icon

Od akého veku staršie deti dohliadajú na mladších?

Včera o 16:56

Ahojte, od akého veku nechávate staršie deti dohliadať na mladších súrodencov? 🙂

Nemyslím úplne opatrovanie na celý deň, ale napríklad pár hodín doma, na dvore alebo keď si potrebujete niečo vybaviť. Poslednú dobu nad tým rozmýšľam, ale sama neviem, kde je ešte „primeraná pomoc“ a kde už dieťaťu nakladáme priveľkú zodpovednosť.

Ako to funguje u vás doma? A hlavne – chcú tie staršie deti vôbec pomáhať alebo to býva skôr zdroj hádok?

anonym_18db4b
Včera o 18:05

Od 12 rokov som strážila bábätko doma aj vonku, niekedy v noci. Podľa mňa to bola dobrá skúsenosť pre mladé dievča, nemala som s tým problém. Teraz mi prváčka aj sama postráži bábätko, kým vedľa varím alebo niečo robím, zatiaľ len na pár minút a som blízko, ale zvládla by to aj dlhšie, je veľmi starostlivá a zodpovedná. O pár rokov si viem predstaviť ju nechať s mladšou a vybehnúť.

minenkaa
Včera o 18:07
@lindusss2016

@minenkaa tak potom neviem, preco by mal byt problem, ak ma starsi surodenec doma pomoct tak, ze postrazi mladsieho. Ci ked mu das na starost napr.nakrajat zeleninu, to uz nie je starost rodicov?

@lindusss2016 ked ostane starší súrodenec s mladším doma ,to nie je pomoc ,ale presunutie zodpovednosti na dieta
Nakrájané zeleninu a mať zodpovednosť za iného človeka ,je riadny rozdiel

anonym_2ce2d8
Autor odpoveď zmazal
lindusss2016
Včera o 18:10
@minenkaa

@lindusss2016 ked ostane starší súrodenec s mladším doma ,to nie je pomoc ,ale presunutie zodpovednosti na dieta
Nakrájané zeleninu a mať zodpovednosť za iného človeka ,je riadny rozdiel

@minenkaa to je uhol pohladu. Moze sa stat, ze z nejakeho dovodu potrebuje mama raz za cas pomoc, alebo aj pravidelne raz do tyzdna napr. Aky je problem, ked ma starsi surodenec postrazit mladsieho? Ved autorka prispevku sa nepytala na to, od akeho veku ho ma vychovavat. Pytala sa na strazenie, to si ja nepredstavujem ako kazdodennu cinnost.
Ale teraz povedz uprimne, kolko ludi mimo tvojho manzela ti niekedy strazilo deti? Nikdy nikto? Stari rodicia? Blizka rodina? Opatrovatelka? Od malicka si mala na starosti deti len ty sama max manzel?

minenkaa
Včera o 18:14
@lindusss2016

@minenkaa to je uhol pohladu. Moze sa stat, ze z nejakeho dovodu potrebuje mama raz za cas pomoc, alebo aj pravidelne raz do tyzdna napr. Aky je problem, ked ma starsi surodenec postrazit mladsieho? Ved autorka prispevku sa nepytala na to, od akeho veku ho ma vychovavat. Pytala sa na strazenie, to si ja nepredstavujem ako kazdodennu cinnost.
Ale teraz povedz uprimne, kolko ludi mimo tvojho manzela ti niekedy strazilo deti? Nikdy nikto? Stari rodicia? Blizka rodina? Opatrovatelka? Od malicka si mala na starosti deti len ty sama max manzel?

@lindusss2016 ale ty teraz začínaš pisat o dospelých ,debata je o deťoch
Ja nikde nepíšem,že sa ma len matka starať o deti,píšem,že deta nema mať zodpovednosť za iné dieta

sisaka
Včera o 18:14
@minenkaa

@sisaka ja nikde nepíšem,že dieta nemá doma pomáhať
Píšem,že dieta nemá byt čo zodpovedne za druhé dieta

