Som zlá matka, keď dávam dieťa na víkend k starým rodičom?
Ahojte rada by som sa zverila s mojimi pocitmi. Ide o to, že odkedy má moja dcérka 8 a pol mesiaca (teraz má 10mes.) stále ju dávam k mojej mame na víkend, zvyčajne v sobotu a prídeme pre ňu v nedelu poobede. S mužom si vždy urobíme vlastný program, ideme sa kúpať, večer von, alebo tak. Proste nám to vyhovuje byť bez nej sme len my dvaja všetko je jednoduchšie ideme kam chceme, prídeme kedy chceme...... Ale na druhej strane mám výčitky, že ju neustále takto odkladáme, totiž aj teraz pôjdeme na 5 dní na dovolenku bez nej a všetky mamičky s ktorými sa bavím ma nechápu idú s deťmi k moru, na dovolenky, ich deti nikdy neprespali u starých rodičov a tú sú aj o rok staršie ako naša. Pritom malú sme chceli s mužom sme boli spolu predtým 8 rokov, ja mám 27 on 33 čiže nie je to nečakané dieťa sme sa na ňu tešili, len nejak nás to s ňou moc nebaví....... Som hrozná.................
@eeffka nie nie, deti nemam a priznam sa ze som si precitala iba jej prispevok nejako som si nevsimla ze dalej reaguje...ale stale si myslim ze to co ma kazdy z nas doma je nasa vec...a netreba za to ludi sudit.. ja osm kedysi sudila presne tie matky, o ktorých som vedela ze su na materskej uz z pohladu... vzdy mi bolo na vracanie ked som videla och ogrcane teplaky, mastne vlasy,okusane nechty, ALE v kociku mali nastajlovane decko v dupackach od neviem koho, vsade kricali ze im davaju iba biostravu doma kazdy den poctivo 18 krat pripravovanu, a ako plavaju, ako papaju cikaju kakaju krckaju a vstekym vesaju na noc ze konecne ich babatko malo pevne hnede hovienko a podobne kecy...a presne viem ze tie matky nevylezu z bytu ako je rok dlhy, ze jediny s kym s abavia su ine rovnake matky v cakarni a podobne. teraz ked osm uz ,,vyspelsia´´ a hlavne som videla ze s ato da aj inak a k vstekej spokojnosti to uz nejako sudit neviem, proste mi to cele pride ako ohavne zverstvo spachane na sebe samej a je mi tych zien luto..za cely ten cas im nikto neotvoril oci ze s ato da aj inak a ze to dieta nieje jedinym zmyslom zivota...su opustene, na manzela prehovori 5 krat za den suslavymi zdrobneninkami, realny svet sa im niekde stratil a ked ide decko do skolky, stratia zmysel zivota a placu ze ich ani do práce nikto neberie lebo doslova osprosteli tak ze uz nieus inak pouzitelne a nehnevajte sa na mna za ten vyraz ale tak sa proste tie matky spravaju...ja osobne by som s dietatom na dovolenku nesla...a viem ze si povies ze to sa zmeni ked budem mat svoje..nezmeni..viem to 🙂 nechem si pokazit zivot a svoje sny , partnersky zivot, manzelstvo, styky s priatelmi.. nechcem byt ta, ktorá ked sa otoci chrbtom budu si tukat na celo co sa to so mnou urobilo...chcem ostat v spojeni s ludmi a nemam problem dieta ,,odlozit´´ ked bude treba a tak casto ako to budem citit...druha vec je ze to nebudem nikomu vesat na nos ale ani sa za to hambit..som zena, a mam viac zivotnych cielov ako vymienat plienky do zblbnutia ...ak dieta budem mat (co zatial stale nechcem a neviem