icon

Na čo si dávať pozor, keď som tehotná v 17?

Včera o 14:22

Na čo si mám dať veľký pozor chcem sa spýtať aj niekto kto ma viac skúsenosti nakoľko mám v decembri 18 neviem čo ma čaká ak by som naozaj bola tehotná čo všetko mať nemať ako moc je to náročné , ale viem že som už moc dlhu dobu túžila mať malé

autor
Dnes o 12:25
@beronsche

@anonym_autor prečo nechceš svadbu, keď chceš dieťa?
Aspoň nejakú záruku by ti poskytla. V tvojej situácii, ktorá teda nie je nič moc, to nemôžeš nevyužiť. Bolo by to hlúpe.

@beronsche nepovedala som že nechcem svadbu ale nechcem ju v najbližších 10 rokoch každý ma iné plany ja svadbu neplánujem jasne že sa rozhodnutie môže zmeniť ale nasilu sa nehrniem do svadby keď viem že sa barz čo môže stať

123profil321
Dnes o 12:26
@anonym_autor

@lenka13332 keď niekde dobre zarobím prečo nie robiť upratovačku aby mi to vyhovovalo časovo kvôli dieťaťu a dobre zarobené ..jasne že chcem študovať a dá sa aj externe popri dieťati keď budem plnoletá našetrené mame

@anonym_autor vieš o tom, že upratovačka má len 915 v hrubom, čo je cca 720-750 v čistom? A len nájom v 1 izbovom byte je 550€...

123profil321
Dnes o 12:26
@anonym_autor

@lenka13332 keď niekde dobre zarobím prečo nie robiť upratovačku aby mi to vyhovovalo časovo kvôli dieťaťu a dobre zarobené ..jasne že chcem študovať a dá sa aj externe popri dieťati keď budem plnoletá našetrené mame

@anonym_autor vieš o tom, že upratovačka má len 915 v hrubom, čo je cca 720-750 v čistom? A len nájom v 1 izbovom byte je 550€...

lenka13332
Dnes o 12:27
@anonym_autor

@anonym_autor myslím že niektoré vs ak si fakt hlavička. Ale myslíš že zvládneš takto strednu?

anonym_72dccf
@sisska96

@anonym_autor No pani..... zas bude tmavý spoluobčan

@sisska96 presne ten štýl písania 😍😍😍🙈

autor
@123profil321

@123profil321 áno viem koľko upratovačka zarobí mám tam plno známych aj rodinu robia a zarábajú 800

autor
Dnes o 12:28
@123profil321

@123profil321 keď nie viac 950

123profil321
@lenka13332

@123profil321 úplne súhlasím s týmto nazorom

@lenka13332 tak, snažila som sa vytiahnuť z núdze kamarátku, ktorá v 17tich urobila rovnaké rozhodnutie ako táto slečna. Směs má 23 a dve deti odobraté sociálkou, lebo to psychicky nedala a jej frajer to nezvládol finančne... A videla som, aké ťažké to majú pri treťom dieťati. Druhé aj tretie prišli neplánovane a v zlom období. Jak finančne zlom, tak aj psychicky

anonym_ab8d36
@anonym_autor

@lenka13332 viem koľko stojí umelé mlieko viem koľko stoja lieky . Našetrené mame ..to je jedno či by som zobrala hoci jaku robotu ked mi to vyhovuje časovo

@anonym_autor v dobrom, aby si nebola prekvapená ako to je momentálne na trhu práce. Môj manžel VŠ vzdelaný, prax niekoľko rokov a nevie sa po desiatkách odoslaných životopisov dostať na junior pozície s vôbec nie úžasným príjmom. A dúfať v pracovnú dobu aby vyzdvihol dieťa zo škôlky je už mierne sci-fi. Nemysli si, že si budeš raz vyberať a klásť podmienky. Trh práce je teraz šialený. A z príjmu upratovačky rodinu a vlastné bývanie nezabezpečíš. Starí rodičia ti bývanie do smrti neposkytnú.

lenka13332
Dnes o 12:29
@anonym_autor

@123profil321 áno viem koľko upratovačka zarobí mám tam plno známych aj rodinu robia a zarábajú 800