@minenkaa to, že sa postará o mladšieho súrodenca je forma pomoci. Dcéra bola od narodenia brata zapájaná do starostlivosti, vedela brata zabaviť v našej prítomnosti a keď bola staršia dokázala to aj bez našej prítomnosti. 12 ročné dieťa dokáže byť zodpovedné (samozrejme záleží od dieťaťa) a postrážiť mladšie dieťa bez problémov. Jej zodpovednosť spočívala v tom, aby dohliadla pár hodín na to, aby si mladšie neublížilo. Tak ako to dokázala naša generácia, dokáže to aj táto, ale musí jej byť dovolené stať sa samostatnými a zodpovednými.
Očividne tvoje deti nie sú vedené k zodpovednosti, keď si nevieš predstaviť, žeby postrážili mladších súrodencov.

simca06022011
Včera o 18:16

mam jedinacika, ale doma some byvali so sestrou bezne same od malicka, aj 8rocna som 4r strazila na chvilu sama hocikedy, ked bola skolacka uz sme ani strazenie nerieisli, boli sme same.. 14r som sa bezne postarala o brata od malicka.. pride mi to normalne, rodina sa ma o seba starat, deti maju pomahat. Na prazdninach sme tiez behali kadetade iba deti, a boli sme aj s mladsimi surodencami, ci kamarati, ci rodina.. a bez dospelych. A vzdy bola povinnost starsieho postrazit mladsieho :D
Ono.. ja by som to skor riesila po tej stranke, ci to dieta starsie je samo o sebe schopne sa o nieco postarat, ostat same doma atd. Lebo vela deti dnes ma problem (mopzno rodicia maju problem??? ) aj ostat bez dozoru, a nie to este postrazit surodenca.

minenkaa
Včera o 18:17
@sisaka

@minenkaa to, že sa postará o mladšieho súrodenca je forma pomoci. Dcéra bola od narodenia brata zapájaná do starostlivosti, vedela brata zabaviť v našej prítomnosti a keď bola staršia dokázala to aj bez našej prítomnosti. 12 ročné dieťa dokáže byť zodpovedné (samozrejme záleží od dieťaťa) a postrážiť mladšie dieťa bez problémov. Jej zodpovednosť spočívala v tom, aby dohliadla pár hodín na to, aby si mladšie neublížilo. Tak ako to dokázala naša generácia, dokáže to aj táto, ale musí jej byť dovolené stať sa samostatnými a zodpovednými.
Očividne tvoje deti nie sú vedené k zodpovednosti, keď si nevieš predstaviť, žeby postrážili mladších súrodencov.

@sisaka uplne to prekrúcaš a splietas čo ja som vôbec nenapisala
To podľa tejto tvojej teórie sú jedinacikovia a ty čo sa nestarali o súrodencov sú nezodpovední ,to je potom skoro každý druhý totálne nezodpovedný

lindusss2016
Včera o 18:18
@anonym_2ce2d8
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_2ce2d8 si sa ale predviedla tym komentarom 🙈😂 Ja nepotrebujem mat pulky kvoli muzovi, ani cecky nemam urobene. Ja sportujem cely zivot, od malicka aj deti vediet k sportu, nie pre druhych, ale pre seba, lebo to je zdrave, lebo je to spravne, dobre pre ich celkovy rozvoj. A ze chlapi pevne pulky ocenia, to si pis. Netreba zavidiet zenam, ktore pre seba chcu nieco robit. Chyt sa a chod behat aj ty, budes mat tiez krajsiu rit. 5 rocne dieta je uz dost rozumne a to ani nehovorim o 12-13 rocnych chlapcoch. Netvrdim, ze vsetci su v tom veku zodpovedni, ale mnohi ano a mozno aj práve preto, ze sportuju 😉 ja ich nepoznam, ale predpokladam, ze ani ty ich velmi dobre nepoznas, len z okna smirujes, ako nejaka suseda maka na svojich pulkach a potom ta serie, ze tvoj muz radsej kukne na tu jej rit nez na tvoju. Netreba sa starat do druhych, obzvlast, ak ich zivot nijak dokladne nepozname a len sa domnievame, ako to asi je. To, ze zena beha, z nej nerobi horsiu matku ako si ty. Ale to, ze si vytvaras taketo domnienky a sudis, uz o tebe vypoveda celkom dost...

