icon

Plný dom ľudí po príchode z pôrodnice

vieruska25
9. jún 2014

Ahojte, mám neskutočnú dilemu a neviem sa rozhodnút ako sa správne zachovať. O necelé 2tždne máme termín pôrodu. Žijeme s manželom v jednom dome so svokrou. Týžden po termíne dovezie švagriná synovcov ( 7r. a 10r.) a 8r. neter na prázdniny na 6 týždňov. Ja už pár nocí nespím a som strašne nešťastná z toho, že keď prídeme z pôrodnice, budeme mať plný dom ľudí. Je to moje prvé dieťatko a predstavovala som si, že po príchode domov budeme mať pokoj, budeme si na seba zvykať, vytvoríme si spoločný režim..Teraz mám z príchodu domov absolútnu paniku. Bojím sa, že toľko ľudí a hluku a bacilov malej ublíži - že bude nervózna a uplakaná, a najmä že môže ochorieť. Naši mi navrhli, že môžeme ísť aspoň na prvé týždne k nim, majú veľký dom a tam by sme určite mali pokoj. Ale manžel o tom nechce ani počuť. Druhá možnosť je porozprávať sa so svokrou, ale to je už vopred prehratý boj, keďže nemáme dobrý vzťah a ona už len z princípu urobí naschvál to, čo sa mne nepáči. A manžel to riešiť nechce, vraj to zbytočne preháňam a podľa mňa sa aj bojí ozvať. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste? Ozaj to preháňam a som príliš úzkostlivá alebo mám odísť k rodičom..alebo iný nápad...

janulap
10. jún 2014

@janinna11 vies,ale asi aj deti sa tesia na starku,ked byvaju daleko....preco by mali trpiet a nemoct ist na prazdniny?

lauricka
10. jún 2014

@mihula nie,nepoznam,ale viem si predstavit osobu, ktora privedie decka na 6 tyzdnov do domu na prazdniny, kde je sestonedielka...Jedine, pokial by ona mala samostatny byt, kde by ju nikto nerusil, tak by to bolo OK. A svokra? No, podla toho, co pise, je to dalsia za vsetky drobne, nie? Nastastie, ani taku svagrovu, ci co to je a ani taku svokru nemam. A ze ci ich urazam? Predpokladam, ze toto nie je pre nich, inak by ich tu nerozoberala, takze mi to nejako zily netrha. Divim sa, ze Tebe hej.

lauricka
10. jún 2014

@janulap mozu tam ist na druhu polku prazdnin napr., stale ide o to, ako vlastne byvaju a ci ju tie deti budu alebo nebudu rusit. Ak nie, tak je to OK. Ale kedze ma nervy, tak tazko povedat.

maznacik007
10. jún 2014

nuz podla mna je to jasne .. akceptovala si byvanie u svokry musis akceptovat jej pravidla ... ak ona chce strazit svoje vnucence sest tyzdnov tak neni co riesit .. inak to je super babka ... zlatom by som ju vyvazila...
ono je pomerne tazke poriesit prazdniny ak mas tri deti tabor pre ne na tyzden stoji tolko co mesacny plat pomaly ... ale to uvidis neskor sama ...

chapem ze chces klud ... ale tak potom chod k rodicom ... mne osobne by tie deti neprekazali uz su pomerne velke aj pokocikovat mozu a tak ..

bambinkaa
10. jún 2014

@vieruska25 ja by som volila bud ist k Mamine kazde rano, a vecer domov, ked muz prichadza z roboty, aby mohol byt s dietatom (ale to znamena vybavenie pre babatko aj tu aj tam), alebo aj s muzom sa nastahovat na 2 mesiace k Mamine. Ja podstatne a dolezite mat klud, ale tak isto aj muza, lebo ste-budete uz 1 rodina s babatkom.
mna rusilo po porode, ked tu bol plny dom, babky, ludia z rodiny, kojit som nemohla, lebo ta nervozita z toho...mala nechcela mlieko a snazila som sa, ale potom mi to uz ani neslo. A ked som chcela spat, odpadavala som od unavy, tak dakto zase zazvonil. Po druhom babatku odstavim zvoncek alebo co a vypnem si aj mobil. Este dodam, ze mala je hyperaktivna.

