po 40ke a s mužom sa jej od 25ky nedarilo otehotnieť. Obaja odmietali ísť na vyšetrenie, či sú zdravotne v poriadku a snažili sa na vlastnú päsť rôznymi alternatívnymi metódami, my sme sa im do toho nikdy nestarali, ale samozrejme je to moja sestra, v slabých chvíľkach sa mi chodievala vyplakať a snažila som sa jej byť oporou v zúfalých stavoch až amokoch. Kompenzovala si to niekedy až prehnaným staraním sa o cudzie deti kamarátok a susedov. Sama začínala byť zmierená s tým, že deti nikdy mať nebude, až kým nám zrazu jedného dňa neoznámila, že je tehotná, my sme sa tešili a oslavovali spolu s nimi, že sa to konečne podarilo, aj keď sme boli dosť v šoku, že tak náhle, ale neriešili sme. Sestra to hovorila snáď každému koho stretla ako úplne prvú vec po pozdrave, začala maniacky nakupovať oblečenie, výbavu, kočík, aj keď si išla niekam sadnúť tak pomaly vystrčila človeka zo stoličky, že ona je tehotná. My sme to rešpektovali, bolo jasné že to bude dosť prežívať. Stále si hladká brucho a vymýšľa mená a pomaly aj škôlku zajednáva. Prichádza však ale. Jediný dôkaz o jej tehotenstve je fotka testu v mobile, ktorý mi ukázala, odmieta ísť na moju radu k lekárovi a nepočúva ani našu mamu, že potrebuje vystaviť tehotenskú knižku, že ona vidí že jej brucho rastie a nikto sa v nej nebude špárať. No houby, vyzerá presne tak isto ako pred 5 mesiacmi, keď nám o tom že je tehotná povedala. Niekedy akoby na to sama zabúdala, zapáli si alebo vypije v piatok večer s kamoškami fľašu vína, skákala s padákom z lietadla. Naozaj sa o ňu bojíme, aby jej načisto nepreskočilo a nezačala si vypchávať falošné brucho alebo niekomu nedajbože neukradla dieťa. Znie ako ako z amerických filmov a v živote by mi nenapadlo, že toto budem s mojou sestrou raz riešiť, aby ste si inak nemysleli, sestra má 2 VŠ vyštudované a je starostkou dediny, čiže ľudia sa z nej smejú a ukazujú si na ňu poza jej chrbát, do očí len ňuňu ako sa má bábo v brušku, jej poslanci ju chcú zosadiť za psychickú nespôsobilosť. Ja už naozaj neviem čo s ňou, nedokážem s ňou nakupovať vecičky a preberať UM, keď viem, že nie je v poriadku a nikomu z rodiny ani okolia sa to nezdá, nevieme však, či sa jej máme natvrdo spýtať, či si vymýšľa, aby jej to ešte viac neudrelo na mozog. K psychológovi ju určite nedostaneme, keď nechce ísť ani za svet ani na gynekologickú prehliadku, kde by to celé prasklo.

Neviem čo tu od toho celého vlastne čakám, asi som sa potrebovala vyrozprávať, lebo už som to nedokázala v sebe dlhšie dusiť, samozrejme to narušuje aj všetky ostatné vzťahy v rodine a všetci okolo nej hovoria potichu a len jej prikyvujú, ako keby bola smrteľne chorá a nechceli si ju pohnevať, a to ju ešte viac udržuje v jej úlohe, až sama niekedy pochybujem o tom, že si to iba vymýšľa, taká je presvedčivá, ona tomu proste verí.