anonym_29932d
Včera o 18:21

Na dvore byvaju sami 2r a 6r, mladsia este nebola so surodencom sama doma iba v noci ked spia, ale mladsi bol sam doma asi od 4r

lindusss2016
Včera o 18:21
@sisaka

@sisaka presne tak, aj ja som moju od malicka zapajala do vsetkeho a to ma brat o necele dva roky menej ako ona. Ale teraz ma mala 10 a je velmi zodpovedna, samostatna, sikovna, zaroven uz aj 8 rocny syn je schopny pripravit jedlo nielen pre seba, ale aj pre sestru, pre mna. Normalne dokazu spolu ostat doma, ked je to potrebne a viem, ze budu v pohode.

lindusss2016
Včera o 18:24
@minenkaa

@lindusss2016 ale ty teraz začínaš pisat o dospelých ,debata je o deťoch
Ja nikde nepíšem,že sa ma len matka starať o deti,píšem,že deta nema mať zodpovednosť za iné dieta

@minenkaa no ale pisala si, ze dieta je zodpovednost rodicov. Tak potom by ho nemali strazit ani stari rodicia a oni pribuzni. Predstav si, ze nie kazdy ma takuto pomoc. Ja som rozvedena, ex svokra zije daleko, moji rodicia uz neziju, mne nikdy nikto s detmi nepomahal. Teraz uz mam sice priatela, ale deti su uz aj vacsie, takze strazenie nepotrebuju, ale boli casy, ked som na nich bola sama a boli male. Ak by som v tej dobe mala doma 15 rocneho teenagera, urcite ho zapojim.

betulinka1
Včera o 18:24

@anonym_autor ja som bezne strazila o 6 rokov mladšiu setru asi od 11-12 rokov. Kludne aj na pol dna sme boli same. My deti nechavame same tak max na hodinku asi od 8 rokov. Ale je to aj o povahe dietata. Starsi bol zodpovednejší a toho sa neboj niekam pustit alebo aby bol sam. Mladsi, toho nechávame ale viac sa bojim aby nieco nevyviedol z blbosti, nevedomosti. Aj ked ma minule prekvapil, lebo si robili pukance a zacali horieť v mikrovlnke a mladsi reagoval pohotovo a hodil ten horiaci obal do umývadla. Starsi sa zlakol a nevedel co robit. My sme prisli a uz bol len strasny smrad. Ked sme sa pytali, ze preco nezavolali, tak mladsi povedal, ze naco, vyriešil som to. Vek 10 a 11 rokov.

minenkaa
Včera o 18:27
@lindusss2016

@minenkaa no ale pisala si, ze dieta je zodpovednost rodicov. Tak potom by ho nemali strazit ani stari rodicia a oni pribuzni. Predstav si, ze nie kazdy ma takuto pomoc. Ja som rozvedena, ex svokra zije daleko, moji rodicia uz neziju, mne nikdy nikto s detmi nepomahal. Teraz uz mam sice priatela, ale deti su uz aj vacsie, takze strazenie nepotrebuju, ale boli casy, ked som na nich bola sama a boli male. Ak by som v tej dobe mala doma 15 rocneho teenagera, urcite ho zapojim.

@lindusss2016 písala som že deti sú zodpovednosť rodičov k téme ,opatera deti deťmi ,nie k téme či sa môžu o deti starať aj starý rodicia

anonym_176d2b
Včera o 18:29

Mladsi ma 6 a starsi cochvila 13. Samych ich necham max do hodiny, ked fakt potrebujem ist nakupit a mladsi protestuje. Sme stale na telefone. Ale niekolko hodinove strazenie si neviem predstavit. Mozno tak 15+ ked clovek fakt nutne potrebuje 🤷‍♀️

anonym_6fa094
Včera o 18:35
@anonym_41db65

@anonym_autor ja som strážila súrodencov od môjho veku 7, 8 rokov. V izbe pri hre, neskôr pri kočíku v záhrade. Keď som bola v puberte, musela som ich vždy zobrať von so mnou. Nenávidela som to a obťazovalo ma to. Ešte horšie bolo, ak niečo vyviedli, ja som bola zlá a vina sa dávala mne. Lebo som bola najstaršia, mala som mať viac rozumu a mala som viac dávať pozor. Dodnes ma to štve a nikdy by som to svojim deťom neurobila. Mladší súrodenci nie sú povinnosť staršieho. Sú rozhodnutím a deťmi svojich rodičov.