ci budem chciet lebo to tak necitim) tak pojdem do práce ihnet ako sa pozbieram z porodu...ani kojit napriklad neplanujem...a tiez si nemyslim ze budem ,,matka roka´´ale ani krkavcia mater...budem proste zena, ktorá porodila dieta ale ,,neposere sa z toho´´ a to je cele...a to ze ma niekto vymodlene dieta neznamena ze mu nemoze liezt na nervy je normalne ze diet alezie cloveku na nervy...nieje normalne ze sa vsteky tvarime ze u nas to tak nieje...neverim ani jednej zene ze si od zurivosti neporeve ako by najradsej vypadla z domu ked dieta mrnci... je to clovek a niekedy sa decka zobudia proste do zleho dna tak ako to mame vsteci... tu by som skor vydvihla dolezitost rozhodnutia mat dieta..ak to totiz je take ze mi to dieta lezie na nervy skoro stale, potom je na mieste spytat sa ci je spravne ho mat...to vsak zeny zistia az ked ho uz maju...no a niesu to rozky, to s aneda reklamovat...🙂 ja osm mala to statsie zistit co znamena byt s dietatom doma, a viem ze by som to nedokazala , to vsak neznamena ze mi to dieta liezlo permanentne na nervy...tu je fajn ta prevencia...aby mi dieta neliezlo na nervy, musim si od neho zcas od casu oddychnut....mozeme sa vsteky zenske tvarit ako bozske matky...ale materstvo vie tiez priprvait zene riadny burnout nech sa vam to paci alebo nie....aj v partnerskom , spolocenskom a pracovnom zivote potrebujete vypnut....a aj v materstve...akurat ta, co si to nedopraje a neuvedomuje si to, skonci potom ako hysterka zrela na cajlu... 😒 ☹
myslim, ze tu nie je dolezity nazor nas, ale to ako sa citis ty, evidentne sa ti to asi nezda celkom ok, ked sa na to pytas...my sme pripad, ze raz za cas si vybehneme len my dvaja, v zaujme zachovania zdraveho rozumu je to aj dolezite stravit aj cas s partnerom len vo dvojici🙂ale uprimne boli sme bez nej max jednu noc...mne by bolo blbe davat svoje dieta kazdy vikend prec, aj by mi to bolo luto, kedze uz pracujem, taktiez aj kvoli starym rodicom, ale zas to som ja....taktiez boli sme s polrocnym babom pri mori a bolo to nahodou uplne super, skor je narocnejsia dovolenka mozno s takym 1-2 rocnym...ale zas no nemozeme tie deti uplne odlozit, holt uz nie sme slobodni, ale sme rodicia🙂
@michala11111 je velmi zvlastne povedat ze ta to s dietatom,dokonca vlastnym,nebavi.Ja si myslim,ze ak ta to nebavi teraz,tak to bude uz len horsie.Kazda sme ina,len podla mna to dietatko citi ze je rodicom na obtiaz-co mne ocividne vylyva z tvojho prispevku.Ja som so synom sama,manzel je tu len obcas,a zatial na noc nebol nikde bezo mna,ani u starych rodicov.A nemysli si,ze mna nelaka ist niekam samu,vecer napriklad,ale jednoducho toto je zivot,mas dieta,tak sa treba obetovat a nebyt sebec.
Drzim palce aby dcerka nikdy necitila,ze Vas nebavi 😢
@lenach Ty si asi tiež nečítala, čo píše zakladateľka. ☹
Toto by si niekedy napísala: Pôvodný plán bol že na tie jazerá pôjdeme s nou, tešili sme sa na to, ale ako vstala celý deň bola umrnčaná, už sme mali z nej nervy, tak sme ju dali k babke........... proste chceli sme sa odreagovať.....