siska53
10. jún 2014

@lauricka podla mna,je super,ze svokra-babka sa kazde prazdniny venuje vnucatam. Jedine teraz to nejak nedomysleli,ked tam,bude novorodenec.skoda,ze jej muz nechce,aby sla k rodicom..mama je predsa mama.

jabadaba
10. jún 2014

@lauricka vybavis matkam tych deti dovolenky na druhu polku prazdnin? 😀

lauricka
10. jún 2014

@siska53 preto by sa nemusela drzat toho, co chce jej muz

lauricka
10. jún 2014

@jabadaba mohli to naplanovat proste opacne, ked vedeli, ze tam bude cerstve babo (stale neviem presne, nakolko budu narusat uzemie mamicky s babom). U nas v rodine by ludia trochu premyslali, aby to tak nejak vsetko v pohode sa zvladlo a nikto by nemusel mat stres. Asi to bolo cele len o organizacii veci, ktora tak uplne nevysla. A uz sa mi tym nechce zaoberat, lebo, kurna, to predsa nie ja mam riesit 😀 . Idem si riesit svoje veci. Majte sa vsetci.

dazdovka
10. jún 2014

@vieruska25 prečítala som len po 3. stranu, mám tiež termín za pár dní a už týždeň som u našich nasackovana aj s 2,5 r. dcérou, cca 100 km od manžela, lebo si neviem ani predstaviť tento čas tráviť čo i len chvíľu v prítomnosti svokry. A to s nami nebýva, len nezvladam ten ruch, ktorý okolo seba kumuluje, vadí mi už len jej hlas a to pritom nemáme žiadne konflikty, ani dusno, v podstate to je milá veselá pani... Potrebujeme intimitu, nerusenu ničím, čo cítime že do nej nepatrí, preto napr ja pôjdem domov najskôr tak 2 týždne po pôrode, dovtedy som schopná zdielat moje nové materstvo len s mojimi najbližšími a svokrovci medzi ten okruh ľudí nepatria. Nech to znie akokoľvek kruto, cítim že ten pokoj od cudzích si v tieto náročné dni zaslúžime, nech si vraví kto chce, čo chce, dieťa bude mať čisto živočíšne potreby, na ktoré bude treba čisto živočíšne zareagovať, okrem toho budeš musieť vlastné telo regenerovať po najnarocnejsom fyzickom výkone aký kedy podalo... Držím ti palce, aby si presvedčila muža k tomu, čo sama cítiš, že bude pre teba najlepšie.

mihula
10. jún 2014

@lauricka no tak este raz:keby si pozorne citala,tak pisatelka ma samostatny byt.Ak nevies tak skolopovinne deti maju prazdniny 8-9 tyzdnov,asi si nevies predstavit,co vsetko musia rodicia riesit ked maju 3 tyzdne dovolenky zo zakona a v dnesnej dobe tahaju dovolenku na to,ked su deti chore,lebo dnes zamestnavatel PN a OČR moc nemusi a ani financne sa to rodine neoplati.Ale ty zrejme tento problem neriesis-este nemusis.Ja by som bola velmi vdacna,keby mi mamina vzala deti na prazdniny a vobec by som neriesila,ze sa nam v rodine narodi novorodenec,lebo ako pisatelka spomenula-ani by si to nedovolila,a este povedala,ze tie deti ma rada a vzdy sa na ne tesila.Ozaj,ja ked som mala 10rokov,som kocikovala vsetky deti na okoli.A co sa tyka tvojej urazky smerom na svagrinu a jej svokru,tazko mi je ta hodnotit len preto,ze to necitaju.Ale tvoje pismenka hovoria za vsetko.

lauricka
10. jún 2014

@mihula ale no, Ty to nejako moc prezivas na to, ze to nie je Tvoja zalezitost. Dazdovka, hned nad Tebou, mi hovori z duse, tak presne to citim aj ja. Viem, vsetko viem, tak, ako kazdy to vie, neboj sa. A uz sa ukludni, lebo Ta porazi, nie? 😉 Veci maju rozne uhly pohladu, zvykni si na to. V zivote sa Ti to hodi. Dobru noc.