Strana
z2
jaskolka
21. okt 2021

A jej muž co na to?

maria898
21. okt 2021

@jaskolka to by aj mna zaujimalo, ci aj jej muz ju v tom podporuje.

luccija
21. okt 2021

Ak ju chcú poslanci zosadiť za psychickú nesposobilost je dosť možné, že robí zvláštne veci aj v práci.S najväčšou pravdepodobnosťou to je všetko len v jej hlave, ak sa dlho snažila a je po 40 tke neverím, že by nešla na testy, nenavštívila lekara...celé je to zvláštne je silnejšia?bruško jej nemusí byť vidieť ja som takmer žiadne nemala do 7 m.Ale žena po toľkých rokov čo čaká na dieťa by nepila, nefajcila, neskakala z padáku.Podla mňa má nejakú psychózu

autor
21. okt 2021

@jaskolka
Švagor pracuje na turnusy v zahraničí, mám taký pocit, že odkedy to celé začalo, tak sa snaží byť ešte menej doma než predtým, videla som ho za celý ten čas náhodne pár krát a vždy so sestrou, ktorá si išla svoje a on jej len ticho prikyvoval s trpiteľským výrazom na tvári a nepustila ho k slovu, sám vyzerá nešťastne a bez života ako zmoknutý pes oproti tomu, ako som ho ja poznala, naši rodičia sa s ním pokúsili porozprávať, ale sestra to zistila a narobila cirkus, že si neželá aby niekto riešil ich súkromie poza jej chrbát, ale on našim ani nič neprezradil, čiže nevieme, čo si o tom myslí on, on je podľa mňa taký nezávislý pozorovateľ zlého sna, keby sa toto deje mne s manželom, tak si viem predstaviť že by som asi takto nelogicky tiež reagovala, sestru ľúbi a nedokáže ju v tom zastaviť.

jaskolka
21. okt 2021

No ide o to, že napríklad môj muž prvé čo chcel, keď som mu ukázala test //, že nech mu od gynekológa donesiem fotku. Na kontroly chcel úst so mnou, tešil sa keď malý začal kopať, že môže hladkat bruško a podobne. Teda logicky by aj on mal "žiadať od manželky" niečo také.
Lebo je možné, že sestra začína trpieť skutočne psychickou chorobou, ktorá sa bez vášho zásahu môže zle skončiť.
Ako reaguje keď sa pýtate na dátum pôrodu? A pohlavie?

luccija
21. okt 2021

Odkiaľ vieš, že má v práci problémy od sestry?
Môže mať aj maniodepresiu nakupuje vo veľkom veci, žije niečím nereálnym...aspoň prsia či nejaká zmena musí byť v 5 m vidieť.Viac si myslím, že je psychicky chorá ako tehotná.

autor
21. okt 2021

@luccija
Má 50 kg a tehličky na bruchu, chodieva cvičiť niekoľko krát do týždňa, oblieka sa do koženkových legín a crop topov, čiže je vidieť každý gram na nej, za tie roky mám v oku jej postavu aj ten infantilný štýl obliekania.
@jaskolka
Ona má na všetko odpoveď, na dátum, že kedy to príde, vtedy to príde, lebo pozná xy prípadov kde to lekár zle vyrátal, potom začne vymenúvať všetky typy pôrodov a ich výhody a nevýhody, pôrodnice v okolí a okomentuje všetky znamenia zverokruhu, že v takom sa určite nenarodí lebo by si nerozumeli, nakupovala neutrálne veci, že sa chcú nechať prekvapiť a začala hovoriť už v množnom čísle, že ona a bábo, teraz už zhromažďuje aj modré a ružové veci bez rozdielu.
@luccija
Z rečí, ktoré sa šíria, vždy keď prídem k rodičom, tak majú niečo nové a nič iné sa u nás už nerieši, len kto čo počul a unavuje ma to, sestra sa tvári že život je obláčik a žiadne problémy nemá, len čaká kto ju pochváli, ako tehotensky žiari a robí premotivovane všetko preto, aby sa to stalo, začala byť umaznaná a naširoko kvôli tomu otvárať oči a usmievať sa, aj keď je podráždená, nikdy predtým toto nerobila a vyzerá to desivo a neúprimne ako kŕč.