@anonym_41db65 tomu sa hovorí parentifikácia, ak si správne pamätám... je mi ľúto že si to zažila

elzu
Včera o 18:42
@anonym_2ce2d8

@elzu tato si ide zabehat a necha 12/13r chalanom decko 5r na starosti...v pohode, ale ona si zabeha 🙂 a ide podla sablony 🙂 svojej dennej ....

@anonym_2ce2d8 tak znovu pro ty, kteri maji problemy se ctenim- nechavam 14 letou dceru, ktera je stejne zodpovednejsi jako jina 16 leta- se čtyřletým synem, který ma svou sestru rad a posloucha ji na slovo 👍🏻

A ano- chodim v te dobe behat, plavat, na kolo, dokonce i sednout s kamaradkama na kafe, ke kadernici. A dokonce ☝🏻 za ten cas dceri i platim 😉

A taky je s petiletym, kdyz slouzim v nemocnici- a muz taky- kdyz se nam 1-2 hodiny prekryvaji sluzby 😉☝🏻

Vsichni jsme takto vpohode a nikdo s tím nema problem. Ani dcera, ani syn, ani muj muz, ani nemecke pravo 😉

Jediny, kdo s tim ma problem- jsou sousedky- zeny domaci, ktere kazdy den sedi v predzahradce a pozoruji, co se kde sustne- a hlidaji ostrizim zrakem sve 14 lete syny hrající si na ulici pred barakem a ani nevi, jaky bus je odvezl do skoly.

A jeste s tim maji problemy matky tady na MK. Oboji me nezajima 😉

anonym_6b3b98
Včera o 18:43

Ja si pamatam uspavat mojho 2 rocneho surodenca o 5 rokov mladsieho ako ja. Skakal v postielke, so mnou v izbe a ja som sa ho snazila ukludnit, lebo inac by rodicia ziapali a ja som chcela hlavne spat kvoli skole. Takze som uspavala a ukludnovala mladsieho surodenca. Otrasna skusenost. Obaja rodicia doktorat mimochodom, ale rodicovstvo nezvladnute.
Tvoje deti nie su zodpovedne za tvoje deti.

aperolcek
Včera o 18:47

Ja by som prijala pomoc tohto druhu od staršieho dieťaťa jedine vtedy, ak by mi to samé ponúklo (pozor, tu nehovorím o normálnej pomoci v domácnosti, ale o suplovaní rodiča).

Nemyslím si, že chceš svoje dieťa nejako zaťažovať, veď už to, že si sa tu na MK spýtala znamená, že berieš do úvahy aj jeho pocity. Napíšem ti, čo sa stalo mne, je to pre mňa citlivá vec. Ide o pohľad preťaženého dieťaťa, čomu sa ty určite chceš vyhnúť.

Moji rodičia sa rozhodli mať po mne ešte 5 ďalších detí. O všetky som sa musela starať, dovolím si tvrdiť, že takmer na úrovni matky. Niektoré veci som robila s radosťou, iné už nie. Čo sa mi páčilo bolo napríklad zabávať batoľatá, vymýšľať im aktivity, učiť ich rozprávať, napustiť im mini bazénik, spievať im, kresliť si s nimi, kočíkovať pred bytovkou... čo sa mi nepáčilo bolo to, že som ako šesť ročná musela už prebaľovať, áno, aj veľkú potrebu, v desiatich vodiť dennodenne sestru do škôlky a zo škôlky (potom postupne aj ďalšie deti, plus bolo v tom zahrnuté aj ranné obliekanie), chystanie jedla ako pre armádu, upratovanie po súrodencoch, nekonečné učenie so súrodencami, robenie úloh... Ak sa niekomu niečo stalo, bola som na vine ja. Ja som bola vždy tá, ktorá mala mať viac rozumu. Nemohla som ísť nikam s kamarátkami, lebo to by mi už otec nadával, že načo ma mal a zaháňal by sa po mne. Ak som sa aj vzbúrila, veľmi rýchlo som bola uprataná bitkou. Traumu nemám, odpustila som už dávno.

anonym_6b3b98
Včera o 18:48
@elzu

@anonym_2ce2d8 tak znovu pro ty, kteri maji problemy se ctenim- nechavam 14 letou dceru, ktera je stejne zodpovednejsi jako jina 16 leta- se čtyřletým synem, který ma svou sestru rad a posloucha ji na slovo 👍🏻