mihula
10. jún 2014

@lauricka veci nemozu mat uhol pohladu,su nehmotne,iba ty mozes mat pohlad na vec a vidim aky.Skus sa zamysliet co za drukoviny pises

lauricka
10. jún 2014

@mihula nie,nevidis, len si nieco myslis, tak, ako kazdy. A inak, ak ma uplne samostatny byt, kde bude mat svoj klud a deti u svokry maju svoj priestor a kazdy si bude riesit svoje, tak potom nechapem, co tu my riesime. Lebo tam nie je problem 😀 . Tiez mam deti, neboj sa. A tymto koncim s riesenim niecoho, co mozno ani problemom nie je. Uz definitivne.

velkacica
11. jún 2014

premnoženie nie je dobrý stav

jabadaba
11. jún 2014

@lauricka vies, nam sa lahko polemizuje ako to mali poriesit...mozno to inak neslo. Ved vies ako to chodi aj v zamestnani, ze si casto nenavyberas.

janickacrazy
11. jún 2014

Baby, ved ona spominala, ze po minule roky chodila svokra strazit deti ku svagrine, cize mohla ist aj tento rok podla mna, ale ona naschval nesla, mozno preto, ze je zvedava na babo a boji sa ze by jej daco uslo. Ja osobne by som asi isla k rodicom aspon na 2 tyzdne, lebo pochybujem, ze tie deti budu take vzorne ze ked im povie, aby tam nechodili tak ozaj tam chodit nebudu. Moja svagrina takto byvala u svokry, presne ta ista situacia a predstavte si, jej svokra od nej chcela, aby sa okrem svojho novorodenca starala este aj o tie deti, co u nej boli na prazdninach, stale jej tam behali aj ked kojila, neposluchali, mala nervy, nakoniec sa vratila k rodicom, ktory mali ovela mensi dom, kde este byvali aj jej surodenci, ale aspon jej mama pomohla a mala klud.

lienka2425
11. jún 2014

Ak cakate prve babatko, uplne rozumiem a chapem tvoju nervozitu a vsetko okolo toho ze bude dom v prepuku...
Viem si zivo predstavit, ze by som riesila tie iste veci...
Myslim ze by mala mamina s babatkom mat klud, budete si na seba zvykat. Bolo by zase ine keby malo uz aspon nejaky ten rocik.
Na tvojom mieste by som asi isla k rodicom. Aj ked sa to tvojmu manzelovi nepaci ale pre klud a pokoj aj teba aj malinkeho by to mal pochopit. Skus mu to nejak v klude vysvetlit co prezivas, mozno sa umudri 🙂 On odide do prace a ty budes v strese medzi svokrou a spolkom.
Sama byvam u svokrovcov, kym sa "nepostavime na vlastne..."
Vlastne dieta este nemam, ale priatel ma dieta s byvalou partnerkou, drobec samozrejme byva casto aj u nas. Vzdy vtedy sa tam "natlaci" aj svagrova s deckami, ze nech sa spolu pohraju. Mne to vobec neprekaza ved preco nie, ale su situacie kedy by som vrazdila a to k tomu este nieje moje dieta tak si neviem predstavit co by som robila pri vlastnom.... Naobed ideme spinkat, svagrova to dobre vie a vzdy zvonia na zvoncek snad minutu ako keby si nemohli odomknut ked vsetci vieme ze pridu, (ked si myslia ze nik nieje doma kludne si sami otvaraju ako nic...) do toho steka hodinu pes lebo ich vita, potom sa musia prist pozriet ako spinkame, a najlepsi gol je ten ked svagor zavrie vedla v izbe aby mal klud pri telefonovani.....!!! takze si asi vies predstavit ako vyzera nase spinkanie a to uz ma aspon 3 rocky! O tom ze nam pokazili vsetky hracky ani radsej nehovorim a maly sa ma potom smutne vypytuje ze preco uz nehraju a preco su prasknute a preco mu chyba nejaka hracka.... Tiez nic nemozem povedat lebo to je ich milacik (svagrinej dieta) a este by ma za to aj boli schopny zbit 😀
Dobre, su to len hracky ale tiez nezarabame miliony aby sme zakazdym kupili nieco nove a noveee... kaslat na to, ale ked ho minule ich dieta doskrabalo a dohryzlo tak to som uz bola riadne nas****...
Ale ako vzdy nikto nic neriesil, to ze chudacik potom pol hodinu plakal a priatel potom musel vysvetlovat jeho ex ze co sa stalo a ta mu ho uz ani nechcela potom dat ze tam mame zverinec.... 😖 😒
Tak sme to potom zacali riesit tak, ze ked sme mali maleho, isli sme niekam na vyletik, ked dosli svagrovci tak sme isli von na prechadzku a tak... 😒
A moja svokrova sa do vsetkeho musi miesat... ked ja mu nakrajam banan, nie pomaranc bude lepsi, ked mu uvarim obedik ktory viem ze ma rad a zje mi ho, (lebo nieje moc velky jedak a som rada ked sa napapa) nie ona mu musi dat co navarila ona a samozrejme to maly nechce jest tak je zle rozmaznane decko a este sa na neho oduje 😲 (nevarime zvlast len vtedy ked dojde maly) Ja chytam uplnu vrazednu chut ale musim suchat nohami pretoze niesom vo svojom a ked pride svagrova tak tiez musim byt ticho pretoze to nieje moja navsteva ale svokrovcov. :(
Ale ako zaujimavost ti napisem...ze kes svagrova mala male a dosla k nam tak ze jej male spalo v kocari, museli sme byt ako mysi aj ked spala o 3 izby dalej, musela sa vypnut telka a museli sme suskat...!!! 😲 😠
Kazdym dnom sa modlim ze nech uz odtial odideme ☹
A moja polovicka?? Tomu je to jedno, najradsej by tam byval asi do 80tky... Ved je predsa doma...
Takze naozaj ja byt tebou odidem aspon na 2 tyzdne ku vasim. Aj ked nie vsetky svokricky musia byt take ako ta moja 😀 😀
Ale aspon ti mamina pomoze,poradi, lepsie budes spavat, nebudes nervozna a hlavne nebudes nervozitu prenasat na miminko.
Drzim palce!