@sissy27
@michala11111 ja si nemyslim ze materskou konci zivot..ale povedat ze ta to s vlastnym dietatom nebavi je troska silne kafe podla mna...deti citia vsetko
@silacka1988 Ono to bude sakra iné, keď to malé budeš držať v náručí. Takéto "silácke" reči, som aj ja mala. 😉
@michala11111
moj nazor - v rodine nie je len dieta, ale aj rodicia. aj ti maju pravo byt trocha sebecki, nesmie sa vsetko tocit len okolo dietata. niekto potrebuje na akusi "psychohygienu" cvicit, niekto na kavicku, niekto si urobit proste pekny vecer. ak sa jej inak venujes dostatocne vela a intenzivne, a o malu je dobre postarane ak mate cas pre seba, tak v tom problem nevidim. je to vasa vec. ale, uprimne, z ineho uhla mi to pride trocha zvlastne, ze mnohe aktivity neabsolvujete proste s nou, ved aj to prinasa vela radosti 😉
@michala11111 "Pôvodný plán bol že na tie jazerá pôjdeme s nou, tešili sme sa na to, ale ako vstala celý deň bola umrnčaná, už sme mali z nej nervy, tak sme ju dali k babke........... proste chceli sme sa odreagovať.....
Sorry ale dieta nie je hracka preboha...ked je zlata mila tak ste s nou a ked zacne plakat tak ju odlozite?
Ja zasnem
@snopkulka ja mozno som opicia matka ...ale vobec sa zato nehanbim ....na materstvo som nebola pripravena .. ...zostala som tehotna napriek tomu ze som brala antibaby ....rodila som ako 21 rocna stym ze som prvykrat drzala babo-moju dceru ..a od tej chvile bola naozaj mojim vsetkym ...a som na seba hrda a pysna ze som to cele od zaciatku zvladla sama...uplne sama ....mozno preto nechapem tie matky ktore robia toto ....poznam ich dost ....ja mam strach aj ked muz ide s malou na ihrisko ...a mna nechaju doma stym ze mi muz povie nech si spravim kupel a relaxujem ....poviem ok ..odidu a vyzera to asi tak ze idem do sprchy o 5 minut som vonku a uz vysim v okne a pozeram kde su 😀 😀 ..ale ako hovorim kazdy sme nejaky ...mozno by na zakladatelku neutocili tak velmi keby nepouzila blbe slova 😖 😖 moja dcera spinka uz sama v izbe a ked si ideme lahnut vzdy nam zakrici z izby ze maminka lubim ta.. tato lubim ta ..dobru noc ..s muzom sa vzdy zasmejeme natom lebo ma taky rozpravkovy hlasok ...pockame 5 minut a zideme dole do obyvacky a mame svoj program ...nam s muzom uplne staci ze od pol deviatej mame cas pre seba .... 😵
@koniarova mna zarazil aj nazor,ze to co je za dovolenku,ked musi vstavat o pol 6 rano...normalne mi dosli slova...co si mysleli ked si ju robili?Co by urobili,keby bolo to dieta nedajboze chore?Mentalne,fyzicky?Tiez by ho odkladali a asi uz na stalo lebo take dieta si vyzaduje pozornost non stop?Mne je z toho smutno
@michala11111 je to kazdopadne zvlastne. nepoznam par, ktory by kazdy vikend dieta odkladal, aby mal od neho pokoj a uzival si samoty s partnerom. pokial ste nechceli dieta, naco ste ho mali? ste rodina, mate mat aj program, ako rodina, robit veci spolu. ist na dovolenku spolu, travit vikendy spolu. nehovorim, ze raz za cas nechat dietatko u babky, ale stale? divim sa ozaj. a mama vam na to nic nepovedala? a neni vam luto, ze take malicke dieta stale odkladate a nemoze byt sucastou vasej rodiny? ja nehovorim, ze by som si niekedy rada neoddychla od deti, ale na dovolenku by som bez deti nesla. ved sme rodina. rodina je zaklad a dieta musi mat pocit, ze do nej patri. divim sa vam.