A ano- chodim v te dobe behat, plavat, na kolo, dokonce i sednout s kamaradkama na kafe, ke kadernici. A dokonce ☝🏻 za ten cas dceri i platim 😉

A taky je s petiletym, kdyz slouzim v nemocnici- a muz taky- kdyz se nam 1-2 hodiny prekryvaji sluzby 😉☝🏻

Vsichni jsme takto vpohode a nikdo s tím nema problem. Ani dcera, ani syn, ani muj muz, ani nemecke pravo 😉

Jediny, kdo s tim ma problem- jsou sousedky- zeny domaci, ktere kazdy den sedi v predzahradce a pozoruji, co se kde sustne- a hlidaji ostrizim zrakem sve 14 lete syny hrající si na ulici pred barakem a ani nevi, jaky bus je odvezl do skoly.

A jeste s tim maji problemy matky tady na MK. Oboji me nezajima 😉

@elzu Ano, 14 rocna si uziva svoj volny cas so 6 rocnym surodencom, zatial co mater si ide zabehat, alebo niekde na kavicku. Ty si pricetna?

zuzi0911
Včera o 18:59

Vztah medzi surodencami sa tvori .a nevytvori sa tym ,ze tie deti budu separovane. Pretoze hrat sa ma rodic ,pretoze strazit ma rodic,pretoze vsetko ma robit rodic .
Moje deti maju 17,15 a 3 roky .
Nenutim ich ,aby sa hrali s mladsim,alebo ,aby ho strazili . Ale vedia ,ze rodina je zaklad a surodenec je dolezity clen . Takze same ho zabavia,same ho postrazia ,ked idem do obchodu . Este ma same poslu ,az idem,ze ho zoberu zatial von .
A teda ked sa narodil ,ja som ho daka spinkat a isla som na par minut do obchodu . Vedela som ,se baby su zodpovedne a chceli byt pri nom . To mali v tom case 14 a 12 .

Samozrejme maju svoje konicky a aj pubertu ,takze niekedy im mladsi brat lezie na nervy 😅,ale ked vychladnu za nim pridu a sa s nim idu blaznit. A on je z nich uplne paf . Ked pridu zo skoly prve co je ,ze na ne vyskici a hned sa objimaju .

Ja si pamatam ,ze aj my ako surodenci sme boli takto a stale mame super vztah a stretavame sa kazdy tyzden.

anonym_0bce16
Včera o 19:06

Napriklad take "parminutove" strazenie mal na starosti starsi syn cca v 10 rokoch, ked som potrebovala vybehnut po druheho syna do skolky (15 minutova zalezitost) a mala este spala svoj popoludnajsi spanok (obcas sa jej takto posunul spanok). V drvivej vacsine sa ani nezobudila, kym som sa vratila domov. Ale keby nieco, mal instrukcie a zvladli to.
Teraz maju 14, 10 a 7 a v pohode ich necham doma, kym vybavim 2 -3 hodinovy nakup. Mobil maju. Ak chce ist mala s nami, tak ide, ak nechce, nemusi..

lindusss2016
Včera o 19:06
@minenkaa

@lindusss2016 písala som že deti sú zodpovednosť rodičov k téme ,opatera deti deťmi ,nie k téme či sa môžu o deti starať aj starý rodicia

@minenkaa nechaj tak, ides si svoje.

lasona
Včera o 19:21

Ako 12 rocna som malana starosti maleho 2 ročného brata. Nemala som ziadne prázdniny, musela som ho stale brat so sebou. Toto ja nechcem svojmu dieťaťu urobit, takze ostáva jedináčik. Ako k par hodinovemu postaveniu nemam nic, ale nie tak, ze cely den. Este aj navariť som musela daco jednoduche

anonym_6b3b98
@lindusss2016

@lindusss2016 @minenkaa ma pravdu. Ty si si narobila deti, staraj sa o ne. A nezatazuj tym tvoje deti (oni sa budu starat o tie svoje). Ako este jednoduchsie ti to mame vysvetlit.

vevesh

Rozne, prisposobila som to veku, okolnostiam, charakteru dietata. Najstarsie dieta je starostlive od zaciatku, nikdy nemala problem postrazit mladsich. Od 10 rokoch vyzdvihovala surodencov zo skolky/skoly (normalne a s radostou). Prostredne dve deti sa vkuse hadali, tych som sa bala aj 10rocne nechat osamote. A naopak vsetky deti s velkym vekovym rozdielom nemali a nemaju problem postrazit najmladsie...