veverickav
21. okt 2021

Tak toto mi je luto. Mozno sa skus porozpravat s psychologom, ako na nu. Drzim palce

jaskolka
21. okt 2021

Ok, ale keď teraz je podľa nej v 5 mesiaci, tak približne by mala rodiť vo februári. Keď to teda nedá sa nijako riesit momentálne, nasilu ju nemôžte dotiahnuť k doktorovi, znie otázka, čo bude potom? Keď príde február, marec?
Lebo skôr to vyzerá ze tehotná nie je. Môže byť presvedčena, že je tehotná, boli také prípady, alebo jednoducho vedome zo zúfalstva klame (zabudne sa a pije víno, a podobne)
No len v tomto sa nedá klamať do nekonečna, každá gravidita raz musí skončiť,cize bud sama prestane s tým alebo prestane s tým po xy mesiacoch "tehotnosti". Len je otázne, či už dovtedy nebude úplne zrelá na psychiatriu

elizabet173
21. okt 2021

ja by som jej povedala, že má vážny problém. Prinajhoršom vydrž do februára.

anjelicek26
21. okt 2021

Tak psychicke problemy moze ludom spustit hocico, aj nevyplneny sen mat dieta... treba zavolat svagrovi, povedat mu narovinu, ze mas pocit, ze si to cele vymyslela, ci on s nou bol niekedy u lekara, ci je vsetko v poriadku, lebo pije, lebo sa zabava, co mozno on ani netusi... zvysok nech uz poriesi on. Povedz mu, ze to nemyslis v zlom, ale ze sa o nu bojis, presne takto mu to povedz.

julie19
21. okt 2021

Uuuf, to sa tazko číta🙈 no možno by som skusila na nu ist cez “praktické” temy, ked je ta starostky tak skusit na nu ze však bez pravidelných návštěv gynekologa nebude mat nárok na prispevok pri narodeni dietata, a ako pojde na matersku ked tlacivo pre sociálnu poistovnu vypisuje lekarka? Aj terminovo ved nástup na MD sa rata podla termínu porodu od lékara... neviem🤷‍♀️ Mne to hlava neberie, ak je tehotna neverim ze by vo svojom veku a po rokoch snaženia nešla čím skôr s pozitívnym testom za doktorom, a ak klame čo asi klame, tak raz predsa bude musieť s pravdou von, to si hádam uvedomuje, raz musí “porodiť”

vikinka128
21. okt 2021

A tú fotku testu pozitívneho ste videli? Lebo podľa mňa by sa dalo rozlíšiť podľa ruky, prostredia či to robila naozaj ona ..
Brucho by sa jej nemuselo dať vidieť ani v 5. Mesiaci. Poznám ženu ktorej vykuklo na prelome 6-7 a to mala 45 kíl 😀😀 a cvičila tiež..

maribell
21. okt 2021

A ona je už v 5tom mesiaci a ešte nebola u gynekológa? A čo napríklad príspevok pri narodení dieťaťa? Tam sa uvádza aj to, či rodička pravidelne navštevovala gynekológa od 4 mesiaca... Aj toto by som jej pripomenula

viestta
Odpoveď bola odstránená
alzbeta1991
21. okt 2021

@vikinka128 ja som mala 46kg pri pôrode 🤦‍♀️

katie253
21. okt 2021

Toto sa fakt ťažko číta. Toto je na psychiatra určite. Riešte to čím skôr s jej manželom....

deti95060810
21. okt 2021

brucho byť vidieť nemusí ani v 5 mesiaci... pre mojich susedov bol šok keď som vyšla s kočíkom a malinkým bábom na ulicu na prechádzku... Nechápali...vraj kde som to bábo mala.... tiež som taká 50 kilová....😉
to isté mala aj moja mama - tak isto susedia ani netušili že je tehotná....

thereisabear
21. okt 2021

Určite nech to rieši manžel, porozprávajte sa a ním. Keď by aj bola naozaj tehotná, tak mala by chodiť k dr. A ak nie je, tak z toho čo píšeš by ma neprekvapilo, keby si nejaké dieťa vo februári ukradla 😟

alzbeta311
21. okt 2021

Fuha toto sa zle číta. Podla mna je psychicky chora a z tych 15tich rokov nedarenia sa jej proste preplo. Je to hrozne, dufam ze sa z toho skor dostane ako zruti

h2
21. okt 2021

Hm, mne sa to nezdá. Keby jej preplo a verila by, že je tehotná, išla by k lekárovi. Keby sa zase snažila tehotenstvo predstierať, tak by sa snažila pôsobiť dojmom tehotnej aj na pohľad (brucho). V každom prípade, bolo by dobré, riešiť jej prípad s psychiatrom. Keď by ju nikto nedostal k psychiatrovi, tak možno jej manžel by tam mal zájsť, prípadne niekto iný z rodiny (aj Ty napríklad), opísať jej stav a poradiť sa.

