Ako ste dokázali odpustiť ľuďom, ktorí vám ublížili?
Ahojte. Chcela by som sa vás opýtať, ako ste dokázali odpustiť ľuďom čo vám ublížili, pripadne sebe. Viem ze je to beh na dlhu trat, no verím ze je to veľmi dôležitý krok... Dakujem
@caroline_ ano ja verim. to len somar si moze mysliet ze choroba pride len tak omylom, nahodou. kamoska mala rakovinu prsnika a chodila na take diskusie spolocne s inymi pacientkami a tam riesili preco ochoreli. ako cez kopirak vsetky zili v buducnosti nahlili sa za niecim a nedokazali vnimat pritomnost
Ja dám druhu šancu, ale ak ublíži aj potom spalín most a cesta k priateľstvo už neexistuje hmm sú ľudia ktorí len saju energiu a zistila som ze bez niektorých ludi je mi ozaj lepšie... Už ma nebavilo, že vedia sa ozvať len keď niečo potrebuju
odpustit?? asi nie, vzdy to mam pred ocami, skor sa povznesem, alebo ako to nazvat, proste niekedy to tak potlacim, idpustit je ked to mas aj v sebe urovnane ze bemas potrebu to vytiahnut,.. a to ja neviem, vzdy este ocakavam ze ma dany clovek sklame
Chcem sa spýtať, má niekto záujem prečítať si knihu, v ktorej sa rozoberá aj rakovina?aj zmysel odpúšťania?...ak áno, pošlem vo forme pdf cez email.
@caroline_ no....k teme odpustania
Zazila som si.dve velke podpasovky...ovplyvnili dost maju rodinu,zivot,buducnost....nevravim,ze to nebolelo,bolelo a velmi,potom prislo sklamanie,lebo podpasovky boli od blizkych dvoch ludi.
Ale postupne to vyprchalo.....chcela som odpustit,aj som asi uz odpustila,resp.nezaoberam sa tym,nemysilm na to-snazim sa a neprajem tym ludim nic zle. Mozno to tak malo byt a mozno tie trapenia v konecnom dosledky posilnili moju rodinu,cize...asi je lepsie odpustit,clovek.sa citi vnutorne slobodnejsi.
Len velke sklamania chcu cas na zahojenie,ale tak,ci tak....netreba ludim priat zle,ani tym,co nam velmi ublizia.
@terezka1947 v tom s tebou súhlasím, ja som na tom tak, že dosť dlho som bola v tom ze som odpustila no keď som počula len meno tej osoby, alebo keď som si spomenula na tie situácie nl, nemala som pekného slova na toho človeka, vždy som si len pomyslela jaaaj to je ale krava sprosta. A viem ze to nie je správne a chcem na tom pracovať... A myslím si aj ze na tom má podiel moje ego aspoň čo sa týka mojej svokry.. Ale snažím sa.. Nie pre ňu, ale pre seba a manžela..
@caroline_ je tazke a asi aj dlhsie trva odpustit niekomu,koho dennodenne stretavame.
Ale nieco na tom s tym nasim egom bude....
@caroline_ Ak je problem alkohol - alkoholizmus, tvoja cesta k odpusteniu moze byt v nastudovani si, co to alkoholizmus je a ako na ludi posobi. Nie dvojvetovo, povrchne, ale skor z takeho hlbsieho pohladu, co je to zavislost, co je to spoluzavislos (ako niekto kto mal v rodine alkoholika toto by ta mohlo zaujimat - tusm je samostatny web aj na takuto temu), ako sa da liecit, ako prezivaju alkoholizmus alkoholici a ako ich pribuzni.... skratka toto pochopenie ti pomoze konecne naplno pochopit a mozno casom odpustit, zlebo presnejsie definovat, ci sa hnevas na nieco, na co sa hnevat da, alebo na nieco na co sa ani hnevat neda... Nie celkom verim, ze sa da odpustit bez pochopenia. Pr. najdi si nejake clanky na temu spoluzavislost, dospele deti alkoholikov, liecenie alkoholizmu, fazy alkoholizmu... A ak to vsetko mas za sebou a chapes, len vidis, ze niekde sa uz pomoct neda, tak potom ti moze pomoct arte terapia - tvorba vedena arte terapeutom, ktora ti pomoze nahliadnut do tvojho vnutra.
@jumama nooo,suhlsim...ono aj mne.dost pomohlo,ked.som sa snazila riesit a najma zvladnut to moje sklamanie.hladanim pochopenia:preco to urobil...robi.
Hoci nie vsetky ublizenia sa takto vyriesit daju,napr.take znasilnenie tazko pochopime....ram uz musi byt cele riesene uplne asi na inej baze.