@anonym_autor a to akože z 800 vyziješ? Zaplatis nájom a skončila si

autor
Dnes o 12:29
@anonym_72dccf

@sisska96 presne ten štýl písania 😍😍😍🙈

@anonym_72dccf pani ešte raz budem vidieť že urážate nej som veru tmavý občan celú rodinu mám bielu ale aj keby som niekedy je lepšie lebo vy viete len ľudí ponižovať

autor
Dnes o 12:31
@anonym_ab8d36

@anonym_autor v dobrom, aby si nebola prekvapená ako to je momentálne na trhu práce. Môj manžel VŠ vzdelaný, prax niekoľko rokov a nevie sa po desiatkách odoslaných životopisov dostať na junior pozície s vôbec nie úžasným príjmom. A dúfať v pracovnú dobu aby vyzdvihol dieťa zo škôlky je už mierne sci-fi. Nemysli si, že si budeš raz vyberať a klásť podmienky. Trh práce je teraz šialený. A z príjmu upratovačky rodinu a vlastné bývanie nezabezpečíš. Starí rodičia ti bývanie do smrti neposkytnú.

@anonym_ab8d36 boli by ste prekvapená s pozície upratovačky sa dá aj keď ťažko dá vyžiť sesternica ma dieťa robí upratovačku a ma podnájom zvláda malého brat ho na výlety

lenka13332
Dnes o 12:34
@anonym_autor

@anonym_ab8d36 boli by ste prekvapená s pozície upratovačky sa dá aj keď ťažko dá vyžiť sesternica ma dieťa robí upratovačku a ma podnájom zvláda malého brat ho na výlety

@anonym_autor ok v lepšom prípade dajme tomu že upratovačka zarobí 900 v čistom na slušný nájom dáš možno 600 ostane ti 300 to ako chces žiť ? Alebo si radšej dokončis školu zamestnas sa v lepšie platené práci. A kľudne to dieťa máj aj v podnájme ale tak aby si to vedela platiť

lenka13332
Dnes o 12:34
@anonym_autor

@anonym_autor a prečo chces žiť ťažko ??

anonym_72dccf
Dnes o 12:35
@anonym_autor

@anonym_72dccf pani ešte raz budem vidieť že urážate nej som veru tmavý občan celú rodinu mám bielu ale aj keby som niekedy je lepšie lebo vy viete len ľudí ponižovať

@anonym_autor ja ťa urážam??? To som reagovala na správu, ktorú písala iná diskutujúca.

beronsche
Dnes o 12:36
@anonym_autor

@beronsche nepovedala som že nechcem svadbu ale nechcem ju v najbližších 10 rokoch každý ma iné plany ja svadbu neplánujem jasne že sa rozhodnutie môže zmeniť ale nasilu sa nehrniem do svadby keď viem že sa barz čo môže stať

@anonym_autor lenže práve v tvojom prípade by svadba bola benefitom.
Mlada matka, bez ukončeného vzdelania, bez stabilnej práce, bez zázemia, bývajúca u priatelovych rodičov..
Nespekuluj a keď už sa vrhas po hlave do zlého rozhodnutia, aspoň v tom buď rozumná.
"Bárz" čo sa zmeniť môže, pravdu máš..
Ale keď máš už teraz pochybnosti, ktoré vylučujú sobáš v tejto chvíli, ako to, že nemáš pochybnosti v otázke skorého materstva?
Dieťa je najväčší možný záväzok , aký existuje...

A odpovieš mi prosím na otázku z predchádzajúcej strany?
Ďakujem.

anonym_72dccf
Dnes o 12:37

Ja neverím, že toto píše naozaj 17 ročné dievča. Neverím.

123profil321
Dnes o 12:38
@anonym_autor

@anonym_autor tak vies, čo tá práca obnáša. Moja mamina tiež robila upratovačku polku života. Je zrobená, unavená, často kalkulovala s peniazmi, nebyť tatina, ktorý mal 2-násobný plat, třemi by sme biedu. Mysli na to, kam ťa ten plat pustí, aký vplyv budú mať na dieťa tvoje obmedzené možnosti. Ja viem, že mu budeš dávat maximum. Ale to nebudú vedieť jeho spolužiaci, ktorí sa budú chváliť tým čo majú, a budú doma počúvať slová svojich rodičov...