katrinka8
11. jún 2014

@vieruska25 - tiez sa priklanam k tomu, aby si aspon na par dni (tyzdnov) sla so svojou rodinkou k svojim rodicom. Mne osobne by tiez vadili synovci a netere v jednom dome (pokial tam bezne nebyvaju, proste navsteva) na 6 tyzdnov v ramci adaptacie s novorodencom. Tie prve tyzdne su naozaj narocne. Trochu to trva, kym si na seba zvyknete, naladite sa na nejaky spolocny system 🙂 Ja mam 2 deticky, mladsi syncek ma 6 mesiacov, a tiez ho starsia dcerka obcas budi, nemoze sa vyspat, potom sme vsetci mrzuti... Ja sa snazim sice pochopit aj ju, nemozem ju predsa neustale nutit, aby bola ticho, nehrala sa v "normalnom" mode ale v "tichom", ale na druhu stranu mi je luto malinkeho, ked ho pocas vsetkych 3 spankov proste zobudi krik alebo buchanie hrackami ci daco podobne. A chciet od 3 deti na prazdninach, aby boli prevazne ticho je asi takmer nemoze a aj neferove voci nim. Oni su proste na prazdninach u babky a su to len deti. Ja chapem aj Tvoju svokru, chce pomoct pocas prazdnin, naozaj je velmi tazke zabezpecit 9 tyzdnovu opateru pre skolopovinne deti pocas letnych prazdnin.
Preto ak mate aspon na nejaku dobu moznost odist k Tvojim rodicom, isla by som. Ved ked by ste videli, ze uz Vam starostlivost "ide" a ste v pohode, prisli by ste spat, nemusite tam byt celych 6 tyzdnov. Uvidis, ako sa budes citit. Drzim paste 🙂

angd2207
14. jún 2014

Ak ti mozem poradit,chod k rodicom.Jednak nevies, v akom stave budes po porode a pomoc sa ti zide a tiez kvoli kludu. Svokra bude behat okolo vnucat a tebe nebude mat kto pomoct. Isto nebude s nimi 6 tyz.zavreta v dome. A tie deti isto budu kazdu chvilu chciet vidiet male babo,takze sukromie mat nebudes a to nehovorim,ze ked sa tolko deti bude hrat vo vnutri,to bude piskot,vreskot,smiech......isto nie klud,ktory budete potrebovat.Predstav si,ze uspavas babo a deti v tom zacnu lietat po dome atd.......