@monita662 sme z jedného cesta 😉 no jo, zakladateľka to teda riadne odpálila 😀 😀 aj napriek tomu mi to "každotýždenné odkladanie dieťaťa" pripadá ako extrém.... najhoršie na tom je, že je viac matiek, ktoré berú svoje deti len ako doplnok alebo nutnosť, lebo veď aj iní majú deti.... ☹ ☹ 😒
škoda písať.... Tak teda pekný zvyšok dňa a s úsmevom do nového pracovného týždňa 😵 😵 😵 😵 😀
jednoducho ta zena nie je zrela na materstvo - akokolvek si to odovodnuje a ospravedlnuje 😔 to aj uplne mlade mamicky sa zodpovednejsie staraju o dieta - a ten pristup, nemozem tomu uverit 😔
@lady511 veru...a myslim,ze obdobie vzdoru ani velmi lahko nezvladne sama,ked dieta bude zvyknute viac na starych rodicov 😒
no a som rada,ze si spomenula aj otecka 😉
lebo dieta meni a myslim,ze aj posilnuje vztah manzelov,partnerov...meni ho a naplna niecim inym...
neviem,ale asi to tulenie,vyspulena dupka v spanku,prve slova....ten pohlad zeny-matky na svojho partnera,manzela ako sa tesi,mojka,prebaluje,rozprava rozpravku,uteka po studeny obklad s vydesenym pohladom....no skratka to vsetko k dietatu patri....
jasne,treba si oddychnut vo dvojici....ale neda sa presadzovat svoje pohodlie,nad malym dietom,kt.nas teraz potrebuje najviac....
moj napr.vracia v aute ..je to vsak stale lepsie...a je uuuuplne jedno,kolko km prejdeme....takze mame volbu-sediet vzdy doma....alebo ist pomalicky,spekulovat,co a kedy dat,nedat zjest,casto robit prestavky a samozrejme nabrat koooopec veci na prezlecenie.....ale kedze chceme byt spolu.....riesime to tak,ze vela veci sme vypustili a z casu na cas ideme....aj s rizikom,ze si "uzijeme"malo...ale drobec ma velku radost z vodicky,z prechadzky,zo zvieratiek....atd
zivot dietatom nekonci....len sa meni....a ma mozno inu hodnotu,len nesmieme na dieta pozerat ako na nieco,co nam mari plany...co nas obera o spanok...
a pokial mame deticky zdrave(nemyslim iba bezne choroby),co sa mozme stazovat...co rodicia,co sa trapia so svojim detickami cely zivot?
@koniarova hej hovori ami to vsetci, ale ja som si ako au-pair -ka mala moznost vyskusat ze to je presne tak ako to citim...zena u ktorej som robila mala rovnaky nazor ako ja pred narodenim dietata a rovnako si ho aj zila...to dieta samozrejme milovala, ale cely den s nim nebola, aj na dovolenky chodila sama s muzom, prve roky zivota toho dietata...ked mal maly tri roky bol prvykrat a dovolenke, ale brali aj babku, aby s aim onho starala cez den a poveceroch...a ja presne viem ze tak to bduem mat aj ja...a niesu to silacke reci, je to postoj a pohlad na vec..ja tu nedavam o sebe vyhlasenia, niesom hovorkyna...je to moj nazor a ukazka toho ze zivotny styl moze vyzerat inak ...ako hovorim,..kedysi som to odsudzovala, teraz uz ale viem ze s ato da aj inak a nemusim zarucene ,,skoncit ako tie, ku ktorým som citila taky odpor´´ proste taka nebudem..viem to lebo sa poznam...to je cele...aby sme ale neodbiehali od temy, prave preto chapem zadavatelku ... niekedy je to proste na nervy a ano , decka su omnoho ,,pouzitelnejsie´´ ked su vacsie...viac si ich uzijeme, oni nas tiez, chapeme sa trochu viac a je to zase o nieco iny level, a zabava ...a uplne ju v tomto chapem..to je cele.. 🙂
Nesúhlasím so všetkým čo @michala11111 napísala, nešla by som na dovolenku bez detí, ale občas dať k babke nie je problém, podotýkam občas, lebo cez víkendy sa dajú robiť rôzne aktivity aj s malým krpcom, ale neodsudzujem ju, je to jej rozhodnutie a jej partnera, a možno nie je o nič horšia maminka ako tie, čo tu už pol dňa klábosia aká je hrozná matka a deťom a potom venuje kto???