haraburdova
Včera o 19:53

ja som strazila segru o 11 rokov mladsiu presne ako 11-12 rocna aj niekolko hodin sama doma. nikto sa ma nepytal, traumu nemam, detstvo mi to nezobralo, milovala som tu doveru od rodicov ze mi zveria vytuzenu sestru a neberu mi ju hned z ruk. doteraz, ked ja mam 33 a ona 22 mam pri nej jemne materinsky pocit :D
moja sesternica ma 13 rokov a uz dlhsie babysituje decka v dedine od susedov (od 3-5 rokov) dakedy aj viacere naraz. tiez to ma rada a ja sa jej nebojim zverit ani svoju 2r dceru. ked k nim prideme, doslova mi ju vezme a berie si ju do detskej hrat sa. tiez jej doverujem a viem ze ju to neobtazuje.
zavisi od dietata, ako je mu to komunikovane a ako ma taketo veci odkukane. skusenosti ako je to s chlapcami nemam.

minenkaa
Včera o 20:09
@lindusss2016

@lindusss2016 to ti ideš svoje a píšeš,čo ja som ani nenapisala

lindusss2016
Včera o 20:17
@anonym_6b3b98

@lindusss2016 @minenkaa ma pravdu. Ty si si narobila deti, staraj sa o ne. A nezatazuj tym tvoje deti (oni sa budu starat o tie svoje). Ako este jednoduchsie ti to mame vysvetlit.

@anonym_6b3b98 ja sa o svoje deti aj staram, cely zivot a s laskou. Medzi mojimi detmi je rozdiel 22 mesiacov, takze sa nemusis bat toho, ze starsi surodenec vychovava mladsieho, skor by som povedala, ze odmalicka ich vediem k tomu, aby jeden na druheho davali pozor. A tiez si nemyslim, ze je vhodne, ak na 15 rocneho prehodia denno dennu starostlivost o mladsich, ale ani nevidim problem v tom, ak maju obcas pomoct so strazenim. A naozaj sa nemusis strachovat, ze ja moje deti niecim zatazujem, maju krasny zivot, podporujem ich vo vsetkom, co ich bavi. Su uz teraz velmi nadani a uspesni v sporte, ktoremu sa venuju, vela so mnou cestuju, uzivaju si vela zabavy, zazitkov, maju vsetko, co potrebuju k stastiu, ale za to mam na nich aj nejake naroky a musia si plnit povinnosti. Tebe ked vyhovuje iny system vychovy, tak sa nim riad, ale mne, prosim ta, nediktuj, ako mam vychovavat svoje deti a k comu ich mam viest. Ja mam v hlave upratane a viem sama najlepsie, co je pre nas dobre.

lindusss2016
Včera o 20:24
@minenkaa

@lindusss2016 to ti ideš svoje a píšeš,čo ja som ani nenapisala

@minenkaa napisala si jasne, ze dieta je zodpovednost rodicov. Z toho mi vyplyva, ze svoju zodpovednost nemaju orehadzovat na nikoho ineho, ci uz dospeleho alebo nie. Ci je to zodpovednost rodicov len dovtedy, ked zrovna nepotrebujes pomoc ty? Stale si mi totizto neodpovedala na otazku, kolko ludi ti kedy so strazenim pomahalo. Akoby si nebola schopna uznat, ze su situacie, kedy aj ta mama potrebuje pomoc a ze su matky, ktore nemaju na vyber a vtedy pomaha starsi surodenec. Jasne autorka napisala, ze potrebuje pomoc vtedy, ked si musi nieco vybavit, to asi nie je kazdy den, takze ja v tom nevidim problem. Tu sa ocividne nejedna o matku, ktora by sedela v krcme, ktm sa jej starsie dieta stara o svojho surodenca. Treba sa naucit rozlisovat. Bud rada, ze ty si nepotrebovala takuto pomoc, aj ked sa mi nechce verit, ze v jednej domacnosti fungujete tak, ze teenager je absolutne nezatazeny svojim mladsim surodencom a nikdy s nicim okolo neho nepomoze, lebo mne to pride ako samozrejme a prirodzene, ale tak v poriadku, rozumiem, ze toto kazdy moze vnimat inak.