veronika2405
14. jún 2014

@vieruska25 chudatko moje...akoby som prave toto pisala ja...presne to iste to bolo u nas při mojom druhom dietatku...ale uuplne identicke :( zial je to fakt smutne a pre nastavajucu maminku veeelmi zle a stresujuce... a ta svokra k tomu...no to absolutne neriesim :( ja som prisla z porodnice-inak bola som na odpadnutie,ja som nemohla ani chodit , len lezat !!! bola som v zlom zdravotnom stave-potila som sa ale mimoriadne vela-a zaroven bola mi nesmierna zima a o prar sekund som horela...no neprajem to nikomu zazit! a do dvoch hodin od prichodu z nemocnice sa mi dotrepali svagrina s jej 7 detami a sedeli az hadam do 22hod... :( bola som z toho chora!!!hotova psychiatria... při tretom babatku ( co mame prave 2mesacne) som manzelovi vyčistila zaludok-a povedala narovinu co si neprajem a ci sa mu to paci alebo nie!!! dietatko je prvorade!!!tak zariadil aby nikto do nas v ten den ani na druhy nechodil... takze si stoj za svojim a bojuj,nech vidia ze aj ty mas pravo na svoje potřeby...aj kde svokry to nepochopia...
a este jedna malickost... ale toto ma tak nahnevalo, ze uz aj manzelovi stupol krvny tlak-predstav si, ako som pisala mame male babo a svagrinine deti dostali kiahne-ako naschval tu chodia k mojim detom s kiahnami a hraju sa snimi..no vysvetlite im aby sa nehrali :( a dokonca ich dali do nas(kedže bývame so svokrou) spat na jednu noc!!! mna islo s prepacenim povedane JEBNUT od nervozity...tak je toto normalny rozum???? ale ja krava som před svokrou a svagrinou ticho..aby nebolo zle!!! tak prajem pevne nervy a třeba si otvorit usta!!!drzim palce

katarinka2010
14. jún 2014

Ja by som na tvojom mieste isla k mamine...ja mam dve deti a pri oboch som potrebovala klud...tie prve dva mesiace boli asi najtažšie a keby mam pri tom okrikovat male deti aby boli ticho tak to by som zinfartovala... Neviem aky mas vztah s mužom, ale ja by som sa muža ani nepytala...by som mu oznamila že idem k mame.... podla jeho rozhodnutia ist či neist so mnou by som prehodnotila moj vztah k nemu... lebo prvorada si ty a dieta a nie svokra a vnučata ... howk

miku1
15. jún 2014

@vieruska25 Na tvojom mieste idem k rodičom, a zostala by som tam po celú dobu prázdnin. Ak chceš mať pokoj a v kľude si užívať tie prvé týždne s bábom, tak by som to riešila takto. A nakoniec, pokiaľ tvoji rodičia bývajú o 2 ulice ďalej, tak tu fakt nie je čo riešiť 🙂 Manžel, ak nechce, tak nech chodí spať domov, a hotovo. Ja som pri prvej dcérke tiež bola s mamou dohodnutá, že na týždeň dva prídem k nim, samozrejme aj s manželom, no nakoniec som ostala 6 týždňov, no to skôr z dôvodu, že pár dní po mojom pôrode zomrel mamin brat, a tak bola mama rada, že sme u nich, lebo aspoň pri malej prišla na iné myšlienky. Pri staršej som už bola doma, ale to aj preto, že sme kúpili byt v rovnakom vežiaku ako bývajú naši, takže som ich mala len 4 poschodia pod sebou, a keď niečo bolo treba pomôcť, tak som bola u mami za 2 minúty.

womankc
3. júl 2014

@vieruska25 no ak sú Vaši rodičia 5 minút od Vás , tak ja by som to riešila takto:
nešla by som vôbec tým spôsobom, že ako odísť na to obdobie z domu, načo? však si dones k Vašim základné veci, a jednoducho si tam každý deň odíď kľudne na celý deň, a v dobe návratu tvojho muža príď domov a buďte spolu ako rodina. A ak by si videla, že je aj večer hluk , alebo niečo by ti vadilo vyslovene, až tak by som tam odišla aspoň na dva týždne a mužovi to zdôvodnila, teda, že pre toto a toto idem k našim, lebo ma to unavuje , alebo vyrušuje................ A samozrejme zapoj ho čo najviac do opatery bábätka, nech sám na to príde, že to nie je živá bábika, ale v prvé dni doslova úplná a únavná zmena koloritu zabehnutej domácnosti. Dopredu by som manželovi oznámila moje rozhodnutie ako hotovú vec, nech zbytočne nemáte konflikty pre hlúposti a svokru by som požiadala, že chceš mať po pôrode kľud a nechceš návštevy , až po mesiaci minimálne. Ak by ti robila prieky - schválnosti v tomto - tak to by som brala ako podnet, že mám ísť k rodičom.