@terezka1947 máš velku pravdu a pekne si to napísala 😉 inak aj nam mala vracia v aute,,stále odmalička či v lete či v zime ,akonáhle ideme na dlhšiu trasu,,všetko je von 😒 aj teraz sme šli zo senca do nových zamkov no,, a mali sme íst tam na obed (najprv vybavit veci a potom niaky spoločný obedík) síce som mala veci pre malinku,,aj navlhčený uteráka čistu vodu,,ale ošplechlo to aj mna ☹ mrzelo ma že nemožeme íst niekam spolu ale pre mna bola doležitá ona ked som videl ako schulene na mne leží (ked sme mali prestávku) obímala ma a vraví mi " bolí ma butko" (bruško) bolo mi velmi smutno že jej nemám ako pomoct.... ☹ ☹ ☹ asi jedine už kinedril dat štvrtku alebo neviem ☹ ☹ ale k tomu,,no ja sa tiež teším napr na damsku jazdu ktoru ma onedlho,,moj bude s malou doma a ja idem ku kamoške..pokecat,,trošku sa odreagovať,,ale určite aspon 3x zavolám domov 🙂 ,,tešíms a aj ke dpríde niekedy august-september mama a mi pojde s mojim von,,viem že mala je v dobrých rukách,,mamina je velmi rada s noua hlavne mala na nu nedá dopustit ,,no zbožnuju sa navzájom 😀 🙂 ale každý výkend by ma to asi ani už nebavilo,ako ja som mestský tip,mam rada žurky,party,,večere atd,,ale som matka a moje priority sa same prehodnotili
@michala11111 Tak uprimne, nechapem to ani ja, nepoviem raz za cas, ale kazdy vikend na cely vikend? To je uz trosku vela. Jasne, ze manzelia sa maju venovat aj sebe, ale toto je na mna pricasto
Ten cas straveny s dietatom ti nik nevrati
Pises, ze Vas to s nou nebavi? Nuz co k tomu dodat
@michala11111 akurat sme mali s muzom vcera takuto debatu na tuto temu..Muz hovori, ze na vikend ho mozme dat starym rodicom...(maly je zvyknuty na jednych aj druhych, ma ich velmi rad...) ale ja ...neviem
maly ma 21 mesiacov, nikdy nespal bezo mna..Stale ho kojim..
A moje argumenty su taketo - nie pre muza ale vseobecne
- kojim ho a nespi nikdy celu noc uplne...Minomalne trikrat je hore...v posdlenej dobe sa to meni tak, ze od 4 visi na mne...
- chceli sme ho, ratali sme s tym, ze sa nas zivot zmeni
-dieta nie je hracka, ktoru len tak si niekam odlozim
- nevidim dovod, preco by sme sli bez neho na vylet alebo na dovolenku - minuly rok sme boli pri mori s malym, mal 8 mesiacov, tento rok tiez...moji rodicia tiez chodili s nami na dovolenku (ano, nie k moru, len do tatier, ale to vacsina ludi z mojej generacie...videla more az ovela neskor...)...
- je jasne, ze ked bude vacsi pojde k starym rodicom aj na tyzden, dva, je to obohacujuce pre obe strany
este tolko dodam, ze chodim do roboty a dieta mi je vzacne...Dietatu sa venujem naplno, cez den je s nim jeho babka, takze u cuzdich nie je..
Na druhej strane poviem, ze aj partneri sa potrebuju navzajom a potrebuju cas pre seba a preto mozno taky vikend u rodicov nie je zlea dokonca mozno aj spravne..Co ja vsak povazujem za velmi zle je to, ze dieta davas kazdy vikend k rodicom, a ze ta to s nou nebavi..To je velmi zle...