anonym_ab8d36
@anonym_autor

@anonym_autor 1) to, že sa rozhodneš, že chceš robiť upratovačku a je voľná pozícia ešte neznamená, že ža vezmú
2) sama zo svojho príjmu nemá šancu. Nájmy rastú, príjmy upratovačkám až tak nie. Zdvihnú takej žene nájom o 100€ a je v prdeli. Dieťa potrebuje okuliare alebo koncoročný výlet a je v prdeli. Nikdy si taká žena nenašetrí dobrú rezervu a nezlepšuje život sebe a svojmu dieťaťu. Lebo z dôchodku z príjmu upratovačky na starobu nevyžiješ. Ani na nájom ti nevyjde. Nemusíš čakať do 35-ky ako píšeš. Veď medzi 17 a 35 je veľa rokov. Aspoň ako takú robotu s normálnym príjmom kde vieš karierne rásť si najdi. Nemusi to byť luxus, ale ani prezivanie z mesiaca na mesiac.

callisia

Áno, si jednoduchšia a navyše odtrhnutá od reality.

123profil321
Dnes o 12:40
@anonym_autor

@123profil321 keď nie viac 950

@anonym_autor upratovačky majú minimálnu mzdu. Tá je 915€ v hrubom, pri 40hod pracovnom týždni - to je 8,5 hod denne v práci. 915 mínus odvody a daň je 730€ v čistom. A nájsť prácu upratovačky, kde ti dajú viac ako 5,259 na hodinu je ťažké.

anonym_943145
Autor odpoveď zmazal
123profil321
Dnes o 12:44
@anonym_autor

@anonym_autor má výživné od otca dieťaťa? Lebo podľa zákona, dieťa má nárok na rovnakú úroveň života, ako jeho rodičia. Ak má dieťa od 6-9 rokov, a otec má v čistom 1000, musí platiť výživné 200€. Ale ja si ani z 1000€ neviem predstaviť platiť nájom, stravu, drogériu a všetko okolo pre 1,5 človeka, plus veci okolo školy 🤷🏻‍♀️

123profil321
Dnes o 12:45
@lenka13332

@anonym_autor ok v lepšom prípade dajme tomu že upratovačka zarobí 900 v čistom na slušný nájom dáš možno 600 ostane ti 300 to ako chces žiť ? Alebo si radšej dokončis školu zamestnas sa v lepšie platené práci. A kľudne to dieťa máj aj v podnájme ale tak aby si to vedela platiť

@lenka13332 presne

123profil321
Dnes o 12:46
@beronsche

@anonym_autor lenže práve v tvojom prípade by svadba bola benefitom.
Mlada matka, bez ukončeného vzdelania, bez stabilnej práce, bez zázemia, bývajúca u priatelovych rodičov..
Nespekuluj a keď už sa vrhas po hlave do zlého rozhodnutia, aspoň v tom buď rozumná.
"Bárz" čo sa zmeniť môže, pravdu máš..
Ale keď máš už teraz pochybnosti, ktoré vylučujú sobáš v tejto chvíli, ako to, že nemáš pochybnosti v otázke skorého materstva?
Dieťa je najväčší možný záväzok , aký existuje...

A odpovieš mi prosím na otázku z predchádzajúcej strany?
Ďakujem.

@beronsche už len preto, že voči priateľke nemá muž vyživovaciu povinnosť, len voči deťom a manželke, je dobré manželstvo... Ale je lepšie byť nezávislá a samostatná, než závislá na mužovi alebo komkoľvek inom...

anonym_ab8d36
Dnes o 12:50
@123profil321

@anonym_autor má výživné od otca dieťaťa? Lebo podľa zákona, dieťa má nárok na rovnakú úroveň života, ako jeho rodičia. Ak má dieťa od 6-9 rokov, a otec má v čistom 1000, musí platiť výživné 200€. Ale ja si ani z 1000€ neviem predstaviť platiť nájom, stravu, drogériu a všetko okolo pre 1,5 človeka, plus veci okolo školy 🤷🏻‍♀️