womankc
3. júl 2014

inak máte tu rôzne názory, ale mňa len jemne zaráža fakt, že to nenapadlo svokru a švagrinú ako ženy a rodičky, že či si nespomenuli na to ako sa ony cítili po pôrode a ako je to s prvým dieťaťom a isto tiež neboli ako srny po pôrode a že už z toho ženského princípu ich vôbec nenapadlo , že napríklad aspoň tie dva tri týždne by posunuli príchod ostatných detí a trošku kľudu a pomoci by jej dopriali 😒

mircalla
5. júl 2014

@vieruska25 Ja by som sa tych bacilov nebala, ale popravde vadilo mi mas v tomto obdobi okolo seba x ludi. Urcite by som sla k rodicom. Ak to manzel a svokra nechapu.....
@sasajka Ano, ale to vyzera dost na to, ze ich vztah rozhodne nebol v poriadku ani predtym. Toto je obavam sa podobny trosku podobny pripad - manzel robi, co chce jeho mamicka, byvanie u svokrovcov, zle vztahy
@sharmana suhlas
Situacia, ze pridem do nemocnice ku svorke, beha tam x deti a mam novorodenca. Nie je to nikoho chyba, proste je to nacasovanie, ale myslela by som na to, co je pre mna a dieta naj. Co sa tyka manzela, ze to nechce riesit....hm.....skor by ma zarazal tento pristup manzela
Osobne si myslim, ze treba mat samostatne byvanie, byvanie so svokrou, s ktorou nemam dobry vztah asi nic dobre neprinesie
Uplne chapem tvoje obavy, podla mna obava potrebujete klud

magdalenkami
8. júl 2014

@vieruska25 ako to zvladas?

lussi2
8. júl 2014

@vieruska25 nám doktrorka vyslovene zakázala 6 týždňov žiadne návvštevy, hlavne nie malé deti. myslílm, že sa to vyplatilo, mala nebýva vôbec chora. Švagrina urobila opak a stále malej niečo je. Rodina tým nebola moc nadšená, že sme fajnoví a neviem aký, veľa krát som si preto poplakala, ale stálo to zato.

danielahamar
8. júl 2014

prvorodičky a bacily .....štastie, že vonku a v obchodných centrách je čistý každý deň dezinfikovaný vzduch a odchod z domu, ak sa dieťa narodí a bez muža? no to už vôbec nie, potom sa čudujte, že Vám chlap s ničím nepomáha, keď ho odstavíte hneď, odstrčíte 🙄 ,
s mladší ako sme prišli domov, bol apríl a cca 25st. išiel muž hneď von ho kočíkovať, ja som si zatial oddýchla a zoznamovať sa a čo ja vie čo, bolo času ajajáj

janinah
8. júl 2014

@danielahamar konečne niekto spomenul muža a jeho úlohu pri babetku 😉 ......doposiaľ samé rady,že ber babetko a choď k rodičom,pričom je jasné,že manžel by tam s ňou nešiel....rodina je mama,otec a dieťa,nie babky /jedno z ktorej strany/....príchod novorodenca do rodiny nie je nič ľahké,ale netreba dopredu robiť paniku,problém budeš riešiť až nastane,možno bude babetko zlaté a veľa prespí,možno budú tie väčšie deti celé dni vonku a ani ich nebudeš registrovať,možno ti dobre padne,že svokra navarí a ty nebudeš musieť ešte aj pri peci stáť....a ešte raz zopakujem,že o dieťa sa musí starať aj manžel,hoc len vodu na kúpanie do vaničky nachystá alebo raz do na dieťa prebalí,ste rodiny,je to vaše spoločné dieťa...