Ale vidim to casto aj na ihriskach - matky kaslu na deti, rozpravaju sa medzi sebou, alebo len tak bez slov tlacia po ulcii dieta v kociku, nehovoria s nim, alebo cumia do mobilu a dieta sa hra same...
Stale vsak vravim, kazdy nech robi so svojim dietatom ako uzna za vhodne..
este na margo
@silacka1988 - taka mudra ako ty som bola aj ja....Vzdy som vykrikovala, ja nebudem toto, do roboty pojdem po troch mesiacoch, dieta nebude spat so mnou, dieta sa mi musi prisposobovat., kojit budem max pol roka...A vidis:D..vsetko je uuuuuplne inak
@asocial ja nevidim nic lebo ta nepoznam 🙂 ale ja si za svojimi vecami stojim, tu ide o to ze ja to nevykrikujem do sveta na zaklade nulovych skusenosti, ale na zaklade toho ze presne viem ako zivot s dietatom vyzera a co to obnasa...a prave preto a na zaklade toho si uvedomujem ze taketo to nechcem...nieje to na zaklade toho ze ma strasia matky na ulici, ale ze som zila s dietaom prve styri roky jeho zivota denno denne od jeho 1,5 mesiaca zivota 🙂 PRAVE preto viem 🙂 a to ze sa to u niekoho zmenilo neberiem ako vzorec pre nas vsteky..niektoré to proste maju a niektore nie....to je cela veda 🙂 cize JA hovorim za seba, ty za mna hovorit nemozes rovnako ako ja za teba...ani z azadavatelku..to ze si jedno myslis a druhe konas nieje zakon, ktorý musim dodrzat aj ja... 🙂 🙂
@koniarova Presne tak, ide o to vyjadrovanie o dietati, ako by to bola vec, ktore ked na nu nemam naladu, odlozim rodicom. Dat dieta rodicom ci svokrovcom na strazenie, nemam nic proti
@michala11111 takze ano, na tvoju otazku odpovedam ano
Neda mi nereagovat, JA a MOJ MUZ mame 3 krasne zdrave DETI, sme velka RODINA. A o tom to je....
nic nie je zle na tom, sem tam dat deti starym rodicom,pokial maju z toho radost vsetci, nase decka zboznuju babky aj dedkov a aj oni ich. Konecne po 8rokoch mame cas aj sami na seba s manzelom, nasli sme si k sebe taku tu cesticku, ako kedysi, mam pocit,ako keby sme spolu este len na zaciatku, kazdy den mi hovori,aka som krasna a ako ma lubi..... tym ze sme travili skoro kazdy vikend s detmi, sme nic nepokazili, tak to je, je to o prioritách, deti su stale nasimi prioritami,ale uz su samostatnejsie a konecne je rad aj na nas...nevieme si predstavit ist na dovolenku bez nich, mozno nejaky romanticky vikend pre dvoch hej,ale ist niekam k moru bez deti mi pride divne....ono materstvo, resp. rodicovstvo nie je iba o povinnosti starat sa o svoje deti ked su v pohode.... moje tretie dieta je take uminkane, ze niekedy ma ide porazit, ale odlozit ho za to k babke, a ist niekam len so starsimi, to by mi nedalo, je to predsa na nas ako si to zariadime....
ja neviem, kazdy to citi inac, nikoho neodsudzujem, ale ked sa uz raz rozhodnem mat dieta, tak so vsetkym co k tomu patri....
@silacka1988 ale dieta je tvojim dietatom od pocatia,ono ta potrebuje stale a nielen ked je pouzitelnejsie ako pises...o tom materstvo ani vychova dietata jednoducho nie je...opakujem dieta nie je hracka dieta ma tiez city

@miskap2111 lenze ona sa neuci na statnice,ale ju to dieta nebavi,radsej ho da mame ako keby ho mala na dovolenku zobrat so sebou lebo si nevie predstavit ze by isla s nou,ona by si tu dovolenku neuzila a neoddychla by si...