@caroline_ mne psychologicka poradila, ze pokial sa na niekoho hnevam alebo proste sa len neviem s tym clovekom narovinu porozpravat, tal mu mam pisat listy, vlastne do nich vsetko napísať hnev, smutok, radost, vdaku, hocico co citim a nasledne mu ten list telepaticky odoslat a spalit, popol vyhodit niekde v parku, nie blizko domu. A mjsim povedat, ze mi to naozaj pomahalo, ale napisala som ich vyse 10 urcite.
@zuzinapipina ďakujem toto spravím 🙂
Keď To budete držať v sebe bude váš to zozierať stále viem ocom hovorím jeden človek mi ublížil veľmi nie len fyzicky ale aj psychicky všetko som mu odpustila no nikdy ho už nechcem stretnúť pretože viem ze cela ta nenávisť a všetko
Nenavist je ako jed, ktory pijes ty a cakas, ze zomrie ten druhy...
@heyoka ja by som poprosila pošlem. Meil?
dievčatá, toto je pekná diskusia...tiež verím, že psychika vplýva na zdravotný stav, to negatívne spôsobuje choroby, i ked tiež si neviem vysvetliť tie choré deti, ale jedna z vás to tu tak jednoducho podala, že to dáva logiku...som presvedčená, že si prechádzam niečím podobným...cítim obrovský hnev na svokru za to, že ma niekoľkokrát nevedome oklamala, raz aj vedome, že mi dávala zlé rady (viem, že boli zlé, lebo teraz robím inak a výsledok je taký, ako som si priala, čo predtým nebol) a na seba, že som jej verila...vzťah máme v podstate stále rovnaký, ale teda len na oko, lebo ja sa na ňu neviem pozerať tak ako predtým, s tou dôverou, ktorú mala a ona teda aj cíti, že niečo je zle, lebo niekedy povie, že už sa nevieme tak porozprávať a tak...necítim veľmi, že odpustenie je to, čo medzi nami chýba, lebo napríklad viem, že ona to nerobila úmyselne a dokonca viem jej pohnútky, dôvody a všetko prečo tak robila, hovorila aj pochopiť, že jej úmysel nebol zlý a myslela si, že pomáha...niekedy o nej viem hovoriť veľmi nahnevane, na čo sa manžel hnevá a ja potom plačem...už nám obom dohovoril, že si to máme vydiskutovať medzi sebou, od nej to ani nečakám, že s tým príde, keďže si nie je ničoho vedomá a ja som to zatiaľ nedokázala...tak stále stojím na mieste...i ked po tom, čo som čítala vaše riadky, rozmýšľam, či som sa predsa len nejako neposunula podľa fyzického stavu môjho tela, lebo skoro od začiatku leta som takmer donedávna mávala nevolnosti, občas ma brucho aj bolelo a teraz ma zas posledné týždne bolí hrdlo, najmä v noci také nepríjemné pálenie spojené so sťaženým prehĺtaním, tak mi to príde akoby to, čo mi ležalo v žalúdku, ten hnev, prešiel do hrdla, kde zostal už len nevypovedaný a snád by stačilo, keby šiel von...ale teda je to ťažké :( ako by ste to videli vy, ako si môžem pomôcť? ďakujem a ospravedlňujem sa autorke, že som sa takto vtierkla s otázkou
@caroline_ inak so svokrou som sa aj ja trápila... Bývali sme u nich chlastali od rána do večera s mužom som sa vadila kvôli nim, a nechcem byť blba Ale pán božko to vždy nejak zariadi...prešlo to rýchlo ani neviem ako... Všetko sa nejak ukázalo aj keď mi je ľúto manžela že jeho mama tak dopadla... Ale je viac pri mne a verí mne...tak Tako to má byť keď muž opustí otca. A matku...
@caroline_
Kto píše, že odpustil ale nezabudol je blbosť. Buď - alebo. Na všetko treba čas.
Niečo musí prebolieť, na niečo zabudnúť a v prvom rade treba na každý problém (hnev) dozrieť.
Prajem ti veľa síl a správne rozhodnutia.
@maskotka812 velmi dobre napisane....na niektore bolesti treba cas,na niektore velmi vela casu,aj dozriet na odpustenie,aj na prijatie vsetkeho....a ked skutocne odpustime,aj zabudneme.....resp.vieme,ze sa to stalo,ale uz to neriesime...citime ulavu,az skoro bytostnu lahkost....a cloveku,co nam ublizil neprajeme nic zle.
@caroline_ Najúčinnejší spôsob ako odpustiť druhým je požiadať ich o odpustenie, no zároveň je to aj jeden z najodvaznejsich spôsobov. Záleží ako veľmi Vám ublizili a či Vám takáto metóda naozaj stojí za to, lebo odpustenie neznamená, že sa s nimi budete naďalej baviť, hlavne, ak sú to ľudia, ktorí Vám môžu ublížiť znova. Odpustenie je očista pre všetky strany, ale hlavne pre Vás. A táto je naozaj účinná.
@heyoka aj ja mam záujem 🙂

@kofoluska super napisane ...