whatever1
21. okt 2021

Mozno otehotnela a potratila. Vela ludi odmieta ist k dr aby sa im nepotvrdilo to coho sa obavaju a toto moze byt aj jej pripad. A moze to byt aj tak, ze dietatko planuju adoptovat a tehotenstvo hra aby vsetci verili, ze dietatko je jej biologicke. A mozno maju s muzom nahradnu matku, s jej vajickom, to by davalo zmysel ze si predstavuje ze je tehotna, kedze jej "tehotenstvo"prebieha aj ked v inom tele.

sono2
21. okt 2021

Fuú, no ako sa poznám asi by som ju zatlačila do kúta.
Proste si s ňou sadni, prípadne si niečo dajte a ju konfrontuj. Proste že nech ti ukáže dôkaz alebo nech povie že o čo ide. Lebo že veď nie si padnuta na hlavu.
A áno mám aj ja priklad kedy nebolo brucho ale kočka mala problém a dieťa porodila extrémne malé, nemala v pupočniku tri cievy ale dve. Toto ale nebude jej prípad.
Ste sestry,normálne jej povedz, že nech sa ti vyrozprava, že skúsite nájsť riešenie.
A muž ju nechá, to mi ver. Skôr či neskôr.
To jej povedz tiež.
Chlapi nie sú trpitelia ako ženy.. dôjde mu trpezlivosť a raz z týždňovky viac nepríde.
Bez tak už chodí menej.
Že či to chce docieliť. Proste to musí dať von. Alebo teda robiť hluchú, sprostu.
Ja by som to ale nedokázala.
Proste to z nej musíš dostať.

sono2
21. okt 2021

@whatever1 tak, na to by museli mať iné peniaze.
Ono je možné všetko akurát tomu neverím.
Podľa mňa by aspoň sestre povedala pravdu
Toto sa nedá tajiť. Podľa mňa ma fakt problém a riadny. Už len to že nechceli ani k dr a to možno mali úplne nejaký banálny problém, že štitka, čo ja viem, hocičo.

sono2
21. okt 2021

@whatever1 a adopcia je na roky rokúce to neni že do roka dostanem dieťa.

jjanulienka
21. okt 2021

A o tom čo sa deje v práci vie? Možno skús tým... začnite riešiť prečo sa to deje to čo sa deje v práci a pomaly prejdi na to tehotenstvo. Musíš sa s ňou porozprávať a určite aj s jej manželom, že čo si o tom myslí on.
Držím palce daj vedieť ako to dopadne 😉

vanda323
21. okt 2021

@h2 No hej ani mne sa to nezdá ale túto autorka píše že skákala z lietadla padákom...tak ako hádam tehotná by sa takého adrenalínu zdržala nie

whatever1
21. okt 2021

@sono2 Popravde, ja mam skor dojem ze tato tema je vymyslena. Nie preto, ze si sestra nahovara tehotenstvo, take veci sa deju v realy. Ale to ze za 5mesiacov sa neopytala svagra ked je presvedcena, ze sestra tehotna nie je? Ak svagor takto trpi, tiez sa mi tazko veri, ze sa s tym nezdoveril. Je to jeho moralna povinnost oznamit rodine, ze sa s nou nieco zavazne deje. Moje odpovede vyssie su len take moje dohady akoby to mohlo byt, keby to bolo naozaj.

h2
21. okt 2021

@vanda323 Veď práve! Podľa mňa ona vie, že tehotná nie je. Ale neviem, aký má dôvod tvrdiť, že je. Jedine, že nie je psychicky OK. ☹️

sono2
21. okt 2021

@whatever1 Tak, napísané to je veľmi pekne.
Vidno, že píše inteligentná osoba. Nemyslím že to je výmysel. Veď toto, že to je vážna vec.

Strana
z2