@123profil321 presne. A je aj rozdiel, keď peniaze vychádzajú pri napríklad 3-ročnom chlapcovi, ktorému po škôlke stačí dať rožok s maslom a salámou a keď tak jeden jogurt a rozdiel taký 17-ročný chlapec, ktorý sa rád hýbe. Mne by bolo ako mame hrozne ľúto, keby sa môj syn nemôže do sýta najesť mäsa, cottage syra či ovocia. A to sú ozaj iné výdavky na stravu, oblečenie keď chalan rastie ako z vody. Keby je žena na nejakej junior pozícii, kde jej to ledva vychádza ale snaží sa a príjem sa jej bude zvyšovať, tak chápem, ale úprimne, o koľko sa príjem za tie roky zvýši upratovačke? A o koľko sa zvýšia výdavky na stravu, nájom… Úprimne, to maličké bábätko ma pri všetkých plienkach a UM stálo ozaj minimálne oproti tomu ako teraz syn rastie

123profil321
Dnes o 12:52

@anonym_autor pozri, mňa vždy učila mamina, aj finančný poradcovia to potvrdia, že minimálne 10% svojho platu mesačne musíš vedieť odložiť. Plus je ideálne mať minimálne 3-násobok všetkých povinných výdavkov, ktoré máš každý mesiac (nájom, energie, strava, drogéria, benzín, lekár, lieky, cestovné, mobil, TV, internet, pár € na oblečenie a kultúru) ideálne 6-násobok, odložený - pre prípad výpadku príjmu, neočakávanej situácie, ako je pokazená práčka, ladnička, sporák, pri deťoch obdobie chorôb. Ak máte 6-násobok výšky výdavkov odložený (čo predpokladám je u vás cca 6000€, ak nie viac) tak až potom premýšľaj nad dieťaťom. A ešte myslí na to, že položky ako strava, drogéria, energie - hlavne voda, vám stúpnu s dieťaťom. Takže odporúčam, aspoň o štvrtinu navýšiť úspory, takže aspoň na 7-8 násobok...

autor
Dnes o 12:58
@callisia

Áno, si jednoduchšia a navyše odtrhnutá od reality.

@callisia keby to tak je nechodím a nesnažím sa chodiť na brigády pomáhať starým rodičom o brata sa starať a do školy chodiť

farebnypapagaj
Dnes o 13:47
@anonym_autor

@callisia keby to tak je nechodím a nesnažím sa chodiť na brigády pomáhať starým rodičom o brata sa starať a do školy chodiť

@anonym_autor Z 900€ vyzit aj s malym dietatom?To nechces viacej v zivote?Myslim ,ak nebudes moct kojit naprikld uz len UM a plienky ta vyjdu draho.To planujes zvysok zivota prezit na cestovinach so syrokremom?Autosedacka,kocik,plienky,postielka,matrac do postielky,to nie len o vecickach po bratovi.Kazdy pol rok nove topanocky,to sa nespoliehqj na nejqke zodrate po surodencovi.Lieky,UM,flase,to neradtie na strome.A potom co male vyrastie a co si myslis kruzky dnes uz hodina stoji 50€,letne tabory,jeden tyzden v lete stoji 159-250 e,to mozes tak cely rok len setrit na tabory.Rataj s tyk ze stari rodicia ti nepomozu a muz ta moze nechat.Potom kde sas dieta ked bdues v praci?

anonym_05a307
Dnes o 13:48
@anonym_ab8d36

@123profil321 presne. A je aj rozdiel, keď peniaze vychádzajú pri napríklad 3-ročnom chlapcovi, ktorému po škôlke stačí dať rožok s maslom a salámou a keď tak jeden jogurt a rozdiel taký 17-ročný chlapec, ktorý sa rád hýbe. Mne by bolo ako mame hrozne ľúto, keby sa môj syn nemôže do sýta najesť mäsa, cottage syra či ovocia. A to sú ozaj iné výdavky na stravu, oblečenie keď chalan rastie ako z vody. Keby je žena na nejakej junior pozícii, kde jej to ledva vychádza ale snaží sa a príjem sa jej bude zvyšovať, tak chápem, ale úprimne, o koľko sa príjem za tie roky zvýši upratovačke? A o koľko sa zvýšia výdavky na stravu, nájom… Úprimne, to maličké bábätko ma pri všetkých plienkach a UM stálo ozaj minimálne oproti tomu ako teraz syn rastie

@anonym_ab8d36 Lenze, ona tiez vyrastala v podmienkach, ze nevie, ze by jej chybal cottage cheese, nektarinky alebo toast s lososom a avokadom...